Κ. Αγγελάκη Ρουκ: Θα τα έδινα όλα για να έχω πίσω τα νιάτα μου

Η εξομολόγηση της μεγάλης ελληνίδας ποιήτριας εν όψει της πολυμεσικής παράστασης «Ανθρωπος και Χρόνος» που παρουσιάζεται στις 7 Ιουνίου στο Ιδρυμα Θεοχαράκη.

Κ. Αγγελάκη Ρουκ: Θα τα έδινα όλα για να έχω πίσω τα νιάτα μου

Εγιναν φίλοι μέσα από την ποίηση. Γείτονας της Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ, ο Δημήτρης Βίκτωρ επισκεπτόταν συχνά στο σπίτι της μεγάλης ελληνίδας ποιήτριας κι οι συζητήσεις τους ήταν πάντα σε λόγο ποιητικό. Και μια μέρα που μιλούσαν για το χρόνο και το πέρασμά του είπαν να κάνουν ένα παιχνίδι: «Εσύ θα παίξεις τον άνθρωπο, κι εγώ το χρόνο», της είπε εκείνος. Τα λόγια πέρασαν στο χαρτί αρχής γενομένης με μια σελίδα στο χέρι σε πολυτονικό - έτσι όπως γράφει η Αγγελάκη Ρουκ. Και στη συνέχεια πήρε σάρκα και οστά το «΄Ανθρωπος & Χρόνος». Το ομώνυμο βιβλίο που αποτελεί τη βάση για το δρώμενο πολυμέσων όπου η σκηνοθετική σύλληψη ενώνει την ποίηση και την φιλοσοφία με τις τέχνες και την τεχνολογία. Το «Ανθρωπος & Χρόνος» θα παρουσιαστεί στο Ιδρυμα Θεοχαράκη στις 7 Ιουνίου 2018.

Επί σκηνής θα βρεθούν δύο πρωταγωνιστές, ο οποίοι θα υποδυθούν τους ρόλους του Ανθρώπου και του Χρόνου αντίστοιχα. Μαζί τους, ένας εικαστικός καλλιτέχνης και ένας πιανίστας οι οποίοι κι αυτοί με τα δικά τους μέσα θα αναδείξουν την έννοια του χρόνου που απασχολεί τον άνθρωπο από τότε που άρχισε να σκέφτεται.

Αναλυτικότερα, η σκηνοθέτις και ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη ερμηνεύει τον 'Ανθρωπο και επεξεργάζεται το ποιητικό κείμενο με δραματικά στοιχεία, ώστε να μεταμορφωθεί σ' ένα δρώμενο πολυμέσων με έντονα τα θεατρικά στοιχεία. «Η μουσική, ο λόγος και η εικόνα συνομιλούν στο άπειρο και συνδέονται με τον διάλογο του Ανθρώπου με τον Χρόνο», σημειώνει η ίδια χαρακτηριστικά. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης στον ρόλο του Χρόνου, συνομιλεί και αντικρούει τον 'Ανθρωπο, επαναπροσδιορίζει τη σχέση μαζί του, και βρίσκει τους τρόπους να επέλθει μεταξύ τους μια «βελούδινη» συμφωνία.

Ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης υποστηρίζει το δρώμενο με δύο συνθέσεις: «Gargoyles, op. 29» του Αμερικανού συνθέτη Λόουελ Λίμπερμαν (γεν. 1961) και «Romance in F major, op. 118» του Γερμανού συνθέτη Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897). Ο εικαστικός 'Αγγελος Πλέσσας επεξεργάζεται την εικόνα και μας ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο.

«Κάποτε χόρευα, τώρα δεν μπορώ να περπατήσω...»

«Κάποτε χόρευα, κολυμπούσα, έτρεχα, τώρα με δυσκολία μπορώ να περπατήσω... Η πρώτη αντίδραση που έχουμε απέναντι στο χρόνο είναι πως τον νιώθουμε απειλητικό», είπε η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ στη συνάντηση που είχαν οι συντελεστές της παράστασης με τους δημοσιογράφους στο ΄Ιδρυμα Θεοχαράκη. «Εν τέλει, βρήκα έναν τρόπο κι ο χρόνος αντέδρασε εκπληκτικά στην προσπάθειά μου να μην τον φοβάμαι αλλά να δω τι μπορώ να κερδίσω από μια συνδιαλλεκτική σχέση μαζί του», σημείωσε επίσης για να καταλήξει: «Θα τα έδινα όλα πίσω για να έπαιρνα πίσω τα νιάτα μου...»

Στην πραγματεία-ποίηση «'Ανθρωπος & Χρόνος», την οποία, όπως επισημάνθηκε, συνυπογράφουν η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και ο Δημήτρης Βίκτωρ, εκτός από τον πρωτεύοντα ποιητικό λόγο, μέρος παίρνουν επίσης φιλοσοφικά και κοσμολογικά δεδομένα. 'Ετσι η σύγχρονη γνώση της επιστήμης διαπερνάει την ποίηση μέσα από τη φιλοσοφία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την έκδοση προλογίζουν ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Δημήτρης Νανόπουλος και ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Π. Σιμόπουλος. Χαιρετίζει ο Βρετανός καθηγητής Νεολληνικής Φιλολογίας Πίτερ Μάκριτζ και μεταφράζει στ' αγγλικά, ο Αμερικανός ποιητής και μεταφραστής Φίλιπ Ραμπ.

... και μια στοιχομυθία

Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, ο Ανθρωπος: «Το παρελθόν όταν έχει πάψει να είναι παρόν και το μέλλον όταν δεν έχει γίνει ακόμα παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, δηλαδή, είναι ιδέες που συνέλαβα για να δώσω μια λογική υπόσταση στην ύπαρξή μου, αφού οι μόνες πραγματικότητες που βιώνω είναι το παρόν και ο θάνατος».

Δημήτρης Βίκτωρ, ο Χρόνος: «Ο μόνος αληθινός θεός είμαι εγώ! Εσύ νοιώθεις το θεϊκό μου χάδι. Αυτό που σου προκαλεί ευχαρίστηση και φθορά. Είμαι η απόλυτη εξουσία επάνω σου. Μέσα στον λαβύρινθό μου πλάστηκες μια απειροελάιχιστη στιγμή. Οι αλλαγές επάνω σου συνεχείς μέσα από τη φθορά και τη δημιουργία των νέων κυττάρων σου. Η ταυτότητά σου καθορίζεται από τη συσσώρευση των εμπειριών σου και από όσες από αυτές μπόρεσες να συγκρατήσεις».

Κ. Αγγελάκη Ρουκ: Θα τα έδινα όλα για να έχω πίσω τα νιάτα μου
Δημήτρης Λιγνάδης

Συντελεστές

Πραγματεία-ποίηση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και Δημήτρης Βίκτωρ

Ιδέα -σκηνοθετική επεξεργασία & κείμενα: Μάγδα Μαυρογιάννη
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Μάγδα Μαυρογιάννη
Πιάνο: Τίτος Γουβέλης
Εικαστική επιμέλεια-βίντεο αρτ: 'Αγγελος Πλέσσας
Εισαγωγή-παρουσίαση: Φώτης Παπαθανασίου, γενικός διευθυντής
Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β.& Μ. Θεοχαράκη

Η έκδοση «Ανθρωπος & Χρόνος»
Η έκδοση «Ανθρωπος & Χρόνος»


Ανθρωπος & Χρόνος

7 Ιουνίου

Ιδρυμα Θεοχαράκη

www.thf.gr


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 17 Σεπ 2021 | 13:17

Τα "Αξύριστα Πηγούνια" του Γιάννη Τσίρου στη σκηνή του "Μικρού Χορν" - Πιο επίκαιρο από ποτέ

Το θεατρικό έργο "Αξύριστα Πηγούνια" του Γιάννη Τσίρου παρουσιάζεται στο Θέατρο Μικρό Χόρν, με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη.

21, 22 ΚΑΙ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 17 Σεπ 2021 | 09:41

Μόνικα Μπελούτσι: Το πιάνο της Μαρίας Κάλλας, δώρο του Ωνάση, θα τη συνοδεύσει στο Ηρώδειο - Η ιστορία του

Μόλις λίγες ημέρες απομένουν για τις πολυαναμενόμενες εμφανίσεις της Μόνικα Μπελούτσι στο Ηρώδειο, με το έργο "Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις".

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 17 Σεπ 2021 | 07:48

Το Θέατρο Πορεία επιστρέφει με έξι παραστάσεις τη νέα θεατρική σεζόν - Ολα όσα θα δούμε

Το Θέατρο Πορεία υποδέχεται φέτος, από τον Οκτώβριο, το κοινό του, σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας με έξι σπουδαίες παραγωγές.

ΑΠΟ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 17 Σεπ 2021 | 07:05

Νύχτες Πρεμιέρας: Τα δύο αφιερώματα που δεν πρέπει να χάσετε

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας, μετά την επιτυχημένη περσινή διεξαγωγή του, επιστρέφει και φέτος σε υβριδική μορφή.

ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙ ΠΡΕΜΙΕΡΑ 16 Σεπ 2021 | 14:08

Κυκλοφόρησε το trailer της ταινίας για την Σφαγή των Καλαβρύτων το 1943

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας Καλάβρυτα 1943.

16 Σεπ 2021 | 12:13

Το Cry Macho, ο Βασιλιάς Otto και ό,τι νέο έρχεται στα θερινά σινεμά

Οι νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα σήμερα, Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου, στα θερινά σινεμά.

15 Σεπ 2021 | 18:00

H συζήτηση του Στέλιου Ράμφου με τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά από τη ΔΕΘ [βίντεο]

Παρακολουθήστε live τη συζήτηση του Στέλιου Ράμφου με τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά από τη ΔΕΘ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Σεπ 2021 | 14:18

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: To πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη σεζόν 2021-2022

Νέες παραγωγές, σπουδαίες ορχήστρες και σημαντικοί Έλληνες και ξένοι σολίστ στο νέο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 15 Σεπ 2021 | 07:10

Η Γαλλία τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη - Μια βραδιά αφιερωμένη στον σπουδαίο δημιουργό

Μια βραδιά αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 14 Σεπ 2021 | 18:47

Υπουργείο Πολιτισμού: 205 αρχαιολογικά μουσεία στην οθόνη σας με ένα "κλικ"

Ο διαδραστικός χάρτης, έργο της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Clio Muse Tours

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ 14 Σεπ 2021 | 13:32

Η Αποκατάσταση μιας Ιδιοφυίας: Αφιέρωμα στoν Ορσον Γουέλς στις Νύχτες Πρεμιέρας

Στην ιστορία του σινεμά δεν έχει υπάρξει δημιουργός που να έχει σταθεί αντικείμενο τέτοιας μυθοποίησης και ανάλυσης όσο ο Όρσον Γουέλς.

ΘΕΑΤΡΟ «ΟΡΟΦΩΣ» 14 Σεπ 2021 | 13:10

Θέατρο "όροφως": Οι σταφιδαποθήκες "Βουρλούμη" στην Πάτρα μεταμορφώθηκαν σε εστία πολιτισμού [εικόνες]

Ένας νέος χώρος πολιτισμού στο κέντρο της Πάτρας, με θέα τη θάλασσα και άπλετο φως.

Η ΖΩΗ ΤΟΥ 14 Σεπ 2021 | 11:20

Στέλιος Καζαντζίδης: Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια σίγησε το "αηδόνι της ξενιτιάς"

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Στέλιου Καζαντζίδη.