Η διάρρηξη στο Θεατρικό Μουσείο φέρνει στην επιφάνεια αναπάντητα ερωτηματκά

΄Ερμαιο στα χέρια βανδάλων, το Θεατρικό Μουσείο «σαπίζει». Η νέα διάρρηξη και οι ... δικαιολογίες της Πολιτείας.

i-diarriksi-sto-theatriko-mouseio-fernei-stin-epifaneia-anapantita-erwtimatka
|
SHARE THIS
0
SHARES

 Αφαίρεσαν δύο υπολογιστές, cd, αρχειακό υλικό σε κασέτες, αλλά και μια κέρινη προτομή του Καρόλου Κουν. Η τελευταία αποδείχτηκε εν τέλει άχρηστη δεδομένου του ότι δεν ήταν από ορείχαλκο - όπως αρχικά νόμιζαν - με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψουν. 

  Νέα διάρρηξη σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Θεατρικό Μουσείο. Οι δράστες έσπασαν ένα παράθυρο στην πρόσοψη του κτηρίου και από εκεί κατάφεραν να μπουν μέσα και να αφαιρέσουν τα προαναφερθέντα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων επιδιόρθωσαν το σπασμένο παράθυρο και σύντομα θα επιστρέψουν -με σχετική έγκριση- για να το χτίσουν.

Το μουσείο έχει γίνει και στο παρελθόν στόχος διαρρηκτών και βανδάλων. Τον περασμένο Μάιο, άγνωστοι έκλεψαν τις προτομές στον κήπο του Πνευματικού Κέντρου και προσπάθησαν να αφαιρέσουν και την προτομή του Αιμίλιου Βεάκη από την είσοδο του μουσείου. Έτσι, οι άνθρωποι του μουσείου κλείδωσαν τις εσωτερικές πόρτες που οδηγούν στον εκθεσιακό χώρο.

Ως γνωστόν, ο χώρος παραμένει κλειστός από το 2011 που σταμάτησε να επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ και καθημερινά «πεθαίνει» από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία. Τεράστια και γνωστά είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το μουσείο, ενώ η πρόταση μεταφοράς του στο Μέγαρο Μουσικής «για να σωθεί», όπως ειπώθηκε, μοιάζει να έχει παγώσει.

  Το μουσείο χρωστάει 700.000 ευρώ στο ΙΚΑ και 120.000 ευρώ σε ενοίκια για το διαμέρισμα στο οποίο στεγάζεται η βιβλιοθήκη του στα Άνω Πατήσια. Χρήματα τα οποία χρωστάει το υπουργείο Πολιτισμού από επιχορηγήσεις που δεν έδωσε στο Mουσείo όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα..

  «To Θεατρικό Μουσείο, στο οποίο διαπιστώθηκε διάρρηξη, στεγάζεται σε χώρο που του έχει παραχωρηθεί στο Πνευματικό Κέντρο από τον δήμο Αθηναίων, ο οποίος δεν έχει καμία ευθύνη για τη φύλαξη και λειτουργία του μουσείου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΑΝ του δήμου Αθηναίων.

  Με ανακοίνωσή του από τη μεριά του, το ΥΠΠΟΑ σημειώνει - σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες του:

Για ακόμα μια φορά, γράφεται ψευδώς ότι το ΥΠ.ΠΟ.Α χρωστά χρήματα στο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο (ΚΜΕΕΘ-ΘΜ). Υπενθυμίζουμε πως το ΚΜΕΕΘ-ΘΜ δεν ανήκει στους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου. Παρ’ όλα αυτά το διάστημα 2007-2012 δόθηκαν για τις ανάγκες του μουσείου επιχορηγήσεις ύψους 1.730.000 ευρώ.

Επισημαίνουμε ότι το υλικό (βιβλιοθήκη, χειρόγραφα, εκθέματα κ.τ.λ.) ανήκει στην Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, η οποία το παραχώρησε με την από 11/10/1983 σύμβαση χρησιδανείου στο σωματείο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο. Μάλιστα η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων δυνάμει της από 10/11/14 εξώδικης δήλωσής της, κατήγγειλε την εν λόγω σύμβαση.

Επιπλέον, η πρόταση της μεταφοράς της συλλογής σε χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έγινε με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α., με στόχο τη διάσωση της. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ξεκινήσει συνεργασία μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ.Α. και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, προκειμένου να λυθούν νομικά και οικονομικά ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα υπολογίζεται το κόστος συντήρησης και μεταφοράς της συλλογής.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook