Follow us

Η Ακαδημία Πλάτωνος υποδέχεται το πρώτο "πράσινο" Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας - Βιοκλιματικό [εικόνες]

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας θα δημιουργηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος και πρόκειται για το πρώτο "πράσινο" αρχαιολογικό μουσείο της Ελλάδας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
αρχαιολογικο μουσειο

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας θα δημιουργηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος και πρόκειται για το πρώτο "πράσινο" αρχαιολογικό μουσείο της Ελλάδας.

Θα είναι βιοκλιματικό και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ θα προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία. Το κτίριο αυτό που θα στεγάσει το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης των Αθηνών, θα εκτείνεται σε 14.362 τ.μ. Ο χώρος στάθμευσης που θα καλύπτει σύνολο 2.600 τ.μ. θα είναι υπόγειος. Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται η κατασκευή ανοιχτού αμφιθεάτρου 500 θέσεων, ενώ μέσα στο μουσείο περιλαμβάνονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις του "Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών".

Επίσης, στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ακαδημίας Πλάτωνος από πλευράς του δήμου Αθηναίων, προβλέπεται και η ανάπλαση του χώρου πρασίνου με τη δημιουργία ενός πάρκου με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας. Το νέο μουσείο θα φιλοξενήσει χιλιάδες μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της Αθήνας τις προηγούμενες δεκαετίες και ευρήματα από τις ανασκαφές του μετρό.

Η Ακαδημία Πλάτωνος υποδέχεται το πρώτο "πράσινο" Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας - Βιοκλιματικό [εικόνες]

Το πρώτο "πράσινο" μουσείο της χώρας μας έχει στόχο, μαζί με τον ευρύτερο χώρο, να αποτελέσει διεθνή πόλο ανάπτυξης επιστημονικών, καλλιτεχνικών και ευρύτερα πολιτιστικών δράσεων, προβάλλοντας τον διαχρονικό μητροπολιτικό ρόλο της Αθήνας, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Το νέο Μουσείο της πόλης της Αθήνας εντάσσεται στο πρωτοποριακό εγχείρημα στην Ακαδημία Πλάτωνος που αφορά στις αρχαιολογικές ανασκαφές για την αποκάλυψη ενός ανεκτίμητου μέρους της ιστορίας μας, τη δημιουργία ενός πάρκου του μέλλοντος με βάση τον νέο βιοκλιματικό σχεδιασμό, αλλά και τη δημιουργία ενός σύγχρονου, πράσινου Μουσείου της πόλης των Αθηνών.

O διακεκριμένος αρχιτέκτων Γιώργος Τσολάκης, του οποίου το γραφείο κέρδισε στον διαγωνισμό για την ανάληψη της κατασκευής του Μουσείου, μίλησε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την έμπνευση, τον σχεδιασμό, την εκτέλεση και το όραμα του νέου δημιουργήματος της πόλης των Αθηνών.

"Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών επιδιώκει να παρουσιάσει τους άγνωστους θησαυρούς που βρέθηκαν στην Αθήνα και να εξηγήσει την ιστορική εξέλιξη της πόλης", σημειώνει ο κ. Τσολάκης, και συνεχίζει: "Περιπλανώμενος στο πάρκο, αντιλαμβάνεσαι πως η φύση αποτελεί τον πρωταγωνιστή της περιοχής. Ίχνη από αρχιτεκτονικά μέλη του Γυμνασίου, ερείπια που περιγράφουν τα όρια των αρχαίων κτισμάτων, μας βοηθούν να επαναφέρουμε αναμνήσεις από το παρελθόν του τόπου και να ενεργοποιήσουμε την φαντασία μας. Μνημεία επιφανών πολιτών, ηρώων και θεών ξεφυτρώνουν ανάμεσα στους κήπους, ιστορικές προσωπικότητες του παγκόσμιου πνευματικού κόσμου διδάσκουν στις στοές και στο αίθριο του Γυμνασίου…

Στην είσοδο υπάρχει η επιγραφή "Αγεωμέτρητος μηδείς εισίτω”. Η γεωμετρία για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, και ειδικότερα για τον Πλάτωνα, δεν ήταν απλώς μια πρακτική διερεύνησης και επίλυσης ζητημάτων του χώρου. Η πνευματική διάσταση των αρχών της γεωμετρίας εξυπηρετεί την δικαιοσύνη του σύμπαντος και αποσκοπεί στην εμφάνιση της αρμονίας. Υπό αυτή την έννοια, Αγεωμέτρητος δεν είναι κάποιος που δεν γνωρίζει τα γεωμετρικά θεωρήματα αλλά αυτός που δεν αντιλαμβάνεται τη σχέση του μερικού με το γενικό όλον και εν συνεχεία πράττει άδικα. Η εφαρμογή της γεωμετρίας, το σώφρον και δίκαιο μέτρημα της γης, οργανώνει το φαινομενικό χάος με αρμονικό τρόπο, εξισορροπώντας τον φυσικό κόσμο με τον τεχνητό.

Η παραπάνω συνθήκη αντίληψης του χώρου, η σχέση του προϋπάρχοντος με το νέο, και του γενικού με του μερικού, αποτέλεσε τον βασικό οδηγό για τον σχεδιασμό του Αρχαιολογικού μουσείου Αθηνών.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ανάμεσα από τις ρευστές νησίδες πρασίνου εμφανίζονται καθαρές, γραμμικές διαδρομές οι οποίες συγκλίνουν προς ένα κέντρο. Η δυναμική αυτών των διαδρομών φαίνεται πως επιδρά καταλυτικά στο έδαφος, δημιουργώντας ένα ρήγμα στο επίπεδο ανάγλυφο του άλσους. Πλέον μια περιπλάνηση στο άλσος μας φέρνει σε γνωριμία με τον εσωτερικό χώρο των εκθεμάτων, αποκαλύπτοντας μια διαφορετική δυναμική συνθήκη μεταξύ ενός ανοιχτού δημόσιου χώρου και ενός σύγχρονου μουσείου.

Τέσσερις νέοι πεζόδρομοι δημιουργούν έναν κεντρικό κόμβο και μια στροβιλοειδή κίνηση, η οποία συνδέει αντιδιαμετρικά και σε διαφορετικές στάθμες, την πόλη και το άλσος με το μουσείο και τις επιμέρους λειτουργίες του. Η μορφολογική προσέγγιση του μουσείου αναφέρεται σε μια σύγχρονη μετάφραση του αρχετυπικού περίπτερου ναού, όπου η εσωστρεφής τυπολογία του μετασχηματίζεται σε ένα εξωστρεφές σύστημα. Η πρόταση δίνει έμφαση στον σχεδιασμό ενός δημοσίου χώρου που συμπεριλαμβάνει το μουσείο, τις αρχαιολογικές ανασκαφές και χώρους αναψυχής και άθλησης, ενθαρρύνοντας την συμμετοχικότητα. Ο αρχές σχεδιασμού του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου προβάλλουν το όραμα της Αθήνας του μέλλοντος. Μιας πόλης που σχετίζει τις κτιριακές υποδομές με το φυσικό έδαφος και το τοπίο, μιας πόλης που σέβεται, αναδεικνύει και συνυπάρχει αρμονικά με την ιστορία της, λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους πολίτες της.

Η εναλλαγή κλειστών και ανοικτών χώρων και η δυνατότητα θέασης του εσωτερικού του μουσείου από διαφορετικές οπτικές, αποσκοπούν στη δημιουργία μιας σχέσης οικειότητας μεταξύ μουσείου και επισκέπτη που θα οδηγήσει ακόμη και τους απλούς περαστικούς να αισθανθούν την άνεση να διαβούν τις πόρτες του ή να μετάσχουν των μηνυμάτων του.

Το μουσείο γίνεται έτσι "διάφανο” τόσο ως προς τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά, όσο και ως προς τη διαχείριση του εσωτερικού του χώρου, επιτρέποντας ένα δημιουργικό διάλογο, τόσο με τις αρχαιότητες στον περιβάλλοντα χώρο, όσο και με τον εσωτερικό χώρο, την πόλη και τους ανθρώπους της", υπογραμμίζει ο κ.Τσολάκης.

Οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου, ήταν απολύτως διαφανείς, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρόνης Ακριτίδης, επικεφαλής της εταιρείας "Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ", που "έτρεξε" τον διαγωνισμό.

"Ο Διαγωνισμός, ο οποίος βγήκε στο "αέρα” τον Αύγουστο 2022 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου 2023, με διαδικασίες ανοικτές και διάφανες, απέδειξε, ότι η τήρηση των κανόνων, σε όλα τα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν προκαλούν καθυστερήσεις, έχουν την αποδοχή και ολοκληρώνονται (πάντα) στην ώρα τους" αναφέρει ο κ. Ακριτίδης. Κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας ζητήθηκαν στοιχεία και πληροφορίες από 153 ενδιαφερομένους και κατατέθηκαν 17 προτάσεις, εκ των οποίων έγκυρες βρέθηκαν οι 16. Απονεμήθηκαν τρία βραβεία και δύο έπαινοι. Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τους κ.κ. Τουρνικιώτη Παναγιώτη (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Kαθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος της Επιτροπής), Παπανικολάου Μόρφω (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Κουγιανού Πηνελόπη (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Μάρδα Νέλλη (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ομότιμος Καθηγήτρια ΕΜΠ) και Γλεντή Αλέξανδρο (Πολιτικός Μηχανικός, Εκπρόσωπος της Διοργανώτριας Αρχής). "Στα πλαίσια του διαγωνισμού αυτού διοργανώθηκε έκθεση, όπου παρουσιάστηκαν στο κοινό οι διακριθείσες προτάσεις καθώς και οι υπόλοιπες συμμετοχές", αναφέρει ο κ Ακριτίδης υπογραμμίζοντας, ότι "στόχος αυτού του νέου μουσείου είναι, μέσα από τις εκθέσεις του, να προβάλλει με έμφαση τις αξίες των πολιτικών και των επιστημών που άνθησαν στην Αθήνα, να αναδείξει τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο των πολιτών που δημιούργησαν την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα και ταυτόχρονα να αποτελέσει ζωντανό οργανισμό και διεθνή πόλο ανάπτυξης επιστημονικών, καλλιτεχνικών και ευρύτερα πολιτιστικών δράσεων, που θα υπαινίσσονται συνεχώς το διαχρονικό μητροπολιτικό ρόλο της Αθήνας από την αρχαιότητα έως σήμερα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΝΗΛ ΣΑΙΜΟΝ 08 Ιουν 2023 | 17:47

Βότκα μολότοφ: Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης στήνει μια σύγχρονη παράσταση γοργών ρυθμών, με νεύρο, ευρηματικότητα και θεατρική ευφορία, με οκτώ εξαιρετικούς ηθοποιούς.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ 07 Ιουν 2023 | 16:45

Πέθανε ο "Εθνικός Καραγκιοζοπαίκτης": Καλό ταξίδι δάσκαλε - Το συγκλονιστικό αντίο του γιου του Θανάση Σπυρόπουλου

Το μεγαλείο της ψυχής του και το ταλέντο του έκαναν τον Θανάση Σπυρόπουλο να πάρει τον τίτλο του "Εθνικού Καραγκιοζοπαίκτη".

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 07 Ιουν 2023 | 15:43

Κύθνος: Σημαντικά τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στο Βρυόκαστρο [εικόνες]

Οι εργασίες της τελευταίας περιόδου εστίασαν στην ανασκαφή των κτηρίων της Ακρόπολης που είχαν έρθει στο φως κατά το 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΟΠ 07 Ιουν 2023 | 12:08

"Σαν μετάξι": Η έκθεση που αναζητά κοινά στοιχεία μεταξύ του Ιαπωνικού και του Ελληνικού Πολιτισμού

Στο Σουφλί θα πραγματοποιηθεί έκθεση από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ 06 Ιουν 2023 | 20:27

Γιάννης Φλωρινιώτης: Τα εγκωμιαστικά λόγια του Μάνου Χατζιδάκι όταν τον παρουσίασε στο Τρίτο Πρόγραμμα [Βίντεο]

Ο Μάνος Χατζιδάκις ηχογράφησε μια σειρά από τις τότε γνωστές επιτυχίες του Φλωρινιώτη, με συνοδεία ενός μόνο οργάνου σε κάθε τραγούδι: κιθάρα, πιάνο, τύμπανο και τσέμπαλο

06 Ιουν 2023 | 11:39

Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί την παράσταση "Καζανόβα, Δον Ζουάν ερωτική περιπλάνηση" στην Πειραιώς 260

Ο Στάθης Λιβαθινός επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με δύο κλασικά λογοτεχνικά έργα με επίκεντρο τη μυθική μορφή του Δον Ζουάν και την ιστορική προσωπικότητα του Καζανόβα.

ΕΙΝΑΙ Η 50ΣΤΗ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ 05 Ιουν 2023 | 08:07

Του Αγίου Πνεύματος: Τι γιορτάζουμε σήμερα - Γιατί ονομάζουμε τη γιορτή και Πεντηκοστή

Την επομένη της Πεντηκοστής, ημέρα Δευτέρα, η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και την Αγία Τριάδα εν γένει.

«ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕΜΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΣ» 03 Ιουν 2023 | 16:47

Το "αντίο" του Εθνικού Θεάτρου στη Νόνικα Γαληνέα

Με μία ανακοίνωση αποχαιρέτισε το Εθνικό Θέατρο τη Νόνικα Γαληνέα, την ηθοποιό που το υπηρέτησε με πάθος και ήθος από διάφορες θέσεις.

ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ 02 Ιουν 2023 | 17:46

Τιμή ρεκόρ για έργο του Γιάννη Τσαρούχη σε δημοπρασία - 475.000 ευρώ για τον "Μάη" [εικόνα]

Το έργο "Μάης" ανήκει σε μία αριστουργηματική σειρά από 12 πίνακες που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Τσαρούχης, ένας για κάθε μήνα του έτους.

“ΕΦΥΓΕ” ΠΡΙΝ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ ΤΑ 85 ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 02 Ιουν 2023 | 16:49

Νόνικα Γαληνέα: "Σήμερα θα ανταμώσει με τον Αλέκο της, καλό ταξίδι" - Ο αποχαιρετισμός της Finos Film

Η Finos Film, θέλησε να αποχαιρετήσει τη Νόνικα Γαληνέα με ένα μακροσκελές κείμενο

ΒΑΛΤΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 01 Ιουν 2023 | 14:48

Ποδηλατοβόλτα... με θέα τη θάλασσα- Μια πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά

Η ποδηλατοβόλτα θα γίνει στις 4 Ιουνίου το πρωί- Σημείο Συνάντησης στο ΓΕΛ Καλλίπολης(Μ. Χατζηκυριακού & Λ. Χατζηκυριακού)

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 31 Μαϊ 2023 | 20:26

Πέθανε στα 59 του ο γνωστός Κουβανός μουσικός Χουάν Κάρλος Φορμέλ - Έπαθε καρδιακή προσβολή στη σκηνή

Ο Χουάν Κάρλος Φορμέλ έχασε τη ζωή του στη σκηνή του Lehman Center for the Performing Arts στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης στις 26 Μαΐου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 31 Μαϊ 2023 | 15:40

Καταγγελία ΣΕΗ: Ζητάνε από τους ηθοποιούς στα casting τον αριθμό των followers τους στα social

Για απαξιωτικές συμπεριφορές κάνει λόγο το ΣΕΗ μετά τις μαρτυρίες για τα τηλεοπτικά casting.