Η Αργυρώ Καπαρού τραγουδά τους ποιητές στη "Σφίγγα"

Με την Λίνα Νικολακοπούλου κάθε Τετάρτη του Μαΐου σε προγράμματα λόγου και τραγουδιού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Αργυρώ Καπαρού τραγουδά τους ποιητές στη "Σφίγγα"

Για να υπάρχει πάντα ένα αναμμένο φώς στη σκέψη μας κι ένα σημείο συνάντησης γύρω από πρόσωπα, λόγια και τραγούδια που μάς δίνουν χαρά και δύναμη. Η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και η Αλεξάνδρα Χριστακάκη θα συνομιλούν με καλεσμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στο μουσικό χώρο Σφίγγα, στις 8 μ.μ. κάθε Τετάρτη καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου.

Η Αργυρώ Καπαρού τραγουδά τους ποιητές στη "Σφίγγα"

Η βραδιά όμως δεν θα τελειώνει εκεί. Στη συνέχεια θα ακολουθεί μια μουσική πρόταση που έχει επιμεληθεί η Λίνα Νικολακοπούλου για τις ωραίες φωνές της Αργυρώς Καπαρού και του Θοδωρή Βουτσικάκη. Η Αργυρώ Καπαρού μας μίλησε για το πρόγραμμα.

Τι είναι αυτό που κάνετε φέτος στη Σφίγγα;

Είναι μία πολύ ωραία ιδέα που είχε η Λίνα Νικολακοπούλου , να παντρευτούν σε μια παράσταση , ο λόγος με την μουσική και τα τραγούδια. Ο τίτλος της παράστασης ‘’ ΛΑΜΠΑ ΘΥΕΛΛΗΣ’’ , έχει συμβολική σημασία , για να υπάρχει όπως λέει η Λίνα , πάντα ένα αναμμένο φώς κι ένα σημείο συνάντησης γύρω από πρόσωπα , λόγια και τραγούδια.

Η Αργυρώ Καπαρού τραγουδά τους ποιητές στη "Σφίγγα" - εικόνα 2

Τι συνδυάζετε σε αυτό το πρόγραμμα;

Η Λίνα Νικολακοπούλου έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια τώρα , σε χώρους όπως το ‘’ΖΟΟΜ ‘’ και το ‘’GAZARTE’’, να δημιουργεί μια ανοιχτή συζήτηση - παρουσία κοινού- με ένα προσκεκλημένο πρόσωπο από το χώρο του πολιτισμού, της επιστήμης ή του λόγου, ποιητικού και λογοτεχνικού .

Από την άλλη έχει μακρά και ισχυρή πορεία και ως καλλιτεχνική επιμελήτρια μουσικών παραστάσεων . Έτσι σε αυτή την παράσταση , προηγείται η συζήτηση με τον καλεσμένο στην σκηνή της ‘’Σφίγγας’’, όπου η Λ. Νικολακοπούλου παρέα με την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη, φωτίζουν το θέμα της συζήτησης , με τις ερωτήσεις τους …και ακολουθεί το μουσικό μας πρόγραμμα με πολλά και ενδιαφέροντα μουσικά περιεχόμενα από το ελληνικό ρεπερτόριο κυρίως. Ο συνοδοιπόρος μου στη σκηνή είναι ο Θοδωρής Βουτσικάκης, ένας νέος και ιδιαίτερος ερμηνευτής, με τον οποίο έχω συνδεθεί πιστεύω καλλιτεχνικά δια βίου και χαίρομαι πολύ, που εδώ και δύο χρόνια δουλεύουμε μαζί κάτω από την φροντίδα της Λίνας. Μαζί μας στη σκηνή έχουμε μια τριμελή εξαίρετη ορχήστρα που αποτελείται από τους Παντελή Ντζιάλα κιθάρες –ενορχηστρώσεις , Βασίλη Δρογκάρη ακορντεόν και Ευαγγελία Μαυρίδου πιάνο.

Είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο τι θέλετε να μας πείτε;

Δεν ξέρω αν θέλουμε να πούμε κάτι, παρά να θυμίσουμε ίσως , πόσο ωραίο είναι να επικοινωνούμε και μεταξύ μας αλλά και με ανθρώπους του λόγου, της μουσικής, της επιστήμης, πάνω σε θέματα που μας απασχολούν όλους και ίσως η μοναξιά μας, η βιασύνη της ζωής μας, η τηλεόραση του σπιτιού που μας αιχμαλωτίζει χωρίς να το καταλάβουμε και άλλα πολλά που μπορώ να απαριθμήσω, δεν μας αφήνουν το γευτούμε, ενώ το έχουμε ανάγκη.Αυτή η επικοινωνία πιστεύω, μαζί με το τραγούδι, που παρασύρει τα αισθήματα του κόσμου δυναμώνει τη φωνή του και τον ενώνει σε ένα ρεφραίν με τον διπλανό του. Αυτό κάνει το κοινό μας να φεύγει συγκινημένο και χαμογελαστό.

