Η Βαβυλωνία των Μπολσόι: Ίντριγκες, σκάνδαλα, διαφθορά, θανάσιμο μίσος

Ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στην πιο ταραγμένη περίοδο των Μπολσόι και στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του διευθυντή των πιο διάσημων μπαλέτων στον κόσμο.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Βαβυλωνία των Μπολσόι: Ίντριγκες, σκάνδαλα, διαφθορά, θανάσιμο μίσος

Είναι το πετράδι του στέμματος της ρώσικης τέχνης. Είναι το πιο διάσημο μπαλέτο στον κόσμο. Είναι μια Βαβυλωνία. Είναι ένα θέατρο γεμάτο δράματα. Η ιστορία του θεάτρου Μπολσόι είναι η μεγάλη ιστορία του παρασκηνίου της τέχνης. Έχουν χυθεί τόνοι μελάνι, έχουν ακουστεί απίστευτες κατηγορίες για διαφθορά, προνομιακή μεταχείριση, τραυματισμούς. Όλα αυτά συνοδεύουν ένα και μοναδικό μύθο: το να επιβιώσεις σε αυτό το μπαλέτο είναι κάτι αδιανόητα σκληρό.

Ένα κομμάτι αυτής της σκληρής ιστορίας έγινε ταινία. O Nick Read και ο Mark Franchetti καταγράφουν τον κόσμο των Μπολσόι, έναν μικρόκοσμο της ρωσικής κοινωνίας στην πιο κρίσιμη ίσως χρονιά της ιστορίας του. Την σαιζόν 2013-2014. Ήταν τότε που συνέβη ένα από τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα στην ιστορία του χορού. Οι σκηνοθέτες είχαν ήδη αρχίσει το ντοκιμαντέρ τους, όταν τραυματίστηκε ο διευθυντής των μπαλέτων Μπολσόι Σεργκέι Φιλίν, από επίθεση με οξύ. Στον 42χρονο Φιλίν επιτέθηκε μασκοφόρος δράστης έξω από το σπίτι του στο κέντρο της Μόσχας προκαλώντας του εγκαύματα τρίτου βαθμού στο πρόσωπο και στο λαιμό. Οι γιατροί αγωνίστηκαν να σώσουν την όραση του 42χρονου χορογράφου και διευθυντή των Μπολσόι. Η μητέρα του δήλωσε ότι ο γιός της δεχόταν τηλεφωνικές απειλές τον τελευταίο μήνα και πως εκείνη ξέρει ποιος του επιτέθηκε. «Ξέρω ποιος είναι και θα το πώ σίγουρα στις αρχές,» είπε. Η εκπρόσωπος των Μπολσόι Κατερίνα Νοβίκοβα δήλωσε ότι τα ελαστικά του αυτοκινήτου του Φιλίν είχαν χαραχθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα και ότι είχαν παραβιαστεί τα μέιλ και η σελίδα του στο Facebook, προκειμένου να διαρρεύσουν πληροφορίες που θα τον δυσφημούσαν. Εκείνη την εποχή, πολλοί χορευτές είχαν διαμαρτυρηθεί για την σκληρή και άδικη συμπεριφορά του Φιλίν, ενώ ο Anatoly Iskanov, γενικός διευθυντής του Μπολσόι, δήλωνε ότι η αστυνομία πρέπει να ψάξει τον δράστη ανάμεσα σε «όσους ήθελαν να βλάψουν το θέατρο».

Τελικά, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε εξαετή κάθειρξη ο 29χρονος πρώτος χορευτής των Μπολσόι Πάβελ Ντμιτριτσένκο. Ο Φιλίν έμεινε σχεδόν τυφλός. Δεν ήταν η αρχή. Ήταν μόνο η αφορμή για να ξεδιπλωθούν για άλλη μια φορά τα πάθη, οι δολοπλοκίες και τα σκάνδαλα μεταξύ των μελών του διάσημου μπαλέτου.

Η Βαβυλωνία των Μπολσόι: Ίντριγκες, σκάνδαλα, διαφθορά, θανάσιμο μίσος
Bolshoi Babylon

Η απόπειρα δολοφονίας του Φιλίν ήρθε να προστεθεί σε ένα θλιβερό γαΐτανάκι. Όλα έδειχναν ότι στα Μπολσόι υπάρχει ένας κατήφορος που δεν έχει τελειωμό. Τα σκάνδαλα άρχισαν λίγα χρόνια νωρίτερα με την περίφημη ανακατασκευή του ιστορικού θεάτρου. Σύμφωνα με υπολογισμούς οι εργασίες στοίχισαν γύρω στα 500 εκ. ευρώ. Στη συνέχεια η πρώτη μπαλαρίνα Σβετλάνα Ζαχάροβα και παγκόσμιο αστέρι του κλασικού χορού βλέπει το όνομά της εκτός διανομής και κατηγορεί ευθέως το διευθυντή των Μπολσόι για αποκλεισμό. Αμέσως μετά, έρχεται ένα ακόμα πλήγμα.

Ο Σεργκέι Φιλίν στην έξοδό του από το νοσοκομείο
Ο Σεργκέι Φιλίν στην έξοδό του από το νοσοκομείο

Μια ακόμα χορεύτρια η Anastasia Volochkova αποκαλύπτει στην τηλεόραση του BBC ότι οι σολίστ του μπαλέτου πιέζονταν αφόρητα από τους ιθύνοντες να ακολουθήσουν τους καλούς πελάτες και χορηγούς στην κρεβατοκάμαρα, αλλιώς μεγάλο ρόλο δε θα έβλεπαν ποτέ. «Είναι ένα μεγάλο μπουρδέλο που αναγκάζει τις μπαλαρίνες να κοιμούνται με ισχυρούς παράγοντες» καταγγέλλει. Η Volochkova υποστήριξε ότι όταν ρώτησε τον γενικό διευθυντή των μπαλέτων Ανατόλι Iksanov « τι θα συμβεί αν αρνηθούμε» εκείνος απάντησε ότι δεν θα μπορούν να πάνε περιοδεία ή ακόμη και να εμφανιστούν σε παραστάσεις. «Τα κορίτσια καλούνταν ένα-ένα από τον υπεύθυνο ο οποίος τους εξηγούσε ότι όταν πρόκειται για κομματικό ή οικονομικά ισχυρό παράγοντα, ή τα μέλη του Δ.Σ. του θεάτρου, τότε τα κορίτσια θα έπρεπε να πηγαίνουν στον κρεβάτι μαζί τους. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι πιέσεις αυτές είναι πολύ εντονότερες τώρα από ότι πριν από 12 χρόνια, όταν εκείνη απολύθηκε από τα μπαλέτα. Η Volochkova, είχε απολυθεί επειδή θεωρήθηκε παχιά για τα στάνταρ του μπαλέτου. «Δεν σχολιάζω βρωμιές και ασυναρτησίες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής των μπαλέτων, Anatoly Iksanov.

Anastasia Volochkova: Τα Μπολσόι είναι ένα μπουρδέλο
Anastasia Volochkova: Τα Μπολσόι είναι ένα μπουρδέλο

Ο κόσμος του χορού μιλάει για ένα πρωτοφανές κύμα εξόδου των χορευτών από τα Μπολσόι. Τα αστέρια του, ψάχνουν την τύχη τους στις μεγάλες σκηνές του κόσμου. Όμως τα Μπολσόι πάντα και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι το μπραντ που αντιπροσωπεύει τη Ρωσία. Περισσότερο και από τα καλάσνικοφ. Στο χορό δεν υπάρχει πιο προηγμένο "όπλο".

Οι σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του Βλαντιμίρ Ουρίν, ο οποίος έγινε γενικός διευθυντής του Μπαλέτου Μπολσόι στον απόηχο της επίθεσης στον Φιλίν. Ήταν διορισμένος από την κυβέρνηση και έπρεπε να καθαρίσει τον «κόπρο του Αυγεία».

Bolshoi Babylon
Bolshoi Babylon

Οι σχέσεις Ουρίν και Φιλίν χαρακτηρίζονται από μια λέξη: «Σιβηρία». Οι δυο τους δούλεψαν μαζί στο θέατρο Στανισλάφσκι. Ο Φιλίν όχι μόνο τους εγκατέλειψε χωρίς προειδοποίηση για να πάει στα Μπολσόι, αλλά πήρε και μερικούς χορευτές από τα Στανισλάφσκι. Για τον Ουρίν αυτό σήμαινε προσωπική προδοσία. Όταν επέστρεψε ο Φιλίν μετά τη νοσηλεία του στα μπαλέτα, η ένταση μεταξύ τους ήταν παραπάνω από εμφανής.

Όμως ο Ουρίν, όπως καταγράφεται και στο ντοκιμαντέρ, είχε πάρει απόφαση να βάλει ένα τέλος στις αδιαφανείς διαδικασίες και τις έχθρες. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ βεβαίως, ισχυρίζονται ότι δεν βρήκαν κανένα στοιχείο σεξουαλικής παρατυπίας ή διαφθοράς, όπως τα κατήγγειλε ο Ντμιτριτσένκο στη δίκη του.

Οι φήμες ήταν πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθούν on camera. Και το ντοκιμαντέρ θα μπορούσε να μην είχε γίνει ποτέ. Άλλωστε είναι ένα πορτρέτο του μπαλέτου και όχι μια σάτιρα για τη διαφθορά στο εσωτερικό της Ρωσίας στο σύνολό της, λένε οι δημιουργοί του.

Bolshoi Babylon
Bolshoi Babylon

Οι χορευτές στα Μπολσόι γεννιούνται και συχνά γερνάνε μέσα στο ίδιο γοητευτικό, αλλά και επικίνδυνο περιβάλλον. Ζουν σε ένα μικρόκοσμο γεμάτο μαύρους κύκνους, τριμμένα γυαλιά στις πουέντ, καρφίτσες στις τουτού, παράνομους έρωτες και φόβο. Το ταλέντο που τους οδηγεί εκεί, είναι το ίδιο που τους εγκλωβίζει για μια ολόκληρη ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι το αποκαλούν νεκροταφείο τους. Είναι το μέρος που γεννιούνται οι ελπίδες τους και θάβονται τα όνειρά τους μέσα σε έναν σκληρό ανταγωνισμό με τα όρια της σωματικής τους δυνατότητας να φτάνουν το εξωπραγματικό. Τα Μπολσόι είναι το παλάτι στο οποίο θανατώνονται οι αδύναμοι, οι λιγότερο ευέλικτοι, οι λιγότερο τέλειοι. Είναι το παλάτι του πόνου και της μοναξιάς.

Η Βαβυλωνία των Μπολσόι: Ίντριγκες, σκάνδαλα, διαφθορά, θανάσιμο μίσος - εικόνα 6

Το σκάνδαλο του Φιλίν, κατά ειρωνικό τρόπο αύξησε παρά μείωσε το ενδιαφέρον για τα Μπολσόι. Ο κόσμος που παρακολουθεί το χορό τρελαίνεται με τις δραματικές ιστορίες και τις ίντριγκες, λατρεύει ταινίες σαν τον Μαύρο Κύκνο του Ντάρεν Αρονόφσκι, θέλει να βλέπει από την κλειδαρότρυπα τα παρασκήνια μιας ζωής που είναι τόσο δραματική, τρομακτική και περιπετειώδης όσο μια ταινία.Ίσως και περισσότερο.

Το ντοκιμαντέρ Bolshoi Babylon θα προβληθεί στη Μ. Βρετανία από τις 8 Ιανουαρίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:18

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα": Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα "Μίχαελ Κόλχαας" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:59

"H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)" στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:54

"Μαθήματα κωμωδίας": Η νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς - Με εξαιρετικό καστ

Τα "Μαθήματα κωμωδίας" είναι το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία, στο θέατρο Μικρό Παλλάς από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:21

"Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες" στο Θέατρο Πρόβα - Μία διαδραστική παράσταση για τα παιδιά

Το έργο έχει ανέβει με τη διαδραστική μέθοδο και στηρίζεται στη συμμετοχή των μικρών θεατών που από τη θέση τους βοηθούν ενεργά στην εξέλιξή της παράστασης.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:15

Το παραμύθι επιστρέφει: Τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ" στον Πολυχώρο Πολιτισμού IDEAL

Οι μικροί μας φίλοι θα ταξιδέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τις περιπέτειες των αγαπημένων θρυλικών ηρώων του Ντίκενς, του Άντερσεν και των Γκρίμ.

6-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:08

"Κι όμΩς κινείται": Οχτώ τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "9.25", στο Θέατρο Ροές

Η παράσταση "9.25" από την ομάδα χορού και ακροβασίας "Κι όμΩς κινείται" επιστρέφει την περίοδο των γιορτών στο θέατρο Ροές και μόνο για 8 τελευταίες παραστάσεις

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 02 Δεκ 2021 | 08:59

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στα σινεμά: Νοσταλγία, παραμύθι και το σύμπαν του Γουές Άντερσον

Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα υπόσχονται στους σινεφίλ οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα απόψε.

ΑΠΟ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 12:14

"Πολύ Mακριά", της Caryl Churchill στο Θέατρο 104 - Ενα επίκαιρο έργο για τη βία

Το "Πολύ Mακριά" είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» 01 Δεκ 2021 | 08:31

Χριστούγεννα στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" με παραστάσεις για όλη την οικογένεια στον Φάρο - Σε ένα ονειρικό τοπίο [πρόγραμμα]

Οι "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύουν στον Φάρο μέσα σε ένα φωτεινό, ονειρικό τοπίο.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Νοε 2021 | 13:20

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο: "Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών" [εικόνες]

Την ξενάγηση έκανε η φωτογράφος, ενώ παρευρέθηκαν Εύζωνες με καταγωγή από την περιοχή που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 29 Νοε 2021 | 12:37

3η Διεθνής Συνάντηση Fest of Fests - Webinar για το μέλλον των Φεστιβάλ του Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σημαντικών οπτικοακουστικών φεστιβάλ, εκπαιδευτικών φορέων, θεσμών και οργανισμών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 28 Νοε 2021 | 21:13

Eπιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία

Δρομολογείται η επιστροφή στην Ελλάδα και στο Μουσείο Ακρόπολης θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 27 Νοε 2021 | 14:18

Κένι Λόουτς: "Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα"

Ο Κεν Λόουτς, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς σκηνοθέτες, τάχθηκε ξανά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα