Ημερολόγιο του 2018 με απίθανες ατάκες και 53 φωτό της Μαντάμ Σουσού

Ενα ημερολόγιο για το 2018 γεμάτο με ατάκες της Μαντάμ Σουσού.

imerologio-tou-2018-me-apithanes-atakes-kai-53-fwto-tis-mantam-sousou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Συγγραφικά η διασημότερη, ίσως, ηρωϊδα του Δημήτρη Ψαθά γεννήθηκε πριν από 80 χρόνια. Σήμερα, τόσες δεκαετίες αργότερα, δεν φαίνεται να έχει ξεπεραστεί. Ο τύπος αυτός της ξιπασμένης και «ξινής» αριστοκράτισσας στην οποία περισσεύει το τουπέ αλλά όχι η γνώση εξακολουθεί να παραμένει χαρακτηριστικός ακόμα και στις μέρες μας. Χαρακτηριστικές μερικές από τις ατάκες της που ακόμα και σήμερα μας χαρίζουν από μειδίαμα ως - αληθινό - γέλιο. Ιδού:

Παναγιωτοπούλου - Γαλανός
Παναγιωτοπούλου - Γαλανός

Η Σουσού δίνει δεξίωση στα μέγαρά της στο Κολωνάκι:

Σουσού: Το σημερινόν σουαρέ δίδεται προς τιμήν του Πλάτωνος και θα λάβει μορφήν αρχαίου συμποσίου, μολονότι εις τους μπουφέδες μου υπάρχει ποικιλία ποτών και φαγητών, που ούτε στον ύπνο τους δεν είδαν οι αρχαίοι…

Κυρία Σμίγλερ: Μα, μαντάμ, οι αρχαίοι ήσαν λιτοδίαιτοι…

Σουσού: Εξ ου και απέθαναν όλοι!!!

Ο καθηγητής των Γαλλικών καταφθάνει στα ανάκτορα της Σουσούς για το μάθημα:

-Κάθησε, πτωχέ άνθρωπε! Παρλέ βου φρανσαί, μουσιού;

-Παρντόν;

-Παρλέ! Μην εντρέπεσθε κύριε καθηγητή! Δεν ημπορώ να σας παραλάβω και να πλερώνω τα ωραία μου λεπτά και να είσθε κουμπούρας!!! Παρλέ εν πε! Πουρκουά θέλω να ελέγξω τα γαλλικούλια σας αν είναι εκ Παρισίων ή μήπως είναι τίποτις γαλλικούλια που εξεμάθατε από τα γκαρσόνια του Τζι-Μπι και του Ζόναρς… Αλόρ! Κουράζ, πώβρ χομ!

-«Ομ», μαντάμ, γιατί το «ας» δεν προφέρεται…

-Είσθε και αναιδής βλέπω! Σιλάνς! Ορίστε μας! Ψωμί δεν έχει να φάει και έχει την αξίωσις να έχει προφορά καλύτερη από μένα που έχω εκατομμύρια!!!

Το εξώφυλλο του Ημερολογίου για το 2018
Το εξώφυλλο του Ημερολογίου για το 2018

«Συλλεκτικό λεύκωμα–ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσού 2018»

Κι είναι αυτές, λοιπόν, οι ατάκες της θρυλικής ηρωϊδας, καθώς επίσης και πολλές άλλες γραμμένες από τον Δημήτρη Ψαθά που συνοδεύουν τις 53 φωτογραφίες του νέου ημερολογίου με τίτλο «Συλλεκτικό λεύκωμα–ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσού 2018» για το 2018 το οποίο παρουσιάζουν τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου (ώρα 19.00)  οι εκδόσεις Ψαθά και το Μορφωτικό ιδρυμα της Ενώσεως Συντακτών στην  Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20 και Βουκουρεστίου, Α΄όροφος).  - μην ξεχνάμε πως ο Δημήτρης Ψαθάς έκανε διάσημους τους ήρωές του μέσα από χρονογραφήματα σε Αθηναϊκές εφημερίδες. 

Δεν είναι μόνο  η Δήμητρα Παπαδοπούλου και ο Άλκις Κούρκουλος, πρωταγωνιστές στο φετεινό ανέβασμα της Μαντάμ Σουσού στο «Παλλάς» που θα δώσουν το παρών στην παρουσίαση.  η Φωτεινή Μπαξεβάνη, Μαντάμ Σουσού στο ΚΘΒΕ το 2011, ο Νίκος Γαλανός που ερμήνευσε τον ρόλο του αριστοκράτη Καντακουζηνού στο πλευρό της Άννας Παναγιωτοπούλου στο θέατρο «Βρετάνια» το 1998 και τέλος ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, Καντακουζηνός στο πλευρό της Άννας Παϊταζή, στην πρώτη παρουσίαση της Σουσού στην τηλεόραση το 1972 σε σενάριο Δημήτρη Ψαθά που δυστυχώς δεν σώζεται στις μέρες μας, θα ξεδιπλώσουν στο κοινό τις εμπειρίες τους ερμηνεύοντας το αθάνατο έργο του Δημήτρη Ψαθά.

Στο αφιέρωμα που, ετκός από ομιλίες, θα περιλαμβάνει και ζωντανή μουσική, θα μιλήσουν και οι υπόλοιποι συντελεστές που έδωσαν πνοή στο ανέβασμα της θρυλικής ηρωίδας στο θέατρο: Ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής που έγραψε την μουσική για το «ανέβασμα» της Σουσού στο θέατρο «Βρετάνια» σε μορφή μουσικής κωμωδίας το 1998-99, ο Γιώργος Αρμένης, που σκηνοθέτησε την ομώνυμη παράσταση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 2011 και ο Γιάννης Κακλέας που σκηνοθέτησε το φετεινό ανέβασμα της Μαντάμ Σουσού στο «Παλλάς» καθώς και ο παραγωγός των «Θεατρικών Σκηνών», Πάνος Κατσαρίδης, που πραγματοποίησε το δύσκολο και πολυδάπανο φετεινό εγχείρημα, την απόλυτη sold-out παράσταση της Σουσούς στο «Παλλάς».

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος, Μαρία Αντωνιάδου και την συζήτηση θα συντονίσει η κόρη του συγγραφέα και εκδότρια των Απάντων του, Μαρία Ψαθά. Στην παρουσίαση θα παραστεί και η αγαπημένη όλων Μαντάμ Σουσού, Άννα Παναγιωτοπούλου σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της.

Παϊτάζη - Καλλιβωκάς
Παϊτάζη - Καλλιβωκάς

Λίγα λόγια για το Ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσού

Το «Συλλεκτικό λεύκωμα-ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018» που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά» σε σχεδιασμό και επιμέλεια Λένας Νίτσου σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων (σε διάσταση 22 x 22 εκ. με σκληρό εξώφυλλο), απαρτίζεται από 53 έγχρωμες φωτογραφίες των πρωταγωνιστριών που ενσάρκωσαν την ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά στο θέατρο και την τηλεόραση μαζί με τις θρυλικές ατάκες της Σουσούς που άφησαν εποχή… Δήμητρα Παπαδοπούλου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Φωτεινή Μπαξεβάνη καθώς και η πρώτη διδάξασα τηλεοπτική Σουσού, Άννα Παϊταζή εμφανίζονται σε σπαρταριστές σκηνές του έργου μαζί με τους συμπρωταγωνιστές τους: Άλκι Κούρκουλο, Κώστα Κόκλα, Θανάση Παπαγεωργίου, Νίκο Γαλανό, Σταύρο Παράβα, Δημήτρη Καλλιβωκά, χαρίζοντάς μας απίστευτο γέλιο για την καινούργια χρονιά… Το λεύκωμα συνοδεύουν προλογικό σημείωμα του Δημήτρη Ψαθά καθώς και ένα πλήρες ιστορικό της πορείας του έργου μέσα στον χρόνο με τίτλο «Το φαινόμενο Μαντάμ Σουσού».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook