Η φυσιογνωμία του Καρλ Μαρξ στον σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα»

Ποιος ήταν ο Καρλ Μαρξ και τι θα μας έλεγε αν βρισκόταν ξαφνικά ανάμεσά μας, στον αιώνα μας, στο Σόχο της Νέας Υόρκης, στις Βρυξέλλες, στο Πεκίνο, στο Βερολίνο;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η φυσιογνωμία του Καρλ Μαρξ στον σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα»

Ποιος ήταν ο Καρλ Μαρξ και τι θα μας έλεγε αν βρισκόταν ξαφνικά ανάμεσά μας, στον αιώνα μας, στο Σόχο της Νέας Υόρκης, στις Βρυξέλλες, στο Πεκίνο, στο Βερολίνο ή στο Σύνταγμα στην Αθήνα; Πώς θα έβλεπε τον κόσμο μας σήμερα; Παραμένει η θεωρία του ακόμη επίκαιρη ή είναι πλέον ξεπερασμένη;

Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου διανοητή του 19ου αιώνα, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, με τη στήριξη του «Σπούτνικ», διοργανώνει έκθεση με τίτλο «MARX 200: Ο μεγάλος διανοητής του 19ου στον 21ο αιώνα», και μια σειρά εκδηλώσεων και προβολών, στον σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα» (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων), που ξεκινούν από σήμερα Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν ως το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

«Η έκθεση που ξεκινάει σήμερα στην καρδιά της Αθήνας, στον σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα», είναι αφιερωμένη στη ζωή, το έργο και τις βασικές ιδέες του μεγάλου διανοητή και επαναστάτη. Εκτός από πλούσιο εκθεσιακό υλικό και πληροφορίες για τη ζωή, το έργο, την εποχή και την επιρροή του Καρλ Μάρξ, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει συζητήσεις, προβολές ταινιών, παρουσιάσεις, καθώς κι ένα θεατρικό παιχνίδι για παιδιά» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Αφορμή για τη διοργάνωση της έκθεσης στην Αθήνα, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κούνεβα, στάθηκε η επίσκεψή της στη γερμανική πόλη Τρίερ το καλοκαίρι, όπου βρέθηκε στα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης που οργανώθηκε στη γενέτειρα του Μαρξ, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. «Η έκθεση παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα, και προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού απ' όλο τον κόσμο. Ήταν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία, παρακολούθησα όλα τα αφιερώματα της έκθεσης και τις συζητήσεις για τον Μαρξ. Μέσα από αυτήν την έκθεση μου γεννήθηκε η ιδέα ότι αυτή την εμπειρία πρέπει να την ζήσουν και άλλοι πολίτες της Ευρώπης. Έτσι σκέφτηκα να μεταφέρουμε ένα κομμάτι της έκθεσης στην Αθήνα και να τη προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα και στην ελληνική κουλτούρα και ανάγκη».

Όπως σημειώνει η ίδια, η έκθεση εστιάζει στους σταθμούς, στα μεγάλα γεγονότα και στα σημαντικότερα έργα του Καρλ Μαρξ. Μάλιστα, στο πλαίσιο του τριήμερου εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και έκθεση βιβλίου («Το αναγνωστήριο του Μαρξ»), με το σύνολο σχεδόν των εκδόσεων των έργων του Μαρξ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Επίσης, η έκθεση φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, φωτογραφικά στιγμιότυπα και ψηφιακό υλικό από τη μεγάλη έκθεση που οργανώθηκε στη γενέτειρα του Μαρξ, στη Γερμανία, αλλά και πρωτότυπα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, σπουδαστών καλών τεχνών, σκιτσογράφων και γελοιογράφων που εμπνέονται από τον Μαρξ.

Για την κ. Κούνεβα η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα αποτελεί και μία σημαντική ευκαιρία για τις νεότερες γενιές να γνωρίσουν το έργο και τις ιδέες του μεγάλου διανοητή. «Σε κάποιες χώρες και σε κάποια πανεπιστήμια ο Μαρξ απαγορεύεται, είναι λοιπόν σημαντικό μέσα από αυτή την έκθεση να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους να έρθουν σε επαφή με τις ιδέες, τις τοποθετήσεις και το έργο του, ώστε να ξανασκεφτούν τη ζωή τους. Το σύνθημα από το κομμουνιστικό μανιφέστο -του 1848- "Εργάτες, όλου του κόσμου ενωθείτε", είναι και σήμερα πολύ επίκαιρο» επισημαίνει.

Στις εκδηλώσεις και συζητήσεις που θα πλαισιώσουν την έκθεση, ακαδημαϊκοί, μελετητές του έργου του και καλλιτέχνες θα σκιαγραφήσουν, καθένας από τη σκοπιά του και με τον τρόπο του, πλευρές της προσωπικότητας του Μαρξ και πτυχές της αξεπέραστης ανάλυσής του για τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα που περιέχουν απαντήσεις για τα «μυστήρια» και του δικού μας αιώνα.

Μετά τα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης από την ευρωβουλευτή Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος θα συζητήσει με το κοινό για τη «γνωριμία» του με τον Μαρξ, μέσα από το θεατρικό έργο του Χάουαρντ Ζιν «Ο Μαρξ στο Σόχο».

«Ο Μαρξ έχει αλλάξει την ιστορία του κόσμου, έχει δημιουργήσει τον 20ό αιώνα. Αντιλαμβάνεστε και τον 21ο αιώνα, όταν τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βετεράνος ηθοποιός, ενώ ως προς την εμπειρία του από την πετυχημένη παράσταση «Ο Μαρξ στο Σόχο», όπου σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον μονόλογο του Χάουαρντ Ζιν, τόνισε: «Έχω αποκομίσει μεγάλη επικοινωνία με το κοινό. Φαίνεται, λόγω των περιστάσεων, ο κόσμος είδε ότι ο Μαρξ είναι πάρα πολύ επίκαιρος. Επίκαιρος και παγκόσμιος. Μέσα από μια τέτοια εμπειρία αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μόνο συγκλονίζεται και συγκινείται κανείς αφάνταστα».

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου Απόστολο Δεδουσόπουλο, Γεωργία Πετράκη και Ιορδάνη Ψημμένο με θέμα «Ο Μαρξ, το Κεφάλαιο και η εργασία στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».

Τις υπόλοιπες μέρες το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή, 14/12

6:00 μμ - 7:00 μμ: «Τα παιδιά χτίζουν την Ουτοπία τους»: Διαδραστικό παιχνίδι για παιδιά 6-12 ετών με την Κατερίνα Αδαμάρα.

7:00 μμ - 9:00 μμ: «Ο Μαρξ και η σύγχρονη Κίνα»: Πόση σχέση έχει ο Μαρξ με την υπερδύναμη της παγκοσμιοποίησης; Συζητούν οι Δημήτρης Καλτσώνης, αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και ο Κωνσταντίνος Τσιμώνης, λέκτορας Κινεζικών Σπουδών στο King's College του Λονδίνου.

9:00 μμ - 10:00 μμ: «Marx reloaded»: Το ντοκιμαντέρ του Jason Barker για την κρίση 2008 και την επικαιρότητα της ανάλυσης του Μαρξ (το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται επίσης όλες τις μέρες της έκθεσης 12:00 - 01:00 μμ)

Σάββατο, 15/12

5:00 μμ - 6:00 μμ: «Αγαπημένη μου Τζένη, αγαπημένε μου Καρλ...»: Η ηθοποιός Κατερίνα Φωτιάδη διαβάζει αποσπάσματα από την αλληλογραφία του Μαρξ με τη σύντροφό του Τζένη φον Βεστφάλεν.

6:00 μμ - 7:30 μμ: «Το Κεφάλαιο, το ημιτελές αριστούργημα». O καθηγητής Θανάσης Γκιούρας μιλά για το κορυφαίο έργο του Καρλ Μαρξ και τη νέα του μετάφραση.

7:30 μμ - 8:30 μμ: «Γιατί πρέπει να ξαναδιαβάσουμε τον Μαρξ»: Διάλεξη του καθηγητή Κώστα Δουζίνα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, και συζήτηση με το κοινό.

8:30 μμ - 10:30 μμ: «Όταν ο Μαρξ γνώρισε τον Ένγκελς»- Προβολή της ταινίας του Ραούλ Πεκ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.

ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΕΡΡΕΑΝ ΕΠΙ ΩΡΑ ΜΕ ΟΡΜΗ 11 Νοε 2020 | 19:38

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια - Εικόνες θλίψης

Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο ανάκτορο του αρχαιολογικού χώρου στα Μάλια της Κρήτης.

ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ 5 ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ 11 Νοε 2020 | 17:30

Πέθανε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης - Ήταν μόλις 42 ετών

Η τελευταία συλλογή του ποιητή με τίτλο "Άσπρα μήλα" θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 81 ΕΤΩΝ 11 Νοε 2020 | 15:48

Πέθανε ο ο αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ισραέλ Χόροβιτς

Φυσιογνωμία του "off Broadway", ο Χόροβιτς πέθανε από καρκίνο στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.