Κάρμινα Μπουράνα στο Ηρώδειο από την Καμεράτα

24 κοσμικά ποιήματα για την τύχη, τον έρωτα και το κρασί, ένα έργο σταθμός του 20ου αιώνα

karmina-mpourana-sto-irwdeio-apo-tin-kamerata
SHARE THIS
0
SHARES

Σπάνια ένα έργο και μάλιστα του 20ού αιώνα κατάφερε να γίνει τόσο διάσημο όσο η καντάτα «Κάρμινα Μπουράνα» του γερμανού συνθέτη και μουσικού παιδαγωγού Καρλ Ορφ. Και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο το να εξηγηθεί η αιτία: πρόκειται για μια σειρά από εξαιρετικά εύληπτα μα έντεχνα γραμμένα τραγούδια, δοσμένα με λαμπρή ενορχήστρωση, ικανά να δημιουργήσουν στον ακροατή το κλίμα άμεσης ευεξίας που οι στίχοι περιγράφουν.

Καρλ Ορφ
Καρλ Ορφ

Το χειρόγραφο που βρέθηκε περιλαμβάνει 228 ποιήματα, θρησκευτικού και κοσμικού περιεχομένου, πολλά από τα οποία είναι γραμμένα σε διάφορες γλώσσες ή χρησιμοποιούν λέξεις από διαφορετικές γλώσσες μέσα στο ίδιο ποίημα (Μακαρονισμός). Ο Ορφ μελοποίησε 24 κοσμικά ποιήματα για την τύχη, τον έρωτα και το κρασί.

H πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 8 Ιουνίου 1937 στη Φρανκφούρτη. Η μεγάλη επιτυχία των Carmina Burana αιφνιδίασε τον Ορφ, που έγραψε έμπλεος χαράς στον εκδότη του: «Ό,τι συνέθεσα μέχρι τώρα και το έχεις στην κατοχή σου πρέπει να καταστραφεί. Το έργο μου αρχίζει με το Carmina Burana».

 

Έργο με πρωτοφανή απήχηση  και μοναδική επιτυχία τα «Κάρμινα Μπουράνα» παρουσιάζονται από την  Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό την διεύθυνση του πολυβραβευμένου αρχιμουσικού Γιώργο Πέτρου, στο Ηρώδειο στις 18 Ιουνίου.

Η Καμεράτα αναμετράται για πρώτη φορά με τον κολοσσιαίο συμφωνικό και χορωδιακό όγκο του έργου, πλαισιωμένη από τρεις σπουδαίους Έλληνες σολίστ: την σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση,  τον αγαπημένο του κοινού βαρύτονο Χαρη Ανδριανό και το διακεκριμένο τενόρο Αντώνη Κορωναίο. 

 

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Χριστίνα Πουλίτση - σοπράνο

Αντώνης Κορωναίος - τενόρος

Χάρης Ανδριανός - βαρύτονος

Συμμετέχουν:

Χορωδία της ΕΡΤ, (διδασκαλία Νίκος Κοτροκόης)

Χορωδία του Δήμου Αθηναίων (διδασκαλία Σταύρος Μπερής),

Παιδική χορωδία του Ωδείου Αθηνών με τη συμμετοχή παιδιών από τα Δημοτικά Ωδεία Πειραιά και Αταλάντης (διδασκαλία Καλλιόπη Γερμανού, Χριστίνα Μιχαλάκη)

Στέφανος Νάσος, Απόστολος Παληός - πιάνο

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook