
Γιουγκοσλαβία στα τέλη της δεκαετίας του '80. Μία οικογένεια βγαλμένη από μία άλλη εποχή υποδέχεται φορώντας τα καλά της τον πολυαγαπημένο της θείο, ο οποίος επέστρεψε από τη Γερμανία για τις χειμερινές του διακοπές.
Μία περίεργη αμηχανία πλανάται στον αέρα, ο θείος ξεστομίζει μερικές άβολες ατάκες και όλα θα έμοιαζαν να βαίνουν από βαρετά έως καλώς, αν από το πουθενά δεν ακουγόταν ο ήχος ενός κινητού τηλεφώνου. Το "αιχμηρό θρίλερ δωματίου" The Uncle (Stric) των David Kapac και Andrija Mardešić, πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (03-13/11) και στους περισσότερους από εμάς θύμισε δουλειές του Γιώργου Λάνθιμου και του Αλέξανδρου Αβρανά.
Λίγα χρόνια νωρίτερα και αφήνοντας εκτός τον παράγοντα της γλώσσας, η εν λόγω κροατική παραγωγή θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει άξιο τέκνο του ελληνικού weird wave, αφού και οι ίδιοι οι δημιουργοί του αισθάνθηκαν κολακευμένοι εισπράττοντας το εν λόγω σχόλιο από το κοινό που παρακολούθησε την πρεμιέρα της. Το ελληνικό σινεμά εντούτοις, διαθέτει πληθώρα αποχρώσεων πια ή τουλάχιστον περισσότερες από αυτές είναι ορατές εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.
Την ευθύνη σε μεγάλο βαθμό από ό,τι φαίνεται, φέρει ο πασίγνωστος Έλληνας σκηνοθέτης που διαπρέπει στο εξωτερικό. "Όταν έχεις αυτόν τον άνθρωπο ως εκπρόσωπο στο εξωτερικό, μόνο ευοίωνα μπορούν να είναι τα πράγματα, για τις επιτυχίες του πρέπει να υπερηφανευόμαστε και να είμαστε χαρούμενοι όλοι. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την παλέτα να ανοίγει, έχει περισσότερες αποχρώσεις και αυτό είναι πολύ θετικό διότι όλα χρειάζονται, όλα πρέπει να υπάρχουν. Δεν πρέπει να παράγουμε ένα πράγμα μόνο π.χ. μόνο εμπορικές κωμωδίες, μόνο ψαγμένα ψυχαναλυτικά, μόνο weird... Πρέπει να υπάρχουν όλα, έχουμε ανάγκη την εξωστρέφεια. Αν δεν υπήρχε η πανδημία κιόλας, πιστεύω πως αυτή η άνθηση θα ήταν ακόμη πιο έντονη", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Esquire ο φετινός παρουσιαστής της τελετής έναρξης του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ambassador του τμήματος "Αγορά", Γιώργος Καπουτζίδης.
Την ίδια οπτική μοιράζεται και η σκηνοθέτης Ασημίνα Προέδρου που σάρωσε στην εν λόγω διοργάνωση με το κινηματογραφικό της ντεμπούτο "Πίσω από τις Θημωνιές" συγκεντρώνοντας 6 βραβεία (Γνωρίστε τους Γείτονες: Ειδική Μνεία, Βραβείο FIPRESCI για ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, Βραβείο ΠΕΚΚ, Βραβείο ΕΚΚ για ελληνίδας πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου / Greek Film Centre location award, Βραβείο ΕΡΤ)): "Ένας λόγος για τον οποίο ο ελληνικός κινηματογράφος πήρε περισσότερη προβολή στο εξωτερικό είναι σίγουρα η δουλειά του Γιώργου Λάνθιμου που κέντρισε το ενδιαφέρον των ξένων φεστιβάλ. Το weird σινεμά συνεχίζει να υφίσταται, απλά σιγά σιγά αυξάνονται οι σκηνοθέτες που τείνουν περισσότερο προς τον ρεαλισμό και τις ανθρωποκεντρικές ιστορίες."
Διαβάστε περισσότερα στο esquire.com
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr