Η Έλλη Πασπαλά σε μια ευτυχισμένη συνεργασία με την Youth Orchestra

Με έργα των Πιοβάνι, Νιούμαν, Πιατσόλα, Κόουλ Πόρτερ, Νίνο Ρότα, Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη σε μια μοναδική βραδιά

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Έλλη Πασπαλά σε μια ευτυχισμένη συνεργασία με την Youth Orchestra

Κυριακή μεσημέρι στην Πολιτεία, o Κώστας Ηλιάδης διευθύνει την πρόβα της νεαρότατης Underground Youth Orchestra στο υπόγειο στο οποίο οφείλει η ορχήστρα το όνομά της. Για τους νεαρούς μουσικούς η Έλλη Πασπαλά, που μόλις έχει κατέβει τη σκάλα και τους παρακολουθεί προσεκτικά είναι πρώτα η «μαμά του Τόμι» του 17χρονου σαξοφωνίστα της ορχήστρας και μετά η τραγουδίστρια που συμπράττει εδώ και τρία χρόνια μαζί τους με ορμή και νεανικό πάθος.

Η Έλλη Πασπαλά σε μια ευτυχισμένη συνεργασία με την Youth Orchestra

Θα εμφανιστούν μαζί στον Κήπο του Μεγάρου και το πρόγραμμα της συναυλίας είναι μια περιήγηση στις μουσικές του κόσμου με αφορμή την Αθήνα και περιλαμβάνει γνωστές μελωδίες –τραγούδια αλλά και ορχηστρικά– ελλήνων και ξένων συνθετών: του Νικόλα Πιοβάνι, του Ράντυ Νιούμαν, του Άστορ Πιατσόλλα, του Κόουλ Πόρτερ, του Νίνο Ρότα, του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ σημείο αναφοράς της βραδιάς, θα είναι το τραγούδι «I Love Athens», παράφραση της επιτυχίας «I Love Paris» του Κόουλ Πόρτερ. Το τραγούδι ενορχηστρώθηκε από τον Ντέιβιντ Λιντς, ηχογραφήθηκε από την Underground Youth Orchestra (UYO), έγινε βίντεο κλιπ και αποτελεί το σύνθημα της καλοκαιρινής περιοδείας της Έλλης Πασπαλά σε όλη την Ελλάδα.

Η Έλλη Πασπαλά σε μια ευτυχισμένη συνεργασία με την Youth Orchestra - εικόνα 2

Για την Έλλη Πασπαλά η συνεργασία αυτή είναι μια μεγάλη ευτυχία όπως ομολογεί στο The TOC.

«Eίμαι τόσο ευτυχισμένη όταν δουλεύω με τον Κώστα και αυτά τα παιδιά, που είναι τα παιδιά είναι από εννέα μέχρι 22 ετών. Μπαίνω σε μια ατμόσφαιρα που έχω να ζήσω από τότε που ήμουν εγώ έφηβη, όταν επέλεξα να γίνω μουσικός απλά και μόνο γιατί αγαπούσα τη μουσική. Επειδή ήθελα να βρίσκομαι μέσα σε αυτό τον κόσμο καθημερινά. Ξαναβαφτίζομαι μαζί τους και κολυμπάω σε γάργαρα , φρέσκα καθαρά νερά. Όπως και εγώ πολλά από αυτά τα παιδιά φοιτούν σε μουσικό γυμνάσιο».

Η Έλλη Πασπαλά σε μια ευτυχισμένη συνεργασία με την Youth Orchestra - εικόνα 3

Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει περισσότερο σε αυτή τη συνεργασία;

Είναι η ευτυχία και η απόλυτη αγάπη για τη μουσική που τρέφουν αυτά τα παιδιά. Το κάνουν μόνο από καθαρή αγάπη και ενθουσιασμό για τη μουσική και είναι τόσο διάφανο αυτό, τόσο χωρίς πίεση, χωρίς κίνητρο ή κάποιες δεύτερες σκέψεις. Είναι απόλυτα δοσμένα στην μουσική και έχουν μεταξύ τους τρομερές σχέσεις, φιλίες πολύ δυνατές. Μεταξύ τους καλλιεργείται μια συνεργασία που δύσκολα ένα παιδί μπορεί να το μάθει από κάπου αλλού, στην τάξη για παράδειγμα. Η ορχήστρα δημιουργεί άλλες συνθήκες, μαθαίνεις να ακούς, να στηρίζεις τον άλλο.

Πόσο σημαντική είναι αυτή η εμπειρία για τα παιδιά;

Είναι πρωτίστως μεγάλη κοινωνική εμπειρία για τα παιδιά. Δημιουργείται ένας πολιτισμένος και όμορφος μικρόκοσμος. Οι γονείς συμμετέχουν και αυτοί με τη σειρά τους, στηρίζουν τα παιδιά τους. Καλλιεργείται ένας άνθρωπος, καλλιεργείται ένας μελλοντικός πολίτης, ένας φίλος ένας σύντροφος, ένας σύζυγος μια μητέρα, καλλιεργείται η μελλοντική γενιά. Από τα σπάργανα μπαίνουν σε μια κοινωνία μέσα στην οποία εκπαιδεύονται, μορφώνονται, καλλιεργούνται ευαισθητοποιούνται. Λείπει αυτό στη χώρα μας. Ξέρετε, αυτά τα παιδιά δε θα γίνουν όλοι επαγγελματίες αλλά έτσι καλλιεργείται το κοινό. Η μουσική είναι μια πνευματική διεργασία και κάθε μουσικός επικοινωνεί με το πνεύμα, τη φύση, τον θεό ή ότι ο καθένας θέλει να περιγράψει, κάτι που ανεβάζει πολύ το επίπεδο του ανθρώπου.

Έχετε δυσκολευτεί να αποφασίσετε για την προσωπική διαδρομή που χαράξατε στο τραγούδι;

Δε δυσκολεύτηκα γιατί δε μπορούσα να κάνω αλλιώς. Δε μπορούσα να δω τον εαυτό μου κάπου αλλού και αλλιώς, οπότε έκανα πάντα αυτό που νου έβγαινε αυθόρμητα. Αν είναι λάθος ή σωστό δεν το ξέρω αλλά δε μπορούσα να πράξω αλλιώς. Εκτιμώ πολύ τους μουσικούς, η μεγαλύτερη απόλαυση είναι για μένα η πρόβα, εκεί που από το τίποτα δημιουργείται κάτι. Νομίζω, έχω επιδιώξει αυτό το δρόμο.

Η Έλλη Πασπαλά σε μια ευτυχισμένη συνεργασία με την Youth Orchestra - εικόνα 4

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι σήμερα μουσικός, καλλιτέχνης;

Τα πράγματα σήμερα είναι πολύ δύσκολα. Για παράδειγμα εγώ λατρεύω τις συναυλίες, αλλά έχουν μειωθεί πολύ, οι χώροι είναι περιορισμένοι, οι αμοιβές είναι πεσμένες, δε μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πρότζεκτ αλλά περιορισμένα και με λιγότερους μουσικούς και αυτό μας περιορίζει πολύ. Εδώ και πολλά χρόνια διδάσκω και αυτό βοηθά οικονομικά αλλά κυρίως ψυχικά. Είναι κάτι το ανεκτίμητο. Ο νεαρός μουσικός έχει σθένος αλλά ο καθένας κουβαλά έναν εσωτερικό κόσμο μεγάλο, βαθύ και πολλές φορές και δύσκολο. Με τη διδασκαλία δημιουργούνται σπουδαίες σχέσεις και μαθαίνω πολλά από τους μαθητές μου.

Η Έλλη Πασπαλά σε μια ευτυχισμένη συνεργασία με την Youth Orchestra - εικόνα 5

Θα μας πείτε την ιστορία του τίτλου της συναυλίας σας;

Λέγεται I love Athens. Είναι η παράφραση του τραγουδιού του Κόουλ Πόρτερ I love Paris. Πέρσι καιγόταν η Αθήνα και εγώ κάτι ήθελα να κάνω, δε μπορούσα να καθίσω με σταυρωμένα χέρια και αυτό που μπορώ να κάνω εγώ είναι μουσική. Ταίριαξε απόλυτα αυτό το τραγούδι και δε θα μπορούσα να το κάνω με κανέναν άλλο εκτός από την Underground Youth Orchestra που είναι η ελπίδα μιας χώρας, μιας πόλης, παιδιά που αγαπάνε τη μουσική, τη χώρα, την πόλη τους. Με την υποστήριξη του τότε Καναδού πρέσβη, του Ρόμπερτ Πεκ, του τωρινού Γερμανού Πέτερ Σοφ και τον αερολιμένα Αθηνών κάναμε μια ηχογράφηση και ένα βίντεο. Θυμάμαι, τα γυρίσματα έγιναν τη μέρα που έγιναν τα κάπιταλ κοντρόλς και όταν τα γυρίζαμε αποφεύγαμε με τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα τις ουρές στο ΑΤΜ. Θα το πούμε μαζί με μια σειρά πολύ αγαπημένα τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Πληροφορίες:

Τετάρτη 29 Ιουνίου Κήπος Μεγάρου Μουσικής

΄Ελλη Πασπαλά και Underground Υouth Orchestra

Η Underground Υouth Orchestra (UYO) ιδρύθηκε το 2010. Δημιουργήθηκε από ένα σύνολο παιδιών που επιθυµούσαν να κάνουν µουσική µαζί. Οι πρόβες άρχισαν σε ένα υπόγειο, εξ ου και το όνοµα της ορχήστρας («underground» σημαίνει στα αγγλικά «υπόγειο»). Τα πρώτα χρόνια, οι συναυλίες της είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το σχήµα αποτελείται σήµερα από 45 σπουδαστές ηλικίας 10-24 ετών και συµπληρώνεται από επαγγελµατίες µουσικούς. Καλλιτεχνικός διευθυντής και µαέστρος του συνόλου αλλά και ενορχηστρωτής είναι ο Κώστας Ηλιάδης. Μέχρι σήμερα η UYO έχει δώσει 40 συναυλίες στην Αθήνα και σε πόλεις της Ελλάδας. Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της cd µε ζωντανές ηχογραφήσεις της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ 30 Νοε 2020 | 13:28

Ιερώνυμος : Απαίτησα να έχω την ίδια μεταχείριση με όλους τους Ελληνες- Δεν θα δεχόμουν κάτι άλλο

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την νοσηλεία του για τον κορονοϊό

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ 28 Νοε 2020 | 09:05

Μυτιλήνη: Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή στο Οβριόκαστρο

Τα ίχνη ενός αρχαίου πολιτισμού και ένα κάστρο που χάθηκε από την πολιορκία των Οθωμανών.

ΘΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ 27 Νοε 2020 | 19:43

Τατόι: Ανοίγουν για πρώτη φορά κιβώτια, κοντέινερ και βαλίτσες της Φρειδερίκης [Εικόνες]

Οι βαλίτσες της Φρειδερίκης παρέμεναν εξαφανισμένες σε ντουλάπες και ερμάρια στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.