Βαρώτσος και δήμαρχος Σκοπίων στον Guardian για τον "Δρομέα"

«Σε ένα έθνος που εξευτελίστηκε από τις λεηλασίες των χρόνων οικονομικής κρίσης, η προοπτική για ανταλλαγή χτύπησε μια ευαίσθητη χορδή για τους Έλληνες"

guardian-orgi-twn-ellinwn-gia-tin-antallagi-tou-dromea
SHARE THIS
0
SHARES

Η ιστορία με τη πρόταση για“ανταλλαγή” του Δρομέα με ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη γείτονα χώρα κέντρισε το ενδιαφέρον του βρετανικού Guardian, ο οποίος εστίασε την διαμάχη που προέκυψε μεταξύ του γλύπτη και δημιουργού του “Δρομέα”, Κώστα Βαρώτσου, και της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά αλλά και στην αντίδραση των Ελλήνων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Βαρώτσος στον Guardian, η πρόταση αρχικά τον εξόργισε στη συνέχεια όμως του φάνηκε σουρεαλιστική. «Είμαι υπέρ της φιλίας με τους γείτονές μας, αλλά ο “Δρομέας” είναι ένα έργο που ανήκει στην Αθήνα και τους πολίτες της, οπότε χωρίς δισταγμό είπα “Ξεχάστε το”», ενώ σχετικά με τη διάψευση από την κ. Ζορμπά, σημείωσε ότι δεν θα αποκάλυπτε την πρόταση, αν η κ. Ζορμπά δεν τον είχε εξαγριώσει, διαψεύδοντας αρχικά ότι έγινε ακόμη και η συνάντηση.

Ο Guardian σημειώνει ότι υπό τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα Σκόπια έχουν υποσχεθεί να μετονομάσουν ή να απομακρύνουν τα γλυπτά που είναι εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική ιστορία. «Δεν τα θέλουμε καν. Μιλάμε για εκατοντάδες αγάλματα που κόστισαν 680 εκατ. ευρώ. Ήταν εντελώς τρελό και αχρείαστο. Ακόμη και η Disneyland έχει ένα κόνσεπτ», δήλωσε ο δήμαρχος Σκοπίων.

«Σε ένα έθνος που εξευτελίστηκε από τις λεηλασίες των χρόνων οικονομικής κρίσης και ακόμη “πονά” για την ιστορική συμφωνία της αριστερής κυβέρνησης με τη Βόρεια Μακεδονία, η πρόταση χτύπησε μια ευαίσθητη χορδή για τους Έλληνες. «Η προοπτική της ανταλλαγής του “Δρομέα” με ένα κιτς άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, που ευρέως θεωρείται ότι έχει γίνει “αρπαγή” του από τους Σλάβους γείτονες στο πλαίσιο του πολιτιστικού πολέμου για την αξίωση του ονόματος Μακεδονία, ήταν το “κερασάκι στην τούρτα”», συνεχίζει το δημοσίευμα.

 

 

Πηγή: Guardian

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook