Η Έλλη Πασπαλά σε μια ευτυχισμένη συνεργασία με την Youth Orchestra

Με έργα των Πιοβάνι, Νιούμαν, Πιατσόλα, Κόουλ Πόρτερ, Νίνο Ρότα, Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη σε μια μοναδική βραδιά

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Έλλη Πασπαλά σε μια ευτυχισμένη συνεργασία με την  Youth Orchestra

Κυριακή μεσημέρι στην Πολιτεία, o Κώστας Ηλιάδης διευθύνει την πρόβα της νεαρότατης Underground Youth Orchestra στο υπόγειο στο οποίο οφείλει η ορχήστρα το όνομά της. Για τους νεαρούς μουσικούς η Έλλη Πασπαλά, που μόλις έχει κατέβει τη σκάλα και τους παρακολουθεί προσεκτικά είναι πρώτα η «μαμά του Τόμι» του 17χρονου σαξοφωνίστα της ορχήστρας και μετά η τραγουδίστρια που συμπράττει εδώ και τρία χρόνια μαζί τους με ορμή και νεανικό πάθος.

Η Έλλη Πασπαλά σε μια ευτυχισμένη συνεργασία με την  Youth Orchestra

Θα εμφανιστούν μαζί στον Κήπο του Μεγάρου και το πρόγραμμα της συναυλίας είναι μια περιήγηση στις μουσικές του κόσμου με αφορμή την Αθήνα και περιλαμβάνει γνωστές μελωδίες –τραγούδια αλλά και ορχηστρικά– ελλήνων και ξένων συνθετών: του Νικόλα Πιοβάνι, του Ράντυ Νιούμαν, του Άστορ Πιατσόλλα, του Κόουλ Πόρτερ, του Νίνο Ρότα, του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ σημείο αναφοράς της βραδιάς, θα είναι το τραγούδι «I Love Athens», παράφραση της επιτυχίας «I Love Paris» του Κόουλ Πόρτερ. Το τραγούδι ενορχηστρώθηκε από τον Ντέιβιντ Λιντς, ηχογραφήθηκε από την Underground Youth Orchestra (UYO), έγινε βίντεο κλιπ και αποτελεί το σύνθημα της καλοκαιρινής περιοδείας της Έλλης Πασπαλά σε όλη την Ελλάδα.

Η Έλλη Πασπαλά σε μια ευτυχισμένη συνεργασία με την  Youth Orchestra - εικόνα 2

Για την Έλλη Πασπαλά η συνεργασία αυτή είναι μια μεγάλη ευτυχία όπως ομολογεί στο The TOC.

«Eίμαι τόσο ευτυχισμένη όταν δουλεύω με τον Κώστα και αυτά τα παιδιά, που είναι τα παιδιά είναι από εννέα μέχρι 22 ετών. Μπαίνω σε μια ατμόσφαιρα που έχω να ζήσω από τότε που ήμουν εγώ έφηβη, όταν επέλεξα να γίνω μουσικός απλά και μόνο γιατί αγαπούσα τη μουσική. Επειδή ήθελα να βρίσκομαι μέσα σε αυτό τον κόσμο καθημερινά. Ξαναβαφτίζομαι μαζί τους και κολυμπάω σε γάργαρα , φρέσκα καθαρά νερά. Όπως και εγώ πολλά από αυτά τα παιδιά φοιτούν σε μουσικό γυμνάσιο».

Η Έλλη Πασπαλά σε μια ευτυχισμένη συνεργασία με την  Youth Orchestra - εικόνα 3

Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει περισσότερο σε αυτή τη συνεργασία;

Είναι η ευτυχία και η απόλυτη αγάπη για τη μουσική που τρέφουν αυτά τα παιδιά. Το κάνουν μόνο από καθαρή αγάπη και ενθουσιασμό για τη μουσική και είναι τόσο διάφανο αυτό, τόσο χωρίς πίεση, χωρίς κίνητρο ή κάποιες δεύτερες σκέψεις. Είναι απόλυτα δοσμένα στην μουσική και έχουν μεταξύ τους τρομερές σχέσεις, φιλίες πολύ δυνατές. Μεταξύ τους καλλιεργείται μια συνεργασία που δύσκολα ένα παιδί μπορεί να το μάθει από κάπου αλλού, στην τάξη για παράδειγμα. Η ορχήστρα δημιουργεί άλλες συνθήκες, μαθαίνεις να ακούς, να στηρίζεις τον άλλο.

Πόσο σημαντική είναι αυτή η εμπειρία για τα παιδιά;

Είναι πρωτίστως μεγάλη κοινωνική εμπειρία για τα παιδιά. Δημιουργείται ένας πολιτισμένος και όμορφος μικρόκοσμος. Οι γονείς συμμετέχουν και αυτοί με τη σειρά τους, στηρίζουν τα παιδιά τους. Καλλιεργείται ένας άνθρωπος, καλλιεργείται ένας μελλοντικός πολίτης, ένας φίλος ένας σύντροφος, ένας σύζυγος μια μητέρα, καλλιεργείται η μελλοντική γενιά. Από τα σπάργανα μπαίνουν σε μια κοινωνία μέσα στην οποία εκπαιδεύονται, μορφώνονται, καλλιεργούνται ευαισθητοποιούνται. Λείπει αυτό στη χώρα μας. Ξέρετε, αυτά τα παιδιά δε θα γίνουν όλοι επαγγελματίες αλλά έτσι καλλιεργείται το κοινό. Η μουσική είναι μια πνευματική διεργασία και κάθε μουσικός επικοινωνεί με το πνεύμα, τη φύση, τον θεό ή ότι ο καθένας θέλει να περιγράψει, κάτι που ανεβάζει πολύ το επίπεδο του ανθρώπου.

Έχετε δυσκολευτεί να αποφασίσετε για την προσωπική διαδρομή που χαράξατε στο τραγούδι;

Δε δυσκολεύτηκα γιατί δε μπορούσα να κάνω αλλιώς. Δε μπορούσα να δω τον εαυτό μου κάπου αλλού και αλλιώς, οπότε έκανα πάντα αυτό που νου έβγαινε αυθόρμητα. Αν είναι λάθος ή σωστό δεν το ξέρω αλλά δε μπορούσα να πράξω αλλιώς. Εκτιμώ πολύ τους μουσικούς, η μεγαλύτερη απόλαυση είναι για μένα η πρόβα, εκεί που από το τίποτα δημιουργείται κάτι. Νομίζω, έχω επιδιώξει αυτό το δρόμο.

Η Έλλη Πασπαλά σε μια ευτυχισμένη συνεργασία με την  Youth Orchestra - εικόνα 4

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι σήμερα μουσικός, καλλιτέχνης;

Τα πράγματα σήμερα είναι πολύ δύσκολα. Για παράδειγμα εγώ λατρεύω τις συναυλίες, αλλά έχουν μειωθεί πολύ, οι χώροι είναι περιορισμένοι, οι αμοιβές είναι πεσμένες, δε μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πρότζεκτ αλλά περιορισμένα και με λιγότερους μουσικούς και αυτό μας περιορίζει πολύ. Εδώ και πολλά χρόνια διδάσκω και αυτό βοηθά οικονομικά αλλά κυρίως ψυχικά. Είναι κάτι το ανεκτίμητο. Ο νεαρός μουσικός έχει σθένος αλλά ο καθένας κουβαλά έναν εσωτερικό κόσμο μεγάλο, βαθύ και πολλές φορές και δύσκολο. Με τη διδασκαλία δημιουργούνται σπουδαίες σχέσεις και μαθαίνω πολλά από τους μαθητές μου.

Η Έλλη Πασπαλά σε μια ευτυχισμένη συνεργασία με την  Youth Orchestra - εικόνα 5

Θα μας πείτε την ιστορία του τίτλου της συναυλίας σας;

Λέγεται I love Athens. Είναι η παράφραση του τραγουδιού του Κόουλ Πόρτερ I love Paris. Πέρσι καιγόταν η Αθήνα και εγώ κάτι ήθελα να κάνω, δε μπορούσα να καθίσω με σταυρωμένα χέρια και αυτό που μπορώ να κάνω εγώ είναι μουσική. Ταίριαξε απόλυτα αυτό το τραγούδι και δε θα μπορούσα να το κάνω με κανέναν άλλο εκτός από την Underground Youth Orchestra που είναι η ελπίδα μιας χώρας, μιας πόλης, παιδιά που αγαπάνε τη μουσική, τη χώρα, την πόλη τους. Με την υποστήριξη του τότε Καναδού πρέσβη, του Ρόμπερτ Πεκ, του τωρινού Γερμανού Πέτερ Σοφ και τον αερολιμένα Αθηνών κάναμε μια ηχογράφηση και ένα βίντεο. Θυμάμαι, τα γυρίσματα έγιναν τη μέρα που έγιναν τα κάπιταλ κοντρόλς και όταν τα γυρίζαμε αποφεύγαμε με τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα τις ουρές στο ΑΤΜ. Θα το πούμε μαζί με μια σειρά πολύ αγαπημένα τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Πληροφορίες:

Τετάρτη 29 Ιουνίου Κήπος Μεγάρου Μουσικής

΄Ελλη Πασπαλά και Underground Υouth Orchestra

Η Underground Υouth Orchestra (UYO) ιδρύθηκε το 2010. Δημιουργήθηκε από ένα σύνολο παιδιών που επιθυµούσαν να κάνουν µουσική µαζί. Οι πρόβες άρχισαν σε ένα υπόγειο, εξ ου και το όνοµα της ορχήστρας («underground» σημαίνει στα αγγλικά «υπόγειο»). Τα πρώτα χρόνια, οι συναυλίες της είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το σχήµα αποτελείται σήµερα από 45 σπουδαστές ηλικίας 10-24 ετών και συµπληρώνεται από επαγγελµατίες µουσικούς. Καλλιτεχνικός διευθυντής και µαέστρος του συνόλου αλλά και ενορχηστρωτής είναι ο Κώστας Ηλιάδης. Μέχρι σήμερα η UYO έχει δώσει 40 συναυλίες στην Αθήνα και σε πόλεις της Ελλάδας. Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της cd µε ζωντανές ηχογραφήσεις της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:18

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα": Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα "Μίχαελ Κόλχαας" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:59

"H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)" στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:54

"Μαθήματα κωμωδίας": Η νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς - Με εξαιρετικό καστ

Τα "Μαθήματα κωμωδίας" είναι το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία, στο θέατρο Μικρό Παλλάς από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:21

"Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες" στο Θέατρο Πρόβα - Μία διαδραστική παράσταση για τα παιδιά

Το έργο έχει ανέβει με τη διαδραστική μέθοδο και στηρίζεται στη συμμετοχή των μικρών θεατών που από τη θέση τους βοηθούν ενεργά στην εξέλιξή της παράστασης.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:15

Το παραμύθι επιστρέφει: Τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ" στον Πολυχώρο Πολιτισμού IDEAL

Οι μικροί μας φίλοι θα ταξιδέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τις περιπέτειες των αγαπημένων θρυλικών ηρώων του Ντίκενς, του Άντερσεν και των Γκρίμ.

6-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:08

"Κι όμΩς κινείται": Οχτώ τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "9.25", στο Θέατρο Ροές

Η παράσταση "9.25" από την ομάδα χορού και ακροβασίας "Κι όμΩς κινείται" επιστρέφει την περίοδο των γιορτών στο θέατρο Ροές και μόνο για 8 τελευταίες παραστάσεις

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 02 Δεκ 2021 | 08:59

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στα σινεμά: Νοσταλγία, παραμύθι και το σύμπαν του Γουές Άντερσον

Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα υπόσχονται στους σινεφίλ οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα απόψε.

ΑΠΟ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 12:14

"Πολύ Mακριά", της Caryl Churchill στο Θέατρο 104 - Ενα επίκαιρο έργο για τη βία

Το "Πολύ Mακριά" είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» 01 Δεκ 2021 | 08:31

Χριστούγεννα στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" με παραστάσεις για όλη την οικογένεια στον Φάρο - Σε ένα ονειρικό τοπίο [πρόγραμμα]

Οι "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύουν στον Φάρο μέσα σε ένα φωτεινό, ονειρικό τοπίο.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Νοε 2021 | 13:20

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο: "Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών" [εικόνες]

Την ξενάγηση έκανε η φωτογράφος, ενώ παρευρέθηκαν Εύζωνες με καταγωγή από την περιοχή που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 29 Νοε 2021 | 12:37

3η Διεθνής Συνάντηση Fest of Fests - Webinar για το μέλλον των Φεστιβάλ του Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σημαντικών οπτικοακουστικών φεστιβάλ, εκπαιδευτικών φορέων, θεσμών και οργανισμών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 28 Νοε 2021 | 21:13

Eπιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία

Δρομολογείται η επιστροφή στην Ελλάδα και στο Μουσείο Ακρόπολης θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 27 Νοε 2021 | 14:18

Κένι Λόουτς: "Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα"

Ο Κεν Λόουτς, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς σκηνοθέτες, τάχθηκε ξανά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα