Η Πινακοθήκη που έσπασε τα όρια της γειτονιάς κι έγινε της Ελλάδας

Μια Πινακοθήκη εστιασμένη σε μια συλλογή που δημιουργήθηκε «χειροποίητη» για να αποκτήσει συν τω χρόνω εξωστρέφεια και να φτάσει να υποδέχεται 3.000 ετησίως

i-pinakothiki-pou-espase-ta-oria-tis-geitonias-ki-egine-tis-elladas
|
SHARE THIS
0
SHARES

Δεν βρίσκεται στο κέντρο όπου συνήθως «ζει κι αναπνέει» η τέχνη, αλλά στο προάστιο της Νέας Ιωνίας. Παρά ταύτα η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου κατάφερε μέσα στα 7 χρόνια λειτουργίας της (ξεκινώντας από ένα μικρό πυρήνα έργων, αρχής γενομένης από τον εικαστικό δημιουργό Αλέκο Κυραρίνη) να μεταμορφωθεί σ' ένα χώρο ανάδειξης της ελληνικής ζωγραφικής με έργα που χρονικά καλύπτουν την περίοδο λίγο πριν τη γενιά του '30 και φθάνουν έως τους street artists των ημερών μας. Στη συλλογή Βογιατζόγλου, όπως μάθαμε σε δημοσιογραφική συνάντηση με τον ίδιο το συλλέκτη, μπορεί να δει κανείς εξαιρετικά έργα των μεγάλων μοντέρων της ελληνικής ζωγραφικής, έργα εξπρεσιονιστών έως και νεώτερους καλλιτέχνες. Μια Πινακοθήκη εστιασμένη σε μια συλλογή που δημιουργήθηκε ως «χειροποίητη» για να αποκτήσει συν τω χρόνω εξωστρέφεια και να φτάσει να υποδέχεται περί τους 3.000 επισκέπτες ετησίως - σημειωτέον με ελεύθερη είσοδο - και να «στέλνει» εικαστικούς δημιουργούς σε εγχώρια Μουσεία όπως το Μουσείο Μπενάκη αλλά και σε διοργανώσεις εκτός συνόρων, όπως η Κίνα.

 

 

Περιφερειακή έδρα, κομβικός, όμως, ρόλος. ΄Ισως, γι' αυτό ο τίτλος της νέας έκθεσης που παρουσιάζει είναι  «Στο κέντρο βρίσκεται η δύναμη, είναι η αξία» ( IN MEDIO VIRTUS) σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή όπου συμμετέχουν πέντε αξιόλογοι Έλληνες καλλιτέχνες, με έργα, φυσικά, που ανήκουν στη Συλλογή Βογιατζόγλου: Κωνσταντίνος Δρέγος (γ.1977), Γιώργος Κόντης (γ.1981), Ανδρέας Λόλης (γ.1970), Εμμανουήλ Μπιτσάκης (γ.1974) και Πάνος Παπαδόπουλος (γ.1975). Και οι πέντε με πλούσιο έργο και σημαντική παρουσία εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο επιμελητής της έκθεσης σημειώνει σε κείμενό του: «Αυτή είναι η ομορφιά της τέχνης. Τα καλά έργα σου επιβάλλονται. Το καταλαβαίνεις από το σφίξιμο στο στήθος. Τα βλέπεις και δεν μιλάς. Είναι δύσκολο να ειπωθεί με σαφήνεια αυτό που έχει ιδωθεί. .... Δεν γνωρίζω πως να μιλήσω για το απροσδόκητο της δημιουργίας». Την έκθεση συνοδεύει πολυσέλιδος κατάλογος με κείμενο του Θάνου Σταθόπουλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές και έχοντας διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των υλικών τους, οι καλλιτέχνες οικοδομούν πρωτίστως συμβάντα. Ίχνη ενός κόσμου παράλογου, παράδοξες συναρτήσεις, εγγραφές, πράξεις, αναγωγές, χειρονομίες, σημεία συγκλίνουν στην αποτύπωση της εικόνας ως γεγονότος. Το συμβάν είναι γλώσσα. Ως συμβάντα αντιλαμβάνεται τις ζωγραφικές αποτυπώσεις του στον καμβά και ο Κωνσταντίνος Δρέγος, όπου λαμβάνουν χώρα μέσα από την τεχνική του κολλάζ πλήθος ετερόκλητων στοιχείων, σ’ ένα συγκερασμό της πραγματικότητας με τον διχασμό της.

Γιώργος Κόντης
Γιώργος Κόντης

Ο Γιώργος Κόντης επαναπροσδιορίζει τη ζωγραφική εικόνα. Οι αφηρημένες συνθέσεις του, είτε μονοχρωματικές (κάρβουνο) είτε χρωματικές (λάδι), επαναφέρουν το ερώτημα του τι μπορεί να σημαίνουν η ζωγραφική εικόνα και πράξη σε σχέση με το παρελθόν.

Ανδρέας Λόλης
Ανδρέας Λόλης

Τη μνημειακή διάσταση (με την έννοια και τους τρόπους της κλασικής γλυπτικής) ευτελών αντικειμένων της καθημερινότητας επιχειρεί ο Ανδρέας Λόλης. Τα γλυπτά του, σακούλες και κούτες από μάρμαρο, αναδεικνύουν την κρυμμένη ή περιφρονημένη αλήθεια των καθημερινών αντικειμένων.

Εμμανουήλ Μπιτσάκης
Εμμανουήλ Μπιτσάκης

Η παράδοξη και λοξή εικονοποιία του Εμμανουήλ Μπιτσάκη, εμμένοντας στην εξαντλητική χειρονομία της σχεδιαστικής λεπτομέρειας, ανατέμνει έναν παράλογο κόσμο αντιθέσεων, συνυπάρξεων, συναρμογής, και αναπάντεχων συμβάντων.

Πάνος Παπαδόπουλος
Πάνος Παπαδόπουλος

Ο Πάνος Παπαδόπουλος δουλεύοντας με μαρκαδόρους, μελάνι και λάδι μετατρέπει τα σχέδιά του σε ζωγραφική τοποθετώντας σε άδειους χώρους αντικείμενα ως γλωσσικά ισοδύναμα. Μέσα από την αφαίρεση και την εννοιολογία εισέρχεται στην απουσία των εσωτερικών χώρων».

Info:

Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου

Έκθεση: IN MEDIO VIRTUS

Εγκαίνια: Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2019 στις 20.00

Διάρκεια έκθεσης: 04.11.19 – 18.01.20

Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Παρ. 11.00-19.00, Σαβ. 11.00-15.00

Ξεναγήσεις: Σάββατο 9/11, 23/11, 14/12 στις 12.30

Ελ.Βενιζέλου 63, Ν.Ιωνία, Τ: 2102710472, Ε: info@vogiatzogloucollection.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook