Χαμηλά φώτα, τέσσερις κάμερες, μια σκηνή, ένα τραπέζι, δέκα συνδαιτυμόνες.
Θα μπορούσε να ήταν παράσταση. Όμως, παρ' ότι φιλοξενήθηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ήταν μάλλον ένα άλλου είδους... έργο βγαλμένο από την ίδια τη ζωή. Πρωταγωνιστές του, άνθρωποι που η κοινωνία τους χαρακτηρίζει ως «ευφυής» ή «επιτυχημένους». Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό το κριτήριο της επιλογής τους να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι τρώγοντας και κουβεντιάζοντας ενώπιον 30 θεατών. «Η αρχική μας σκέψη ήταν να βρούμε έξυπνους ανθρώπους. Μετά αποφασίσαμε να βρούμε ανθρώπους που δεν παίρνουν και πολύ σοβαρά τον εαυτό τους», εξήγησε σχεδόν από την αρχή του Συμποσίου με τίτλο «Τροφή για τη σκέψη» (Food for thoughts) η αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.
Πρώτο πιάτο. Κέιλ τσιπς και καρύδι: Η ευφυϊα χτίζεται παδιόθεν;
Η βεβαιότητα ότι ο δείκτης IQ συνδέεται με τα παιδικά χρόνια του ανθρώπου διατυπώθηκε σχεδόν από την αρχή από την stand up comedian Κατερίνα Βρανά.
«Είναι η εξυπνάδα ταξικό θέμα; Οι πιο πλούσιοι είναι και πιο ευφυείς;» έθεσε το ερώτημα στο τραπέζι η Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Οι περισσότεροι φάνηκαν να διαφωνούν. «Είναι εξυπνάδα να κινείσαι άνετα στο περιβάλλον το οποίο βρίσκεσαι;», ήταν ένα ακόμα ερώτημα. Ο ιδρυτής της Coco-mat, Πολ Ευμορφίδης σημείωσε: Ο ευφυής άνθρωπος δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ. «Αν ασχολείσαι με τα μικρά τα μεγάλα έρχονται από μόνα τους». Τα πνεύματα, ωστόσο, δεν είχαν «λυθεί» επαρκώς για μια εκ βαθέων κουβέντα και την πρωτοβουλία να σπάσει τον πάγο που ακόμα υπήρχε ανέλαβε η ΄Ελλη Στάη: «Βλέπω έναν αυτοέλεγχο στο τραπέζι. Μήπως πρέπει να χαλαρώσουμε;». Η εξομολόγηση ήρθε αμέσως από τον εικαστικό και ηθοποιό Αγγελο Παπαδημητρίου: «Δεν πίνω αλλά ντρέπομαι φρικτά γι' αυτό...» Κι αμέσως μετά μια σκέψη: «Εξυπνάδα είναι να καταλάβει κανείς το περιβάλλον που βρίσκεται και να το κατακτήσει...» Και στη συνέχεια μια προέκταση ακόμα που δόθηκε από τον συνιδρυτή του Taxibeat Νίκο Δρανδάκη: «Εξυπνάδα σημαίνει προσαρμοστικότητα».
Εκείνο το προηγούμενο ερώτημα είχε απαντηθεί...
Δεύτερο πιάτο: Βρώσιμο φιλμ με ξηρούς καρπούς, σπόρους και λουλούδια: Ευφυϊα και επιτυχία
«Αραγε κρίνουμε τον άλλο από αυτό που είναι εκείνος ή βάσει εκείνου που είμαστε εμείς» ήταν η ερώτηση της συν-συντονίστριας Μελίτας Σκαμνάκη που έδωσε «πάσα» να πάει η κουβέντα προς την ατομικότητα και τη συλλογικότητα και την ευκαιρία στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της MRB HELLAS, Δημήτρη Μαύρο να εκφράσει την άποψη πως στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε τι εστί συλλογικότητα. Για τον Δ. Μαύρο, ένα καταξιωμένο στέλεχος στον επαγγελματικό χώρο της έρευνας, η έρευνα τελευταίως έχει δυσκολέψει: «Ο Ελληνας έχει γίνει ο μάγκας, ο «τσίφτης», εκείνος που προσπαθεί να κρυφτεί αντί να απαντήσει όταν ερωτάται. Προτιμά, δε, να λερώσει το πουκάμισο του Σόιμπλε με αίμα κι ας του σπάσει τα δόντια».
Περί πολιτικών προσώπων και στη συνέχεια η κουβέντα γύρισε προς ... Βαρουφάκειο ναρκισσισμό και τη σχέση που μπορεί να έχει με την ευφυϊα για να εκφράσει την άποψή της η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη: «Διαφωνώ ότι οι νάρκισοι είναι χαζοί». Κατά Αγγελο Παπαδημητρίου, πάντως, «οι νάρκισσοι πληκτικοί είναι, κι όχι χαζοί...»
Η Ελλη Στάη με τη σειρά της που είχε την τάση να οργανώνει την κουβέντα έθεσε το εξής ερώτημα: «Επιτυχημένος ποιος είναι; Αυτός που αποδέχεται η κοινωνία;» για να απαντήσει ο συνιδρυτής του Taxibeat Νίκος Δρανδάκης: «Εγώ προσωπικά δεν δέχομαι ότι είμαι επιτυχημένος».
Η παρέμβαση του μαέστρου της Καμεράτα Γιώργου Πέτρου, μετακίνησε τη συζήτηση προς το ταλέντο σε σχέση με την ευφυϊα: «Για να γίνεις Πικάσσο πρέπει να είσαι και έξυπνος. Ο Μότσαρτ ήταν και ταλαντούχος και έξυπνος άνθρωπος».
Λίγο πριν σερβιριστεί το επόμενο πιάτο η συζήτηση μετατοπίστηκε περί ευφυϊας και ο ομορφιάς και ζητήθηκε τοποθέτηση από την Ελλη Στάη: «Αν δεν συνδέεται η ομορφιά με τον εγκέφαλο, θα σε αφήσει πίσω. Θα πρέπει να έχει κάποιος την ευφυϊα να συνδυάσει και τα δύο...», είπε.
Τρίτο πιάτο. Σαρδέλα, τομάτα, ελαιόλαδο: Ευφυϊα και αυτοσαρκασμός
Γυναίκα εξυπνη: «Τον τύλιξε». Ανδρας έξυπνος «Εκανε λεφτά». Αυτά είναι τα βασικά στερεότυπα της ευφυϊας κατά φύλο (που μπορούν, ωστόσο, και να ανατραπούν) κατά τον Αγγελο Παπαδημητρίου. Ο αρχιτέκτονας - Divercity Νικόλας Τραβασάρος, έδειξε να συμφωνεί: «Η εξυπνάδα θα πρέπει να συσχετίζεται με κάποιο αποτέλεσμα».
Κι αμέσως μετά το αποτέλεσμα σε σχέση με την εξυπνάδα, η κουβέντα περιστράφηκε στον αυτοσαρκασμό σε σχέση με την ευφυϊα. «Στην Ελλάδα ο αυτοσαρκασμός είναι άγνωστος» σημείωσε η Κατερίνα Βρανά. «Ο αυτοσαρκασμός είναι μέρος της αγγλικής κουλτούρας», σύμφωνα με τη δική της άποψη που συμπλήρωσε ο ψυχίατρος/ψυχοθεραπευτής Ευάγγελος Κατσιούλης: « Οποιος δεν επιτρέπει τον αυτοσαρκασμό σημαίνει ότι έχει άγνοια ταυτότητας».
Τέταρτο πιάτο. Μαύρη σοκολάτα σε σχήμα εγκεφάλου με γέμιση από berries και λικέρ καφέ. Ευφυϊα και μοναχικότητα
Το ζήτημα τέθηκε από την Ελλη Στάη: Ευφυϊα ανασφάλεια και μοναχικότητα: «Οι έξυπνοι ανθρωποι είναι ασφαλείς και μοναχικοί ή όχι; Η ανασφάλεια είναι γνώρισμα όλων των ανθρώπων ή των ευφυών διότι αντιλαμβάνονται πολλά πράγματα;» Μεγάλη συζήτηση ακολούθησε χωρίς να φανεί κάποια κατάληξη στο ερώτημα που τέθηκε, ωστόσο, μια ακόμα παρέμβαση της Ελλης Στάη που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν η εξής: «Η τύχη δεν έρχεται απολύτως ... τυχαία. Την τύχη σου σ' ένα βαθμό την προκαλείς».
Για τον Πολ Ευμορφίδη ευφυϊα είναι να είναι κανείς «καλλιτέχνης της ζωής: Αυτός που έχει μάθει να δίνει....Να περνάς καλά με την χαρά των άλλων.»
Και καθώς το δείπνο πλησίαζε προς το τέλος με την αρχική επιφυλακτικότητα να έχει καμφθεί, η Ελλη Στάη αποφάσισε να θέσει το εξής ερώτημα: «Ας είμαστε ειλικρινείς: Πιστεύουμε όλοι εδώ σ' αυτό το τραπέζι ότι είμαστε έξυπνοι;» Η απάντηση ήθελε θάρρος. Από τους λίγους που απάντησαν ήταν ο Αγγελος Παπαδημητρίου: «Εγώ το δηλώνω πως όχι....»
Ακούστηκαν πολλά, η κουβέντα κατέληξε κάπου; «Η ευφυία κατοικεί παντού», είπε λίγο πριν το φινάλε η Ελλη Στάη. «Το θέμα είναι να αντιληφθούμε ποιος είναι ο επιθυμητός μας στόχος. Αυτό είναι δείγμα ανθρώπου ευφυούς».
΄Εφυγαν εκείνο το βράδυ από τη Στέγη κοινό και συνδαιτυμόνες με απαντήσεις; Ισως όχι. Σίγουρα, όμως, με προβληματισμούς.
Τα συστατικά του μενού που ωφέλησαν τον εγκέφαλο (κατά τον σεφ της Hytra, Τάσο Μαντή)
1ο πιάτο
Το κέιλ είναι λαχανίδα και αποτελεί σημαντική πηγή φολικού οξέως αλλά και βιταμινών Β, Β6 και Β12 που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.Το καρύδι περιέχει λιναρόσπορο και έλαιο λιναρόσπορου και οξυγονώνει τον εγκέφαλο.
2ο πιάτο
Μια χούφτα από σπόρους και ξηρούς καρπούς καλύπτει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ψευδαργύρου, ο οποίος ενισχύει τη μνήμη και τις διεργασίες της σκέψης.
3ο πιάτο:
Η σαρδέλα είναι λιπαρό ψάρι και ως τέτοιο είναι πλούσια σε Ω3 και φώσφορο, ασβέστιο και σελίνιο και βοηθά τη λειτουργία της μνήμης.
Στον χυμό της τομάτας βρίσκουμε λυκοπένιο που βοηθά στην πρόληψη διαφόρων νόσων του εγκεφάλου.
4ο πιάτο:
Η μαύρη σοκολάτα ενισχύει τη μνήμη, τη δυνατότητα συγκέντρωσης και επίλυσης προβλημάτων. Το λικέρ καφέ διεγείρει τον εγκέφαλο, ενεργοποιεί τις αντιληπτικές ικανότητες και την προσοχή
Οι εγκέφαλοι της εκδήλωσης
Σχεδιασμός: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Διοργάνωση: Διεύθυνση Επικοινωνίας & Marketing
Επιμέλεια: Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Ελισάβετ Πανταζή, Double Decker (Wilhelm Finger, Μελίτα Σκαμνάκη)
Σεφ: Τάσος Μαντής
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Spacelab Architecture (Σωτήρης Χαΐνης, Βάνα Κριμνιώτη)
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr