Follow us

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των ηθοποιών

Καταγγέλλει δημόσια τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
θεατρο

Με την παρακάτω επιστολή, η οποία εστάλη σήμερα στα Μέσα, η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει δημόσια τη διοίκηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών σχετικά με το μέλλον του εργασιακού τους καθεστώτος.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ: Η αλήθεια για την "Επιχειρησιακή" Συλλογική Σύμβαση με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

H ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ παραμένει σταθερή στην πάγια θέση της ότι οι Ηθοποιοί είναι πολύτιμοι συνοδοιπόροι του έργου της και πολύτιμοι συνεργάτες ενός εκάστου των Παραγωγών που εκπροσωπεί.

Στη βάση αυτής της θέσης στάθηκε, στέκεται και θα στέκεται στο πλευρό των Ηθοποιών σε κάθε εύλογο αίτημά τους αλλά και στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Η Π.Ε.Θ., με κάθε ευκαιρία, κάλεσε, προσφέρθηκε και προσφέρεται στην συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης με το Σ.Ε.Η. Για λόγους που, προφανώς, ανάγονται στις προθέσεις της
Διοίκησης του Σ.Ε.Η. και καθόλου δεν σχετίζονται με οιαδήποτε δική μας άρνηση για διάλογο και συνεννόηση, η Διοίκηση του Σ.Ε.Η. προτίμησε, ανεπίπτρεπτα και εν μέσω διαπραγματεύσεων, να προωθήσει στους Παραγωγούς ένα ανορθολογικό και ελλιπές συμβατικό κείμενο "επιχειρησιακής" σύμβασης, επιχειρώντας να προκαταλάβει την αποδοχή του με την μέθοδο της "προσχώρησης" και επιχειρώντας να διαιρέσει τους Παραγωγούς σε "καλούς" και "κακούς". ΤΗΝ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΜΑΣ. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ:

1.- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ: ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ: Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ έχει εξ αρχής συναινέσει στα μεγέθη των προτεινομένων από το ΣΕΗ μηνιαίων αποδοχών των παραστάσεων, που ρυθμίζει μερικώς και ουδέποτε αρνήθηκε την πληρωμή των προβών, στο πνεύμα της οικονομικής κλίμακας των αποδοχών των παραστάσεων.

Αυτό δεν σημαίνει, ότι είναι - λογικώς, νομικώς και λειτουργικώς – αποδεκτό οι μηνιαίες αποδοχές των προβών να υπερβαίνουν ως προς το ύψος του τις μηνιαίες αποδοχές των παραστάσεων! Επ’αυτού του "παραλογισμού", του οποίου την θεραπεία αναμέναμε, εφόσον έγινε προφορικώς αποδεκτή από μέλη της Διοίκησης του Σ.Ε.Η., δεν υπήρξε πρόοδος – αντίθετα διακινούνται ψεύδη ότι δεν θέλουμε να πληρώσουμε "ένα χιλιάρικο" για τις πρόβες, όταν το συμβατικό τους κείμενο κάνει λόγο για "μηνιαίο μισθό 1.250 ευρώ" την ώρα που προβλέπει μηνιαίο μισθό 1.050 ευρώ για τις παραστάσεις από 4 -6 εβδομαδιαίως! .

2.- ΟΥΣΙΩΔΗ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ: Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ εμμένει στη θέση της, ότι τα ρυθμιστικά κενά της σύμβασης που διακινείται από το ΣΕΗ προς υπογραφή είναι ΟΥΣΙΩΔΗ, η δε έλλειψή τους αποβαίνει σε βάρος του Θεάτρου ως οργανικό σύνολο.

Τα ουσιώδη, λοιπόν:
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δεν επιθυμούμε την προτεινόμενη – παραδόξως – από το Σ.Ε.Η. "αποκλειστικότητα" υπέρ ενός Παραγωγού, επειδή περιορίζει την κινητικότητα των θιάσων και δημιουργεί "στρατούς" ηθοποιών στους σχεδιασμούς των ισχυρών Παραγωγών. Μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση πώς η Ηθοποιοί προτείνουν αυτή τη ρύθμιση. Από την πλευρά μας, δεν επιθυμούμε να δεσμεύσουμε κανέναν Ηθοποιό στις επιλογές του, πέραν από τα
αυστηρά όρια της κάθε φορά συνεργασίας μας. Η Π.Ε.Θ. παραμένει υπέρμαχος της ελεύθερης καλλιτεχνικής παραγωγής, σταθερός αντίπαλος των διαδικασιών "συγκέντρωσης" και "βιομηχανοποίησης" του Ελληνικού Θεάτρου και πιστεύει στην διακριτή και ισότιμη λειτουργία της θεατρικής παραγωγής από συναφείς λειτουργίες, όπως η τηλεοπτική ή κινηματογραφική παραγωγή .

- ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ : Δεν επιθυμούμε να συμπράξουμε στον αφανισμό των μικρών θεάτρων και των πειραματικών παραστάσεων (παρότι τα μέλη μας στην πλειοψηφία τους δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία), επειδή θεωρούμε ότι εκεί βρίσκεται το "φυτώριο" της ανανέωσης της θεατρικής παραγωγής. Γι’αυτό ζητούμε ρητή εξαίρεση και ειδική ρύθμιση για τα θέατρα χωρητικότητας έως 100 θέσεις. Η Π.Ε.Θ. δεν διαπραγματεύεται την αρμονική της συνύπαρξη με τις μικρού μεγέθους και τις πειραματικές παραγωγές.

- ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΘΙΑΣΩΝ: Δεν επιθυμούμε να συμπράξουμε στην συρρίκνωση του μεγέθους των θιάσων, γι’αυτό και ζητούμε ειδική ρύθμιση για βοηθητικούς ρόλους και τους μικρής επαγγελματικής διαδρομής Ηθοποιούς, δεδομένου ότι η υπαγωγή τους στα μισθολογικά δικαιώματα της προτεινόμενης σύμβασης θα οδηγήσει μαθηματικά στην αφαίρεση αυτών των βοηθητικών ρόλων από τις παραστάσεις, δηλαδή περισσότερους άνεργους Ηθοποιούς. Η Π.Ε.Θ. θα υπερασπίζεται πάντα την ποιότητα των θεατρικών παραγωγών και το περιβάλλον ανάδειξης νέων καλλιτεχνών.

- ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ: Δεν προτιθέμεθα να μπούμε σε ανασφάλεια δικαίου και "αφανείς" διαδικασίες για παραστάσεις βραχύβιες (έως 15 παραστάσεις), για παραστάσεις "ειδικού καθεστώτος" (επιχορηγούμενες κτλ. που ενδέχεται να εκτελούνται με μεμονωμένες παραστάσεις εντός μίας θεατρικής περιόδου), για τις οποίες προτείνουμε να υπάρξει ρύθμιση ανάλογη αυτής των παιδικών παραστάσεων. Η Π.Ε.Θ. διεκδικεί "καθαρούς λογαριασμούς" με τους Ηθοποιούς.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως οι βελτιώσεις που έχουμε προτείνει στο Σ.Ε.Η. πολύ λιγότερο αφορούν τα στενά οικονομικά μας συμφέροντα αλλά αποδεικνύουν έμπρακτα την έγνοια μας για την ελεύθερη και δημιουργική θεατρική παραγωγή. Γι’αυτό επιστρέφουμε κάθε αιτίαση περί "υποκρισίας", αφού όσα διατυπώνουμε (αποκλειστικότητα, "μικρά" θέατρα, βοηθητικοί ρόλοι κτλ) – εμείς τα υιοθετούμε με την υπογραφή μας την ώρα που οι πλέον
αρμόδιοι (η Διοίκηση του Σ.Ε.Η.) έπρεπε να προασπίζουν.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ στην ορθολογική και πλήρη ολοκλήρωση του διαλόγου μας ΑΝΑΚΑΛΩΝΤΑΣ, παράλληλα, τη Διοίκηση του Σ.Ε.Η. στον καλόπιστο διάλογο, από τον οποίο έχει απομακρυνθεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΗΘΟΠΟΙΟΙ 20 Μαϊ 2024 | 23:00

Τέλος από την προεδρία του ΣΕΗ ο Σπύρος Μπιμπίλας- Τον διαδέχθηκε ο Νίκος Καραγιώργης

Το πρώτο μήνυμα του νέου προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

20 Μαϊ 2024 | 11:13

ΠΑΤΟΥΣΕΣ: Το νέο έργο του Πάνου Ζυγούρου για τους ονειροπόλους που καταλήγουν να πουλάνε φωτογραφίες από τις πατούσες τους

Το νέο θεατρικό έργο του Πάνου Ζυγούρου "Πατούσες" σε σκηνοθεσία έρχεται στο θέατρο 104. Από 24 Μαΐου, Παρασκευή με Κυριακή στις 21.00 για λίγες παραστάσεις.

17 Μαϊ 2024 | 13:07

Φουαγιέ: Στο θέατρο Μικρό Γκλόρια 8-30 Μαΐου

Μια παράσταση για έναν άνεργο ηθοποιό και τον πιανίστα που συναντά στο φουαγιέ ενός θεάτρου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 14 Μαϊ 2024 | 20:51

Αλβανία: Σάλος με βίντεο από την ομιλία Ράμα στο Γαλάτσι - Παραιτήθηκε ο διευθυντής θεάτρου στο Φιέρι

Στο βίντεο, ο Κλάιντι Μάρκου ερωτάται για την παρουσία του θιάσου του στην εκδήλωση Ράμα και μέσα από τις απαντήσεις του, αφήνει αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο "υποχρεώθηκαν" να παρευρεθούν

ΣΕ ΣΤΕΝΟ ΚΥΚΛΟ 28 Απρ 2024 | 13:35
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 27 Απρ 2024 | 14:36

Famagusta Spoiler: Δραματικές εξελίξεις - Ο Μάικλ µαθαίνει ότι είναι υιοθετηµένος [βίντεο]

Η οικογένεια Σέκερη προσπαθεί να αντιµετωπίσει τις συνέπειες της ασθένειας του Παύλου ...

ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ 24 Μαϊ 2024 | 13:25

Το υπουργείο Πολιτισμού αποδέχτηκε τη σημαντική δωρεά 6.000 αρχαιοτήτων της Πέγκυς Ζουμπουλάκη

Το σύνολο των κινητών μνημείων που δωρίζονται θα κατανεμηθεί στα μουσεία της Χώρας, αφού ληφθεί υπόψη η αρχαιολογική τεκμηρίωση των αντικειμένων.

ΣΤΗΝ "ΟΔΟ ΟΝΕΙΡΩΝ" 24 Μαϊ 2024 | 11:53

Πέθανε στα 90 της χρόνια η ηθοποιός Νίκη Λεμπέση: Ήταν μία από τις "Αδελφές Τατά" του Μάνου Χατζιδάκη

Πέθανε η Νίκη Λεμπέση, μία από τις "αδελφές Τατά" του Μάνου Χατζιδάκη.

ΜΥΚΗΝΑΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ 23 Μαϊ 2024 | 08:20

Πανεπιστήμο Θεσσαλίας: Πανοπλία 3.500 ετών τεκμηριώνει την πολεμική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων [εικόνες]

Η εν λόγω πανοπλία θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης, και δεν ήταν απλά μία τελετουργική αμφίεση, όπως είχε αρχικά διατυπωθεί.

ΘΛΙΨΗ 22 Μαϊ 2024 | 18:21

Πέθανε ο τραγουδιστής και ηθοποιός Νάσος Πατέτσος σε ηλικία 101 ετών- Υπήρξε μεγάλη φίρμα τις διεκαετίες 40 έως 70

"Το μυστικό της μακροζωίας μου είναι το γέλιο και η καλοσύνη. Τίποτα άλλο. Να αγαπάτε αλλήλους" είχε πει στα γενέθλιά του πέρσι.

22 Μαϊ 2024 | 14:58

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: RESPUBLIKA Łukasz Twarkowski - Lithuanian National Drama Theatre

Μια "ελεύθερη" παράσταση για ελεύθερους θεατές. 1000 άνθρωποι, 1000 εμπειρίες.

21 Μαϊ 2024 | 13:06

"Καλό καλοκαίρι" με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στον Κήπο του Μεγάρου

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 9:00 μ.μ., η αγαπημένη ερμηνεύτρια μάς εύχεται "Καλό καλοκαίρι", μέσα από μια ξεχωριστή βραδιά με γνωστά αλλά και νέα τραγούδια.

«ΠΕΤΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ» 18 Μαϊ 2024 | 13:44

Ρίτα Μπάσσο: Ποια ήταν η πριμαντόνα του 19ου αιώνα που τρέλανε τον ανδρικό πληθυσμό της Αθήνας [εικόνες]

Εμφύλιος ανάμεσα σε "Ριτικούς" και "Αντιριτικούς" στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.