Η οδύσσεια των ετερόκλιτων υλικών σε μια εικαστική έκθεση

Ο Πάολο Κολόμπο γράφει ότι τα έργα της είναι ένα μονοπάτι εσωτερικής περιπλάνησης, μια οδύσσεια στον κόσμο των υλικών και των σχημάτων

i-odusseia-twn-eteroklitwn-ulikwn-se-mia-eikastiki-ekthesi
SHARE THIS
0
SHARES

Η νέα  έκθεση της Ηλιοδώρας Μαργέλλου, Άτιτλο, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 9 Μαρτίου στην a.antonopoulou.art.

Η Ηλιοδώρα Μαργέλλου γεννήθηκε στη Μιννεάπολη, ΗΠΑ το 1985. Αποφοίτησε από το Yale University το 2006 με BA in Art και εν συνεχεία σπούδασε φωτογραφία και χαρακτική στο Columbia University School of the Arts της Νέας Υόρκης, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν στο στούντιο του Peter Halley στο Chelsea της Νέας Υόρκης έως το 2007.

 

Ο Paolo Colombo γράφει για τα έργα της:  

Τα έργα της Ηλιοδώρας Μαργέλλου αποτελούνται από έναν ορατό σκελετό και μια πλεκτή επιφάνεια. Είναι τρισδιάστατα, παρουσιάζουν μια αρνητική και μια θετική όψη και είναι ιδιαζόντως ζωηρόχρωμα.

Από μορφικής άποψης,  αυτά τα έργα σηματοδοτούν ένα δαιδαλώδες και οργανικό μονοπάτι εσωτερικής περιπλάνησης  μια πολύχρωμη έκρηξη νημάτων και καλωδίων.

Είναι φιλοτεχνημένα από ετερόκλιτα υλικά, που συμπαραδηλώνουν τον οικιακό χώρο και τις ανάγκες του νοικοκυριού, όπως η κλωστή, το κορδόνι παπουτσιών, το ύφασμα, το σύρμα. Εκφράζουν ένταση, τάνυσμα και, με τις στοιχειακές τους ιδιότητες, μια θαυμαστή μορφική συνοχή.

Είναι επιπλέον έργα που ωθούν σε διαφορετικές, σύνθετες και συγκροτημένες ερμηνείες, συνυφασμένες με τη λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης.

 

Σαν να υφαίνει τη δική της Οδύσσεια μέσα στα πολύχρωμα και πολυσήμαντα νήματα, η Μαργέλου περιλαμβάνει ποικίλα μέσα έκφρασης, όπως κατασκευές με αντικείμενα καθημερινότητας, σχέδιο, ζωγραφική, γλυπτικές και site-specific εγκαταστάσεις, καθώς και performance.

Πάνω απ’ όλα, τα έργα αυτά αφηγούνται την ιστορία ενός ατόμου. Μιλούν για μια στενή σχέση με την τέχνη, για μια προσωπική επίμονη ενασχόληση με τον μετασχηματισμό των διαφόρων υλικών.

 


Η πρακτική της αντλεί από μια πλούσια εσωτερική ζωή. Υπάρχει μια διαδραστική ποιότητα στη δουλειά της, που κάνει τον θεατή να αισθάνεται την παρουσία της καλλιτέχνιδας σε κάθε βήμα της δημιουργίας της, σε κάθε νήμα που επιλέγει – κάποιος θα έλεγε «σε κάθε κόκκο άμμου».

Η εστίαση της Μαργέλου μοιάζει μια εμπειριακή και έσω-έξω απεικόνιση του σώματος. Μια πιο προσεκτική ματιά κομίζει την εντύπωση ότι η δουλειά της είναι κάτι σαν  το μεταφορικό σχήμα μιας πολυεπίπεδης ψυχολογίας: ένας τρόπος να  σκιαγραφηθεί μια συγκινησιακή διεργασία, καθώς και η εσώτερη δόνηση του ανθρώπινου πνεύματος.

 


"Κοιτάζοντας αυτά τα έργα, αναγνωρίζω το άτομο που τα συνέθεσε: τον άνθρωπο που υπάρχει ως όλον, με τις βεβαιότητες, τις αντιφάσεις και τις συγκινησιακές αποσκευές που διαμορφώνουν ένα άτομο. Είναι, με λίγα λόγια, τα ίχνη μιας ψυχής.

Τα γλυπτά  της  αντηχούσαν τη στιγμή που τα κοίταξα. Απαντούσαν σε μια σειρά πλήρη και εύγλωττα αισθητικά κριτήρια: εκφραστική  σιγουριά, πολυπλοκότητα και δυναμική επιστράτευση τολμηρών μορφών. 

Διαθέτουν επιπλέον μια οπτική κατηγορηματικότητα και μια ικανότητα να αποδίδουν τις πολλαπλότητες και τις διαστρωματώσεις της ανθρώπινης εμπειρίας" λέει ο Κολόμπο.

 

Πληροφορίες:

 Γκαλερί a.antonopoulou

Ηλιοδώρα Μαργέλου – Άτιτλο

Από τις 9 Μαρτίου 2016

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook