Χριστίνα Πουλίτση στοTheTOC:Oι λυρικοί καλλιτέχνες είναι πολίτες του κόσμου

Λίγες ημέρες πριν τραγουδήσει στο Μέγαρο με την Φιλαρμονική του Ισραήλ υπό τη διεύθυνση του Ζούμπιν Μέτα απαντά στις ερωτήσεις μας

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χριστίνα Πουλίτση στοTheTOC:Oι λυρικοί καλλιτέχνες είναι πολίτες του κόσμου

Η Χριστίνα Πουλίτση είναι μια από τις Ελληνίδες λυρικές τραγουδίστριες που μας κάνουν υπερήφανους. Εξαιρετικά ταλαντούχα υψίφωνος, μοιράζει τη ζωή της στις πρωτεύουσες του κόσμου. Γεννήθηκε στην Αθήνα από νησιώτες γονείς και σε ηλικία πέντε ετών ξεκίνησε τη μουσική της πορεία με σπουδές κιθάρας και πιάνου. Αποδεικνύοντας γρήγορα την κλίση της στη μουσική έλαβε τα διπλώματα αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας με άριστα παμψηφεί, ενώ παράλληλα φοίτησε για ένα χρόνο στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο της με άριστα. Ένα χρόνο αργότερα έλαβε το πτυχίο μονωδίας με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Έκανε μάστερ στην όπερα στο πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου με τις υποτροφίες "Μαρία Κάλλας" και "Αλεξάνδρα Τριάντη". Ζει στη Γερμανία και μόλις ολοκλήρωσε μία σειρά παραστάσεων στη Φλωρεντία τραγουδώντας το ρόλο της Τζίλντα στον «Ριγκολέτο» του Βέρντι υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Ζούμπιν Μέτα. Ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Ντίσελντορφ, στη Γερμανία τραγουδώντας τη Βασίλισσα της Νύχτας στη διάσημη πλέον σκηνοθεσία του Μπάρι Κόσκι.

Χριστίνα Πουλίτση στοTheTOC:Oι λυρικοί καλλιτέχνες είναι πολίτες του κόσμου

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Μαέστρο Ζούμπιν Μέτα;

Ο Μαέστρος Μέτα λειτούργησε ως βατήρας στη μουσική μου πορεία. Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια έκανα μία ακρόαση γι’αυτόν στο Μόναχο. Ενθουσιάστηκε με την απόδοσή μου και θέλοντας να με βοηθήσει, έγραψε μία συστατική επιστολή στην τότε διευθύντρια της Κρατικής Όπερας της Δρέσδης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μου προταθεί συμβόλαιο για το ρόλο της Βασίλισσας της Νύχτας και να αποτελέσει την έναρξη της καριέρας μου.

Πέρσι, ζήτησε να με ξαναακούσει για να δει την πρόοδό μου. Διαπίστωσε πως η φωνή «έχει μεγαλώσει, έχει ζεστάνει κι έχει στρογγυλέψει» κι έτσι μου πρότεινε να συνεργαστούμε στον Ριγκολέτο. Η συνεργασία μας αυτή απέδωσε τον καρπό αυτού του κονσέρτου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τί σημαίνει αυτή η εμπειρία για εσάς;

Στην Φλωρεντία είχα την ευκαιρία να δουλέψω με τον Μαέστρο Μέτα σχεδόν ένα μήνα εντατικά. Πρόκειται για έναν ζωντανό θρύλο και νιώθω ευγνώμων που είχα αυτή τη δυνατότητα. Η εμπειρία που αποκόμισα από τη συνεργασία μου με το Μαέστρο συνοψίζεται στη φράση που έλεγε ο Μιχαήλ Άγγελος «Είδα τον άγγελο στο μάρμαρο και το σκάλισα μέχρι να τον ελευθερώσω». Αυτό ακριβώς κάνει κι ο Μαέστρος με τους τραγουδιστές του. Είναι σε θέση να δει το δυναμικό που κρύβεις μέσα σου και να βγάλει στην επιφάνεια την καλύτερη δυνατή έκδοση του εαυτού σου.