Η Αργυρώ Καπαρού τραγουδά τους ποιητές στη "Σφίγγα" - εικόνα 3

Γιατί σας ενδιαφέρει να τραγουδάτε ποιητές;

Αγαπώ τον ποιητικό λόγο και τους ποιητές και ευτυχώς έχουμε αρκετούς και σπουδαίους, που μας έχουν διδάξει πολλά. Ένα ποίημα εμπεριέχει δυνατά και πυκνά νοήματα, μπορεί ένας δυνατός ποιητής ή ποιήτρια να πουν με τρεις λέξεις αυτό που αισθάνεται ένας άνθρωπος , μια ολόκληρη ζωή. Στην Ελλάδα έχουμε το φώς ,τη θάλασσα , έχουμε αρχαίο πολιτισμό και Ιστορία , συγγραφείς και δασκάλους της αρχαιότητας που ενέπνευσαν τον παγκόσμιο πολιτισμό ,έχουμε Βιβλικά κείμενα στη δική μας γλώσσα , όλα αυτά είναι πλούτος που αρκετοί ποιητές μας έχουν αξιοποιήσει στο έργο τους. Επίσης έχουμε αντίστοιχα στον τομέα της μουσικής μακράν ιστορία κι αυτό το δείχνουν τα μουσικά όργανα και τα μουσικά γραπτά της αρχαιότητας που σώζονται. Έχουμε σημαντικούς συνθέτες που μελοποίησαν ποιητικό λόγο και είμαστε οι τραγουδιστές τυχεροί , γιατί συνθέτες όπως ο Θεοδωράκης , ο Χατζιδάκις , ο Λεοντής , ο Μικρούτσικος , ο Γρηγορίου , ο Λάγιος , η Πλάτωνος , ο Κηπουργός ,κ.άλλοι… μας χάρισαν σπουδαία τραγούδια κι αυτά είναι η περιουσία μας. Εγώ είχα τη χαρά να τραγουδήσω τα 2 τελευταία χρόνια, τον ποιητικό λόγο του Γιώργου Σαραντάρη μελοποιημένο από την Δάφνη Αλεξανδρή , σημαντική μελωδό μας, σε μία παράσταση με τίτλο ‘’ΠΝΟΕΣ ΤΟΥ ΜΑΗ ‘’ που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Κακογιάννη και την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε η Λίνα Νικολακοπούλου. Επίσης ξεχωριστή ήταν η παράσταση ‘’ 8 Ρώσσοι ποιητές τραγουδούν ελληνικά ‘’ όπου η Δάφνη Αλεξανδρή μελοποίησε πολύ σημαντικούς ρώσσους ποιητές, όπως ο Μαγιακόφσκι , ο Γιεσένιν , η Αχμάτοβα , η Τσβετάγιεβα, κ.α.και τα ποιήματα διάλεξε η Λ. Νικολακοπούλου και παρουσιάστηκε στο ‘’ GAZARTE ‘’ τον Δεκέμβρη του 2016.

Τι στοίχημα είναι για έναν καλλιτέχνη και τι πρόκληση να τραγουδάει σε πολλές γλώσσες;

Η κάθε γλώσσα ξέρετε έχει την δική της σκέψη , την δική της ρίζα και μπορεί να την ομιλούν σε πολλές και πολύ διαφορετικές χώρες , οπότε και κάθε νόημα μπορεί να εκφέρεται αλλιώς από τον έναν τόπο στον άλλο.

Είναι λοιπόν όπως λέτε στοίχημα, να εμβαθύνεις πριν το τραγουδήσεις, να γνωρίζεις την προέλευση του δημιουργού του, στιχουργού και συνθέτη, την ιστορία του κυρίως για να καταλάβεις που απευθύνεται, πότε το έγραψε, κάτω από ποιο καθεστώς ζωής, ποια ήταν η αφορμή του πιθανά. Συμβαίνει βέβαια πολύ συχνά, να σε γοητεύει ο τρόπος που το τραγούδησε κάποιος άλλος ερμηνευτής και η πρόκληση είναι να το πείς και να το κάνεις δικό σου. Ευτυχώς έχω μια καλή σχέση με την προφορά , μιλώ τρείς γλώσσες, τραγουδώ αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, αργκώ της Κάτω Ιταλίας , τουρκικά , εβραικά και γνωρίζω φυσικά κάθε λέξη που τραγουδώ , διαφορετικά δεν μπορείς να ερμηνεύσεις.

Τι ετοιμάζετε για το μέλλον;

Καινούργια τραγούδια σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσικές Δάφνης Αλεξανδρή κι έχω μεγάλη χαρά που ξαναμπαίνουμε στο στούντιο μετά από μια μεγάλη διαδρομή , που ξεκίνησε το 2013 με το άλμπουμ ‘’ ΧΕΙΡΟΛΑΒΕΣ ‘’ που αγαπήθηκε από το ακροατήριο. Πιστεύω πολύ στο νέο δώρο που μου κάνουν και με ξανατιμούν οι δημιουργοί και είμαι σίγουρη ότι ο κόσμος θα αγαπήσει τα τραγούδια κεραυνοβόλα , όπως τα αγάπησα κι εγώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ 02 Δεκ 2020 | 20:11

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Δάφνη Σκούρα - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η Δάφνη Σκούρα ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, ενώ ήταν μέλος της "Νεολαίας Λαμπράκη".

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΟΣ 30 Νοε 2020 | 15:17

Αποκάλυψη στην Ηλεία - Βρέθηκαν οκτώ αρχαίοι τάφοι σε οικόπεδο

Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδος, στην Ηλεία.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ 30 Νοε 2020 | 13:28

Ιερώνυμος : Απαίτησα να έχω την ίδια μεταχείριση με όλους τους Ελληνες- Δεν θα δεχόμουν κάτι άλλο

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την νοσηλεία του για τον κορονοϊό

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ 28 Νοε 2020 | 09:05

Μυτιλήνη: Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή στο Οβριόκαστρο

Τα ίχνη ενός αρχαίου πολιτισμού και ένα κάστρο που χάθηκε από την πολιορκία των Οθωμανών.

ΘΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ 27 Νοε 2020 | 19:43

Τατόι: Ανοίγουν για πρώτη φορά κιβώτια, κοντέινερ και βαλίτσες της Φρειδερίκης [Εικόνες]

Οι βαλίτσες της Φρειδερίκης παρέμεναν εξαφανισμένες σε ντουλάπες και ερμάρια στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.