Ήταν όλοι εκεί: Μια δυναμική συζήτηση στην Art-Athina

Σε μια κατάμεστη αίθουσα η πρώτη από τις εκδηλώσεις της Art Athina, η στρογγυλή τράπεζα του The TOC . Μια πρώτη γεύση από την δυναμική συζήτηση

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ήταν όλοι εκεί: Μια δυναμική συζήτηση στην Art-Athina

Λίγο πριν από τα εγκαίνια της Art-Athina, η αίθουσα συζητήσεων του πρώτου ορόφου ήταν ασφυκτικά γεμάτη, κάνοντας «ποδαρικό» στην επιτυχία της μεγαλύτερης Διεθνούς Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης που διοργανώνεται στην Ελλάδα. Στην αίθουσα, καθήμενοι και όρθιοι, διευθυντές μουσείων, γκαλερίστες, κριτικοί τέχνης, εικαστικοί και δημοσιογράφοι, παρακολουθούσαν τη συζήτηση που συνδιοργάνωσε το TheTOC μαζί με την Art Athina. Η δεύτερη αυτή συνδιοργάνωση έρχεται να συμπληρώσει την επιτυχία της πρώτης χρονιάς, ενώ όπως δήλωσε η Έλλη Στάη, η επιτυχημένη και αρμονική αυτή συνεργασία θα συνεχιστεί ανανεώνοντας το ραντεβού με το κοινό για το 2017.

Ακόμα και έξω από την αίθουσα της συζήτησης, κοινό και ειδικοί παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή την εισήγηση της Έλλης Στάη στο φετινό θέμα με τίτλο «Μπορεί η Αθήνα να γίνει το Βερολίνο του Νότου;» και τις τοποθετήσεις των καλεσμένων.

Ήταν όλοι εκεί: Μια δυναμική συζήτηση στην Art-Athina

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον πάνελ αποτελείτο από τους Χρήστο Τεντόμα (Πρόεδρος Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων), Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο(καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου), Κατερίνα Κοσκινά (διευθύντρια ΕΜΣΤ), Μάνο Στεφανίδη (καθηγητής/ ιστορικός τέχνης), Αρσέν Καλφαγιάν (Γκαλερί Kalfayan), Άγγελο Παπαδημητρίου (εικαστικός/ηθοποιός), Ηλιοδώρα Μαργέλλου (εικαστικός). Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του TheTOC, Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

Ήταν όλοι εκεί: Μια δυναμική συζήτηση στην Art-Athina - εικόνα 2

Καλωσορίζοντας τους καλεσμένους, η Έλλη Στάη, άνοιξε τη συζήτηση, κάνοντας τον συσχετισμό των δυο πόλεων και τονίζοντας την ιδιαίτερη θέση της Αθήνας στον πολιτικοκοινωνικό χάρτη σήμερα. Αναφέρθηκε στις συνομιλίες της με την έγκριτη κριτικό θεάτρου -και μόνιμη κάτοικο Βερολίνου σήμερα- Ελένη Βαροπούλου, σχετικά με το ρόλο που έχει παίξει το Βερολίνο στη συγκρότηση του πολιτιστικού σώματος της Ευρώπης και τη θέση του ως πολιτιστικής Μητρόπολης.

Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Χρήστος Τεντόμας μίλησε με τη σειρά του για τις συνέργειες που χρειάζεται η Αθήνα. Τόνισε την έκρηξη δημιουργικότητας σε όλες τις περιοχές της και έδωσε έμφαση σε περιοχές όπως ο Κεραμεικός και το Μεταξουργείο, προκειμένου να γίνουν φυτώρια αλλά και πόλοι έλξης των δημιουργών.

Ήταν όλοι εκεί: Μια δυναμική συζήτηση στην Art-Athina - εικόνα 3

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό φεστιβάλ της πόλης και τόνισε το ενδιαφέρον του ώστε να συμπεριλάβει και τα εικαστικά μέσα από συνέργειες, και δράσεις για τις οποίες τα χρήματα δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας.

Παίρνοντας το λόγο, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά, επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν νέα κέντρα ενδιαφέροντος και επανέλαβε για άλλη μια φορά τον αγώνα δρόμου στον οποίο έχει επιδοθεί με τους εργαζόμενους του μουσείου προκειμένου να ανοίξει το συντομότερο.

Πιο αιχμηρός από τους υπόλοιπους εισηγητές, ο Μάνος Στεφανίδης μίλησε για μια κοινωνία όχι σε κρίση αλλά σε παρακμή, για την απουσία πολιτιστικής πολιτικής από το Υπουργείο, επισήμανε την ελιτίστικη στάση της Documenta, ενώ παρατήρησε ότι το ρόλο του Υπουργείου παίζουν στην Ελλάδα ιδιωτικοί φορείς πολιτισμού όπως η Στέγη και το Ίδρυμα Νιάρχος, τα «ιδιωτικά» υπουργεία πολιτισμού, όπως τα ονόμασε.

Οι εισηγητές της συζήτησης
Οι εισηγητές της συζήτησης

«Γιατί συγκρίνουμε την Αθήνα με το Βερολίνο και όχι με τη Βηρυτό»; Αναρωτήθηκε ο γκαλερίστας Αρσέν Καλφαγιάν, βάζοντας μια άλλη προβληματική στη συζήτηση και το ερώτημα αν χρειαζόμαστε σήμερα μητροπόλεις της τέχνης.

Ο εικαστικός και ηθοποιός Άγγελος Παπαδημητρίου που δραστηριοποιείται επί 40 χρόνια στο καλλιτεχνικό πεδίο μίλησε βιωματικά για την κούραση που αισθάνονται οι καλλιτέχνες και αβοήθητοι εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους, ενώ πρόσθεσε με πολύ χιούμορ ότι θα συμβούλευε ένα νέο που ξεκινά να ... παντρευτεί έναν πλούσιο.

Η Κατερίνα Λυμπεροπούλου συντονίζει τη συζήτηση
Η Κατερίνα Λυμπεροπούλου συντονίζει τη συζήτηση

Στον αντίποδα, μια νέα εικαστικός Ηλιοδώρα Μαργέλλου, μίλησε για τα στοιχεία της ανεργίας στην Αθήνα και το Βερολίνο, τη φορολόγηση των έργων και την απογοήτευση που αισθάνεται ένας νέος καλλιτέχνης ξεκινώντας μια καριέρα ενώ απουσιάζουν παντελώς οι δομές.

Ήταν όλοι εκεί: Μια δυναμική συζήτηση στην Art-Athina - εικόνα 6

Όρθιος στην πόρτα της αίθουσας παρακολουθούσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, δίπλα του ο εικαστικός Μιχάλης Αρφαράς, ενώ τη συζήτηση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον ανάμεσα σε πολλούς άλλους οι συνδιοργανωτές της συζήτησης Αλέξης Κανιάρης, γεν. Διευθυντής της Art-Athina, η οικοδέσποινα της Art Athina, Γιάννα Γραμματοπούλου, πρόεδρος της ΠΣΑΤ, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και επιμελητής της της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δ.Α. Ντένης Ζαχαρόπουλος, οι εικαστικοί Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Ρόρρης, Μαρία Φιλoπούλου, Μανώλης Χάρος, Χάρης Λάμπερτ, οι επιμελητές Αέξανδρος Στάνας, Ειρήνη Οράτη, Ίρις Κριτικού, ο Δημήτρης Ξανθούλης κ.ά.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν θερμή με ένα κοινό που έκανε σοβαρές επισημάνσεις και παρεμβάσεις. (Θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ στο The TOC.)

Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ 25 Ιαν 2021 | 12:13

Βρετανία: Ο κορονοϊός σταμάτησε για 2η φορά το φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι

Ο κορονοϊός και η εξάπλωσή του ειδικά στη Βρετανία ανάγκασε τους διοργανωτές να ακυρώσουν για 2η φορά το φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι.

24 Ιαν 2021 | 16:17

Τα μουσεία - "διαμάντια" που θα ανοίξουν τις πύλες τους το 2021: Από την Αίγυπτο έως τον...πυθμένα της Μεσογείου

Το 2021 φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει τα εγκαίνια σημαντικών καινούργιων μουσείων τέχνης, των οποίων μόλις ολοκληρώθηκε ή ολοκληρώνεται η κατασκευή.

Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ 24 Ιαν 2021 | 13:59

Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στην Παιανία: Επιτύμβιο μνημείο με δυο γυναικείες μορφές [Εικόνες]

Πρόκειται για επιτύμβιο ναόσχημο μνημείο από λευκό μάρμαρο, το οποίο ήταν στημένο σε νεκροταφείο του αρχαίου δήμου της Παιανίας Καθύπερθεν.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 22 Ιαν 2021 | 20:04

Πέθανε η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η Τιτίκα Σαριγκούλη, αγαπημένη ηθοποιός και συγγραφέας, έφυγε από τη ζωή ενώ η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 22 Ιαν 2021 | 12:55

Στο φως ο ταφικός τύμβος Μεσιάς στη χώρα της αρχαίας Ευρωπού

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς είχε διαπιστώσει πολλαπλές αρχαιοκαπηλικές απόπειρες σε διάφορα σημεία του τύμβου.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 79 ΕΤΩΝ 22 Ιαν 2021 | 07:19

Πέθανε η ηθοποιός Ναταλί Ντελόν, η μοναδική σύζυγος του Αλέν Ντελόν

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ναταλί Ντελόν, η οποία έπαιξε στην ταινία "Ο Σαμουράι" του Ζαν-Πιερ Μελβίλ με τον τότε σύζυγό της Αλέν Ντελόν, πέθανε χθες στο Παρίσι σε ηλικία 79 ετών.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ 21 Ιαν 2021 | 16:08

Εντυπωσιάζουν τα σπουδαία ευρήματα από τις ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο [Εικόνες]

Υστεροαρχαϊκός ναός εντοπίστηκε σε κεντρικό σημείο του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος

21 Ιαν 2021 | 14:11

Ορκωμοσία Joe Biden: Οι φωτογραφίες

Ο Joe Biden είναι και επίσημα πια ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 20 Ιαν 2021 | 18:40

Νέα εποχή για το Τατόι: Moυσείο, ξενοδοχεία πολυτελείας και ειδικές διαδρομές - Η μελέτη βιωσιμότητας [Εικόνες]

Παρουσιάστηκε η Μελέτη Βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

ΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΙ Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ 20 Ιαν 2021 | 09:17

Επαναπατρισμός δύο πολύτιμων κλεμμένων εικόνων του 18ου αιώνα - Φυλάσσονται στην ελληνική πρεσβεία του Λιβάνου

Δύο δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας που είχαν κλαπεί από την Καρδίτσα παραδόθηκαν στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 19 Ιαν 2021 | 22:24

Ηλίας Μαρινάκης: Το τελευταίο αντίο στον μπασίστα των Πελόμα Μποκιού - Αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα [εικόνες-βίντεο]

Ο Ηλίας Μαρινάκης είναι το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που "έφυγε" από ανάμεσά μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ 19 Ιαν 2021 | 19:04

Έρχεται το φθινόπωρο ο νέος Αστερίξ: Παγκόσμια κυκλοφορία στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου 5 εκατ. αντίτυπα

Το νέο κόμικ θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου πέντε εκατομμύρια αντίτυπα

"Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ", ΤΟ ΝΕΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤOΥ ΜEGA 19 Ιαν 2021 | 16:31

Δυναμικό comeback της Άντζελας Γκερέκου στην υποκριτική και την τηλεόραση - Μαζί της και η Λυδία Κονιόρδου

Η μεγάλη επιστροφή στα τηλεοπτικά πλατό μετά από πολλά χρόνια για την Άντζελα Γκερέκου