"Ή Μη Βλάπτειν": Η σπάνια εξομολόγηση ενός νευροχειρουργού

Βαθιά ανθρώπινος, ο κορυφαίος επιστήμονας, Henry Marsh σε σπάνιες εξομολογήσεις.

i-mi-blaptein-i-spania-eksomologisi-enos-neuroxeirourgou
SHARE THIS
0
SHARES

«Κοιτάζω μέσα από το χειρουργικό μικροσκόπιο, αναζητώντας το δρόμο μου βαθιά μέσα στη μαλακή ουσία του εγκεφάλου, ψάχνοντας για τον όγκο. Η ιδέα ότι η αναρρόφησή μου κινείται διαμέσου της ίδιας της σκέψης, διαμέσου των συναισθημάτων και της λογικής, και ότι οι μνήμες, τα όνειρα και οι σκέψεις μοιάζουν να αποτελούνται από ζελέ μου φαίνεται ασύλληπτα αλλόκοτη για να την αποδεχτώ. ΄Ολα όσα βλέπω μπροστά μου έχουν υλική υπόσταση. Κι όμως, ξέρω ότι αν παραστρατήσω και πατήσω σε λάθος περιοχή, σε αυτή που οι νευροχειρουργοί ονομάζουν εύγλωττο εγκέφαλο, μετά, περνώντας από την αίθουσα της ανάνηψης για να δω τι κατάφερα, θα δω έναν ασθενή στον οποίο θα έχω προκαλέσει βλάβες και αναπηρία».

Εξομολογητικός, βαθιά ανθρώπινος και ταπεινός μπροστά στο μυστήριο της ζωής που τόσες φορές κρατά μέσα στα ίδια του τα χέρια, ο Henry Marsh, ένας από τους κορυφαίους νευροχειρουργούς της Μεγάλης Βρετανίας τα τελευταία 30 χρόνια - που μάλιστα αποτέλεσε θέμα δύο ντοκιμαντέρ του BBC - υπογράφει το βιβλίο «Ή Μη Βλάπτειν. Ιστορίες για τη ζωή, τον θάνατο και τη χειρουργική εγκεφάλου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «οξύ» στο πλαίσιο της σειράς Pop Science.

Πώς είναι άραγε να είσαι νευροχειρουργός; Πώς νιώθεις όταν κρατάς στα χέρια σου μια ζωή, όταν το νυστέρι σου κόβει αυτή την ουσία που δημιουργεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη λογική; Και πώς αντιμετωπίζεις τις συνέπειες όταν όλα πάνε στραβά; Το προαναφερθέν διεθνές best seller παρουσιάζει τα επιτεύγματα και τις αποτυχίες μιας ζωής αφιερωμένης στη χειρουργική του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ο πρωτοπόρος Henry Marsh αποκαλύπτει την ένταση της χειρουργικής, το χάος και τη σύγχυση που επικρατούν σ’ ένα πολυάσχολο σύγχρονο νοσοκομείο και, κυρίως, την ανάγκη για ελπίδα που νιώθει κανείς όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις πιο βασανιστικές αποφάσεις της ζωής.

«Παρ' όλη την τεχνολογική πρόοδο, η νευροχειρουργική εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη και να απαιτεί τόσο τεχνικές δεξιότητες όσο κι εμπειρία, αφού τα εργαλεία μου βυθίζονται μέσα στον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό. Κυρίως, πρέπει να ξέρω πότε να σταματώ», γράφει ο ίδιος. «Συχνά είναι προτιμότερο να αφήνει κανείς την πάθηση του ασθενούς να ακολουθήσει τη φυσική της πορεία και να μην τον χειρουργήσει. Τέλος, υπάρχει πάντα κι  παράγοντας της τύχης, καλής και κακής. ΄Οσο αυξάνεται η εμπειρία μου, τόσο περισσότερο μου φαίνεται ότι η τύχη παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο».

΄Ισως για όλα τα παραπάνω ο Observer σημειώνει:

«Πως και κανείς μέχρι τώρα δεν είχε γράψει ένα βιβλίο σαν κι αυτό; ΄Ενας σπουδαίος νευροχειρουργός αφηγείται τις ιστορίες του με τρυφερότητα και βαθιά επίγνωση, χωρίς να διεκδικεί ποτέ το αλάθητο... ΄Ενα αιματοβαμμένο, υπέροχο βιβλίο!»

Λίγα λόγια για τον Henry Marsh

Ειδικεύθηκε στη χειρουργική εγκεφάλου με τοπική αναισθησία κι επινόησε πολλές καινοτόμες χειρουργικές πρακτικές. Αποτέλεσε το θέμα των ντοκιμαντέρ Your Life in their Hands και The English Surgeon (BBC). Για την προσφορά του στην Ιατρική του απονεμήθηκε το 2010 το παράσημο του Διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook