Η Αρβανιτάκη, η μελοποιημένη ποίηση, το δειλινό και τα μνημεία της Δήλου

Μια ξεχωριστή εμπειρία περιμένει όσους βρεθούν στις 22 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου

i-arbanitaki-i-melopoiimeni-poiisi-to-deilino-kai-ta-mnimeia-tis-dilou
SHARE THIS
0
SHARES

Μια μαγευτική συναυλία θα απολαύσουν όσοι βρεθούν στην Μύκονο - και τα γύρω νησιά- στις 22 Αυγούστου. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα τραγουδήσει το δειλινό μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου τραγούδια ειδικά επιλεγμένα για αυτό τον τόπο. Λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου το κοινό θα είναι - δυστυχώς - περιορισμένο. Το πρόγραμμα της συναυλίας με τίτλο «Δεύτερη Ζωή», αποτελείται από μελοποιημένα ποιήματα ελλήνων ποιητών, από το προσωπικό ρεπερτόριο της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Από την Σαπφώ έως τον Μιχάλη Γκανά, περνώντας από τους Λαπαθιώτη, Ιωάννου, Πολυδούρη, Ελύτη, Καψάλη, Καρυωτάκη, κ.ά. ξεδιπλώνεται μία ελεγεία στο τόπο και τους ανθρώπους. 

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη από το ξεκίνημά της το 1981 ερμηνεύει τραγούδια του ποιητή Γιάννη Ιωάννου σε μουσική Νίκου Μαμαγκάκη στο ιστορικό «Κέντρο Διερχομένων», ενώ το 1987 συμμετέχει στο δίσκο του Νίκου Ξυδάκη «Κοντά στη δόξα μια στιγμή» ερμηνεύοντας το «Ερωτικό» του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη  - θα ξαναερμηνεύσει Λαπαθιώτη πολύ αργότερα στο άλμπουμ της «Όλα στο φως"», το «Σαν αεράκι» σε μουσική Μανώλη Πάππου. Το 1994 συνεργάζεται με τον ποιητή Μιχάλη Γκανά στον δίσκο «Τα κορμιά και τα μαχαίρια». 

 Ο Ara Dinkjian υπογράφει τις μελωδίες και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ενορχηστρώνει το δίσκο. Το 1996 η Ελευθερία Αρβανιτάκη παρουσιάζει το άλμπουμ «Τραγούδια για τους μήνες», όπου ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί ποίηση Σαπφούς, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Μιχάλη Γκανά αλλά και δίστιχα της δημοτικής παράδοσης, χαρίζοντας στην ερμηνεύτρια άλλο ένα πολύ σημαντικό και επιτυχημένο ταυτόχρονα κομμάτι του ρεπερτορίου της, με τραγούδια όπως το «Παράπονο», το «Πάμε ξανά στα θαύματα», το «Σαν την αγάπη την κρυφή» αλλά και «Του πόθου τ' αγρίμι». Την ίδια χρονιά ερμηνεύει τα «Γκρίζα» του Κωνσταντίνου Καβάφη σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ της βασισμένο εξ ολοκλήρου στον ποιητικό λόγο με το Νίκο Ξυδάκη να μελοποιεί έργα της Σαπφούς σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη και Κ.Χ. Μύρη, αλλά και Κώστα Καρυωτάκη και Διονύση Καψάλη με τίτλο «Γρήγορα η ώρα πέρασε» το 2008. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ερμήνευσε μοναδικά ποιητικά έργα και τα έκανε γνωστά στο ευρύ κοινό. 

Διοργάνωση: Δήμος Μυκόνου, Association "Revive Delos", με τη στήριξη της HYPERLINK

Info: 

Τιμή εισιτηρίου 50 ευρώ (στην τιμή περιλαμβάνεται το εισιτήριο του πλοίου Μύκονος-Δήλος).

Σημεία προπώλησης: CINE MANTO, PASAJI RESTAURANT ΟΡΝΌς, Delos Tours Παλιό Λιμάνι.
Concept και επιμέλεια προγράμματος: Ελευθερία Αρβανιτάκη – Λήδα Ρουμάνη. Επιμέλεια Παραγωγής: Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας
Ενορχηστρώσεις: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης. Μουσικοί: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Νίκος Μέρμηγκας (λάφτα, μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο), Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο)..
Αφίσα: Μαρία Βεϊοπούλου. Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook