Η ιστορία του οικονομικού Τύπου ζωντανεύει μέσα από το αρχείο Βοβολίνη

Για όποιον θέλει να καταλάβει τί υπήρξε ο οικονομικός Τύπος και διά αυτού τί υπήρξε η ελληνική οικονομία, πρωτίστως η βιομηχανία, από τον μεσοπόλεμο μέχρι τώρα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η ιστορία του οικονομικού Τύπου ζωντανεύει μέσα από το αρχείο Βοβολίνη

«'Eνα πολύτιμο αρχειακό υλικό, που μπορεί να φωτίσει όποιον θέλει να καταλάβει τί υπήρξε ο οικονομικός Τύπος και διά αυτού τί υπήρξε η ελληνική οικονομία, πρωτίστως η βιομηχανία, από τον μεσοπόλεμο μέχρι τώρα- ένα πολύτιμο αρχειακό υλικό, μαζεμένο από ανθρώπους που είχαν το ‘αρχειακό’ μέσα τους».

Κάπως έτσι περιγράφηκε από τον γενικό διευθυντή του ομίλου economia, Αντώνη Παπαγιαννίδη, το Ιστορικό Αρχείο των Αδελφών Βοβολίνη, από τις Εκδόσεις Κέρκυρα-economia Publishing στην πρώτη δημόσια παρουσίασή του από τον συντονιστή της, Αντώνη Παπαγιαννίδη.

Λίγο πριν, το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στις προθήκες, όπου φιλοξενούνταν επιλεγμένα τεκμήρια του αρχείου, που συγκέντρωσαν στη διάρκεια της ζωής τους ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός, Κωνσταντίνος Βοβολίνης και ο αδελφός του, εκδότης του περιοδικού Βιομηχανική Επιθεώρησις (που σήμερα έχει εξελιχθεί στην Οικονομική Επιθεώρηση), Σπύρος Βοβολίνης.


Στην προαναφερθείσα παρατήρηση στάθηκε και ο Γιάννης Γονατίδης, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, που παρουσίασε τη βασική δομή του Αρχείου: «Τα δύο αδέλφια, με τη «μανία» τους να συγκεντρώνουν και να ταξινομούν, έφτασαν πάρα πολύ κοντά στο να καλύψουν κάθε ημέρα της ζωής τους και την ίδια στιγμή να δημιουργήσουν ένα αρχείο που ξεπερνά κατά πολύ την προσωπική τους δράση». Ο κ. Γονατίδης, μαζί με τον υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Χρυσανθόπουλο και τον μεταπτυχιακό φοιτητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλη Γεωργάκη, εργάστηκαν για την ταξινόμηση του Αρχείου.

Την επιστημονική επιμέλεια και τη συνολική ευθύνη για την ανάδειξη του αρχειακού υλικού είχε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικής & Κοινωνικής Ιστορίας, στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Λήδας Παπαστεφανάκη, η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στην έντονη πολιτική δραστηριοποίηση του Κωνσταντίνου Βοβολίνη: «Από το Αρχείο αναδεικνύονται θέματα που τον απασχόλησαν μετά το 1950, όπως η ίδρυση και επέκταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών, τα δημόσια και λιμενικά έργα, η εμπορική ναυτιλία, ο τουρισμός, η οργάνωσης της ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και αργότερα τα σχολικά εγχειρίδια και η τεχνική εκπαίδευση. Όλα αυτά, ο πολιτικός τους λόγος αλλά και τα δίκτυα των υποστηρικτών και οι αντίπαλοί του, μπορούν να μελετηθούν μέσα από το Αρχείο και να ερμηνευτούν με βάση τα σύγχρονα ερευνητικά ερωτήματα για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας».

Νωρίτερα, ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλητών, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μίλησε για τη σχέση του με την Βιομηχανική Επιθεώρηση: Πώς την γνώρισε από τους γονείς του, τη συνέχιση της επαφής κατά τα χρόνια των σπουδών στο εξωτερικό αλλά και τον σημαντικό ρόλο που είχε για τον ίδιο το περιοδικό όταν έγινε πρόεδρος του ΣΕΒ: «Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μαζέψει κάποιος όλη αυτή την πληροφόρηση, φιλτραρισμένη σε ένα τεύχος που διαβάζεται σε λιγότερο από μία ώρα. Μπορούσε έτσι να έχω την εικόνα όχι μόνο για τα μέλη μας αλλά και τα μη μέλη μας ή για όσα συμβαίνουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας».

Στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του περιοδικού, που φέτος συμπληρώνει 85 χρόνια κυκλοφορίας, στάθηκε η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας, του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χριστίνας Αγριαντώνη, αναφέροντας μάλιστα ένα ενδεικτικό περιστατικό: Στο πρώτο τεύχος της Βιομηχανικής Επιθεώρησης, τον Ιούλιο του 1934,ο υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Τσαλδάρη, Γεώργιος Πεσμαζόγλου, υποστήριξε με άρθρο του ότι «η οικονομική υπόστασις της Ελλάδος είναι διφυής Γεωργική και Εμπορική» και ο ρόλος της βιομηχανίας μπορεί να είναι μόνο συμπληρωματικός. Προκλήθηκε καταιγισμός απαντήσεων, καταδικαστικών για τις θέσεις του υπουργού, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στα επόμενα τεύχη και ουσιαστικά «έδωσαν το ξεκάθαρο στίγμα του περιοδικού – το μήνυμα της σχεδόν άνευ όρων υποστήριξης της βιομηχανίας», όπως παρατήρησε η καθηγήτρια.

Στη σχέση του Αρχείου με το περιοδικό αναφέρθηκε και ο καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γιάννης Καλογήρου, υπογραμμίζοντας ότι το υλικό επικεντρώνεται «γύρω από ανθρώπους και ένα περιοδικό, που πραγματικά ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με το βιομηχανικό φαινόμενο στην Ελλάδα». Ανέφερε, δε, χαρακτηριστικά παραδείγματα άρθρων στο περιοδικό που κρίθηκαν στην εποχή τους ρηξικέλευθα (για τις εργασιακές σχέσεις) ή αποδείχθηκαν διορατικά (για την κλιματική αλλαγή).

«Δίπλα στη διάσωση, ταξινόμηση και τεκμηρίωση του Αρχείου Βοβολίνη, συνοδοιπορούσαν και οι προσπάθειες ανάδειξής του, οι συμπράξεις και οι συνεργασίες», επεσήμανε η ιστορικός, Γεωργία Πανσεληνά. Ενδεικτικά υπενθύμισε την πρώτη εκδοτική προσπάθεια των Εκδόσεων Κέρκυρα (πλέον και economia Publishing), το 1997, με τον πρώτο τόμο του Αρχείου, ο οποίος αφορούσε σε 2.656 φακέλους, που από το 2012 βρίσκονται κατατεθειμένοι στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Ως δεύτερο παράδειγμα πρωτοπορίας ανέφερε την πρώτη έκθεση επιχειρηματικής ιστορίας, το 1999, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων που μόλις είχε δημιουργηθεί.

Στο τέλος των ομιλιών η εκδότρια και επικεφαλής του ομίλου economia, Αλεξάνδρα Βοβολίνη, ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην παρουσίαση, τους προσκάλεσε να περιηγηθούν στις προθήκες με τα εκθέματα και ανακοίνωσε τη δημιουργία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αρχείο Βοβολίνη», με κύριο σκοπό την περαιτέρω συμβολή στην έρευνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 19:33

Το Χόλιγουντ πηγαίνει στη Δράμα για γυρίσματα: Φήμες ότι θα παίζει ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Τα γυρίσματα στη Δράμα αναμένονται αμέσως μετά το Πάσχα - Πρόκειται για ταινία δράσης με ειδικά πρακτικά εφέ και εκρήξεις.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΕΜΜΙ 21 Ιαν 2022 | 19:32

Πέθανε στα 68 του χρόνια ο κωμικός ηθοποιός Λούι Άντερσον

Ο σταρ της τηλεοπτικής σειράς "Baskets" άφησε την τελευταία του πνοή στο Λας Βέγκας

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 75 ΕΤΩΝ 20 Ιαν 2022 | 21:31

Πέθανε ο Κάρολος Τρικολίδης, ο αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Ο Κάρολος Τρικολίδης υπήρξε πρώτος αρχιμουσικός σε λυρικά θέατρα Γερμανίας και Ουγγαρίας και μόνιμος αρχιμουσικός του Γαλλικού Εθνικού Μπαλέτου "Ρολάν Πετί".

ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ 20 Ιαν 2022 | 17:11

Γκασπάρ Ουλιέλ: Πώς αποχαιρέτησε ο Σκορτσέζε τον αδικοχαμένο ηθοποιό - Τον είχε σκηνοθετήσει για διαφήμιση της Chanel

Συγκίνηση για τον Γκασπάρ Ουλιέλ. Ο Μάρτιν Σκορτσέζε θυμάται την συνεργασία τους και τον αποχαιρετά με θερμά λόγια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΙΤΣΟΣ - ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 20 Ιαν 2022 | 12:29

"Wonderful Twos": H ελληνική jazz στα καλύτερα της

Η κυκλοφορία του album "Wonderful Twos " του Παρασκευά Κίτσου, είναι η πρώτη σπουδαία jazz παραγωγή στην Ελλάδα εδώ και καιρό.

ΑΠΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20 Ιαν 2022 | 12:07

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Αδημοσίευτες φωτογραφίες από την ανολοκλήρωτη ταινία του σε μια νέα έκθεση

Είκοσι αδημοσίευτες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, με τα γυρίσματα της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο "Η Άλλη Θάλασσα".

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 85 ΕΤΩΝ 19 Ιαν 2022 | 15:13

Πέθανε ο εικαστικός Χρήστος Σαρακατσιάνος

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Χρήστος Σαρακατσιάνος έφυγε από τη ζωή ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

18 Ιαν 2022 | 19:54

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Σορβόννη: "Η Ελλάδα και η Γαλλία τον 19ο αιώνα"

Την εκδήλωση χαιρέτησε με ηχογραφημένο μήνυμά της στα γαλλικά η Προέδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

18 Ιαν 2022 | 14:00

Η Γκαλερί Batagianni εγκαινιάζει τον ολοκαίνουργιο χώρο της με τη δέκατη ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη

Μια σειρά ζωγραφικών έργων, που δημιούργησε τον τελευταίο φορτισμένο χρόνο που μας πέρασε.

ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2022 | 10:25

Εικόνα άλλης εποχής: Ο Αλέκος Φασιανός με τον Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι των '80s - Σπάνιο κλικ

Ο Αλέκος Φασιανός και ο Γιάννης Τσαρούχης στο Παρίσι τη δεκαετία του '80. Οι δυο μεγάλοι ζωγράφοι είχαν πρωτοσυναντηθεί στην πόλη του φωτός την δεκαετία του '60 και εκεί ξεκίνησε η μεγάλη τους φιλία.

ΗΜΕΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ 17 Ιαν 2022 | 19:53

Αλέκος Φασιανός: "Ο Αλέκος δεν είναι ύλη, είναι πνεύμα - Hθελε πάντα να δίνει τη χαρά", λέει η σύζυγός του

Η Μαρίζα Φασιανού μίλησε για τον άνθρωπο Φασιανό που "αγαπούσε τη ζωή, τον άνθρωπο και το χιούμορ".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 17 Ιαν 2022 | 19:17

Κώστας Γαβράς: Το συγκινητικό αντίο στον Αλέκο Φασιανό - "Θα ξαναϊδωθούμε σύντομα"

Ο Κώστας Γαβράς απέτισε φόρο τιμής στον φίλο του Αλέκο Φασιανό, με τον οποίο του άρεσε να τρώει αχινούς σε μια παρθένα παραλία της Ελλάδας.

ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ 17 Ιαν 2022 | 09:32

Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι υγεία - Γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, το 2012, σε ένα ασθενοφόρο στον δρόμο για το Σισμανόγλειο, μετά από έντονη καρδιακή ενόχληση.