Ιζαμπέλ Ιπέρ: η σταρ και η γυναίκα

Μια ματιά στην πορεία και σε όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει η Ιζαμπέλ Ιπέρ με αφορμή την εμφάνισή της στις «Ψευδοεξομολογήσεις» του Μαριμπώ στη Στέγη από 12 - 14 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Αθηνών.

|
SHARE THIS
0
SHARES

 Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1953. Στα 65 της χρόνια αν έχει κατακτήσει κάτι – εκτός, φυσικά, από το να θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της Γαλλίας – είναι να κάνει την ειρήνη της με το χρόνο. «Δεν είναι κάτι που με βασανίζει. Δεν έχω ούτε απάντηση ούτε λύση. Δεν είμαι μάντισσα στην αρχαία Ελλάδα!..», έχει πει σε συνέντευξή της η Ιζαμπέλ Ιπέρ για το ότι μεγαλώνει. «Οταν δουλεύεις πολύ, δεν σκέφτεσαι. Ξυπνάς κάποιο πρωί και συνειδητοποιείς ότι είναι ήδη... 2010, ενώ νόμιζες ότι βρίσκεσαι στο 2000!».

Από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου 2014, η Ιζαμπέλ Ιπέρ θα είναι η πλούσια χήρα Αραμίντα, αντικείμενο του πόθου του ξεπερασμένου Ντοράντ, σε σκηνοθεσία Λικ Μποντί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η φετινή της συμμετοχή είναι η τρίτη της στο Φεστιβάλ Αθηνών

  Η ηθοποιός που έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 90 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές από το 1971 έρχεται στην Ελλάδα συμμετέχοντας για τρίτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών με τις «Ψευδοεξομολογήσεις», το σημαντικό έργο του Πιερ ντε Μαριβώ, ενός από τους σημαντικότερους γάλλους συγγραφείς του 18ου αιώνα. Από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου 2014, η Ιζαμπέλ Ιπέρ θα είναι η πλούσια χήρα Αραμίντα, αντικείμενο του πόθου του ξεπερασμένου Ντοράντ, σε σκηνοθεσία Λικ Μποντί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

 Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έχει προταθεί 13 φορές για βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ερμηνείας, ενώ έχει στην κατοχή της δις το βραβείο της Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Κανών, της κριτικής επιτροπής του οποίου έχει υπάρξει πρόεδρος. «Καλύτερα να σε κρίνουν από το να κρίνεις. Ωστόσο μια κριτική επιτροπή είναι δημοκρατία και όχι δικτατορία, όπως πολλοί φαντάζονται», έχει πει για τη θέση που βρέθηκε. Δεν δηλώνει εργασιομανής αν και έχει πει ξεκάθαρα: «Δεν φοβήθηκα ποτέ τη δουλειά. Εχω τη διάθεση και την περιέργεια να μαθαίνω, να συναντώ καινούργιους κόσμους, καινούργιους ανθρώπους...» Στην Αθήνα έχει ξανάρθει άλλες δυο φορές. Το 2008 συμμετείχε στο «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Μπομπ Γουίλσον και το 2010 στο «Λεωφορείον ο Πόθος», στην εκδοχή του πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι.

Είναι τόσο εύθραυστη όσο «δείχνουν» οι ρόλοι της;

 Παρ' ότι έχει ερμηνεύσει μια ευρύτατη γκάμα ρόλων, έχει ταυτιστεί με ρόλους εύθραυστης γυναίκας. «Δεν είναι κάτι που έγινε με τη θέλησή μου», έχει σχολιάσει στο παρελθόν. «Ο ρόλος βοηθάει στη δημιουργία της εικόνας. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ο ρόλος. Είμαστε κοντά στο όνειρο, όχι στην πραγματικότητα. Αν ήμουν κοντά στους ρόλους που παίζω θα ήμουν πολύ πιο δυστυχισμένη. Εχω ερμηνεύσει ρόλους γυναίκας πολύ εύθραυστης ή πολύ σκληρής και ασυγκίνητης. Οι θεατές νομίζουν ότι είμαι αυτό που υποδύομαι, αλλά δεν είναι αλήθεια. Για την ακρίβεια, είναι λίγο αλήθεια, όχι απολύτως».

 Η Ιζαμπέλ Ιπέρ, εκτός από καλλιτέχνης, είναι και μητέρα 3 παιδιών. Με την κόρη της έπαιξαν μαζί στην ταινία «Cobacabana», ενώ στις προσωπικές της ανησυχίες είναι να βρει χρόνο να μοιραστεί με τα δυο της αγόρια

  Η γυναίκα που εμφανίζεται συνήθως σε θεάματα «με άποψη» δεν θεωρεί τον εαυτό της ειδήμων να μιλά για την πολιτική ή την οικονομία. Είναι ξεκάθαρη, όμως, ότι «σε περίοδο κρίσης ακόμη και ο πολιτισμός απειλείται. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό...»

Ιζαμπέλ Ιπέρ: καλλιτέχνης και μητέρα

 Η Ιζαμπέλ Ιπέρ, εκτός από καλλιτέχνης, είναι και μητέρα 3 παιδιών. Με την κόρη της έπαιξαν μαζί στην ταινία «Cobacabana», ενώ στις προσωπικές της ανησυχίες είναι να βρει χρόνο να μοιραστεί με τα δυο της αγόρια. «Υπάρχουν πράγματα που θα θέλατε να είχατε κάνει μαζί τους και δεν μπορέσατε;» την έχουν ρωτήσει. «Οχι. Ελπίζω, τουλάχιστον...», έχει απαντήσει. Η ηθοποιός με σήμα – κατατεθέν τη λεπτή και μικροκαμωμένη φιγούρα της είναι άνθρωπος που δεν έχει φοβηθεί ποτέ την αρνητική κριτική. Για την ακρίβεια «πιστεύω όμως ότι μπορείς να χτίσεις τις επιθυμίες σου μέσα από την άρνηση των άλλων», έχει πει.

 

Σκηνικά: Johannes Schütz. Φωτισμοί: Dominique Bruguière. Κοστούμια: Moidele Bickel. Πρωτότυπη μουσική: Martin Schütz. Μακιγιάζ - κομμώσεις - περούκες: Cécile Kretschmar. Εκτός από την Ιζαμπέλ Ιπέρ παίζουν: Jean-Damien Barbin, Manon Combes, Luis Garrel, Yves Jacques, Pierre Yvon, Jean-Pierre Malo, Bulle Ogier, Bernard Verley, Georges Fatna, Arnaud Mattlinger.

Info:

«Ψευδοεξομολογήσεις» του Πιερ ντε Μαριβό.Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 12-14/6
Φεστιβάλ Αθηνών 2014 www.sgt.gr
 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook