HOTEL: Ένα θεατρικό πρότζεκτ και για την αϋπνία

Μια καλλιτεχνική κολλεκτίβα "μεταφέρει" ένα ξενοδοχείο στην Σχολή Καλών Τεχνών και στήνει μια παράσταση με ιστορίες ζωής

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
HOTEL: Ένα θεατρικό πρότζεκτ και για την αϋπνία

Ένας Άντρας κατεβαίνει τα σκαλιά του HOTEL. Κουρασμένος από την χρόνια αϋπνία του είναι έτοιμός να κάνει check-in στην υπηρεσία ύπνου που θα τον βοηθήσει να νιώσει καλύτερα ώστε απόψε να καταφέρει να κοιμηθεί. Όλο το προσωπικό είναι έτοιμο να τον καλωσορίσει στους χώρους του HOTEL και να τον βοηθήσει να βρει την πολυπόθητη ηρεμία. Οι δύο Γυναίκες της νυχτερινής βάρδιας ενημερωμένες από το προσωπικό του ημερολόγιο, είναι έτοιμες να δώσουν ζωή στις επιλεγμένες αναμνήσεις που ο ένοικος τους έχει διαλέξει να ξαναζήσει μαζί τους. Μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο περιβάλλον οι ένοικοι έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν, αν θέλουν, την ιστορία της ζωής τους διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος αλλά και να αποκτήσουν μια καλύτερη συνείδηση αυτού, βλέποντας το ζωντανό και πάλι μπροστά τους. Ταυτόχρονα, ένα ζωντανό ακροατήριο (οι θεατές) παρακολουθεί τη ‘ζωή’, το θέαμα που προσφέρει η προσωπική ζωή του κάθε πελάτη.

HOTEL: Ένα θεατρικό πρότζεκτ και για την αϋπνία

Στο HOTEL ο Άντρας έχει άλλη μία ευκαιρία: να ξαναζήσει στιγμές που του λείπουν, να δει αγαπημένα πρόσωπα, να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Πόσο εύκολο όμως είναι στην πράξη να ξαναζείς στιγμές της ζωής σου, ακόμη και τις πιο χαρούμενες; Οι καλές αναμνήσεις είναι πραγματικά τόσο καλές όσο τις θυμόμαστε ή κάτι μας έχει ξεφύγει; Τι είναι πραγματικό και τι κατασκευασμένο, τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο HOTEL, τι είναι αληθινό και τι ψέμα; Ποιο είναι το μυστικό που κρύβει ο Άντρας;

Μετά την επιτυχημένη παράσταση «Έντα Γκάμπλερ» που πραγματοποίησε πέρυσι στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η ομάδα blindspot theatre group επιστρέφει με το νέο της πρότζεκτ, με τίτλο «HOTEL» . Η παραγωγή παρουσιάζεται στο «Θέατρο της Aνωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών», από τις 9 Δεκεμβρίου και κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, στις 21:00 .

HOTEL: Ένα θεατρικό πρότζεκτ και για την αϋπνία - εικόνα 2

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παράστασης αποτελεί η πρωτότυπη σύνθεση του θεατρικού και κινηματογραφικού κώδικα: κάμερες τοποθετημένες σε συγκεκριμένα σημεία του χώρου και συνδεδεμένες με ένα videomixer θα επιτρέπουν την κινηματογράφηση και το ζωντανό μοντάζ της περφόρμανς σε διάφορους χώρους. Έτσι οι θεατές, κάθε βράδυ θα μπορούν να παρακολουθούν την περφόρμανς ζωντανά αλλά και ως μια κινηματογραφική ταινία.

Το HOTEL είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ μυθοπλασίας. Αφορά σε ένα νυχτερινό θέρετρο αφιερωμένο στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας και διαταραχές ύπνου. Οι επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα θεραπείας, η μέθοδος του HOTEL είναι απλή: οι επισκέπτες της καλούνται να ξαναζήσουν στιγμές από το παρελθόν τους, δίνοντας ζωή στις αναμνήσεις τους και στα πρόσωπα που τις συνθέτουν, αλλά και αναπαριστώντας διάφορες φαντασιώσεις και κρυφές τους επιθυμίες. Με αυτό τον τρόπο, οι ένοικοι του HOTEL κάνουν μια βουτιά στο συνειδητό και το ασυνείδητο τους και το προσωπικό του ξενοδοχείου, ενημερωμένο από τα προσωπικά ημερολόγια των επισκεπτών, υποδύονται με ακρίβεια κοντινούς ανθρώπους των ενοίκων, ακολουθώντας όσο γίνεται πιο πιστά το ‘σενάριο’ της ζωής τους.

HOTEL: Ένα θεατρικό πρότζεκτ και για την αϋπνία - εικόνα 3

Μέσα από τη ζωή του επισκέπτη στο HOTEL, με έμμεσο και σουρεαλιστικό τρόπο, βιώνουμε ως θεατές όλο το συναισθηματικό τοπίο της σύγχρονης πραγματικότητας: την έλλειψη ύπνου, το χάος των κοινωνικών υπηρεσιών, τη σύγκρουση μεταξύ προσωπικής ηθικής και επιβίωσης, τη συναισθηματική δυσκολία σύνδεσης με άλλους ανθρώπους και την εσωστρέφεια που προκαλούν οι δύσκολες κοινωνικές συνθήκες στους ανθρώπους που τις επωμίζονται.

Οι δύο δημιουργοί του HOTEL, Γιώτα Αργυροπούλου και Μιχάλης Κωνσταντάτος, συζητάνε μαζί μας πως δημιούργησαν την παράσταση που θα δούμε σε λίγες μέρες στο θέατρο της ΑΣΚΤ.

Τι σημαίνει HOTEL;

Πρόκειται για μια ιστορία μυθοπλασίας, μέσα στην οποία το HOTEL αποτελεί ένα φιλόξενο κέντρο ύπνου για όλους όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο τους. Έχει χαρακτηριστικά ξενοδοχείου, γυάλινα δωμάτια για να παρακολουθείται η δράση από τους παρατηρητές, αλλά αποτελεί παράλληλα και ένα επαγγελματικό κέντρο που ασχολείται συστηματικά με θέματα αϋπνίας και διαταραχές ύπνου –πάντα σύμφωνα με την ιστορία μας. Βάλαμε λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία μαζί και έτσι γεννήθηκε το HOTEL, ένας πλήρης φανταστικός κόσμος που υποστηρίξαμε μέσα από ένα νέο κείμενο, την παράσταση, αλλά και την εικαστική παράλληλη δράση του.

Που βασίζεται όλη αυτή η ιδέα;

Η ιδέα αυτή γεννήθηκε μέσα από τα θέματα Ύπνου και Αϋπνίας που μας απασχολούσαν. Πώς οι συνθήκες της σύγχρονης ζωής έχουν επηρεάσει τόσο βαθιά τον πιο ιδιωτικό μας χωροχρόνο, την νύχτα και τις ώρες του ύπνου, και γιατί τόσος πολύς κόσμος έχει χάσει τον ύπνο του τις τελευταίες δεκαετίες; Είχε επίσης πολύ ενδιαφέρον για μας, ότι κοιτώντας στην Ιστορία, τις περιόδους των μεγαλύτερων κοινωνικών ή οικονομικών αναταράξεων τα ποσοστά αϋπνίας αυτομάτως αυξάνονταν. Αυτά, με τη μυστηριώδη πάντα φύση του ύπνου και τη δράση του υποσυνείδητου, έκαναν για μας τόσο γοητευτικό αυτόν τον κόσμο του HOTEL.

HOTEL: Ένα θεατρικό πρότζεκτ και για την αϋπνία - εικόνα 4

Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα που υπάρχουν σε αυτό το φανταστικό HOTEL; Τι τους συνδέει και τι τους χωρίζει;

Οι δύο Γυναίκες εργάζονται στο HOTEL, αποτελούν μέρος του προσωπικού του, ενώ ο Άντρας είναι ο επισκέπτης της βάρδιας τους. Οι δύο Γυναίκες είναι εκπαιδευμένες για να βρίσκονται εκεί, έχουν την ετοιμότητα και την ευαισθησία που απαιτεί η θέση τους –ωστόσο η κάθε μια από αυτές έχουν άλλο βαθμό δέσμευσης και αφοσίωσης στη δουλειά και την υπηρεσία του HOTEL. Ο Άντρας από την άλλη είναι ο επισκέπτης, αυτός που υποφέρει από αϋπνίες και στου οποίου τη ζωή βουτάνε οι άλλοι δύο χαρακτήρες προκειμένου να αναπαραστήσουν πρόσωπα της ζωής του. Εκείνος εκτίθεται περισσότερο από όλους, είναι αυτός που βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας μας αλλά και αυτός που λυτρώνεται από όλη τη διαδικασία.

Γιατί έχει ενδιαφέρων να παρακολουθήσουμε τη ζωή αυτών των ανθρώπων; Τη συνάντηση τους;

Για μας έχει ενδιαφέρον πόσο κοντά έρχονται αυτά τα πρόσωπα μέσα στην ιστορία μας αλλά και πόσο γρήγορα απομακρύνονται. Όλοι ξεκινούν από μία διαφορετική προσωπική αφετηρία αφού και οι τρεις βρίσκονται εκεί για άλλους λόγους. Όμως, υπάρχουν στιγμές που συνεννοούνται, έρχονται ψυχικά κοντά, νιώθουν συμφωνία και μετά πάλι συγκρούονται και απομακρύνονται. Επίσης άλλο ένα σημείο που έχει ενδιαφέρον στη σχέση τους, είναι τα όρια που έχει ο καθένας από αυτούς να γίνει προσωπικός σε ένα τόσο κατασκευασμένο περιβάλλον, το πώς οι πιο συναισθηματικές ανταλλαγές έχουν μετεξελιχθεί σε επαγγελματικές και συνεννοημένες δοσοληψίες με συγκεκριμένους κανόνες και επιλογές.

HOTEL: Ένα θεατρικό πρότζεκτ και για την αϋπνία - εικόνα 5

Εσείς τι προσέχετε όταν πηγαίνετε σε ένα ξενοδοχείο;

Τυχαίνει να αγαπάμε και οι δύο πολύ τα ξενοδοχεία. Μας αρέσουν πολύ οι ενδιάμεσοι χώροι –οι διάδρομοι, οι σκάλες- οι κοινόχρηστοι χώροι –η τραπεζαρία, το σαλόνι, η ρεσεψιόν. Έχουν ατμόσφαιρα, σαν να αφήσει το ίχνος τους όλοι οι άνθρωποι που έχουν περάσει από αυτούς τους χώρους. Αν έχει και καλό μπαρ το lobby του ξενοδοχείου, τότε είμαστε έτοιμοι για μετακόμιση.

Πώς συνεργαστήκατε μεταξύ σας για αυτή την παράσταση;

- Γιώτα Αργυροπούλου: Προσωπικά όταν είχα τις πρώτες ιδέες για το Hotel, τις συζήτησα με τον Μιχάλη. Τον ενδιέφερε και έτσι άρχισα να γράφω το κείμενο. Σε κάθε σημαντική στιγμή του κειμένου ή αλλαγή πορείας της ιστορίας, το συζητούσα μαζί του ή του έδινα να διαβάσει το κείμενο. Έτσι βήμα-βήμα γεννήθηκε το κείμενο και όλος ο κόσμος του ΗΟΤΕL.

-Μιχάλης Κωνσταντάτος: Πάτησα πάνω στο κείμενο και έχτισα στο μυαλό μου όλο τον κόσμο του HOTEL σκηνοθετικά: τα γυάλινα δωμάτια, την παρακολούθηση μέσω κάμερας των εξωτερικών χώρων και την παράλληλη δράση –θεατρική και κινηματογραφική. Φέτος θα συμμετέχω κατά κάποιο τρόπο στην παράσταση, αφού θα είμαι εκεί και θα μοντάρω ζωντανά τα κινηματογραφικά της πλάνα.

Πόσο θέατρο και πόσο κινηματογράφος είναι τελικά το HOTEL;

Αρκετά και από τα δύο. Ο θεατής βλέπει μία ολοκληρωμένη ιστορία να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του όπου η ζωντανή δράση και η ζωντανή κινηματογραφημένη εικόνα αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά για να διηγηθούν από κοινού την ιστορία μας.

Φωτ: Μαριλένα Σταφυλίδου
Φωτ: Μαριλένα Σταφυλίδου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη-σχεδιασμός: blindspot theatre group

Κείμενο: Γιώτα Αργυροπούλου

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος

Οργάνωση Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος

Ερμηνεία:

Γιώτα Αργυροπούλου, Χαρά Κότσαλη, Δημήτρης Ξανθόπουλος

Σκηνικά: Κώστας Παππάς

Κοστούμια: Ελισάβετ Κοκκονάρη

Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Μπακαλάκος (ΝΤΕΪΒΙΝΤ)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Από 9 Δεκεμβρίου 2015

(Σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών)

Θέατρο της Aνωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 13:14

"Μακμπέθ" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου ο Μακμπέθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 18 Οκτ 2021 | 07:22

Η Φαίη Σκορδά στα μαύρα: Σπάνια βραδινή έξοδος με total leather look [εικόνες]

Μία σπάνια βραδινή έξοδο πραγματοποίησε η Φαίη Σκορδά, η οποία πήγε στο θέατρο.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΗ 15 Οκτ 2021 | 10:19

Ο Μπιμπίλας τα βάζει με την Παπαθωμά για δηλώσεις της για τον κορονοϊό - "Εξωφρενικό αυτό που είπε"

Ο γνωστός ηθοποιός και πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις της Θεοφανίας Παπαθωμά σχετικά με τον εμβολιασμό.

ΣΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ 14 Οκτ 2021 | 16:44

Δανάη Μιχαλάκη: Η σέξι εμφάνιση επί σκηνής με μίνι φόρεμα και διάφανα mules

Η εντυπωσιακή και σέξι εμφανιση της Δανάης Μιχαλάκη επί σκηνής στην παράσταση "Σεσουάρ για δολοφόνους".

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 14 Οκτ 2021 | 14:59

Κακοκαιρία "Μπάλλος": Πλημμύρισε η Σχολή Καλών Τεχνών - Στάζουν νερά από τα ταβάνια στη Φιλοσοφική Αθηνών [Βίντεο]

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στην Αττική εξαιτίας της κακοκαιρίας "Μπάλλος" η οποία χτυπά εδώ και ώρες το λεκανοπέδιο.

ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 13:24

"Παλέρμο": Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία στο Θέατρο Δρόμος

"ΠΑΛΕΡΜΟ": Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, στο Θέατρο Δρόμος.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:49

Το "The Tank Theatre" της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Στο Θέατρο Ροές

Το νεοϋρκέζικο "The Tanκ", ένα από τα επιδραστικότερα off-off θέατρα του Μανχάταν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το έργο "When we went electronic".

ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:13

"Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό", σε σκηνοθεσία Kώστα Γάκη στο Θέατρο Αλφα

Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορονοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

ΑΠΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:19

"Πάρτυ Γενεθλίων" του Χάρολντ Πίντερ, με εξαιρετικό καστ στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το αριστούργημα του Χάρολντ Πίντερ, Πάρτυ Γενεθλίων, έρχεται στην Αίθουσα Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ 13 Οκτ 2021 | 07:19

Το Θέατρο Τέχνης επιστρέφει δυναμικά με ένα σπουδαίο ρεπερτόριο - Ολες οι παραστάσεις της σεζόν 2021-2022

Δείτε αναλυτικά όλες τις παραστάσεις που θα φιλοξενήσει το Θέατρο Τέχνης την καλλιτεχνική περίοδο 2021 - 2022.

ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕ 12 Οκτ 2021 | 20:06

Γλυκά Νερά: Πώς αντέδρασε ο Αναγνωστόπουλος ακούγοντας την κλήση του στην ΕΛΑΣ, μετά τη δολοφονία της Καρολάιν

Ο Αναγνωστόπουλος μίλησε στον δικηγόρο του για το ντοκουμέντο στο οποίο ακούγεται να καλεί σε βοήθεια αφότου δολοφόνησε τη σύζυγό του στα Γλυκά Νερά.

H KOINH ΕΞΟΔΟΣ 12 Οκτ 2021 | 10:52

Μια μοντέρνα οικογένεια: Ο Κωνσταντίνος Καζάκος με την πρώην, τη νυν και την πανέμορφη κόρη του

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος, η πρώην σύζυγός του Τάνια Τρύπη, η 20χρονη κόρη του Τζένη Καζάκου και η 23χρονη σύντροφός του σε κοινή έξοδο.

ΑΠΟ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 12 Οκτ 2021 | 09:35

"Πόσο κοστίζει να ζεις;" σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου στο θέατρο ΠΟΡΤΑ

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ "Πόσο κοστίζει να ζεις;" της Μαρτίνα Μάγιοκ, κάνει πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου στο θέατρο ΠΟΡΤΑ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.