Η «Φιλοθέη η αρχοντοπούλα των Αθηνών» στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά

Η παράσταση « Φιλοθέη, η αρχοντοπούλα των Αθηνών» ανέβηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η «Φιλοθέη η αρχοντοπούλα των Αθηνών» στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά

Η ριψοκίνδυνη δράση της Φιλοθέης Μπενιζέλου, της «ακτιβίστριας» αγίας που έζησε στην οθωμανική Αθήνα του 16ου αιώνα, αναβιώνει από τις 14 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, μέσα από την πρωτότυπη σκηνική ανάγνωση του καθηγητή Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωσήφ Βιβιλάκη.

Το έργο του, «Φιλοθέη η αρχοντοπούλα των Αθηνών», προσαρμόστηκε ειδικά για παράσταση σκιών και περιγράφει την σημαντική παρουσία της ασυμβίβαστης Φιλοθέης (1545 – 1589) που επέλεξε, στο σκοτάδι της οθωμανικής Αθήνας του 16ου αιώνα, να αξιοποιήσει την περιουσία της σε έργα πρόνοιας και αλληλεγγύης. Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως ίδρυσε νοσοκομεία και ξενοδοχεία - καταφύγια για όσους είχαν ανάγκη - δίδασκε γραφή και ανάγνωση στις γυναίκες (κατά τον Ιωάννη Γεννάδιο) ενώ η ίδια, φέρεται να ιδρύει στην καρδιά του αστικού κέντρου το πρώτο εκπαιδευτήριο θηλέων της Ευρώπης. Σύμφωνα με την παράδοση είναι ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας των λογίων του οίκου των Μπενιζέλων που συνδέθηκαν με την εκπαίδευση των Αθηναίων. « Εκείνα τα χρόνια ιδρύεται το Ελληνικό Κολλέγιο της Ρώμης και η δράση της αναμφίβολα ορθόδοξης Φιλοθέης δεν αποκλείεται να είναι επηρεασμένη και από πρακτικές δυτικών ταγμάτων» εξηγεί ο κ. Βιβιλάκης. « Η σκέψη αυτή μου γεννήθηκε επειδή στην επιστολή του Σεραφείμ Παγκάλου προς τον Δόγη της Βενετίας αναφέρεται ότι «η Φιλοθέη υπηρετεί εις το μοναστήρι κατά την τάξιν των Καπουτσίνων»» (Κ. Δ. Μέρτζιος, η οσία Φιλοθέη , Ελληνικά 13, 1954, 124).

Ο Ιωσήφ Βιβιλάκης εμπνεύστηκε το εγχείρημα συνομιλώντας με τον Αθω Δανέλλη, τον «μάστορα» της σκηνής και της φιγούρας, ο οποίος μαζί με τον Νικόλα Τζιβελέκη, τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, τον Θεολόγο Παπανικολάου και την Κατερίνα Μιχαλάκη εμψυχώνουν, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, το πρωτότυπο δράμα. Από κοινού συγκροτούν το «Οθόνιον», την επιστημονική και καλλιτεχνική Ομάδα που ίδρυσε ο καθηγητής, γεννήθηκε μέσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολύ σύντομα, «δραπέτευσε» από τον κλειστό χώρο του αμφιθεάτρου για να ξεκινήσει το ταξίδι της . Με στόχο, την γνωριμία του κοινού με το θέατρο σκιών μέσα από την ανασύσταση κειμένων και παραστάσεων αλλά και την προσφορά σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (κρατούμενοι, αναλφάβητοι, ασθενείς).

«Το έργο είναι γραμμένο για τον μπερντέ και η υπόθεσή του βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά στοιχεία από τον βίο της Φιλοθέης Μπενιζέλου αλλά και σε πηγές για το θέατρο και τα θεάματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας» δηλώνει στο «Τhe TOC» ο Ιωσήφ Βιβιλάκης. «Πρωταγωνίστρια είναι ένα πλουσιοκόριτσο, η Ρεβούλα, γόνος της περίφημης οικογένειας των Μπενιζέλων που ζούσαν στην καρδιά της τουρκοκρατούμενης Αθήνας, στη ρίζα της Ακρόπολης. Παντρεύτηκε μετά από πίεση της οικογένειάς της σε ηλικία 12 χρονών και μετά τον θάνατο του άντρα της και των γονέων της αφιερώθηκε απόλυτα στον Θεό και στους καταπιεσμένους συνανθρώπους της με το νέο όνομα «Φιλοθέη». Η δράση της στην Αθήνα και η ανιδιοτελής προσφορά της είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της εποχής. Εκτισε μοναστήρια και μετόχια, δημιούργησε ξενώνες και νοσοκομεία, απελευθέρωνε σκλάβες από τα χαρέμια και υποστήριζε τα απροστάτευτα κορίτσια. Στην Αθήνα έγινε γνωστή ως «κυρά δασκάλα» γιατί είναι πιθανόν να είχε ιδρύσει σχολείο, το πρώτο εκπαιδευτήριο θηλέων στην Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην παράσταση, εξηγεί πως στηρίζεται σε λιτά μέσα (σ.σ. οι φιγούρες είναι σκαλιστές, χειροποίητες, σχεδιασμένες μετά από ειδική ενδυματολογική έρευνα), εστιάζει στη δυναμική της σκιάς και συνδυάζει το σοβαρό με το κωμικό στοιχείο φωτίζοντας την άγνωστη Αθήνα του 16ου αιώνα. «Πρόκειται για ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο, με ζωντανή μουσική και τραγούδια και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Στην σημερινή εποχή του εγωκεντρισμού και της εσωστρέφειας, η θαυμαστή ιστορία της αγίας Φιλοθέης είναι εξαιρετικά επίκαιρη γιατί προσφέρει ένα εκπληκτικό παράδειγμα αγάπης και αλληλεγγύης» προσθέτει.

Ο ίδιος αποκαλύπτει πως το έναυσμα για την συγγραφή και την προσαρμογή του έργου σε θέατρο σκιών (σ.σ. που από τις πρώτες παραστάσεις του εισέπραξε διθυραμβικές κριτικές) δόθηκε μετά από μια συνομιλία του με τον Αθω Δανέλλη. « Μου είπε ότι θα είχε ενδιαφέρον το εγχείρημα, του υποσχέθηκα ότι θα προσπαθήσω να γράψω ειδικά για μπερντέ το συναξάρι του αρχοντοκόριτσου που φόρεσε τα ράσα…» θυμάται ο Ιωσήφ Βιβιλάκης. « Από την αρχή είδα την περιπετειώδη ιστορία της Φιλοθέης να παίζεται στον μπερντέ επειδή η πανένια σκηνή προσφέρεται για εξερεύνηση και αναζητήσεις δραματουργικές και αισθητικές…».

Η παράσταση « Φιλοθέη, η αρχοντοπούλα των Αθηνών» ανέβηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο στο πατρικό της σπίτι, το αρχοντικό των Μπενιζέλων στην Πλάκα και συνεχίζει το ταξίδι της, ανταποκρινόμενη στην ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού. Το φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά είναι ο σταθμός του Φεβρουαρίου, όπου και θα παραμείνει από τις 14 έως τις 23 του μηνός (14,15,16,21,22 και 23).

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος 12 ευρώ. Φοιτητές, άνεργοι, ομαδικό: 8 ευρώ. Παιδικό: 5 ευρώ. Ατέλειες: ΠΕΣΥΘ,ΕΣΗΕΑ,ΣΕΗ, Τμήματα Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών (εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις). ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: ΤΑΜΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ (Ηρ. Πολυτεχνείου 32, τηλ.: 210 4143310 ) – ΤΙCKET SERVICES (Εκδοτήριο Πανεπιστημίου 39 Αθήνα, τηλ.: 210 7234567). Online: www.ticketservices.gr – PUBLIC.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:18

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα": Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα "Μίχαελ Κόλχαας" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:59

"H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)" στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:54

"Μαθήματα κωμωδίας": Η νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς - Με εξαιρετικό καστ

Τα "Μαθήματα κωμωδίας" είναι το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία, στο θέατρο Μικρό Παλλάς από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:21

"Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες" στο Θέατρο Πρόβα - Μία διαδραστική παράσταση για τα παιδιά

Το έργο έχει ανέβει με τη διαδραστική μέθοδο και στηρίζεται στη συμμετοχή των μικρών θεατών που από τη θέση τους βοηθούν ενεργά στην εξέλιξή της παράστασης.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:15

Το παραμύθι επιστρέφει: Τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ" στον Πολυχώρο Πολιτισμού IDEAL

Οι μικροί μας φίλοι θα ταξιδέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τις περιπέτειες των αγαπημένων θρυλικών ηρώων του Ντίκενς, του Άντερσεν και των Γκρίμ.

6-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:08

"Κι όμΩς κινείται": Οχτώ τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "9.25", στο Θέατρο Ροές

Η παράσταση "9.25" από την ομάδα χορού και ακροβασίας "Κι όμΩς κινείται" επιστρέφει την περίοδο των γιορτών στο θέατρο Ροές και μόνο για 8 τελευταίες παραστάσεις

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 02 Δεκ 2021 | 08:59

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στα σινεμά: Νοσταλγία, παραμύθι και το σύμπαν του Γουές Άντερσον

Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα υπόσχονται στους σινεφίλ οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα απόψε.

ΑΠΟ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 12:14

"Πολύ Mακριά", της Caryl Churchill στο Θέατρο 104 - Ενα επίκαιρο έργο για τη βία

Το "Πολύ Mακριά" είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» 01 Δεκ 2021 | 08:31

Χριστούγεννα στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" με παραστάσεις για όλη την οικογένεια στον Φάρο - Σε ένα ονειρικό τοπίο [πρόγραμμα]

Οι "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύουν στον Φάρο μέσα σε ένα φωτεινό, ονειρικό τοπίο.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Νοε 2021 | 13:20

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο: "Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών" [εικόνες]

Την ξενάγηση έκανε η φωτογράφος, ενώ παρευρέθηκαν Εύζωνες με καταγωγή από την περιοχή που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 29 Νοε 2021 | 12:37

3η Διεθνής Συνάντηση Fest of Fests - Webinar για το μέλλον των Φεστιβάλ του Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σημαντικών οπτικοακουστικών φεστιβάλ, εκπαιδευτικών φορέων, θεσμών και οργανισμών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 28 Νοε 2021 | 21:13

Eπιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία

Δρομολογείται η επιστροφή στην Ελλάδα και στο Μουσείο Ακρόπολης θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 27 Νοε 2021 | 14:18

Κένι Λόουτς: "Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα"

Ο Κεν Λόουτς, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς σκηνοθέτες, τάχθηκε ξανά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα