Καποδίστριας: Δύο 24ωρα πριν τη δολοφονία

Το θεατρικό έργο «Capo d' Istria» που ανεβαίνει 2 Απριλίου, στο Beton 7 – Ο Καζαντζάκης, τα αρχεία, ο Κένεντι και η τρέχουσα ειδησεογραφία – Η σκηνοθέτις Αναστασία Κουμίδου στο TheTOC.gr

Καποδίστριας: Δύο 24ωρα πριν τη δολοφονία

Λίγο πριν από την πολιτική δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια και πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο 24ωρα της ζωής του. Αυτή είναι η «στιγμή» που εστιάζει η Αναστασία Κουμίδου, η οποία υπογράφει τη διασκευή και σκηνοθεσία του θεατρικού έργου «Capo d' Istria», που ανεβαίνει για οκτώ παραστάσεις, από τις 2 Απριλίου, στο Beton 7.

Η Αναστασία Κουμίδου εξηγεί στο TheTOC.gr ότι δεν πρόκειται για ιστορικό έργο, ότι, η παράσταση έχει σύγχρονη ματιά και ότι επί της ουσίας, η θεατρική σύνθεση με θέμα την πολιτική δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, ήταν μία αφορμή να προσεγγίσει τα σκοτεινά παιχνίδια και τις δολοπλοκίες της πολιτικής, ανεξαρτήτως εποχής και ιστορικής συγκυρίας.

Η έρευνα που προηγήθηκε είναι εντυπωσιακή: Με σημείο εκκίνησης το έργο του Καζαντάκη «Καποδίστριας», η Κουμίδου αναζήτησε στοιχεία στην προσωπική αλληλογραφία του Κυβερνήτη με την Ρωξάνδρα Στούρτζα -με την οποία υπήρξε ερωτευμένος- στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, σε ντοκιμαντέρ και έφτασε μέχρι τον Κένεντι και την τρέχουσα πολιτική ειδησεογραφία.

Καποδίστριας: Δύο 24ωρα πριν τη δολοφονία

Πώς βλέπει την ελληνική ιστορία μια Ελληνίδα που έζησε χρόνια στο εξωτερικό;

Η Αναστασία Κουμίδου έζησε και εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, για δώδεκα χρόνια στις ΗΠΑ -είχε προηγηθεί μία διετία στο Λονδίνο. Οι εθνικές γιορτές είχαν για εκείνην -με τα μάτια των ομογενών και τη χιλιομετρική απόσταση- έναν χαρακτήρα σχεδόν «φολκλoρικό». Γι αυτό και στην ερώτηση του TheTOC.gr τί σημαίνει για έναν δημιουργό της γενιάς της (είναι 45 χρονών) η επέτειος της 25ης Μαρτίου, η Κουμίδου απαντά «Για τις επετείους, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σε κάθε έκφανσή τους, με τρομάζουν...»

Καποδίστριας: Δύο 24ωρα πριν τη δολοφονία - εικόνα 2
Οι ηθοποιοί της παράστασης "Capo d' Istria"

Σημείο εκκίνησης το έργο του Καζαντζάκη «Ιωάννης Καποδίστριας»

«Ένα επιστημονικό άρθρο πάνω στον καζαντζακικό «Καποδίστρια», στάθηκε η αφορμή για να έρθω σε επαφή και να διαβάσω το παραγνωρισμένο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο λειτούργησε ως αρχική έμπνευση για το «Capo D’ Istria». Το ταξίδι λοιπόν, ξεκινάει κάπως έτσι λέει στο TheTOC.gr. «Βεβαίως, ακολούθησαν μήνες διευρυμένης ερευνητικής εργασίας...»

Η αλληλογραφία του Καποδίστρια με τη Ρωξάνδρα Στούρτζα και ο ... Κένεντυ

«Η έρευνα συμπεριέλαβε αρχειακό υλικό που είχε ως εφαλτήριο την τραγωδία του Καζαντζάκη και τη βασική χωροχρονική συνθήκη των δύο τελευταίων ημερών ζωής του Καποδίστρα, την αλληλογραφία του ιδίου και της Ρωξάνδρας Στούρτζα όπως αποτυπώνεται στο 600 σελίδων βιβλίο της Ελένης Κούκου, υλικό από τον οδηγό εκδόσεων της Βουλής των Ελλήνων, τα ευρισκόμενα έργα του Γεωργίου Τερτσέτη, τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, μυθιστορήματα και ντοκιμαντέρ για τα πρόσωπα και τα γεγονότα της εποχής, νουβέλες των Σατομπριάν, Γκαίτε, αλλά και έργα του Σαίξπηρ, τους πολιτικούς λόγους του Κένεντι και φυσικά, την τρέχουσα πολιτική ειδησεογραφία.

Καποδίστριας: Δύο 24ωρα πριν τη δολοφονία - εικόνα 3

Ταυτόχρονα ερευνήσαμε γκραβούρες και εικαστικά έργα της εποχής, όχι μόνο ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά και ρωσικά, μελετήσαμε τηλεοπτικές πολιτικές ομιλίες σύγχρονων πολιτικών καθώς και κινηματογραφικά πολιτικά θρίλερ και πολλά άλλα που μας βοήθησαν να φτιάξουμε έναν καμβά, μια σκαλωσιά για την πρώτη συγγραφική απόπειρα.

Όλο αυτό το ατελείωτο υλικό αποτυπώθηκε με μία θεατρική δομή που αρδεύει από την ιστορική έρευνα αλλά φωτίζει τα γεγονότα μέσα από μιά σύγχρονη ματιά, σε μια παράσταση 70 λεπτών -μια αυστηρή χρονική παράμετρος, που ορίζει το φεστιβάλ των Θεατρικών Συνθέσεων...»

Σημείο αναφοράς ο ανεκπλήρωτος έρωτας για τη Ρωξάνδρα

«Μετά από πολλαπλά γραψίματα και σβησίματα, αλλαγές, ακυρώσεις και επαναπροσδιορισμούς, επικεντρωθήκαμε στον ανεκπλήρωτο έρωτα της Ρωξάνδρας Στούρτζα μέσα από τον οποίο ταξιδεύουμε, για να βρεθούμε μπροστά στις πολιτικές συναντήσεις του Κυβερνήτη και των άλλων πολιτικών...»

Τα ιστορικά πρόσωπα της εποχής ως σύγχρονες μορφές της πολιτικής

«Αντιμετωπίσαμε τα ιστορικά πρόσωπα ως σύγχρονες, αλλά όχι αντίστοιχες, μορφές της πολιτικής σκηνής σε ένα άχρονο χρόνο. Αποφύγαμε την αποτύπωση της «εντύπωσης» που έχει ο καθένας μας για τον Κολοκοτρώνη, τον Μακρυγιάννη ή άλλων ιστορικών αρχέτυπων, αλλά αφήσαμε τα πρόσωπα να μιλήσουν με μια γλώσσα που μπορεί να ακουμπήσει και να ακουστεί στο σήμερα, στο αύριο, σ’ αυτόν τον τόπο και ίσως και σε κάποιον άλλον.

Είναι το δίπολο νόμος – συμφέρον, πολίτης – οπαδός, επιχείρηµα - γροθιές, Χρέος (ιδεατό) - χρέος (χρήμα) πάνω στο οποίο κινείται η διελκυστίνδα του έργου...»

Καποδίστριας: Δύο 24ωρα πριν τη δολοφονία - εικόνα 4
Αναστασία Κουμίδου

Οι επέτειοι με τρομάζουν...

«Όσο για τις επετείους, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σε κάθε έκφανσή τους, με τρομάζουν».

Το έργο «Capo D’ Istria» ανεβαίνει στο πλαίσιο των Θεατρικών Συνθέσεων του Πολυχώρου Beton 7. Τα τελευταία χρόνια, το Beton 7 οργανώνει ένα ετήσιο φεστιβάλ, τις Θεατρικές Συνθέσεις, με συγκεκριμένη, διαφορετική κάθε χρόνο θεματική. Για τη σεζόν 2013 - 2014, ο άξονας του είναι οι διασκευές - συνθέσεις έργων του 19ου αιώνα.

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή / Σκηνοθεσία : Αναστασία Κουμίδου

Σκηνικά / Κοστούμια : Απόστολος Βέττας

Μουσική Σύνθεση : Αντριάνα Μίνου

Φωτισμοί : Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Ξιφασκία: Βαγγέλης Βερτόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη : Χιονία Χιωτέλη

Βοηθός Σκηνικών / Κοστουμιών : Μάρθα Φωκά

Παίζουν: Ρωξάνδρα Στούρτζα: Βίκυ Μαραγκάκη, Giovanni Capo D' Istria: Γιώργος Κροντήρης, Γιάννης Τριανταφύλλου: Νίκος Παπαδόπουλος, Στρατηγός Θοδωράκης: Ακίνδυνος Γκίκας, Σπιούνος / Καπετάνιος: Άλκης Δελαντώνης

Συμμετέχει ο αρχαιολόγος Κώστας Πασχαλίδης.

Info: Ημέρες παραστάσεων : 2, 3, 9, 10, 16, 23, 24, 30 Απριλίου 2014, Ώρα Έναρξης : 21:00, Διάρκεια Παράστασης : 70 λεπτά, τιμές εισιτηρίων : 10€ & 5€ (για φοιτητές και ανέργους)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ 29 Νοε 2021 | 06:30

Νέα γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: 49χρονος σκότωσε τη σύζυγό του και παραδόθηκε

Ενας 49χρονος με καταγωγή από την Αρμενία σκότωσε με αιχμηρό αντικείμενο την 48χρονο σύζυγό του, στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 27 Νοε 2021 | 23:06

Γιώργος Καραϊβάζ: Συγκλονίζει ο γιος του, Δημήτρης - "Το τελευταίο δώρο στον πατέρα μου, να εκθέσω τους δολοφόνους του" [Βίντεο]

Ο Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε στις 9 Απριλίου του 2021 και σήμερα θα γινόταν 53 ετών - "Η δολοφονία του πατέρα μου δεν ήταν επίθεση σε ένα πρόσωπο, αλλά σε μία ιδέα"

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ 27 Νοε 2021 | 13:26

Κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών: Ο Παλαιστίνιος που σκότωσε και διαμέλισε καλλιτέχνη για την καρδιά μιας τραγουδίστριας

Ο 57χρονος Παλαιστίνιος, σε ηλικία 38 χρόνων, είχε καταδικαστεί σε ισόβια για την άγρια δολοφονία 52χρονου καλλιτέχνη, εξαιτίας ερωτικής αντιζηλίας

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ 26 Νοε 2021 | 16:42

Δίκη δολοφονία Ζακ - Ανατριχιαστική κατάθεση: "Κλωτσάγανε τόσο δυνατά που το κεφάλι τιναζόταν"

Αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε στη δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου πως "τους φώναζα σταματήστε, θα τον σκοτώσετε"

ΑΠΟ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 25 Νοε 2021 | 13:21

Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ, του Εντγκαρ Άλλαν Πόε στο θέατρο Δρόμος

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διήγημα αυτό του Πόε "Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ" μεταφέρεται στο θεατρικό σανίδι με τους πρωταγωνιστές να βγαίνουν από τα παγωμένα άρθρα των εφημερίδων και να ζωντανεύουν στη σκηνή.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΤΑΘΗ ΛΙΒΑΘΙΝΟΥ 25 Νοε 2021 | 13:09

"Συμφορά από το πολύ μυαλό" στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Οι πρώτες φωτογραφίες της παράστασης

Το Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα θέατρα της αθηναϊκής σκηνής, περνάει στη νέα του εποχή.

"Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ" 25 Νοε 2021 | 11:23

Εριξε... βόμβα ο Παύλος Χαϊκάλης: Εγκαταλείπει οριστικά την υποκριτική και μετακομίζει στο χωριό του

"Αποχωρώ για να είναι όλοι ευχαριστημένοι", τονίζει ο Παύλος Χαϊκάλης μετά την κατακραυγή.

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ 25 Νοε 2021 | 10:59

Γλυκά Νερά: Bίντεο της Καρολάιν λίγο καιρό πριν τη δολοφονία - Το τράβηξε ο Αναγνωστόπουλος

Το βίντεο με την Καρολάιν ελήφθη ενώ το ζευγάρι είχε αποκτήσει την μικρή Λυδία, λίγους μήνες πριν από την αποτρόπαιη δολοφονία της 20χρονης στα Γλυκά Νερά.

ΣΤΟ INTERNATIONAL PRESS INSTITUTE 25 Νοε 2021 | 08:39

Συγκλονίζει ο γιος του Γιώργου Καραϊβάζ: "Τον πατέρα μου τον σκότωσε το σύστημα που πολεμούσε"

Ο Δημήτρης Καραϊβάζ, γιος του Γιώργου, παραχώρησε συνέντευξη στο International Press Institutete σε ένα αφιέρωμα για τις επιπτώσεις που έχουν οι δολοφονίες δημοσιογράφων στην ελευθερία του τύπου.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 25 Νοε 2021 | 07:42

Μπέτυ Μαγγίρα: Με total black leather look σε βραδινή εμφάνιση [εικόνες]

Μία πάρα πολύ κομψή βραδινή εμφάνιση στο θέατρο πραγματοποίησε η Μπέτυ Μαγγίρα.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΗΛΙΘΙΩΝ 24 Νοε 2021 | 14:04

Ο Πέτρος Τατσόπουλος για τον Αρη Σερβετάλη: "Η βλακεία σκοτώνει"

Ένα πολύ αυστηρό κείμενο του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου για τους αρνητές, αντιεμβολιαστές και τον ηθοποιό Αρη Σερβετάλη

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 24 Νοε 2021 | 10:31

Το καρφί της Αθηναΐδας Νέγκα σε Σερβετάλη και Λαζόπουλο: Θα έπαιζαν για ανθρώπους που δεν έχουν πληρώσει εισιτήριο;

Η απόφαση του Άρη Σερβετάλη να αποχωρήσει από το έργο που έπαιζε προκάλεσε αντιδράσεις. Υπέρ του ο Λαζόπουλος, τα καρφιά της Νέγκα στα social media.