Καποδίστριας: Δύο 24ωρα πριν τη δολοφονία

Το θεατρικό έργο «Capo d' Istria» που ανεβαίνει 2 Απριλίου, στο Beton 7 – Ο Καζαντζάκης, τα αρχεία, ο Κένεντι και η τρέχουσα ειδησεογραφία – Η σκηνοθέτις Αναστασία Κουμίδου στο TheTOC.gr

Καποδίστριας: Δύο 24ωρα πριν τη δολοφονία

Λίγο πριν από την πολιτική δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια και πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο 24ωρα της ζωής του. Αυτή είναι η «στιγμή» που εστιάζει η Αναστασία Κουμίδου, η οποία υπογράφει τη διασκευή και σκηνοθεσία του θεατρικού έργου «Capo d' Istria», που ανεβαίνει για οκτώ παραστάσεις, από τις 2 Απριλίου, στο Beton 7.

Η Αναστασία Κουμίδου εξηγεί στο TheTOC.gr ότι δεν πρόκειται για ιστορικό έργο, ότι, η παράσταση έχει σύγχρονη ματιά και ότι επί της ουσίας, η θεατρική σύνθεση με θέμα την πολιτική δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, ήταν μία αφορμή να προσεγγίσει τα σκοτεινά παιχνίδια και τις δολοπλοκίες της πολιτικής, ανεξαρτήτως εποχής και ιστορικής συγκυρίας.

Η έρευνα που προηγήθηκε είναι εντυπωσιακή: Με σημείο εκκίνησης το έργο του Καζαντάκη «Καποδίστριας», η Κουμίδου αναζήτησε στοιχεία στην προσωπική αλληλογραφία του Κυβερνήτη με την Ρωξάνδρα Στούρτζα -με την οποία υπήρξε ερωτευμένος- στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, σε ντοκιμαντέρ και έφτασε μέχρι τον Κένεντι και την τρέχουσα πολιτική ειδησεογραφία.

Καποδίστριας: Δύο 24ωρα πριν τη δολοφονία

Πώς βλέπει την ελληνική ιστορία μια Ελληνίδα που έζησε χρόνια στο εξωτερικό;

Η Αναστασία Κουμίδου έζησε και εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, για δώδεκα χρόνια στις ΗΠΑ -είχε προηγηθεί μία διετία στο Λονδίνο. Οι εθνικές γιορτές είχαν για εκείνην -με τα μάτια των ομογενών και τη χιλιομετρική απόσταση- έναν χαρακτήρα σχεδόν «φολκλoρικό». Γι αυτό και στην ερώτηση του TheTOC.gr τί σημαίνει για έναν δημιουργό της γενιάς της (είναι 45 χρονών) η επέτειος της 25ης Μαρτίου, η Κουμίδου απαντά «Για τις επετείους, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σε κάθε έκφανσή τους, με τρομάζουν...»

Καποδίστριας: Δύο 24ωρα πριν τη δολοφονία - εικόνα 2
Οι ηθοποιοί της παράστασης "Capo d' Istria"

Σημείο εκκίνησης το έργο του Καζαντζάκη «Ιωάννης Καποδίστριας»

«Ένα επιστημονικό άρθρο πάνω στον καζαντζακικό «Καποδίστρια», στάθηκε η αφορμή για να έρθω σε επαφή και να διαβάσω το παραγνωρισμένο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο λειτούργησε ως αρχική έμπνευση για το «Capo D’ Istria». Το ταξίδι λοιπόν, ξεκινάει κάπως έτσι λέει στο TheTOC.gr. «Βεβαίως, ακολούθησαν μήνες διευρυμένης ερευνητικής εργασίας...»

Η αλληλογραφία του Καποδίστρια με τη Ρωξάνδρα Στούρτζα και ο ... Κένεντυ

«Η έρευνα συμπεριέλαβε αρχειακό υλικό που είχε ως εφαλτήριο την τραγωδία του Καζαντζάκη και τη βασική χωροχρονική συνθήκη των δύο τελευταίων ημερών ζωής του Καποδίστρα, την αλληλογραφία του ιδίου και της Ρωξάνδρας Στούρτζα όπως αποτυπώνεται στο 600 σελίδων βιβλίο της Ελένης Κούκου, υλικό από τον οδηγό εκδόσεων της Βουλής των Ελλήνων, τα ευρισκόμενα έργα του Γεωργίου Τερτσέτη, τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, μυθιστορήματα και ντοκιμαντέρ για τα πρόσωπα και τα γεγονότα της εποχής, νουβέλες των Σατομπριάν, Γκαίτε, αλλά και έργα του Σαίξπηρ, τους πολιτικούς λόγους του Κένεντι και φυσικά, την τρέχουσα πολιτική ειδησεογραφία.

Καποδίστριας: Δύο 24ωρα πριν τη δολοφονία - εικόνα 3

Ταυτόχρονα ερευνήσαμε γκραβούρες και εικαστικά έργα της εποχής, όχι μόνο ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά και ρωσικά, μελετήσαμε τηλεοπτικές πολιτικές ομιλίες σύγχρονων πολιτικών καθώς και κινηματογραφικά πολιτικά θρίλερ και πολλά άλλα που μας βοήθησαν να φτιάξουμε έναν καμβά, μια σκαλωσιά για την πρώτη συγγραφική απόπειρα.

Όλο αυτό το ατελείωτο υλικό αποτυπώθηκε με μία θεατρική δομή που αρδεύει από την ιστορική έρευνα αλλά φωτίζει τα γεγονότα μέσα από μιά σύγχρονη ματιά, σε μια παράσταση 70 λεπτών -μια αυστηρή χρονική παράμετρος, που ορίζει το φεστιβάλ των Θεατρικών Συνθέσεων...»

Σημείο αναφοράς ο ανεκπλήρωτος έρωτας για τη Ρωξάνδρα

«Μετά από πολλαπλά γραψίματα και σβησίματα, αλλαγές, ακυρώσεις και επαναπροσδιορισμούς, επικεντρωθήκαμε στον ανεκπλήρωτο έρωτα της Ρωξάνδρας Στούρτζα μέσα από τον οποίο ταξιδεύουμε, για να βρεθούμε μπροστά στις πολιτικές συναντήσεις του Κυβερνήτη και των άλλων πολιτικών...»

Τα ιστορικά πρόσωπα της εποχής ως σύγχρονες μορφές της πολιτικής

«Αντιμετωπίσαμε τα ιστορικά πρόσωπα ως σύγχρονες, αλλά όχι αντίστοιχες, μορφές της πολιτικής σκηνής σε ένα άχρονο χρόνο. Αποφύγαμε την αποτύπωση της «εντύπωσης» που έχει ο καθένας μας για τον Κολοκοτρώνη, τον Μακρυγιάννη ή άλλων ιστορικών αρχέτυπων, αλλά αφήσαμε τα πρόσωπα να μιλήσουν με μια γλώσσα που μπορεί να ακουμπήσει και να ακουστεί στο σήμερα, στο αύριο, σ’ αυτόν τον τόπο και ίσως και σε κάποιον άλλον.

Είναι το δίπολο νόμος – συμφέρον, πολίτης – οπαδός, επιχείρηµα - γροθιές, Χρέος (ιδεατό) - χρέος (χρήμα) πάνω στο οποίο κινείται η διελκυστίνδα του έργου...»

Καποδίστριας: Δύο 24ωρα πριν τη δολοφονία - εικόνα 4
Αναστασία Κουμίδου

Οι επέτειοι με τρομάζουν...

«Όσο για τις επετείους, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σε κάθε έκφανσή τους, με τρομάζουν».

Το έργο «Capo D’ Istria» ανεβαίνει στο πλαίσιο των Θεατρικών Συνθέσεων του Πολυχώρου Beton 7. Τα τελευταία χρόνια, το Beton 7 οργανώνει ένα ετήσιο φεστιβάλ, τις Θεατρικές Συνθέσεις, με συγκεκριμένη, διαφορετική κάθε χρόνο θεματική. Για τη σεζόν 2013 - 2014, ο άξονας του είναι οι διασκευές - συνθέσεις έργων του 19ου αιώνα.

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή / Σκηνοθεσία : Αναστασία Κουμίδου

Σκηνικά / Κοστούμια : Απόστολος Βέττας

Μουσική Σύνθεση : Αντριάνα Μίνου

Φωτισμοί : Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Ξιφασκία: Βαγγέλης Βερτόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη : Χιονία Χιωτέλη

Βοηθός Σκηνικών / Κοστουμιών : Μάρθα Φωκά

Παίζουν: Ρωξάνδρα Στούρτζα: Βίκυ Μαραγκάκη, Giovanni Capo D' Istria: Γιώργος Κροντήρης, Γιάννης Τριανταφύλλου: Νίκος Παπαδόπουλος, Στρατηγός Θοδωράκης: Ακίνδυνος Γκίκας, Σπιούνος / Καπετάνιος: Άλκης Δελαντώνης

Συμμετέχει ο αρχαιολόγος Κώστας Πασχαλίδης.

Info: Ημέρες παραστάσεων : 2, 3, 9, 10, 16, 23, 24, 30 Απριλίου 2014, Ώρα Έναρξης : 21:00, Διάρκεια Παράστασης : 70 λεπτά, τιμές εισιτηρίων : 10€ & 5€ (για φοιτητές και ανέργους)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 12:53

Κομψή στο θέατρο: Το σέξι office look της Καραβάτου και το oversized παλτό της Οικονομάκου

Οι εντελώς διαφορετικές εμφανίσεις την ίδια βραδιά: Το άνετο look της Οικονομάκου και το sexy σύνολο της Καραβάτου.

ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ 17 Ιαν 2022 | 09:32

Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι υγεία - Γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, το 2012, σε ένα ασθενοφόρο στον δρόμο για το Σισμανόγλειο, μετά από έντονη καρδιακή ενόχληση.

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ 13 Ιαν 2022 | 14:12

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί για το θέατρο μαζί με τον Δαδακαρίδη - Τι ετοιμάζουν με τον Γιάννη Μπέζο

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης πρωταγωνιστούν στις "Αινιγματικές Παραλλαγές". Ο Σωτήρης Τσαφούλιας συναντάει σκηνοθετικά τον Δαδακαρίδη.

ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ 13 Ιαν 2022 | 12:34

Απίστευτη γκάφα της ΕΛΑΣ: Συνέλαβαν λάθος άνθρωπο για τη δολοφονία του Ρώσου μαφιόζου - Έμπλεξαν τα... αποτυπώματα

Ο 48χρονος ομογενής από τη Γεωργία δεν είναι ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Ρώσου αρχιμαφιόζου Σολόνικ και της συντρόφου του πρώην Μις Ρωσία Σβετλάνα Κότοβα.

ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ 12 Ιαν 2022 | 07:50

Η διπλή δολοφονία του Ρώσου μαφιόζου και της Ρωσίδας καλλονής στην Ελλάδα που εξιχνιάστηκε μετά από 25 χρόνια

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τη διπλή δολοφονία, τον Φεβρουάριο του 1997, ο κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός των εκτελέσεων, βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρχών.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 10 Ιαν 2022 | 15:44

Δολοφονία Καραϊβάζ: Συγκλονίζει το μήνυμα της συζύγου του 9 μήνες μετά - "Προσπαθώ να μάθω να ζω χωρίς εσένα"

Οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ που έπεσε νεκρός από τα πυρά των εκτελεστών του στις 9 Απριλίου σχεδόν έξω από το σπίτι του παραμένουν ασύλληπτοι

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ 07 Ιαν 2022 | 19:45

Φρίκη στη Γαλλία: Έκοψε το κεφάλι και τα γεννητικά όργανα του θύματός του και τα πήγε στην Αστυνομία

"Ένα άτομο πήγε στην αστυνομία του Φρεζίς, αφού έκοψε το κεφάλι και τα γεννητικά όργανα ενός άνδρα" ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας

ΤΗΣ ΡΟΞΥ 07 Ιαν 2022 | 11:04

Γλυκά Νερά - Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Μήνυση για την δολοφονία του σκύλου της Καρολάιν

Μήνυση κατά του πιλότου υπέβαλε το φιλοζωικό σωματείο, από το οποίο είχε πάρει η Καρολάιν την Ρόξυ. Με ποιες ποινές είναι αντιμέτωπος.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 03 Ιαν 2022 | 22:03

Σπύρος Χατζηαγγελάκης: Αυτός έκανε τη φάρσα στο θέατρο - "Συγγνώμη, ήταν μια εφηβική πλάκα"

Ο ηθοποιός Σπύρος Χατζηαγγελάκης συνελήφθη για τηλεφωνική φάρσα που έκανε την Πρωτοχρονιά στο θέατρο "Νέος Ακάδημος", λίγο πριν την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 03 Ιαν 2022 | 16:17

Μοσχάτο: Αυτός είναι ο 42χρονος που εκτέλεσαν με 4 σφαίρες - Μέλος της διαβόητης Γεωργιανής μαφίας "VOR V ZAKONE" [Βίντεο]

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με... "άρωμα" Γεωργιανής μαφία κρύβεται πίσω από την δολοφονική επίθεση σε βάρος του 42χρονου στο Μοσχάτο.

ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ Η ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΗ ΦΑΡΣΑ 03 Ιαν 2022 | 14:40

Συνελήφθη γνωστός πρωταγωνιστής: Τηλεφώνησε για βόμβα στο θέατρο που παίζει...για να κάνει φάρσα [βίντεο]

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά γνωστός ηθοποιός τηλεφώνησε στο ταμείο του θεάτρου όπου εμφανίζεται , λέγοντας ότι "έχει τοποθετηθεί βόμβα"

ΕΙΧΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ 03 Ιαν 2022 | 06:30

Φρίκη στην Ιταλία: Δολοφόνησε το επτάχρονο παιδί του κι έκρυψε το πτώμα στη ντουλάπα για να εκδικηθεί τη γυναίκα του

Ένας 40χρονος στη Βαρέζε της Ιταλίας, δολοφόνησε το επτάχρονο παιδί του κι έκρυψε το πτώμα στη ντουλάπα για να εκδικηθεί τη γυναίκα του.

ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ 03 Ιαν 2022 | 06:28

Έγκλημα στο Μοσχάτο: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών με... άρωμα Γεωργιανής μαφίας

Οι Αρχές αναζητούν απαντήσεις για τα κίνητρα της "μαφιόζικης" εκτέλεσης, εξετάζοντάς το παρελθόν και τις επαφές του 42χρονου που δολοφονήθηκε στο Μοσχάτο.