Η απίστευτη υποκρισία της ελληνικής showbiz: Όλοι ήξεραν, όλοι σιωπούσαν

Τα κοινά μυστικά που μπορεί να υπάρχουν εδώ και χρόνια στους θεατρικούς διαδρόμους - Ήξεραν ή δεν ήξεραν οι ηθοποιοί;

Δημήτρης Τάκης
ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΤΑΚΗς
Δημήτρης Λιγνάδης NDP

Λίνα Μενδώνη τα ήξερε όλα και πρέπει να παραιτηθεί", είναι η φράση που ακούγεται τις τελευταίες μέρες και ώρες από το στόμα πολλών ηθοποιών όσον αφορά την εξέλιξη της υπόθεσης Λιγνάδη.

Όμως, αν τα ήξερε η κ. Μενδώνη δεν θα πρέπει να υποθέσει κάποιος ότι περισσότερα ήξεραν οι ίδιοι οι συνάδελφοι του κ. Λιγνάδη που με τον ένα ή άλλο τρόπο συνεργάζονταν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια;

Και εδώ ξεκινά η περίφημη συζήτηση για την υποκρισία της περίφημης εγχώριας showbiz, τα κοινά μυστικά που μπορεί να υπάρχουν εδώ και χρόνια στους θεατρικούς διαδρόμους και στις κινηματογραφικές αίθουσες, στις πασαρέλες και στα τηλεοπτικά στούντιο, για τους ψιθύρους που ο καθένας μπορεί να συζητά στις παρέες του αλλά που πάντα περιμένει από κάποιον άλλον να βγάλει το φίδι από την τρύπα, γιατί ο ίδιος μόνο άκουσε αλλά δεν είχε αποδείξεις. Άραγε η Μενδώνη τις είχε;

Και αυτό το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, προσφέρεται για την κλασική ελληνική συμπεριφορά σε μείζονα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα, δηλαδή στο να οχυρωθεί ο καθένας πίσω από το σχήμα "καλοί και κακοί, εμείς και οι άλλοι".

Λένε πολλοί ότι η πανδημία και η διακοπή των θεάτρων και της Τέχνης γενικότερα διευκόλυνε την αυτοκριτική αλλά και την καταγγελία, καθώς έσπασε σχέσεις εξάρτησης που κρατούσαν
ανθρώπους φοβισμένους και στόματα κλειστά.

Το ερώτημα όμως παραμένει: ήξεραν ή δεν ήξεραν οι ηθοποιοί όχι μόνο για το Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και για άλλους συναδέλφους τους που τώρα καταγγέλλονται για ανάρμοστη συμπεριφορά σεξουαλική παρενόχληση κι άλλα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δηλώσεις είναι αντικρουόμενες και αυτό αποκαλύπτει πως το πρόβλημα δεν είναι ίσως η Λίνα Μενδώνη αλλά η υποκριτική σιωπή που για χρόνια βασιλεύει σε αυτό το χώρο. Άλλωστε κανείς από όσους σήμερα ζητούν την παραίτησή της δεν είχε βγει την ημέρα του διορισμού του Δημήτρη Λιγνάδη ως καλλιτεχνικού διευθυντή στο εθνικό θέατρο να επικρίνει την απόφαση, να μιλήσει για προβληματικό διορισμό, να αφήσει αιχμές για το βίο και την πολιτεία του ηθοποιού και σκηνοθέτη δημοσίως.

"Όλοι ακούγαμε και ξέραμε ότι κάτι γίνεται..."

"Όλοι ακούγαμε και ξέραμε ότι κάτι γίνεται" δήλωσε ο ηθοποιός Γιώργος Σουξές, προφανώς όμως αυτό το κάτι έμενε πάντα στο επίπεδο των συζητήσεων ή του καλλιτεχνικού κουτσομπολιού.

"Φταίξαμε όλοι... Αν ήμουν μπροστά θα έπρεπε να μιλήσω. Υπήρξαν συνάδελφοι που ήταν μπροστά και δεν μίλησαν. Έπρεπε να το έχουν κάνει. Βέβαια, θα μπορούσαν να πουν ότι φοβήθηκαν την απόλυση, αλλά γιατί να αφήσεις ένα νέο παιδί να περάσει αυτά τα πάνδεινα;

Ήταν μία συζήτηση που γινόταν στους δικούς μας κύκλους... Όλοι ακούγαμε και ξέραμε ότι κάτι γίνεται…".

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ο Γιώργος Παρτσαλάκης ανέφερε: "Αυτά για τα οποία κατηγορείται, είναι πράγματα που ακούγονται εδώ και 15 χρόνια, έχουν ειπωθεί εδώ και εκεί και παραπέρα. Έχω αρνηθεί πράγματα, δουλειές και ιστορίες γιατί ήξερα ότι είναι
μπερδεμένοι σε αυτές τις δουλειές αυτές οι εγκληματικές φυσιογνωμίες".

Από την άλλη υπάρχουν ηθοποιοί που ισχυρίζονται ότι όλα τα ήξερε μόνο η κ. Μενδώνη επειδή ήταν για χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού και όχι οι ίδιοι και άρα αυτή έχει την ευθύνη κι αυτή θα πρέπει να παραιτηθεί. Μάλιστα χρησιμοποιούν το hashtag #nomoremendoni που όλως τυχαίως τις τελευταίες ώρες χρησιμοποιεί και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Και το καλύτερο, ετοιμάζουν λέει δημοψήφισμα μεταξύ των καλλιτεχνών, που ελπίζει κανείς να μην έχει την τύχη του δημοψηφίσματος του 2015, για το αν θέλουν να παραμείνει στο υπουργείο η κ. Μενδώνη.

Η Λίνα Μενδώνη και οι πολιτικές σκοπιμότητες

Μενδώνη

Ο Γιώργος Χρανιώτης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ζήτησε από την κ. Μενδώνη να πάει σπίτι της: "Να πάτε σπίτι σας ζητάμε κυρία Μενδώνη. Μιλήσατε για σοκ. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν φαίνεστε καθόλου σοκαρισμένη. Εμείς είμαστε σοκαρισμένοι με εσάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν γνωρίζατε κυρία Μενδώνη είστε εγκληματίας. Δεν νομίζω ότι είστε εγκληματίας. Αν δεν γνωρίζατε είστε ανεπαρκής. Η άγνοια είναι απαράδεκτη και εγκληματική. Η Λίνα Μενδώνη μπορεί να είναι υπέροχη στο Υπουργείο Εμπορίου, αλλά στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι ανίκανη.”

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις της Χριστίνας Θεοδωροπούλου που επικαλείται την παρουσία της κ. Μενδώνη επί αρκετά χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού. "Η κυρία Μενδώνη είναι μια γυναίκα που επί δέκα χρόνια ήταν γραμματέας στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η κυρία Μενδώνη τα ήξερε όλα. Το ότι έβαλε τον συγκεκριμένο άνθρωπο σαν καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ήταν τουλάχιστον ασυγχώρητη αμέλεια. Αυτό που λογικά έπρεπε να κάνει ήταν να υποβάλει την παραίτησή της. Τι θα πει δεν ξέρω τίποτα;".

Ένα άλλο κείμενο που κυκλοφορεί και σε πολλά προφίλ ηθοποιών στο instagram αναφέρεται και στη στάση που είχε η κ. Μενδώνη απέναντι στους ηθοποιούς την περίοδο της πανδημίας.

"Με βάση τη στάση και τις πράξεις της λοιπόν – και χωρίς καμία διάθεση πολιτικής εξόντωσης ή προσωπικής απαξίωσης εννοείται- αντιλαμβανόμαστε ότι η κ. Μενδώνη είναι ακατάλληλη για το χώρο μας καθώς δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τους στόχους των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού.

Η χώρα μας αποτελεί το λίκνο του πολιτισμού και αξίζει έναν υπουργό που προστατεύει και πονάει τις τέχνες, σέβεται τους πρεσβευτές της και αναγνωρίζει την αναγκαία προσφορά τους
στην κοινωνία".

Κρύβουν αυτές οι δηλώσεις και πολιτικές σκοπιμότητες; Ναι, λέει ο ηθοποιός Νίκος Νικολάου από τη δική του πλευρά. "Ξεκάθαρα πολιτική σκοπιμότητα κρύβεται πίσω από όσους ζητούν την παραίτηση της Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη έκανε κάποιες τοποθετήσεις σε κρατικούς οργανισμούς. Προέκυψε αυτό το θέμα (σ.σ. του Δημήτρη Λιγνάδη). Βγήκε και είπε ότι
εξαπατήθηκε. Και επειδή εξαπατήθηκε της ζητούν να παραιτηθεί; Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ INSTAGRAM 05 Μαρ 2021 | 11:46
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΥ 05 Μαρ 2021 | 10:11

Κούγιας για τη νέα μήνυση κατά Λιγνάδη: Να τελειώνει η φαρσοκωμωδία - Ο ρόλος γνωστού δημοσιογράφου και 2 δικηγόρων

Σε νέα δήλωση προέβη ο συνήγορος υπεράσπισής του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, με αφορμή την τρίτη μήνυση για βιασμό που κατατέθηκε σε βάρος του.

ΤΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 05 Μαρ 2021 | 10:05

Και άλλος πασίγνωστος ηθοποιός στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα - "Βαρύς" φάκελος από το ΣΕΗ για σεξουαλικές επιθέσεις

Πληθαίνουν οι καταγγελίες σε βάρος ανθρώπων του θεάτρου, ενώ στο μικροσκόπιο του Εισαγγελέα βρίσκεται ακόμα ένας πασίγνωστος ηθοποιός, για σεξουαλικές επιθέσεις.

«ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΕ ΧΑΙΔΕΥΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΠΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΕΙΜΑΙ» 05 Μαρ 2021 | 09:35

Ελένη Φιλίνη: Πήγα στο σπίτι γνωστού σκηνοθέτη και με παρενόχλησε σεξουαλικά η σύζυγός του

Το απίστευτο περιστατικό που εξομολογήθηκε η Ελένη Φιλίνη: "Άρχισε να με χαϊδεύει να μου λέει πόσο ωραία είμαι...".

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 04 Μαρ 2021 | 23:56

Υπόθεση Λιγνάδη: "Μου έδωσε ναρκωτικές ουσίες και με κακοποίησε σεξουαλικά" - Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της τρίτης μήνυσης

Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι έχασε τις αισθήσεις του καθώς και ότι ο Λιγνάδης τον απείλησε τότε για να μη μιλήσει.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΗΜΜΑ "ΜΑΛΑΚΥΝΣΗ" 04 Μαρ 2021 | 19:36

Viral η νέα καυστική ανάρτηση του Σωτήρη Τσαφούλια: Οσοι ξοδεύουν χρόνο για να επιτεθούν στον κ. Κούγια...

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας με καυστικό λόγο τοποθετείται για τη στάση του Αλέξη Κούγια και του καθηγητή Γεώργιου Μπαμπινιώτη

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ 04 Μαρ 2021 | 19:00

Αιμίλιος Ράφτης: Ο Λιγνάδης εκθείαζε το σώμα μου όταν ήταν καθηγητής μου [βίντεο]

Ο Αιμίλιος Ράφτης μίλησε για το πώς ήταν ο Δημήτρης Λιγνάδης ως καθηγητής δραματικής σχολής.

ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ 04 Μαρ 2021 | 15:57

Μεταφέρθηκε σε θάλαμο των φυλακών Τρίπολης ο Δημήτρης Λιγνάδης - Αρνητικός στον κορονοϊό

Όπως προβλεπόταν, ο Δημήτρης Λιγνάδης υποβλήθηκε και σε δεύτερο τεστ για τον κορονοϊό και βρέθηκε αρνητικός

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 04 Μαρ 2021 | 15:40

Κούγιας για τη νέα μήνυση κατά Λιγνάδη: Ουδέποτε ο πελάτης μου βίασε είτε άνδρα είτε γυναίκα

Ο Αλέξης Κούγιας, τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του για τη νέα μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη.

ΤΡΙΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟ 04 Μαρ 2021 | 14:47

Ραγδαίες εξελίξεις: Νέα μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό το 2018

Κατατέθηκε νέα μήνυση για βιασμό το 2018 με δράστη τον Δημήτρη Λιγνάδη

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 04 Μαρ 2021 | 14:10

Κλέων Γρηγοριάδης για Λιγνάδη: Τον ακούγαμε να μας εξιστορεί τις φαντασιώσεις του, αλλά...

Δεν φανταστήκαμε ποτέ ότι οι τάση του Δημήτρη Λιγνάδη θα έφτανε σε εγκληματικό επίπεδο, δήλωσε ο Κλέων Γρηγοριάδης

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ 04 Μαρ 2021 | 13:25

Η Τατιάνα Στεφανίδου απαντά: Κάποιοι σκοπίμως και με δόλο διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις. Θα λογοδοτήσουν

Τι απαντά η Τατιάνα Στεφανίδου στην αρνητική κριτική που δέχτηκε μετά από τα σχόλια που έκανε στην εκπομπή της για τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 04 Μαρ 2021 | 12:30

Νίκος Ορφανός: Σκηνοθέτης μου έλεγε "άντε γ@μ@σ@ αρχ@@@" μπροστά στον κόσμο

Ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός αποκάλυψε ένα έντονο περιστατικό που του είχε τύχει παλιότερα με σκηνοθέτη.