Τί θα τραγουδήσετε;

Επιλέξαμε τρεις από τις πιο δεξιοτεχνικές και γνωστές άριες του γερμανικού και ιταλικού ρεπερτορίου. Τη διάσημη άρια της Βασίλισσας της Νύχτας “Der Hölle Rache“ από τον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ, την άρια της Τζίλντα “Caro nome” από τον Ριγκολέτο του Βέρντι και την άρια για κολορατούρα σοπράνο της Ροζίνα “Una voce poco fa” από τον Κουρέα της Σεβίλης του Ροσσίνι.

Χριστίνα Πουλίτση στοTheTOC:Oι λυρικοί καλλιτέχνες είναι πολίτες του κόσμου - εικόνα 2

Είστε μία διάσημη Βασίλισσα της Νύχτας σε όλο τον κόσμο. Πιστεύετε πώς αυτός ο ρόλος σας καθόρισε και αν όχι ποιος είναι αυτός;

Φυσικά και με καθόρισε! Ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο. Οι άριες της Βασίλισσας της Νύχτας συγκαταλέγονται στις πιο δύσκολες και απαιτητικές άριες ολόκληρου του οπερατικού ρεπερτορίου, γι’ αυτό και υπάρχουν πολύ λίγες υψίφωνοι στον κόσμο που να μπορούν να κάνουν καριέρα με αυτόν το ρόλο. Για μένα αποτελεί ένα πολύ ισχυρό διαβατήριο και συνεχίζει να μου ανοίγει τις πόρτες στα μεγάλα θέατρα του εξωτερικού. Ως άνθρωπο με έχει κάνει πιο γενναία, με έχει αναγκάσει να αντιμετωπίσω τους φόβους μου και να τους ξεπεράσω, βγαίνοντας από αυτή τη δοκιμασία δυνατή, σίγουρη για τον εαυτό μου και γεμάτη αυτοπεποίθηση.

Gilda στο Rigoletto του Βέρντι στο Maggio Musicale Fiorentino με τον Zubin Mehta και Arturo Cachon CruzDecember 2015
Gilda στο Rigoletto του Βέρντι στο Maggio Musicale Fiorentino με τον Zubin Mehta και Arturo Cachon CruzDecember 2015

Πόσο δύσκολη είναι η ζωή ενός λυρικού τραγουδιστή σήμερα; Ο ανταγωνισμός αυξάνει;

Η αλήθεια είναι πως ο χώρος μας απευθύνεται σε ευαίσθητους καλλιτέχνες μεν, με γερό στομάχι δε. Στην Ευρώπη, γενέτειρα του είδους της μουσικής που αποκαλούμε κλασική, με την ευκολία της μετακίνησης που απολαμβάνουμε σήμερα, καταφθάνουν συνεχώς τραγουδιστές από όλες τις ηπείρους. Έχεις να ανταγωνιστείς στην πραγματικότητα ΌΛΟΝ τον κόσμο. Η επιδρομή των μίντια και του μάρκετινγκ που γίνεται όλο και πιο αισθητή το καθιστά ακόμα πιο δύσκολο. Όλο αυτό μπορεί να γίνει overwhelming, αλλά στην πραγματικότητα ο μοναδικός ανταγωνισμός που υπάρχει είναι με τον ίδιο σου τον εαυτό. Ο αγώνας που καταβάλλεις καθημερινά για να γίνεσαι όλο και καλύτερος.

Βασίλισα της Νύχτας στη Σανγκάη
Βασίλισα της Νύχτας στη Σανγκάη

Τί ετοιμάζετε στη συνέχεια και ποιος είναι ένας ρόλος , αν αυτός υπάρχει που θέλετε να είναι το επόμενο βήμα σας;

Το 2016 θα με βρει ερμηνεύοντας τη Βασίλισσα της Νύχτας στο Λος Άντζελες, τη Δρέσδη, το Μίσιγκαν, τη Βαρκελώνη καθώς επίσης και στην πρεμιέρα της καινούριας παραγωγής του Μαγικού Αυλού στο Αμβούργο. Το πρόγραμμά μου για το 2017 και 2018 θα είμαι σε θέση να το ανακοινώσω πολύ σύντομα. Οι ρόλοι που ετοιμάζω και που θέλω να είναι τα επόμενά μου βήματα είναι πολλοί κι όχι ένας: Κονστάντσε, Ντόννα Άννα, Λουτσία, Τζουλιέτα, Ελβίρα ...

Queen of the night στην Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf !!
Queen of the night στην Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf !!

Ο λυρικός καλλιτέχνης είναι ένας καλλιτέχνης του κόσμου. Κανένας δεν μπορεί να μείνει στην πατρίδα του για να κάνει καριέρα ,όσο μεγάλη και να είναι η χώρα του;

Είναι αλήθεια πως οι λυρικοί καλλιτέχνες είναι πολίτες του κόσμου. Είναι κάτι που έχει την ομορφιά του , αλλά και τη δυσκολία του. Το επάγγελμά μας, αν μπορεί να το αποκαλέσει κανείς έτσι, είναι ελεύθερο κι επομένως ο καθένας είναι σε θέση να διαμορφώσει ο ίδιος ως έναν βαθμό το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα το ασκήσει και να αποφασίσει αν θα παραμείνει στη χώρα του ή όχι. Η Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση καθώς οι επιλογές είναι περιορισμένες και οι συνθήκες δύσκολες, με αποτέλεσμα το εξωτερικό να αποτελεί πολλές φορές μονόδρομο. Γενικά, όμως, το αν θα πρέπει κανείς να φύγει από τη χώρα του για να κάνει καριέρα είναι κάτι που παραμένει στην κρίση και τα όνειρα του καθενός. Όσο πιο μεγάλα όνειρα, τόσο πιο μεγάλος ο ορίζοντας που αντικρύζεις από το παράθυρο του αεροπλάνου.

Capriccio σε διεύθυνση Christian Thielemann
Χριστίνα Πουλίτση στοTheTOC:Oι λυρικοί καλλιτέχνες είναι πολίτες του κόσμου - εικόνα 7
Χριστίνα Πουλίτση στοTheTOC:Oι λυρικοί καλλιτέχνες είναι πολίτες του κόσμου - εικόνα 8
Χριστίνα Πουλίτση στοTheTOC:Oι λυρικοί καλλιτέχνες είναι πολίτες του κόσμου - εικόνα 9
Χριστίνα Πουλίτση στοTheTOC:Oι λυρικοί καλλιτέχνες είναι πολίτες του κόσμου - εικόνα 10
Χριστίνα Πουλίτση στοTheTOC:Oι λυρικοί καλλιτέχνες είναι πολίτες του κόσμου - εικόνα 11
Χριστίνα Πουλίτση στοTheTOC:Oι λυρικοί καλλιτέχνες είναι πολίτες του κόσμου - εικόνα 12

Κατά προτεραιότητα για εσάς τι είναι πιο σημαντικό σε μια καριέρα;

Δεν είναι μόνο το τραγούδι και η τεχνική. Το να μπορείς αυτό που έχεις στην ψυχή σου, αυτό που έχεις ως άνθρωπος να είναι αξιόλογο και βαθύ και να μπορείς να το μεταδίδεις, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Γιατί στο τραγούδι, όταν είσαι πάνω στη σκηνή, όσο και να θες να υποκριθείς, όσο και να θες να κρυφτείς, όσο και να θες να δείξεις κάτι άλλο από αυτό που είσαι, δεν μπορείς, είσαι γυμνός. Είσαι αυτός που είσαι και το κοινό καταλαβαίνει. Ένας άνθρωπος ρηχός δεν μπορεί να το παίξει ότι είναι κάτι άλλο. Και αυτό είναι και το ωραίο στο τραγούδι. Μπορεί να λένε όλοι την ίδια άρια και όλες οι ερμηνείες να είναι διαφορετικές, γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί.


Πληροφορίες:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

1 Φεβρουαρίου 2016

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ
Μουσική διεύθυνση: Zubin Mehta

Χριστίνα Πουλίτση σοπράνο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ 28 Νοε 2020 | 09:05

Μυτιλήνη: Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή στο Οβριόκαστρο

Τα ίχνη ενός αρχαίου πολιτισμού και ένα κάστρο που χάθηκε από την πολιορκία των Οθωμανών.

ΘΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ 27 Νοε 2020 | 19:43

Τατόι: Ανοίγουν για πρώτη φορά κιβώτια, κοντέινερ και βαλίτσες της Φρειδερίκης [Εικόνες]

Οι βαλίτσες της Φρειδερίκης παρέμεναν εξαφανισμένες σε ντουλάπες και ερμάρια στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.