Η ιστορία του οικονομικού Τύπου ζωντανεύει μέσα από το αρχείο Βοβολίνη

Για όποιον θέλει να καταλάβει τί υπήρξε ο οικονομικός Τύπος και διά αυτού τί υπήρξε η ελληνική οικονομία, πρωτίστως η βιομηχανία, από τον μεσοπόλεμο μέχρι τώρα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η ιστορία του οικονομικού Τύπου ζωντανεύει μέσα από το αρχείο Βοβολίνη

«'Eνα πολύτιμο αρχειακό υλικό, που μπορεί να φωτίσει όποιον θέλει να καταλάβει τί υπήρξε ο οικονομικός Τύπος και διά αυτού τί υπήρξε η ελληνική οικονομία, πρωτίστως η βιομηχανία, από τον μεσοπόλεμο μέχρι τώρα- ένα πολύτιμο αρχειακό υλικό, μαζεμένο από ανθρώπους που είχαν το ‘αρχειακό’ μέσα τους».

Κάπως έτσι περιγράφηκε από τον γενικό διευθυντή του ομίλου economia, Αντώνη Παπαγιαννίδη, το Ιστορικό Αρχείο των Αδελφών Βοβολίνη, από τις Εκδόσεις Κέρκυρα-economia Publishing στην πρώτη δημόσια παρουσίασή του από τον συντονιστή της, Αντώνη Παπαγιαννίδη.

Λίγο πριν, το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στις προθήκες, όπου φιλοξενούνταν επιλεγμένα τεκμήρια του αρχείου, που συγκέντρωσαν στη διάρκεια της ζωής τους ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός, Κωνσταντίνος Βοβολίνης και ο αδελφός του, εκδότης του περιοδικού Βιομηχανική Επιθεώρησις (που σήμερα έχει εξελιχθεί στην Οικονομική Επιθεώρηση), Σπύρος Βοβολίνης.


Στην προαναφερθείσα παρατήρηση στάθηκε και ο Γιάννης Γονατίδης, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, που παρουσίασε τη βασική δομή του Αρχείου: «Τα δύο αδέλφια, με τη «μανία» τους να συγκεντρώνουν και να ταξινομούν, έφτασαν πάρα πολύ κοντά στο να καλύψουν κάθε ημέρα της ζωής τους και την ίδια στιγμή να δημιουργήσουν ένα αρχείο που ξεπερνά κατά πολύ την προσωπική τους δράση». Ο κ. Γονατίδης, μαζί με τον υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Χρυσανθόπουλο και τον μεταπτυχιακό φοιτητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλη Γεωργάκη, εργάστηκαν για την ταξινόμηση του Αρχείου.

Την επιστημονική επιμέλεια και τη συνολική ευθύνη για την ανάδειξη του αρχειακού υλικού είχε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικής & Κοινωνικής Ιστορίας, στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Λήδας Παπαστεφανάκη, η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στην έντονη πολιτική δραστηριοποίηση του Κωνσταντίνου Βοβολίνη: «Από το Αρχείο αναδεικνύονται θέματα που τον απασχόλησαν μετά το 1950, όπως η ίδρυση και επέκταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών, τα δημόσια και λιμενικά έργα, η εμπορική ναυτιλία, ο τουρισμός, η οργάνωσης της ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και αργότερα τα σχολικά εγχειρίδια και η τεχνική εκπαίδευση. Όλα αυτά, ο πολιτικός τους λόγος αλλά και τα δίκτυα των υποστηρικτών και οι αντίπαλοί του, μπορούν να μελετηθούν μέσα από το Αρχείο και να ερμηνευτούν με βάση τα σύγχρονα ερευνητικά ερωτήματα για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας».

Νωρίτερα, ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλητών, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μίλησε για τη σχέση του με την Βιομηχανική Επιθεώρηση: Πώς την γνώρισε από τους γονείς του, τη συνέχιση της επαφής κατά τα χρόνια των σπουδών στο εξωτερικό αλλά και τον σημαντικό ρόλο που είχε για τον ίδιο το περιοδικό όταν έγινε πρόεδρος του ΣΕΒ: «Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μαζέψει κάποιος όλη αυτή την πληροφόρηση, φιλτραρισμένη σε ένα τεύχος που διαβάζεται σε λιγότερο από μία ώρα. Μπορούσε έτσι να έχω την εικόνα όχι μόνο για τα μέλη μας αλλά και τα μη μέλη μας ή για όσα συμβαίνουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας».

Στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του περιοδικού, που φέτος συμπληρώνει 85 χρόνια κυκλοφορίας, στάθηκε η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας, του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χριστίνας Αγριαντώνη, αναφέροντας μάλιστα ένα ενδεικτικό περιστατικό: Στο πρώτο τεύχος της Βιομηχανικής Επιθεώρησης, τον Ιούλιο του 1934,ο υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Τσαλδάρη, Γεώργιος Πεσμαζόγλου, υποστήριξε με άρθρο του ότι «η οικονομική υπόστασις της Ελλάδος είναι διφυής Γεωργική και Εμπορική» και ο ρόλος της βιομηχανίας μπορεί να είναι μόνο συμπληρωματικός. Προκλήθηκε καταιγισμός απαντήσεων, καταδικαστικών για τις θέσεις του υπουργού, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στα επόμενα τεύχη και ουσιαστικά «έδωσαν το ξεκάθαρο στίγμα του περιοδικού – το μήνυμα της σχεδόν άνευ όρων υποστήριξης της βιομηχανίας», όπως παρατήρησε η καθηγήτρια.

Στη σχέση του Αρχείου με το περιοδικό αναφέρθηκε και ο καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γιάννης Καλογήρου, υπογραμμίζοντας ότι το υλικό επικεντρώνεται «γύρω από ανθρώπους και ένα περιοδικό, που πραγματικά ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με το βιομηχανικό φαινόμενο στην Ελλάδα». Ανέφερε, δε, χαρακτηριστικά παραδείγματα άρθρων στο περιοδικό που κρίθηκαν στην εποχή τους ρηξικέλευθα (για τις εργασιακές σχέσεις) ή αποδείχθηκαν διορατικά (για την κλιματική αλλαγή).

«Δίπλα στη διάσωση, ταξινόμηση και τεκμηρίωση του Αρχείου Βοβολίνη, συνοδοιπορούσαν και οι προσπάθειες ανάδειξής του, οι συμπράξεις και οι συνεργασίες», επεσήμανε η ιστορικός, Γεωργία Πανσεληνά. Ενδεικτικά υπενθύμισε την πρώτη εκδοτική προσπάθεια των Εκδόσεων Κέρκυρα (πλέον και economia Publishing), το 1997, με τον πρώτο τόμο του Αρχείου, ο οποίος αφορούσε σε 2.656 φακέλους, που από το 2012 βρίσκονται κατατεθειμένοι στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Ως δεύτερο παράδειγμα πρωτοπορίας ανέφερε την πρώτη έκθεση επιχειρηματικής ιστορίας, το 1999, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων που μόλις είχε δημιουργηθεί.

Στο τέλος των ομιλιών η εκδότρια και επικεφαλής του ομίλου economia, Αλεξάνδρα Βοβολίνη, ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην παρουσίαση, τους προσκάλεσε να περιηγηθούν στις προθήκες με τα εκθέματα και ανακοίνωσε τη δημιουργία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αρχείο Βοβολίνη», με κύριο σκοπό την περαιτέρω συμβολή στην έρευνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 18 Ιαν 2021 | 21:13

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Πόπη Κόντου

Πέθανε στην ηλικία των 94 η ηθοποιός Πόπη Κόντου

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:14

Μία ανυπότακτη ιστορία στα χρόνια της πανδημίας

Η Μαρία Αποστόλου κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο και γράφει για την ανυπότακτη ιστορία. Πως η ποίηση δίνει μία άλλη εικόνα της εποχής της πανδημίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 82 ΕΤΩΝ 17 Ιαν 2021 | 12:52

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Ροζάκης

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιάννης Ροζάκης, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 16 Ιαν 2021 | 10:46

Βασίλης Αλεξάκης: Ο σπουδαίος συγγραφέας που έζησε ανάμεσα σε δύο γλώσσες - Τι έλεγε ο ίδιος

"Αναγκάστηκα σε όλη τη συγγραφική μου πορεία να χρησιμοποιήσω δύο γλώσσες με την επίγνωση ότι κάθε αντικείμενο είχε για μένα δύο ονόματα" τόνισε σε συνέντευξή του.

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 20:30 15 Ιαν 2021 | 16:21

O Γυάλινος Κόσμος του Τενεσί Ουίλιαμς: Live streaming ζωντανά από τη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού Θεάτρου

Ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ 15 Ιαν 2021 | 11:09

"Εγκάρσιος Προσανατολισμός": Η νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου [εικόνες]

Το νέο έργο του διεθνούς Έλληνα χορογράφου, Δ. Παπαϊωάννου, μας προσανατολίζει προς μια πηγή φωτός, δίνοντάς μας το έναυσμα να ισορροπήσουμε για να μη χαθούμε

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ 15 Ιαν 2021 | 11:01

Ανοίγει τις πόρτες της η εμβληματική "Μεγάλη λέσχη" - Το εντυπωσιακό κτίριο της Καβάλας

Ένα από τα σημαντικότερα έργα αποκατάστασης, συντήρησης και ανακαίνισης ενός κτιρίου με ιστορία πάνω από έναν αιώνα στην Καβάλα

ΕΦΥΓΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 12 Ιαν 2021 | 20:57

Βασίλης Αλεξάκης: Η συγκλονιστική ανάρτηση του γιου του - "Ο διασώστης του ΕΚΑΒ έκλαιγε για τον πατέρα μου"

Ο Βασίλης Αλεξάκης άφησε τη τελευταία του πνοή χθες σε ηλικία 77 ετών προκαλώντας θλίψη στους ανθρώπους των γραμμάτων.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 77 ΕΤΩΝ 11 Ιαν 2021 | 19:23

Θλίψη: Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης

Ο Βασίλης Αλεξάκης έζησε πάνω από 40 χρόνια στο Παρίσι και εργάστηκε ως συγγραφέας, αλλά και ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Le Monde

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ 11 Ιαν 2021 | 18:11

Δωρεάν WiFi σε 25 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας - Αναλυτικά η λίστα

Οι επισκέπτες θα μπορούν μέσω του WiFi να αναζητούν πληροφορίες για τα μνημεία και να μοιράζονται την εμπειρία τους στα κοινωνικά δίκτυα.

ΑΠΟ ΤΟΝ 2Ο ΑΙΩΝΑ ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ 10 Ιαν 2021 | 14:31

Υπάρχει Αγία για τις πανδημίες τύπου κορονοϊού: Και λέγεται μάλιστα και "Αγία Κορώνα"

Οσο και αν ακούγεται απίστευτο η Αγία που προστατεύει από τις πανδημίες λέγεται Αγία Κορώνα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 09 Ιαν 2021 | 21:14

Περιφέρεια Αττικής: Δωρεάν online συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά με την Ρένα Μόρφη

Η μουσική βραδιά θα μεταδοθεί στην σελίδα της Περιφέρειας στο Facebook, αλλά και στο κανάλι της στο YouTube στις 21:30 δωρεάν.

H ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ 09 Ιαν 2021 | 18:07

Άγνωστος πίνακας του Ελ Γκρέκο βρέθηκε σε ιδιωτική συλλογή - Ανεκτίμητη η αξία του

Ο μικρών διαστάσεων πίνακας απεικονίζει τον Ιησού με το αγκάθινο στεφάνι, ενώ κουβαλά τον σταυρό.