Γύρω από τη φωτιά, ένα θεατρικό-εικαστικό δρώμενο

Ζωγραφική, λογοτεχνία, μουσική, θέατρο και περφόρμανς ενώνονται σ’ έναν χορό γύρω από τη φωτιά, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

gurw-apo-ti-fwtia-ena-theatriko-eikastiko-drwmeno
|
SHARE THIS
0
SHARES

Κάθε κοινότητα, σε κάθε εποχή, είχε τους δικούς της αποδιοπομπαίους τράγους, ιστορικούς ή επινοημένους, πάντοτε παρόντες στην πολιτισμική αφήγηση.
Το εικαστικό-θεατρικό δρώμενο Γύρω από τη φωτιά αποτελεί μια καλλιτεχνική σύμπραξη: ζωγραφική, λογοτεχνία, μουσική, θέατρο και περφόρμανς ενώνονται σ’ έναν χορό γύρω από τη φωτιά του ίδιου αυτού ερωτήματος: πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την ιστορική μας τάση για παραγωγή εξιλαστήριων θυμάτων;

 

"Βλέποντας τις προάλλες φωτογραφίες εκατοντάδων προσφύγων να προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα με τα πόδια, σκέφτηκα ότι από την εποχή του Ιώβ δεν έχουν αλλάξει πολλά", λέει ο εικαστικός Κωνσταντίνος Κωστούρος. 

 

Από την Ιφιγένεια έως τον σημερινό Homo Sacer (τον γυμνό άνθρωπο κατά τον Giorgio Agamben) και από τον και του Οιδίποδα, έως τις χώρες που «δεν ακολουθούν τους κανόνες», φαίνεται πως πάντα οι κοινωνίες όταν ζορίζονται, αναζητούν έναν άνθρωπο ή μια κοινότητα ανθρώπων, που θα φορτωθούν όλες τι δυσλειτουργίες της και αφού «θυσιαστούν τελετουργικά», θα επιτρέψουν στην κοινωνία να ξαναρχίσει «καθαρή» από την αρχή. 

 

Αυτή η συνεχόμενη ανά τους αιώνες ανθρώπινη τραγωδία έδωσε το έναυσμα για  το εικαστικό-θεατρικό δρώμενο Γύρω από τη φωτιά. Ζωγραφική, λογοτεχνία, μουσική, θεατρική δράση ενώνονται σ’ έναν χορό γύρω από τη φωτιά του ίδιου αυτού ερωτήματος: πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την ιστορική μας τάση για παραγωγή εξιλαστήριων θυμάτων;

 

Δύο φωνές ενσαρκώνουν έναν μονόλογο. Η μέσα και η έξω φωνή του ίδιου ανθρώπου παλεύουν να συναντηθούν. Αδιάκοπα μετεωρισμένες ανάμεσα στους ρόλους του θύτη και του θύματος, ψάχνουν τα λόγια που θα εισακουστούν και την ακρόαση που θα ξυπνήσει την αυτογνωσία.

 

Πληροφορίες:

Γύρω από τη φωτιά Εικαστικό - Θεατρικό Δρώμενο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη 2, 9 και 16 Μαρτίου (21:00-22:00)

Συντελεστές Εικαστικό έργο - Γενική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κωστούρος | Κείμενο: Δημήτρης Τανούδης | Ερμηνείες: Μαριλίζα Χρονέα, Τάσος Ράπτης | Μουσική: Άκης Μπογιατζής | Πιάνο: Θοδωρής Πιστιόλας | Δραματουργία: Κ. Κωστούρος, Μ. Χρονέα, Τ. Ράπτης | Κίνηση: Μάρθα Πασακοπούλου | Κοστούμια: Άννα Μαγουλιώτη

 

 

 


 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook