Η παράσταση «Σε φιλώ, Χέρμπερτ»

Το χειμαρρώδες έργο του διανοούμενου, ζωγράφου, κινηματογραφιστή και αβάν γκαρντ καλλιτέχνη, Χέρμπερτ Αχτερνμπους στο θέατρο Κινητήρας studio

Η παράσταση «Σε φιλώ, Χέρμπερτ»

Τα γράμματα. Ενα νόθο παιδί, που μεγαλώνει με τη γιαγιά του. Η μητέρα που γράφει στον γιο της. Μοναδικός τρόπος επικοινωνίας, οι μεταξύ τους επιστολές.

Η προσωπική ιστορία του Χέρμπερτ Άχτερνμπους, που γεννιέται στο ταραγμένο Μόναχο, το 1938, λίγο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια, εγκαταλείπεται από την μητέρα του, Λουίζε, σε ένα χωριό της Βαυαρίας, όπου και μεγαλώνει με τη γιαγιά του, αυτή είναι με δυό λόγια, η υπόθεση του θεατρικού, αυτοβιογραφικού έργου «Σε φιλώ, Χέρμπερτ».

«Η Ελλάδα του Χέρμπερτ»

Ο Γερμανός, πολυβραβευμένος, Χέρμπερτ Άχτερνμπους, δεν είναι ευρέως γνωστός στην Ελλάδα, παρότι, όχι απλά, έχει επισκεφθεί τη χώρα μας, αλλά έχει αναπτύξει μία σχέση αγάπης με τον τόπο, τους ανθρώπους και την ιστορία του.

Μάλιστα, το 2000, ο Αντρέας Στρελ, διευθυντής Κινηματογραφίας στο Ινστιτούτο Γκαίτε του Μονάχου, είχε γυρίσει στην Πελοπόννησο, το ντοκιμαντέρ «Η Ελλάδα του Χέρμπερτ», μία ταινία με σημείο αναφοράς την ιδιαίτερη σχέση του Γερμανού καλλιτέχνη με την Ελλάδα και την ελληνική αρχαιότητα. Ενώ, το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα, είχε διοργανώσει, πριν από μία δεκαετία περίπου, αφιέρωμα στο έργο του, με τις ταινίες «Το συναίσθημα του Αντεξ» (1974), «Αγώνας Μπίρας» (1976), «Η τελευταία τρύπα» (1981), «Η Ολυμπιονίκης» (1983), «Θεραπεύστε τον Χίτλερ» (1986), «I know the way to the Hofbrauhaus» (1992).

Κινητήρας studio, από 8 Μαρτίου

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, Παναγιώτης Παναγόπουλος (Α΄ Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού ΄Εργου υπουργείου Πολιτισμού 2012) διασκευάζει εκ νέου το κείμενο που πρωτοανέβηκε το 1995, στο θέατρο «Εμπρός» και το παρουσιάζει στο Κινητήρας studio, από 8 έως 30 Μαρτίου.

Στα plus της παράστασης, η μετάφραση των Γιώργου Δεπάστα και Νίκου Μαστοράκη (ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης είχε ανεβάσει το «Σε φιλώ, Χέρμπερτ»). Είναι μόλις η τρίτη φορά -η δεύτερη ήταν το 1998 στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας- που παίζεται στη χώρα μας κείμενο του Άχτερνμπους.

Η παράσταση θα επιχειρήσει, λέει ο Παναγιώτης Παναγόπουλος, να προσεγγίσει με τρυφερότητα, χιούμορ και κατανόηση τη διαδρομή του Χέρμπερτ Άχτερνμπους.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία - Διασκευή: Παναγιώτης Παναγόπουλος

Σκηνικά: Γιώργος Πλακωτάρης

Φωτισμοί: Λίνος Μειτάνης

Φωτογραφίες: Ελευθερία Ευθυμιάτου

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύδοξία Παπαχρήστου

Ερμηνεύουν: Ιζαμπέλα Κυριαζή, Παρασκευή Πατελάκη, Φώτης Τσοτουλίδης


info: «Σε φιλώ, Χέρπερτ» του Χέρμπερτ Άχτερνμπους, στο θέατρο Κινητήρας studio (Ερεχθείου 22, Κουκάκι, τηλ. 210-9348328). Από 8 – 30 Μαρτίου. Παραστάσεις Παρασκευή, Σάββατο στις 9μμ, Κυριακή στις 6μμ. Είσοδος 10 ευρώ και 8 ευρώ μειωμένο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr