Ικαρος: Σεφέρης νέα έκδοση, Καβάφης «Αποκηρυγμένα»

Η νέα έκδοση με τα «Ποιήματα» του Σεφέρη αντικαθιστά την προηγούμενη, που δεν θα επανεκδοθεί – Αναμένεται και η κυκλοφορία του ebook – Καβάφης, με τα 23 αποκηρυγμένα ποιήματα

Σεφέρης και Καβάφης, από τις εκδόσεις Ικαρος, με διαφορά λίγων εβδομάδων.

Η νέα έκδοση του τόμου Ποιήματα, περιλαμβάνει τα σεφερικά ποιήματα που είχε το ομότιτλο βιβλίο που κυκλοφορούσε από το 1972 έως σήμερα και για πρώτη φορά, τα ποιήματα από το Τετράδιο Γυμνασμάτων β’.

Ικαρος: Σεφέρης νέα έκδοση, Καβάφης «Αποκηρυγμένα»
 

Ο επιμελητής του τόμου Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ακολούθησε τις εκδοτικές αρχές του Γ.Π.Σαββίδη, όπως είναι διατυπωμένες στις μέχρι σήμερα εκδόσεις των Ποιημάτων και του Τετραδίου Γυμνασμάτων β. Οι σημειώσεις του Γ.Π.Σαββίδη, αναθεωρήθηκαν και έγιναν μόνον οι απαραίτητες προσθήκες, διαγραφές, συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις.

Η νέα έκδοση των σεφερικών ποιημάτων συμπίπτει με την επέτειο των πενήντα χρόνων από τη βράβευση του ποιητή με το Νόμπελ (1963).

Το 1940, ενόψει του επερχόμενου πολέμου, ὁ Σεφέρης τύπωσε ταυτοχρόνως τρία ποιητικά βιβλία του: Τετράδιο Γυμνασμάτων, Ημερολόγιο Καταστρώματος και τον τόμο Ποιήματα 1. Η δεύτερη συγκεντρωτική  κυκλοφόρησε το 1950 με φροντίδα του Κατσίμπαλη, δεδομένου ότι ο ποιητής βρισκόταν υπό υπηρεσιακή μετακίνηση από την Άγκυρα προς το Λονδίνο

Η παρούσα έκδοση αντικαθιστά την προηγούμενη, που δεν θα επανεκδοθεί. Σύντομα θα κυκλοφορήσει και η πανόδετη μορφή της, με κουβερτούρα, ενώ ετοιμάζεται και η κυκλοφορία του ebook.

Η εκδοτική προϊστορία , από το 1940 μέχρι το 1972 και τώρα

Το 1940, ενόψει του επερχόμενου πολέμου, ὁ Σεφέρης τύπωσε ταυτοχρόνως τρία ποιητικά βιβλία του: Τετράδιο Γυμνασμάτων, Ημερολόγιο Καταστρώματος και τον τόμο Ποιήματα 1, όπου συγκέντρωσε τη λοιπή έως τότε παραγωγή του (Στροφή, Η Στέρνα, Μυθιστόρημα, Γυμνοπαιδία). Τα Ποιήματα 1, παρά τη μερική συναγωγή που περιείχαν, λογίζονται ως η πρώτη συγκεντρωτική έκδοση του ποιητικού του έργου.

Η δεύτερη συγκεντρωτική, υπό τον καθιερωμένο έκτοτε γενικό τίτλο Ποιήματα, περιλάμβανε όλες τις προηγούμενες συλλογές, καθώς και την «Κίχλη» του 1947· κυκλοφόρησε το 1950 με φροντίδα του Γ. Κ. Κατσίμπαλη, δεδομένου ότι ο ποιητής βρισκόταν υπό υπηρεσιακή μετακίνηση από την Άγκυρα προς το Λονδίνο.

Η τρίτη έκδοση εμφανίστηκε το 1962, συμπεριλαμβάνοντας τη συλλογή ...Κύπρον, οὗ μ' ἐθέσπισεν... (1955), η οποία μετονομάστηκε σε Ημερολόγιο Καταστρώματος, γ΄, με αφανή φιλολογική επιμέλεια του Γ. Π. Σαββίδη ο οποίος θα είναι του λοιπού ο μόνιμος φιλολογικός επιμελητής των σεφερικών ποιημάτων. Ανατυπώθηκε, ως τέταρτη, τον Νοέμβριο του 1963 με την αφορμή του βραβείου Νόμπελ.

Τον Ιούλιο του 1964 τυπώθηκε η πέμπτη έκδοση, στο σταθερό από τότε έως σήμερα μικρότερο σχήμα, με εξώφυλλο του Γιάννη Μόραλη, ο οποίος φιλοτέχνησε και τα «ζωγραφικά σχόλια» για την έκτη, μεγαλύτερου (κατ' εξαίρεσιν) σχήματος απ' όλες τις προηγούμενες.

Η έβδομη συγκεντρωτική (φωτοτυπία της πέμπτης) εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 1967 και ανατυπώθηκε σιωπηρά (χωρίς σχετική ένδειξη) τον Ιούλιο του 1969.

Βάση και υπόδειγμα για όλες τις επόμενες αποτέλεσε ἡ όγδοη έκδοση του 1972, με στιχαρίθμηση, και με τα εξής επιπλέον περιεχόμενα: τα ποιήματα «Τρίτη» και «Τετάρτη» της ενότητας «Σημειώσεις για μια `Εβδομάδα'», την προσθήκη του ποιήματος «Οι γάτες τ' Άι-Νικόλα» στη συλλογή Ημερολόγιο Καταστρώματος, γ΄, και, για πρώτη φορά, τα Τρία Κρυφά Ποιήματα του 1966.

Όλες οι μεταγενέστερες συγκεντρωτικές εκδόσεις –από την ενάτη (με ελαφρές διορθώσεις) του 1974 έως την κυκλοφορούσα από το 2012 εικοστή τρίτη– αποτελούν ανατυπώσεις.

Κατηγορία: ΠΟΙΗΣΗ

Σελίδες: 511

Σχήμα: 20,5 x 13

Τιμή:22,00 ευρώ 

Καβάφης «Αποκηρυγμένα»

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε για πρώτη φορά στον Ίκαρο το 1983 και σήμερα επανεκδίδεται μετά από αρκετά χρόνια απουσίας.

 

Από τον Μάρτιο του 1886 (όταν πρωτοεμφανίστηκε στην δημοσιότητα, σε ηλικία 23 ετών) ως τον Ιούλιο 1901 (οπότε άρχισε την συστηματική αναθεώρηση της Ποιητικής του), ο Καβάφης δημοσίευσε συνολικά 34 ποιήματα. Από αυτά, μόνο 11 περιλαμβάνονται στο επίσημο σώμα του έργου του. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται τα 23 αυτά αποκηρυγμένα ποιήματα, μαζί με τις αρχικά δημοσιευμένες μορφές 4 ξαναγραμμένων ποιημάτων, καθώς και 5 έμμετρες μεταφράσεις από τα αγγλικά (τις οποίες ο Καβάφης δημοσίευσε από το 1886 ως το 1895).

Η έκδοση χωρίζεται σε δύο μέρη, τα Ποιήματα και τις Μεταφράσεις, και η κατάταξη των κειμένων στο κάθε μέρος ακολουθεί την χρονολογική σειρά της πρώτης δημοσίευσης. Η μορφή κάθε κειμένου είναι εκείνη της πρώτης του δημοσίευσης.

Ακολουθεί το Επίμετρο που περιλαμβάνει τις εκτενείς Σημειώσεις του Γ.Π.Σαββίδη και «ανέκδοτες» μεταφράσεις του Καβάφη, πρωτοδημοσιευμένες από το 1966 ώς το 1974. Η έκδοση συμπληρώνεται από γλωσσάριο και ευρετήριο κυρίων ονομάτων που συντάχτηκαν από την φιλόλογο κ. Δώρα Μυλωνά-Πιερή, και θεωρήθηκαν από τον Γ.Π.Σαββίδη.

Κατηγορία: Ποίηση 

Σελίδες: 144 σελίδες

Σχήμα: 17χ 21,5

Τιμή: 13,00 ευρώ