Kανάρη 4: μοναδικός κύκλος μαθημάτων γύρω από το ύφασμα

Σεμινάρια, διαλέξεις και δημιουργική διάθεση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Kανάρη 4: μοναδικός κύκλος μαθημάτων γύρω από το ύφασμα

Το ΠΛΙ και η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας οργανώνουν στην «Κανάρη 4» κύκλο μαθημάτων που αφορούν στο ύφασμα, το ένδυμα, το κόσμημα και τη γλυπτική μαλλιού (felting).

Πιο συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί για το 2017 τα ακόλουθα σεμινάρια:

– «Το ένδυμα ως πολιτισμικό αγαθό: Η συγκρότηση ενδυματολογικών συλλογών και σύγχρονες εκθεσιακές πρακτικές» με εισηγητές μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας και προσκεκλημένους ομιλητές
Στόχος του σεμιναρίου είναι να διερευνήσει το ένδυμα ως πολιτισμικό αγαθό και να καταδείξει πώς έχει καταγραφεί στον χώρο και στον χρόνο μέσα από τη μελέτη του ως μουσειακού αντικειμένου και μέσα από ενδυματολογικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θα γίνουν τέσσερις συναντήσεις με οπτικοακουστικό υλικό και εργαστήριο, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία. Θα παρουσιαστεί επίσης συνοπτικά η διαδικασία καταγραφής και τεκμηρίωσης ενδυμάτων και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν ένα ενδυματολογικό αντικείμενο.

– «Ένδυμα και Νόμος: Σύγχρονες προβληματικές» με εισηγητές τους δικηγόρους Xρυσούλα Καπαρτζιάνη, Σπύρο Κουλοχέρη και Θεόδωρο Χίου
Το σεμινάριο περιλαμβάνει σειρά διαλέξεων που θα διεξαχθούν σε δύο συναντήσεις. Θα διερευνηθούν σύγχρονα ζητήματα κανονιστικών ρυθμίσεων που αφορούν στο ένδυμα. Η πρώτη συνάντηση έχει ως θέμα «Ένδυμα προστασίας: Η διανοητική ιδιοκτησία στον χώρο του ενδύματος» (Θ. Χίου), και η δεύτερη «Το ένδυμα που ενώνει και διαφοροποιεί. Ανθρωπογεωγραφικές προσεγγίσεις και κανονιστικές ρυθμίσεις» (Χρ. Καπαρτζιάνη, Σπ. Κουλοχέρης).

– «Το ελληνικό κόσμημα» με εισηγητή τον Γιάννη Τσαλαπάτη
Το σεμινάριο θα εστιάσει στις παραδοσιακές τεχνικές μορφοποίησης και διακόσμησης αργυρών κοσμημάτων, μυώντας τους συμμετέχοντες, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, στα διαδοχικά στάδια της κάθε τεχνικής έως την ολοκλήρωση του κοσμήματος.

Kανάρη 4: μοναδικός κύκλος μαθημάτων γύρω από το ύφασμα

Στο εργαστήριο, με την καθοδήγηση του Γιάννη Τσαλαπάτη, θα διδαχθούν οι ακόλουθες τεχνικές κατασκευής παραδοσιακών κοσμημάτων:
Κατασκευή πλεχτής αλυσίδας γύρω από ξύλινο πυρήνα
Καρφίτσα (περόνη-fibula) από σύρμα σε μονοκοντυλιά
Χύτευση σε σουπιοκόκκαλο
Κατασκευή κέρινου μοντέλου για χύτευση με μελισσοκέρι
Σφυρηλάτηση σκουλαρικιών με τη μέθοδο fold-forming
Εισαγωγή στις κολλήσεις

– «Το αρχαίο ελληνικό ύφασμα» με εισηγήτρια τη Στέλλα Σπαντιδάκη ARTEX
Το σεμινάριο έχει ως θεματική το αρχαίο ελληνικό ένδυμα και θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες που θα αναπτυχθούν σε τέσσερις συναντήσεις: (α) Εισαγωγή στο αρχαιολογικό ύφασμα, (β) Η ένδυση στον ελληνικό χώρο (από τη Μινωική έως την ελληνιστική εποχή), (γ) Η τεχνολογία των αρχαίων ελληνικών υφασμάτων στην 1η χιλιετία π.Χ. (τεχνικές κατασκευής κλωστών και υφάσματος), (δ) Η τεχνολογία των αρχαίων ελληνικών υφασμάτων στην 1η χιλιετία π.Χ. (τεχνικές διακόσμησης και βαφές).

– «Μαθήματα FELTING (γλυπτική μαλλιού)» με εισηγήτρια την Άννα Bλασερού
Το σεμινάριο θα εστιάσει στην κατασκευή κετσέ-τσόχας από ακατέργαστο μαλλί, με τη συγκεκριμένη τεχνική, καθώς και τρισδιάστατων αντικειμένων (λουλούδι, μπίλια), αλλά και στην εφαρμογή τσόχας σε μεταξωτό ύφασμα.

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στην κ. Ελένη Μαρτίνου για τη συνεχή υποστήριξή της στον πολιτιστικό χώρο «Κανάρη 4», καθώς και στην κ. Χαρίκλεια Ιωακείμογλου που ως εθελόντρια στηρίζει τη λειτουργία του χώρου.

Πρώτος Κύκλος:

«Το ένδυμα ως πολιτισμικό αγαθό: η συγκρότηση ενδυματολογικών συλλογών και σύγχρονες εκθεσιακές πρακτικές»
Επιμορφωτικές διαλέξεις με οπτικοακουστικό υλικό και εργαστήριο. Στο τέλος κάθε διάλεξης ακολουθεί συζήτηση. Η κάθε συνάντηση διαρκεί 2 ώρες.

Συνοπτική περιγραφή: Ποιες είναι οι πληροφορίες που δίνουν τα ενδύματα ως τεκμήριο πολιτισμού; Πώς το ένδυμα και η μόδα έγιναν αντικείμενο συλλογής και έκθεσης; Πώς καταγράφουμε ένα ένδυμα; Στόχος του κύκλου επιμορφωτικών διαλέξεων είναι να διερευνήσει πώς το ένδυμα έχει αποτελέσει πολιτισμικό αγαθό και να καταδείξει πώς έχει καταγραφεί στο χώρο και στο χρόνο, μέσα από τη μελέτη του ως μουσειακού αντικειμένου και τις εκθέσεις τις αφιερωμένες στο ένδυμα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στον κύκλο περιλαμβάνεται επίσης παρουσίαση επιλεγμένων συλλογών από τον ελληνικό χώρο. Τέλος, θα παρουσιαστεί συνοπτικά η διαδικασία καταγραφής και τεκμηρίωσης ενδυμάτων και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν στην καταγραφή ενός ενδυματολογικού αντικειμένου.

Kανάρη 4: μοναδικός κύκλος μαθημάτων γύρω από το ύφασμα - εικόνα 2

Πρόγραμμα διαλέξεων:

– Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου: «Το ένδυμα ως τεκμήριο πολιτισμού»
«Από το μουσείο … στα μουσεία: Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τις πολλαπλές ιστορίες και αξίες τους, αξιοποιώντας το ένδυμα ως μουσειακό αντικείμενο και έκθεμα» (Μ. Μούλιου, λέκτορας Μουσειολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Μέλος της Κριτικής Επιτροπής του European Museum of the Year Award (EMYA))

«Η μόδα στο μουσείο και τα πρώτα μουσεία τα αφιερωμένα στον ενδυματολογικό πολιτισμό στη Δύση: μια αναδρομή στο χρόνο και στο χώρο» (Μ. Πήχου, διαχ. πολιτισμού – ιστ. τέχνης, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών)

– Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου: «Η συγκρότηση των ενδυματoλoγικών συλλoγών στην Ελλάδα και σύγχρονες εκθεσιακές πρακτικές»
«Ελληνικές μουσειακές συλλογές και ένδυμα: μια σύντομη επισκόπηση» (Ξ. Πολίτου, επιμελήτρια Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού Μουσείου Μπενάκη)

«Σύγχρονες πρακτικές στις ενδυματολογικές εκθέσεις, τάσεις και προβληματισμοί» (Ε. Πετρίδου, επ. καθηγήτρια Υλικού Πολιτισμού, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

– Τρίτη 3 Οκτωβρίου: «Εισαγωγή στην καταγραφή και τεκμηρίωση του ενδύματος και μελέτες περιπτώσεων ενδυματολογικών συλλογών»

«Το ένδυμα στο Μουσείο: από τη θεωρία στην πράξη» (Α. Ρουμελιώτη, υπεύθυνη συλλογών Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος)
Εργαστήριο καταγραφής ενδυματολογικού αντικειμένου

Β΄ Μέρος:

«Η ενδυματολογική συλλογή του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης: συγκρότηση, τεκμηρίωση, ερμηνεία» (E. Παπαθωμά, ιστορικός-λαογράφος, επιμελήτρια Μ.Ε.Λ.Τ.)

«Η ενδυματολογική συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος: συλλέγω, ερευνώ, εκθέτω» (Α. Ρουμελιώτη, υπεύθυνη συλλογών Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος)

– Τρίτη 10 Οκτωβρίου: «Μελέτες περιπτώσεων ενδυματολογικών συλλογών Β’ μέρος»

«Μουσείο Μπενάκη: 8.000 ενδύματα και 5 συλλογές. Η ενδυματολογική συλλογή ενός πολυσυλλεκτικού Μουσείου» (Ξ. Πολίτου, επιμελήτρια Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού Μουσείου Μπενάκη)

«Οι ενδυματολογικές «ομάδες» του Λυκείου των Ελληνίδων: καταγραφή και τεκμηρίωση στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας» (Τ. Βελίσκου, μουσειολόγος – υπεύθυνη της μουσειακής συλλογής του Λυκείου των Ελληνίδων)

«H ενδυματολογική συλλογή Γιάννη Μέτση στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα: τεκμηρίωση, ερμηνεία, έκθεση» (Σ. Παντουβάκη, καθηγήτρια Ενδυματολογίας, Aalto University, Ελσίνκι)

«Οι πανεπιστημιακές συλλογές-μουσεία και η σύνδεσή τους με την ακαδημαϊκή ζωή: η περίπτωση της μουσειακής συλλογής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης» (Ν. Μαχά, δρ Λαογραφίας, διδάσκουσα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ)


Info:

Χώρος διεξαγωγής: Κανάρη 4, 2ος όροφος

Κόστος παρακολούθησης:
Γενική είσοδος για κάθε διάλεξη 10€, (8€ για φοιτητές, σπουδαστές και ανέργους)

Για τους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν πλήρεις τους δύο κύκλους «Το ένδυμα ως πολιτισμικό αγαθό: Η συγκρότηση ενδυματολογικών συλλογών και σύγχρονες εκθεσιακές πρακτικές » και «Το αρχαίο ελληνικό ύφασμα», το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 36€.

Λόγω περιορισμένων θέσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Πληροφορίες: Δημήτρης Ξανθούλης, στο τηλ. +30 6944545451 ή στο e-mail: kanari4pli@gmail.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ 24 Ιαν 2021 | 13:59

Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στην Παιανία: Επιτύμβιο μνημείο με δυο γυναικείες μορφές [Εικόνες]

Πρόκειται για επιτύμβιο ναόσχημο μνημείο από λευκό μάρμαρο, το οποίο ήταν στημένο σε νεκροταφείο του αρχαίου δήμου της Παιανίας Καθύπερθεν.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 22 Ιαν 2021 | 20:04

Πέθανε η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η Τιτίκα Σαριγκούλη, αγαπημένη ηθοποιός και συγγραφέας, έφυγε από τη ζωή ενώ η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 22 Ιαν 2021 | 12:55

Στο φως ο ταφικός τύμβος Μεσιάς στη χώρα της αρχαίας Ευρωπού

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς είχε διαπιστώσει πολλαπλές αρχαιοκαπηλικές απόπειρες σε διάφορα σημεία του τύμβου.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 79 ΕΤΩΝ 22 Ιαν 2021 | 07:19

Πέθανε η ηθοποιός Ναταλί Ντελόν, η μοναδική σύζυγος του Αλέν Ντελόν

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ναταλί Ντελόν, η οποία έπαιξε στην ταινία "Ο Σαμουράι" του Ζαν-Πιερ Μελβίλ με τον τότε σύζυγό της Αλέν Ντελόν, πέθανε χθες στο Παρίσι σε ηλικία 79 ετών.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ 21 Ιαν 2021 | 16:08

Εντυπωσιάζουν τα σπουδαία ευρήματα από τις ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο [Εικόνες]

Υστεροαρχαϊκός ναός εντοπίστηκε σε κεντρικό σημείο του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος

21 Ιαν 2021 | 14:11

Ορκωμοσία Joe Biden: Οι φωτογραφίες

Ο Joe Biden είναι και επίσημα πια ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 20 Ιαν 2021 | 18:40

Νέα εποχή για το Τατόι: Moυσείο, ξενοδοχεία πολυτελείας και ειδικές διαδρομές - Η μελέτη βιωσιμότητας [Εικόνες]

Παρουσιάστηκε η Μελέτη Βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

ΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΙ Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ 20 Ιαν 2021 | 09:17

Επαναπατρισμός δύο πολύτιμων κλεμμένων εικόνων του 18ου αιώνα - Φυλάσσονται στην ελληνική πρεσβεία του Λιβάνου

Δύο δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας που είχαν κλαπεί από την Καρδίτσα παραδόθηκαν στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 19 Ιαν 2021 | 22:24

Ηλίας Μαρινάκης: Το τελευταίο αντίο στον μπασίστα των Πελόμα Μποκιού - Αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα [εικόνες-βίντεο]

Ο Ηλίας Μαρινάκης είναι το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που "έφυγε" από ανάμεσά μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ 19 Ιαν 2021 | 19:04

Έρχεται το φθινόπωρο ο νέος Αστερίξ: Παγκόσμια κυκλοφορία στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου 5 εκατ. αντίτυπα

Το νέο κόμικ θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου πέντε εκατομμύρια αντίτυπα

"Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ", ΤΟ ΝΕΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤOΥ ΜEGA 19 Ιαν 2021 | 16:31

Δυναμικό comeback της Άντζελας Γκερέκου στην υποκριτική και την τηλεόραση - Μαζί της και η Λυδία Κονιόρδου

Η μεγάλη επιστροφή στα τηλεοπτικά πλατό μετά από πολλά χρόνια για την Άντζελα Γκερέκου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 16:24

Πέθανε η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου έδινε μάχη με τον καρκίνο.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 18 Ιαν 2021 | 21:13

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Πόπη Κόντου

Πέθανε στην ηλικία των 94 η ηθοποιός Πόπη Κόντου