Καστρί Γρεβενών: η … άλλη Αμφίπολη

Ο στρατηγός Πολυπέρχων, ο γάμος της κόρης του Φιλίππου Β΄ κι άλλες ιστορίες του Μακεδονικού βασιλείου συνδέονται με την χώρα των Τυμφαίων, στην ανατολική Πίνδο.

«Βρισκόμαστε στην Ακρόπολη μιας αρχαίας πόλης στο κέντρο μιας περιοχής που την ονομάζουμε χώρα των Τυμφαίων. Τυμφαίοι επίλεκτοι στρατιώτες ακολούθησαν τον Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία του στην Ανατολή με επικεφαλής τον στρατηγό Πολυπέρχοντα. Η χώρα αυτή ήταν η δυτική παρειά του Μακεδονικού βασιλείου. Από εδώ κατάγεται και ο Πολυπέρχων που έπαιξε μεγάλο ρόλο στα χρόνια της διαδοχής του Αλέξανδρου, στην αρχή προστατεύοντάς τον και μετά περνώντας στο αντίπαλο στρατόπεδο συστρατευόμενος με τους αντιπάλους της».

Κάπως έτσι ξετυλίγεται το νήμα της αφήγησης μιας ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο στο Καστρί στην ορεινή περιοχή στο Πολυνέρι Γρεβενών, όπου εδώ και 15 χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη εξερευνά αθόρυβα την τειχισμένη Ακρόπολη μιας κλασσικής πόλης. Μιας Ακρόπολης από τις λίγες στην Ελλάδα που είναι ταυτόχρονα οχυρωματικός και λατρευτικός τόπος και που συνδέεται με τις ιστορίες του Μακεδονικού βασιλείου. Η ανασκαφική ομάδα βρήκε το ναό, μια δωρική στοά, και μπορεί πλέον να μιλά για μια λατρευτική μονάδα που χρονολογείται στο τέλος του 4ου αιώνα π. Χ. (Το μνημείο δηλαδή να είναι σύγχρονο με αυτό του τύμβου Καστά της Αμφίπολης σύμφωνα με τη χρονολόγηση που έχει δώσει η ανασκαφέας του τελευταίου).

Ένα δημόσιο έργο - σταυροδρόμι

«Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι σε μια τέτοια ορεινή περιοχή έχουμε μια οργανωμένη Ακρόπολη, ένα δημόσιο έργο, που κατά κάποιο τρόπο ελέγχει 3 δρόμους: προς την ΄Ηπειρο, προς τη Θεσσαλία και προς τη Μακεδονία», είπε στο TheTOC η κυρία Στέλλα Δρούγου, ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που κρατά τα «ηνία» της ανασκαφής στο Καστρί. Σύμφωνα με την κυρία Δρούγου, «η χώρα των Τυμφαίων ήταν πάρα πολύ σημαντική για το Βασίλειο της Μακεδονίας. ΄Οταν ο Φίλιππος Β΄ πάντρεψε την κόρη του – και στον εορτασμό εκείνων των γάμων δολοφονήθηκε - με το Βασιλιά της Ηπείρου, Αλέξανδρο, της έδωσε για προίκα αυτή τη χώρα. Πιθανώς και η Ολυμπιάδα από ένα γονιό της να έχει καταγωγή απ' αυτή την περιοχή». Η κυρία Δρούγου δέχτηκε προσφάτως επίσκεψη στους χώρους της ανασκαφής από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μίλτο Παπανικολάου, και τον βουλευτή Γρεβενών Τιμολέων Κοψαχείλη και έκανε δηλώσεις στο www.greveniotis.gr.

«Εχουμε ένα πολύ σημαντικό κέντρο του Μακεδονικού βασιλείου»

Όπως δήλωσε, το Καστρί είναι από τους νέους αρχαιολογικούς χώρους – αναγνωρίστηκε πριν μερικά χρόνια από το ΥΠΠΟΑ – και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που βρίσκουμε δείχνουν πλούτο και επέμβαση εξουσίας. «Σίγουρα έχουμε πολύ σημαντικό κέντρο του Μακεδονικού βασιλείου». Σύμφωνα με την κυρία Δρούγου, στο μέλλον με πιο συστηματική δουλειά, ο αρχαιολογικός χώρος στο Καστρί μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους χώρους της δυτικής Μακεδονίας. Το φυσικό κάλος, η ιδιαίτερη σημασία της ανατολικής Πίνδου μας δίνει το δικαίωμα να προσθέσουμε και την αρχαιολογική αξία», λέει.

Αρχαιολογικό εργαστήρι στο παλιό δημοτικό σχολείο του Πολυνερίου

Η ίδια τόνισε την σημαντικότητα της χρηματοδότησης που επιτεύχθηκε από το ΕΣΠΑ, ποσού περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, καθώς θα καταστεί εφικτό να κατασκευαστούν σκέπαστρα και περιφράξεις στα ευρήματα έτσι ώστε να προστατευτούν και να δημιουργηθεί ένας πυρήνας αρχαιολογικού χώρου, δίνοντας τη δυνατότητα στους μελλοντικούς αρχαιολόγους να μπορούν να κάνουν την έρευνά τους, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί αρχαιολογικό εργαστήρι στο παλιό δημοτικό σχολείο του Πολυνερίου. Σκοπός του είναι να μπορούν να το χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι ως στρατηγείο για να κάνουν τις μελέτες τους. «΄Εχουμε να κάνουμε με μια πάρα πολύ σημαντική ερευνητική και αναπτυξιακή επιστημονική μονάδα εδώ στην περιοχή που, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στην επισκεψιμότητά της. Κάνουμε απλώς μια καλή αρχή και οι επόμενες γενιές θα πάρουν τη σκυτάλη...», αναφέρει η κυρία Δρούγου. Η ίδια ομολογεί ότι οι εποχές είναι λίγες και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η έρευνα είναι λίγα. Πιστεύω, όμως. Πιστεύω στο μεράκι και στο πάθος των Ελλήνων…», καταλήγει.

Τα πλάνα των ευρημάτων και των εργασιών ανάδειξής τους είναι από την κάμερα του www.greveniotis.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 08 Ιουν 2021 | 07:23

Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλάει στο TheTOC για το 8ωρο, τις απεργίες και τον... ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλάει στο TheTOC για το εργασιακό νομοσχέδιο, τις ρυθμίσεις για τον χρόνο εργασίας και τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ 24 Ιουν 2021 | 08:18

Βραδιές κινηματογραφικού καύσωνα: Όλες οι ταινίες πρώτης προβολής στα θερινά σινεμά

Οι πέντε πρεμιέρες και οι επανεκδόσεις που παίζονται εν μέσω καύσωνα στα θερινά σινεμά.

190 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 23 Ιουν 2021 | 13:17

Φεστιβάλ Πέτρας: "Οραματισμοί - Ιωάννης Καποδίστριας" [εικόνα - βίντεο]

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 190 χρόνων από την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, η βραβευμένη μουσική παράσταση του συνθέτη Γιώργου Βούκανου, "Οραματισμοί – Ιωάννης Καποδίστριας" , παρουσιάζεται στις 30 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Πέτρας του Δήμου Πετρούπολης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 23 Ιουν 2021 | 07:43

Φεστιβάλ Αθηνών: Οσα θα δούμε αυτή την εβδομάδα σε Ηρώδειο, Πειραιώς 260 και Επίδαυρο

Ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και χορού παρουσιάζει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αυτή την εβδομάδα στην Πειραιώς 260, στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο.

«Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΙ ΕΣΥ» 21 Ιουν 2021 | 23:24

"You and AI": Μια έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη στο Πεδίον του Άρεως

Φεστιβάλ για την τεχνητή νοημοσύνη, όχι ως μελλοντική πιθανότητα, αλλά ως καθημερινή πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΚΡΙΣΤΙΣ 19 Ιουν 2021 | 11:23

Αντίγραφο της Μόνα Λίζα πωλήθηκε έναντι 2,9 εκατ. ευρώ - Ο πίνακας είναι το αυθεντικό έργο, λέει ο ιδιοκτήτης του

Ο ιδιοκτήτης του, ο έμπορος αντικών Ρέιμοντ Χέκινγκ, ισχυρίστηκε ότι αυτός ο πίνακας είναι το αυθεντικό έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

18 Ιουν 2021 | 15:09

Οι σειρές που βλέπουν περισσότερο οι Έλληνες στο Netflix

Οι πέντε σειρές που στην παρούσα φάση βλέπουν όλοι στην πλατφόρμα streaming.

ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ 17 Ιουν 2021 | 13:45

Βραβεία Ιρις 2021: Ολοι οι νικητές και οι φωτογραφίες από τη λαμπερή βραδιά

Η λαμπερή βραδιά της απονομής των Βραβείων Ιρις 2021, στο θέατρο Αλσος.

400 ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ, 70 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 17 Ιουν 2021 | 10:50

Dior Celebrates Greece: Απόψε η φαντασμαγορική επίδειξη του οίκου Dior στο Καλλιμάρμαρο

Η αντίστροφη μέτρηση για τη φαντασμαγορική επίδειξη μόδας του οίκου Dior στο Καλλιμάρμαρο έχει ξεκινήσει. Οι προσκεκλημένοι, τα μέτρα ασφαλείας.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ 17 Ιουν 2021 | 06:58

Κλειστά ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς λόγω της επίσκεψης φον ντερ Λάιεν

Κλειστά για τους επισκέπτες σήμερα, Πέμπτη 17 Ιουνίου, θα παραμείνουν ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας.

17 Ιουν 2021 | 06:22

Στο θερινό Λαϊς άγνωστα ελληνικά αριστουργήματα από τη συλλογή της Ταινιοθήκης

Από τις 28 Ιουνίου έως και τις 7 Ιουλίου, οι ταινίες θα προβάλλονται στο ψηφιακό σινεμά της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr δωρεάν.

ΠΑΛΙΟ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ 15 Ιουν 2021 | 13:43

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης γράφει γράμμα σε ένα κορίτσι που θα αποτύχει στις Πανελλαδικές

Το κείμενο του Χρήστου Χωμενίδη για τους υποψηφίους στις Πανελλαδικές και το ενδεχόμενο της αποτυχίας

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 15 Ιουν 2021 | 09:58

Το Χόλιγουντ στη Θεσσαλονίκη: Με Μπαντέρας, Μπόσγουορθ, 300 ηθοποιούς και 1.000 κομπάρσους η ταινία "Barracuda"

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί τέλη Ιουνίου ο Ισπανός διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Αντόνιο Μπαντέρας,