Η Λίντα Καπετανέα στο TOC για το 25ο Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας

Τι λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια και τι μας προτείνει από το φετινό πρόγραμμα.

i-linta-kapetanea-sto-toc-gia-to-25o-festibal-xorou-kalamatas
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ένα τέταρτο του αιώνα ζωή κλείνει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και η αργυρή του επέτειος συνοδεύεται με μια σειρά από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα του σύγχρονου χορού. Η Λίντα Καπετανέα, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι του φεστιβάλ για δεύτερη χρονιά μας μιλά αναλυτικά για τους στόχους και το πρόγραμμα που μας περιμένει αυτό τον Ιούλιο στην Καλαμάτα. 

«Φέτος, το Φεστιβάλ κλείνει 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα χορευτικά δρώμενα της χώρας. Μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε να συνδεθεί με την παγκόσμια σκηνή του σύγχρονου χορού και να διεκδικήσει τη δική του ξεχωριστή θέση στην πολιτιστική παραγωγή της χώρας και της Μεσογείου χάρη στη στήριξη της πόλης και της τοπικής αρχής, αδιαμφισβήτητα χάρη στην παρακαταθήκη της Βίκυς Μαραγκοπούλου και στο έργο της Κατερίνας Κασιούμη, στην αφοσίωση και την εντατική δουλειά όσων εργάζονται για τη διοργάνωση, στην προσφορά των εθελοντών του, στη σταθερή οικονομική στήριξη χορηγών και κρατικών φορέων και, κυρίως, χάρη στο κοινό, που το κρατά ζωντανό, και φυσικά στους καλλιτέχνες που μάς τιμούν κάθε χρόνο με την παρουσία τους» λέει η Λίντα Καπετανέα. 

 

Το Φεστιβάλ γίνεται με τη συνεργασία του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Καλαμάτας, του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ φέτος η διοργάνωση συνεργάζεται με την πρεσβεία του Καναδά αλλά και με το Βρετανικό Συμβούλιο. Φέτος το Φεστιβάλ με αφορμή τα 25 του χρόνια αναλογίζεται το θέμα του Χρόνου και την επίδρασή του στο καλλιτεχνικό έργο και στο ανθρώπινο σώμα.

«Από αυτή την αφετηρία προσεγγίζουμε επιμέρους θέματα όπως: ο χρόνος και η σχέση του με τη διαμόρφωση προσωπικής, κοινωνικής, ιστορικής ταυτότητας, ο ρόλος του χρόνου στην αφήγηση ιστοριών, ο χρόνος στο σώμα του χορευτή, η διάρκεια του καλλιτεχνικού έργου και η αντοχή του στον χρόνο, ο χρόνος και η σχέση του με τη μνήμη, ο χρόνος και η σχέση του με καθημερινά ή άλλα τελετουργικά, η επιστροφή στις ρίζες, τα μοιραία, μη αναστρέψιμα και αναπόφευκτα γεγονότα της ζωής.

Γιόζεφ Νατζ
Γιόζεφ Νατζ

Το θέμα του Χρόνου διατρέχει και τις επιλογές στην αισθητική της φετινής καμπάνιας, που επιμελήθηκε ο Mike Rafail. Στιγμές του χρόνου, άγνωστες και σκοτεινές, διαπλέκονται με λαμπερές και φωτεινές μέσα από την παλέτα του μελανού, του γκρι και του χρυσού χρώματος. Με γραφικά που ακολουθούν την πορεία της κίνησης του χορευτή στον χρόνο και αποτυπώνουν την ένταση ξεχωριστών στιγμών που σηματοδοτούν αλλαγές και ρίσκα, δημιουργείται άλλη μία σύνδεση με την κεντρική ιδέα του φετινού Φεστιβάλ» λέει η Λίντα Καπετανέα.

Μέσα από το μεγάλο και ανεξάντλητο θέμα του Χρόνου, καθώς και μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων και εκδηλώσεων για άλλη μια φορά, από τις 19 έως τις 28 Ιουλίου, το Φεστιβάλ Καλαμάτας φιλοδοξεί να αποτελέσει το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός της χορευτικής σκηνής της χώρας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού, υπαίθριες παραστάσεις χορού στην κεντρική πλατεία της πόλης και καθημερινή βιντεοσκοπημένη προβολή όλων των υπαίθριων παραστάσεων την επόμενη μέρα στην Costa Navarino, καθώς και μία υπαίθρια παράσταση στην Costa Navarino την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, μουσική βραδιά στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού με ελεύθερη είσοδο, σε συνδιοργάνωση με το φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας», που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού,  προβολές ταινιών στο προαύλιο και στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού και μία ανοιχτή για το κοινό συζήτηση με φιλοξενούμενο σκηνοθέτη, επαγγελματικά σεμινάρια χορού και θεάτρου, μία διάλεξη ανοιχτή στο κοινό, ένα εργαστήρι για παιδιά, ένα για ΑμεΑ και ένα για ηλικίες άνω των 50 ετών. 

«Οι ξένοι δημιουργοί που δίνουν φέτος το καλοκαίρι ραντεβού στην Καλαμάτα προέρχονται από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ισπανία, Φιλιππίνες, Γερμανία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ιταλία ενώ φιλοξενούνται και τρεις εξαιρετικές ελληνικές ομάδες. Οι περισσότεροι ξένοι καλλιτέχνες εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα» λέει η Λίντα Καπετανέα, η οποία τονίζει πως «μέσα από τις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις θα έρθουμε σε επαφή με όλο τον πλούτο, την ποικιλία και την πολυμορφία της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας, και ταυτόχρονα θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε προσωπικότητες που έχουν αφήσει ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα στην τέχνη».

Lali Ayguadé
Lali Ayguadé

Ως προς το πρόγραμμα του Μεγάρου Χορού και της πλατείας, θα δούμε συνολικά 23 παραγωγές. Από αυτές, δύο ελληνικές παραγωγές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Επίσης, από πέρσι υπάρχει η καθιέρωση παραστάσεων για όλη την οικογένεια κι έτσι φιλοξενούνται και φέτος στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες. 

Η Λίντα Καπετανέα μιλά για δυο μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης που φιλοξενούνται φέτος στο φεστιβάλ, και είναι ο Akram Khan [Άκραμ Καν] και ο Béla Tarr [Μπέλα Ταρ]. Ο Akram Khan, ο μεγάλος χορογράφος που διαρκώς μελετά την παράδοση και τις ρίζες του για να αποκαλύψει κάτι νέο στο παρόν, έρχεται για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα και θα παρουσιάσει το έργο Until the Lions, ένα έργο εμπνευσμένο από το έπος Μαχαμπχαράτα, που μιλά για τις προκλήσεις του γυναικείου φύλου, την επίδραση του χρόνου πάνω στο σώμα και τη μετάβαση από τη δύναμη στην αντοχή. To έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου, αποτελεί μία πολύ σημαντική παραγωγή και έχει γίνει γνωστό, εκτός από τις ερμηνείες των χορευτών, για το εντυπωσιακό σκηνικό του και την υπέροχη ζωντανή μουσική.

«Στον σπουδαίο Ούγγρο σκηνοθέτη Béla Tarr [Μπέλα Ταρ]» λέει η Λίντα Καπετανέα, «μετά το αφιέρωμα στο έργο του, που έγινε στην Αθήνα το 2011, επιστρέφει στην Ελλάδα και μας κάνει την μοναδική τιμή να εμφανιστεί σε ένα φεστιβάλ χορού. Η πρόσκληση που του έγινε, την οποία δέχτηκε αμέσως, έγινε γιατί είναι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες στον κόσμο που μπορεί να μας μιλήσει για την σχέση του καλλιτέχνη με τον χρόνο. Έχει ήδη ανακοινώσει πως μετά την τελευταία του ταινία δεν πρόκειται να γυρίσει άλλη, εξηγώντας ότι έχει πει όσα είχε να πει μέσα από τις ταινίες του. Είναι ένας μοναδικός δημιουργός του κινηματογράφου που αγαπά να παρατηρεί και να παρουσιάζει τους ανθρώπους, και που αφιερώνει όλο τον χρόνο που χρειάζεται για να το πετύχει στα έργα του. Θα έχουμε την μεγάλη τιμή, μαζί με δύο προβολές ταινιών του, τις Αρμονίες του Werkmeisterκαι το Άλογο του Τορίνο, να τον απολαύσουμε σε μια ανοιχτή για το κοινό συζήτηση στο Μέγαρο Χορού». 

Akram Khan
Akram Khan

Στο φεστιβάλ θα υπάρξει επίσης αφιέρωμα στην Louise Lecavalier[Λουίζ Λεκαβαλιέ], με τίτλο Louise Lecavalier: In motionσε σκηνοθεσία του Raymond Saint–Jean[Ρεϋμόν Σεν-Ζαν]που μας αφηγείται την συναρπαστική ιστορία της τολμηρής Καναδής χορεύτριας, που από το 1980, όταν έφερε επανάσταση στον σύγχρονο χορό με την τότε ανατρεπτική κινησιολογία της, μέχρι σήμερα, στα 61 χρόνια της, συνεχίζει αδιάκοπα να χορεύει, να δημιουργεί και να αναζητά την τέλεια κίνηση, ενώ και φέτος, ο JosefNadj [Γιόζεφ Νατζ], θα παρουσιάσει το έργο του Mnémosyne. 

Εκτός από το πλούσιο πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων το φεστιβάλ φιλοδοξεί και έχει ως προτεραιότητά του τη διαρκή εκπαίδευση των παιδιών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την καθιέρωση δράσεων μέσα στο έτος. «Την χρονιά που πέρασε, εγκαινιάσαμε, σε συνεργασία με τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας, το πρόγραμμα Keep Dancing, το οποίο ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και θα συνεχιστεί και του χρόνου. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού διοργανώθηκαν 6 διήμερα ανοιχτά σεμινάρια για μαθητές της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας, αλλά και για μαθητές εκτός Σχολής, που έγιναν με την καθοδήγηση 6 προσκεκλημένων καθηγητών σύγχρονου χορού και κλασικού μπαλέτου» λέει η Λίντα Καπετανέα ενώ τονίζει και την συνέχεια των επαγγελματικών σεμιναρίων ένα ενδεκαήμερο «σχολείο» με εντατική καθημερινή εξάσκηση, όπου μαθήματα και παρακολούθηση παραστάσεων αποτελούν μια ενιαία εκπαιδευτική διαδικασία.

«Το φεστιβάλ» λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια, «είναι μια συλλογική πρσπάθεια με σκληρή δουλειά και αφοσίωση που ο καθένας μέσα από τη δική του συμβολή βοηθά στη διασφάλιση της επιτυχίας της διοργάνωσης. Νιώθουμε μεγάλη περηφάνια και χαρά που θα έχουμε μαζί μας όλους αυτούς τους εξαιρετικούς προσκεκλημένους και σας περιμένουμε όλους στην Καλαμάτα για να γιορτάσουμε τα 25 χρόνια του Φεστιβάλ».

Joy Alpuerto Ritter
Joy Alpuerto Ritter

Χορηγός επικοινωίας του 25ου Φεστιβάλ Καλαμάτας είναι το The TOC

Το πρόγραμμα αναλυτικά εδώ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook