Η Στελλάτου χορογραφεί «Το χαμόγελο της Τζοκόντας»

Το έργο του Χατζιδάκι «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας» ανεβαίνει από το Μπαλέτο της Λυρικής. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο γιος του συνθέτη, Γιώργος Χατζιδάκις.

i-stellatou-xorografei-to-xamogelo-tis-tzokontas
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Σε μία παρέλαση στη Νέα Υόρκη με μουσικές με χρώματα και με πλημμυρισμένη από κόσμο την 5η Λεωφόρο, βρισκόμουν μια Κυριακή απόγευμα το Φθινόπωρο του 1963, όταν συνάντησα μια γυναικούλα να περπατάει μοναχή με μιαν απελπισμένη αδιαφορία για ότι συνέβαινε γύρω της, χωρίς κανείς να την προσέχη, μόνη έρημη μες στο άγνωστο πλήθος που τη σκουντούσε, την προσπερνούσε ανυποψίαστο, εχθρικό, αφήνοντας την να πνιγή μες τη βαθειά πλημμύρα της λεωφόρου, μέσα στη θάλασσα που ακολουθούσε, μέσα στ’ αγέρι που άρχισε να φυσσά…».

Η μεγάλη μαύρη θάλασσα του κόσμου

«…Έμεινα στηλωμένος, ο μόνος που την πρόσεξε, κι έκαμα να την πάρω από πίσω, να την ακολουθήσω και πλησιάζοντας την να της μιλήσω, χωρίς να ξέρω τι να της πω, μα ίσαμε ν’ αποφασίσω την έχασα από τα μάτια μου. Έτρεξα λίγο μπρος, ανασηκώθηκα στα πόδια για να την ξεχωρίσω, μα η μεγάλη μαύρη θάλασσα του κόσμου την είχε καταπιεί. Μέσα μου κάτι σκίρτησε οδυνηρά. Χωρίς να καταλάβω είχα στηθεί έξω από το βιβλιοπωλείο του Ριτζιόλλι και στη βιτρίνα του απέναντι μου ακριβώς βρισκότανε ένα βιβλίο για τον Ντα Βίντσι με τη Τζοκόντα στο εξώφυλλο του να μου χαμογελάει αινιγματική, αυτόματα μεγενθυμένη όσο η γυναίκα που χάθηκε στον δρόμο.

Δεν ξέρω γιατί όλα αυτά μπερδεύτηκαν περίεργα μέσα μου, μαζύ μ’ ένα εξαίσιο θέμα του Βιβάλντι που είχα ακούσει πριν από λίγες μέρες και που εξακολουθούσε από τότε να επανέρχεται τυραννικά στη μνήμη μου…».

Μ’ έναν συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων

«… Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ’ ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι μια γυναίκα έρημη μες τη μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογος της, κι όλα μαζύ συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παληά μαζύ. Κι αν το κάθε τραγούδι είχε στίχους, θάλεγε περίπου αυτά:…», Μάνος Χατζιδάκις (από το οπισθόφυλλο του δίσκου).

 

Επτά παραστάσεις, από 4 Μαρτίου

«Το Χαμόγελο της Τζοκόντας», δέκα τραγούδια στο ίδιο κλίμα για ορχήστρα, ηχογραφήθηκαν τον Απρίλιο του 1965, στη Νέα Υόρκη  -την ορχήστρα διηύθυνε ο Μάνος.

Η παράσταση είναι ένα από τα μεγάλα highlights του φετινού προγράμματος και μια μεγάλη πρόκληση για τη Λυρική.

Τo Μπαλέτο της θα ερμηνεύσει, για πρώτη φορά, χορογραφία βασισμένη στο συγκλονιστικό Χαμόγελο της Τζοκόντας του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και το σπανίως παρουσιαζόμενο έργο Ο Μαρσύας (ένα από τα τέσσερα μπαλέτα που έγραψε ο Χατζιδάκις, σε ηλικία μόλις 25 ετών).

Διά χειρός Αγγελικής Στελλάτου

Τη χορογραφία υπογράφει -στην πρώτη της συνεργασία με την ΕΛΣ- μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού χοροθεάτρου η χορογράφος και χορεύτρια Αγγελική Στελλάτου.

Τα σκηνικά είναι της η Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια του Κέννυ Μακ Λέλλαν και οι φωτισμοί του Αλέκου Γιάνναρου.

Την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει η αρχιμουσικός με έδρα τη Γερμανία, Κωνσταντία Γουρζή, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της παραγωγής υπογράφει ο γιος του συνθέτη Γιώργος Χατζιδάκις.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της ΕΛΣ.

Info: Λυρική, Θέατρο Ολύμπια. Νέα παραγωγή.Παραστάσεις

4, 5, 6, 7, 8, 10, 11 Μαρτίου 2015. Ώρα έναρξης 20.00

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook