"Στην Ελλάδα, μια σειρά θυμίζει επιτέλους τη μοίρα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης". Αυτός ο τίτλος δεν ανήκει σε ελληνικό Μέσο αλλά στην έκδοση της ηλεκτρονικής γαλλικής εφημερίδας Le Monde.
Με ένα αποθεωτικό άρθρο, η Marina Rafenberg επιβραβεύει την ΕΡΤ και το ERTFLIX αλλά και γενικότερα την παραγωγή για τη σειρά "Το Βραχιόλι της Φωτιάς", η οποία ανέβηκε πρώτα στην ψηφιακή πλατφόρμα και τα οχτώ επεισόδια της σειράς κατέγραψαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο θεάσεις σε μόλις μία εβδομάδα. Κάτι που συνιστά ρεκόρ για την ΕΡΤ.

Η Le Monde επισημαίνει στο άρθρο της: "Η σειρά "Το Βραχιόλι της Φωτιάς", που αναφέρεται στην τύχη μιας εβραϊκής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα, προβάλλεται στις 4 Φεβρουαρίου από τη δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ. Είναι η πρώτη σειρά μυθοπλασίας, στην Ελλάδα, που προσεγγίζει αυτό το κομμάτι της ιστορίας της χώρας.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού ήταν Εβραίοι. Η κοσμοπολίτικη και εμπορική μητρόπολη ονομάστηκε τότε η "Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων". Η σειρά Το βραχιόλι της φωτιάς σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα , που αρχίζει στις 4 Φεβρουαρίου στην ΕΡΤ, ανατρέχει για πρώτη φορά στην ιστορία μιας οικογένειας στη Θεσσαλονίκης, στα πιο σκοτεινά γεγονότα του 20ου αιώνα.

Το σενάριο προέρχεται από το βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας – Μαγρίζου που αφηγείται την ιστορία της δικής της οικογένειας. Το 1917, μια τρομερή πυρκαγιά κατέστρεψε το κέντρο της πόλης, στο οποίο διέμεναν κυρίως μέλη της εβραϊκής κοινότητας. Ο παππούς της, ο επιχειρηματίας Μωής Κοέν, χάνει τα πάντα. Αναγκάζεται να καταφύγει με την γυναίκα του σε έναν καταυλισμό Τσιγγάνων όπου γεννιέται ο Ιωσήφ, ο πατέρας της. Aντιμετωπίζει το πογκρόμ του Κάμπελ στις 29 και 30 Ιουνίου 1931, όταν Έλληνες φασίστες της πολιτοφυλακής επιτέθηκαν στους Εβραίους που έμεναν σε μια συνοικία της Θεσσαλονίκης δίπλα στη θάλασσα, αλλά και τη χρεοκοπία της επιχείρησης του πατέρα του και την φυγή της αδερφής του, που είχε ερωτευτεί με έναν χριστιανό. Αλλά η πραγματική δοκιμασία για τον Ιωσήφ θα είναι η απέλασή του το 1943".

Πρωταγωνιστούν
Νίκος Ψαρράς, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Λούλης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Σπύρος Σταμούλης, Νεφέλη Κουρή, Μιχάλης Ταμπακάκης, Δημήτρης Αριανούτσος, Χριστίνα Μαθιουλάκη, Γιώργος Ζιάκας, Νικολέτα Χαρατζόγλου, Ηλέκτρα Μπαρούτα, Γκαλ.Α. Ρομπίσα, Παναγιώτης Ξυνός
Σκηνοθεσία
Γιώργος Γκικαπέππας
Σενάριο
Νίκος Απειρανθίτης, Σοφία Σωτηρίου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr