H Ευανθία Ρεμπούτσικα στο TheTOC: Οι ιστορίες και οι μουσικές μας λυτρώνουν

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα παρουσιάζει στο Θέατρο Παλλάς δύο συναυλίες με τις ονειρικές της μουσικές.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H Ευανθία Ρεμπούτσικα στο TheTOC: Οι ιστορίες και οι μουσικές μας λυτρώνουν

Από τους πολυσύχναστους δρόμους της Κωνσταντινούπολης στα ονειρικά σοκάκια του Παρισιού και από κει σε μια φεγγαρόλουστη βραδιά στην έρημο προσκαλεί το κοινό η Ευανθία Ρεμπούτσικα με όχημα τις πολυαγαπημένες μελωδίες της και αφετηρία τη σκηνή του Παλλάς στις 15 & 16 Απριλίου.

Το μουσικό ταξίδι περιλαμβάνει μουσικές από πολυβραβευμένα soundtracks όπως το “Baharat” ή αλλιώς «Πολίτικη Κουζίνα», το «Babam ve oglum» το οποίο βραβεύτηκε με το Discovery Soundtrack Award στη Γάνδη, το «Ulak» καθώς και συνθέσεις από την πρόσφατη δουλειά της για τις ταινίες «Birleşen Gönüller», “Nadide hayiat” και Iftarlik gazoz. Θα ακουστούν επίσης μουσική και τραγούδια από το άλμπουμ της «Το Aστέρι και η Eυχή» καθώς και έργα από τις θεατρικές παραγωγές «Φθινοπωρινή Iστορία», “Το Τρίτο Στεφάνι” και «Συρανό ντε Μπερζεράκ». Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείψουν αποσπάσματα από τη μουσική και τα τραγούδια της δουλειάς για την ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, “1968”.

H Ευανθία Ρεμπούτσικα στο TheTOC: Οι ιστορίες και οι μουσικές μας λυτρώνουν

Μαζί της επί σκηνής δύο σπουδαίες τραγουδίστριες, η Έλλη Πασπαλά και η Dilek Koç . Η Έλλη Πασπαλά, αγαπημένη ερμηνεύτρια μεγάλων συνθετών, που ερμηνεύει με το δικό της μοναδικό τρόπο τα παλιότερα αλλά και τα νέα τραγούδια της Ευανθίας, άλλοτε μας απογειώνει και μας παρασύρει και άλλοτε μας καθηλώνει και μας συγκινεί με την ερμηνεία της. Η Dilek Koç, με μία μεγάλη διαδρομή στα μουσικά ρεύματα των Βαλκανίων θα ξεναγήσει το κοινό με την ιδιαίτερη φωνή της από τη Θεσσαλονίκη στις μελωδίες και στα αρώματα της Ανατολής.

Τη συναντήσαμε λίγες μέρες πριν από τη συναυλία.

Πως έχει προκύψει η ιδέα αυτού του μουσικού ταξιδιού;

Μετά την πολύ πετυχημένη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ήθελα να μοιραστώ αυτή την μουσική παράσταση με το κοινό της Αθήνας. Μια βραδιά στην Πόλη, γιατί η Πόλη δεν είναι μόνο η ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει την παράσταση αλλά μπορεί να είναι κάθε γωνιά στην πατρίδα μας με τις ίδιες μνήμες, με τα ίδια αρώματα. Ξεκίνησα να γράφω επιρρεασμένη από τον χώρο που γεννήθηκα και μετά ταξίδεψα στην Πόλη θέλοντας όλες οι μουσικές, όλες οι εμπειρίες να βγουν μέσα από αυτή την παράσταση. Η αρχή του ταξιδιού μου έγινε γράφοντας μουσικές δυτικές και δεν σταματώ ακόμα να γράφω σαν να ζω στην Δύση αλλά πάντα μέσα μου, στην καρδιά μου υπάρχουν τα ακούσματα της Ανατολής και μιας πόλης που αγαπώ πολύ, βρίσκομαι συχνά εκεί για να περπατήσω στους δρόμους της, έχω συνθέσει σε αυτήν την πόλη, έχω πάρει πολλές χαρές με φίλους και συνεργάτες. Μιλώ για την Κωνσταντινούπολη.

H Ευανθία Ρεμπούτσικα στο TheTOC: Οι ιστορίες και οι μουσικές μας λυτρώνουν - εικόνα 2

Από που αντλείτε αυτή την απίστευτη έμπνευση για τη μουσική σας; Ο τόπος; Οι μνήμες;

Από προσωπικές μου ιστορίες και εμπειρίες, από γεγονότα, από την καθημερινότητα όλα αυτά με εμπνέουν και μέσα από έναν δικό μου προσωπικό διάλογο εμπνέομαι. Με γεμίζει αλλά και με λυτρώνει. Είναι το μόνο που εμπιστέυομαι και είναι η συντροφιά μου από τότε που συναντήθηκαμε για πρώτη φορά. Δεν μπορώ να το εξηγήσω με απλά λόγια πολύ καλά, πολλές φορές αυτό που μου συμβαίνει και ξαφνικά γράφονται με νότες σε μια παρτιτούρα.

Τι είναι αυτό που λειτουργεί σαν συνδετικό νήμα στις διαφορετικές μουσικές σας προσεγγίσεις;

Οι μελωδίες μου είναι το συνδετικό νήμα, που πολλές φορές διάφορα ηχοχρώματα ή ενορχηστρώσεις που κάνω μπορούν να μεταμορφωθούν και να σε οδηγήσουν από ένα χασάπικο έως ένα ορχηστρικό για μια μεγάλη ορχήστρα. Είναι κάτι πολύ δικό μου που βγαίνει αυθόρμητα από μέσα μου και χωρίς όρια και πρέπει αβίαστα όπως το ονειρεύομαι ή το φαντάζομαι δίνω αυτό το άκουσμα στον κόσμο.

Υπάρχουν φορές που μια φωνή σας έχει οδηγήσει στο να συνθέσετε ;

Ελάχιστες ήταν οι φορές αυτές γιατί συνήθως σε όλα τα τραγούδια προυπήρχε πάντα η μουσική μου. Εκεί τον κύριο ρόλο έπαιξε ο στιχουργός και ύστερα η φωνή ενός τραγουδιστή.

Στη συναυλία σας έχετε δυο σπουδαίες ερμηνεύτριες και των τραγουδιών σας. Πέστε μου για ποιο λόγο αγαπάτε αυτές τις φωνές και τι έχετε να πείτε για την ‘Ελλη Πασπαλά και τη Dilek Koç;

Μας συνδέει μια πολύ μεγάλη φιλία ετών και είναι και οι δύο τους αξιόλογες γυναίκες που αγαπούν και σέβονται αυτό που κάνουν. Την Έλλη την γνωρίζω πολλά χρόνια και δεθήκαμε τόσο πολύ που σήμερα την θεωρώ οικογένεια μου. Πάντα την θαύμαζα, από την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι, γιατί το χρώμα της φωνής της ξυπνάει μνήμες και ήθελα πάντα να τραγουδήσει μελωδίες και να βρισκόμαστε στην σκηνή μαζί. Έχει μια αέρινη φωνή που σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και χαίρομαι που μετά από τόσα χρόνια είμαστε ακόμα μαζί στην ζωή και στην σκηνή. Ξεχωρίζει στον χώρο μας γιατί είναι ένας άθρωπος πολιτισμένος με παιδεία, συνεπής στις αξίες της. Αλλά και με πολύ χιούμορ, ένα γελαστό κορίτσι.

Η Dilek την γνώρισα τα χρόνια που έγραφα μουσική για την Πολίτικη Κουζίνα μέσα από μια μουσική εκπομπή που τραγουδούσε στην τηλεόραση. Η φωνή της μου χάιδεψε τα αυτιά και ταξίδεψα ως την Θεσσαλονίκη για να την βρω εκεί που έμενε. Τα ακούσματα της είναι Βυζαντινά και αυτό το ύφος το δίνει πάρα πολύ τραγουδώντας το. Γίναμε φίλες, μοιραστήκαμε πολλά μέσα τις συνεργασίες μας και επίσης χαίρομαι που βρισκόμαστε πάλι μαζί σε αυτές τις παραστάσεις. Έχει τραγουδήσει υπέροχα το Baharat και η ερμηνεία της είναι καταπληκτική τόσο που πολλές φορές με έκανε να συγκινηθώ.

Ποιο είναι το είδος της μουσικής που αγαπάτε περισσότερο να γράφετε; Κινηματογραφική, τραγούδια και γιατί ή τι διαφορετικό γεννιέται σε αυτές τις διαδικασίες;

Μου αρέσει να γράφω μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Μέσα από αυτές τις μουσικές πολλές φορές γεννιούνται και τα τραγούδια. Το να γράφω μουσική για τον κινηματογράφο με κάνει να αισθάνομαι πως πατάω γερά στα πόδια μου, κάτι που με γεμίζει, που έχω μεγάλη αγάπη για αυτό. Ο ίδιος ο κινηματογράφος με οδήγησε να γράφω μουσική για αυτόν, σαν να είμαι κομμάτι του. Μέσα από το να γράφω μουσική βρίσκω τον εαυτό μου, την ελευθερία μου. Αυτό είναι όλο.

Είστε μια από τις Ελληνίδες συνθέτριες που αγαπούν και τις αγαπά πολύ η σκηνή. Μιλήστε μου λίγο για το πως νιώθετε όταν είστε μπροστά σε κοινό, μια και η σύνθεση είναι μια μοναχική διαδρομή.

Από μικρό παιδάκι έχω βγεί και παίζω βιολί στην σκηνή και την θεωρώ πια σαν να είναι το δωμάτιο μου, ο χώρος μου. Αισθάνομαι καλά πάνω σε αυτήν, μπορώ να πω και καλύτερα από όταν δεν είμαι εκεί, γιατί παίζοντας το βιολί ξεχνιέμαι, ονειρεύομαι, βρίσκομαι σε μια άλλη διάσταση που εκείνη την ώρα αισθάνομαι μια μεγάλη ένωση με τον κόσμο.

Τι μας ετοιμάζετε στο Παλλάς;

Στο Παλλάς επάνω στην σκηνή μαζί με την ‘Ελλη Πασπαλά και τη Dilek Koç θα βρίσκονται και με εξαιρετικούς μουσικούς με τους οποίους έχω την τύχη να συνεργάζομαι πολλά χρόνια, οι οποίοι απογειώνουν την παράσταση με το μοναδικό τους τρόπο.

Φωτο: NDP

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ 18 Οκτ 2020 | 20:56

Μελίνα Μερκούρη: Την τελευταία Ελληνίδα "θεά" τιμά η Αυστρία- Μεγάλη εκδήλωση αύριο στη Βιέννη

Την αυριανή εκδήλωση στο Μέγαρο της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, θα παρουσιάσει η Αραμπέλα Φενίβες, με την μονωδό και υψίφωνο Ελπινίκη Ζερβού να ερμηνεύει τραγούδια της Μελίνας.

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑΣ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ 16 Οκτ 2020 | 23:35

Art Evolution: Το νέο στέκι της Πάτρας

Παραστατικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, ευεξία, σεμινάρια στο Art Evolution, στο κέντρο της Πάτρας

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 16 Οκτ 2020 | 22:04

Πέθανε στα 55 του ο εικαστικός Δημήτρης Ταντανόζης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ταντανόζης

ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 15 Οκτ 2020 | 20:56

Καινούργια μουσική από Στίβι Γουόντερ, μετά από 15 χρόνια

Ο Στίβι Γουόντερ κρατούσε χαμηλό προφίλ και, μουσικά, σιωπούσε

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 14 Οκτ 2020 | 07:43

Ίων Δραγούμης: 100 χρόνια από το θάνατό του - Μια έκθεση με το αρχείο του ανοίγει για πρώτη φορά

Ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους πολιτικούς του αντιπάλους, μια ημέρα μετά από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι.

ΔΥΟ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ 13 Οκτ 2020 | 20:04

Θλίψη: Έφυγαν από τη ζωή η θετή κόρη της Σοφίας Βέμπο και η ηθοποιός Γοργώ Χρέλια

Δυο θλιβερές αποχωρήσεις έγιναν σήμερα γνωστές - Πρόκειται για τις Χάιδω Βέμπο Τραϊφόρου και Γοργώ Χρέλια

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ 12 Οκτ 2020 | 08:11

Η αυλαία σηκώνεται για τα θέατρα - Πώς θα λειτουργήσουν

Μετά από οκτώ μήνες, πολλές αντιδράσεις και πρόβες με μάσκες, τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν με τα επιδημιολογικά δεδομένα να καθορίζουν την πληρότητα.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1950 09 Οκτ 2020 | 17:54

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών η ποιήτρια Έλενα Στριγγάρη

Την είδηση έκανε γνωστή ο γιός της, με ανάρτησή του στη σελίδα της στο Facebook.