Κατακραυγή κι ανησυχία για τη Ρόδο: Η «ριβιέρα» θα μείνει ...άφαντη;

Πρώτα έκαναν διαγωνισμό και μετά κήρυξαν τη περιοχή αρχαιολογική ζώνη;Τι λέει ο επενδυτής, ο Περιφερειάρχης, το υπουργείο κι οι αρχαιολόγοι για το θρίλερ της Αφάντου

Κατακραυγή κι ανησυχία για τη Ρόδο: Η «ριβιέρα» θα μείνει ...άφαντη;

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να χαρακτηρίσει ως αρχαιολογική ζώνη μια έκταση 10.000 στρεμμάτων στην Αφάντου της Ρόδου απειλώντας να ματαιώσει μια επένδυση για την οποία είχε υπάρξει και κυβερνητική δέσμευση.

«Σκόπιμα διώχνουν τους επενδυτές από την Ελλάδα», αναφέρει ο Μερκούριος Αγγελιάδης, ο επιχειρηματίας που οραματίστηκε να δημιουργήσει τη «Ριβιέρα της Μεσογείου» στη Ρόδο. Σε συνέντευξή του στο Capital.gr, ο κ. Αγγελιάδης αναφέρει: «Ολη αυτή η ιστορία είναι για να ματαιωθεί η επένδυση. Είναι δυνατό πριν γίνει ο διαγωνισμός να μην έχει ελεγχθεί ότι ο χώρος είναι αρχαιολογικός;»

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του Ελληνοαμερικανού, εγνωσμένου κύρους, επιχειρηματία: «Αν δεν μου το δώσουν όπως λέει η προκήρυξη του διαγωνισμού και όπως το πήρα, κάνοντας αυτή την προσφορά, θα αποχωρήσω, θα απαιτήσω από το ελληνικό δημόσιο τις δαπάνες που έχω ξοδέψει μέχρι σήμερα και θα ζητήσω και τις αποζημιώσεις στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ή όπου αλλού χρειαστεί». Σημειωτέον, ο ίδιος έχει δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό, πάνω από 1 εκατ. ευρώ τόσο για το Master plan της επένδυσης από μελετητικό γραφείο της Νέας Υόρκης, όσο και για την νομική υποστήριξη στην Αθήνα, καθώς αντίστοιχα και τεχνική υποστήριξη.

Ο κ. Αγγελιάδης θέλησε να πάει κόντρα σε αυτό που υπογραμμίζεται σε ελληνοαμερικανικούς επιχειρηματικούς κύκλους, όταν διαχωρίζονται πλήρως τα πατριωτικά συναισθήματα και η αγάπη για την Ελλάδα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Θέλησε –παρά τα γνωστά προβλήματα του δυσκίνητου και γραφειοκρατικού ελληνικού κράτους– να κάνει όλα όσα απαιτούνται, μέχρι να αρχίσει το έργο να παίρνει σάρκα και οστά. Και το «πλήρωσε».

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: Οι αποφάσεις του ΥΠΠΟ είναι «μη σοβαρές»

Με δηλώσεις του στον «Ελεύθερο Τύπο», ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, χαρακτηρίζει «μη σοβαρές» τις αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού με τις οποίες συμπεριλαμβάνονται στο χαρακτηρισμό του αρχαιολογικού χώρου και τα 1.615 στρέμματα της παραχώρησης. «Το 2015 το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) για το ακίνητο κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας χωρίς να υπάρχει αρχαιολογική ζώνη», σημειώνει. «Μήπως δεν είχε περάσει από το υπουργείο Πολιτισμού; Φυσικά και είχε περάσει Η επιστημοσύνη, λοιπόν, πότε τους έπιασε; Το 2016, μήνες αργότερα...»

Το υπουργείο: Η αναοριοθέτηση δεν απειλεί την τουριστική ανάπτυξη

«Η κήρυξη του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην ακύρωση του επενδυτικού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, αντιθέτως βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή», αναφέρει με επιστολή που στέλνει με τη σειρά του το υπουργείο Πολιτισμού.

«Οι όποιες εμπλοκές και καθυστερήσεις, που δήθεν έχουν πλήξει την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους ως φορέα συνεργασίας για επενδύσεις, οφείλονται σε επιλογές αμφιλεγόμενων ακινήτων -που έγιναν από προηγούμενες ηγεσίες ΤΑΙΠΕΔ και κυβερνώντων- με πλείστα όσα θέματα αρχαιολογικά, περιβαλλοντικά και στρατιωτικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Η διαχείριση τέτοιων προβληματικών φακέλων, που κληρονομήθηκαν, με την ταυτόχρονη θεμελιώδη υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε συνδυασμό με την επίτευξη της ανάπτυξης στο πλαίσιο των κυβερνητικών υποχρεώσεων αποτελεί μια δύσκολη, αλλά αναγκαία ισορροπία που ο υπουργός, η γενική γραμματέας του υπουργείου και οι υπηρεσίες με περίσσιο σεβασμό επιτελούν».

Και η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων: Θέλετε να «τσιμεντοποιήσετε» τα αρχαία!

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διαμαρτύρεται για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου. Σύμφωνα με τη δική τους θέση, «είναι ολοφάνερο ότι για τους φωνασκούντες οι αρχαιότητες δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα απλό "εμπόδιο" στην εκποίηση και τσιμεντοποίηση δημόσιων εκτάσεων».

Η ανακοίνωση του ΣΕΑ

«Μπαράζ δημοσιευμάτων κάνουν λόγο τις τελευταίες μέρες για τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου που δήθεν "εμποδίζει" την υλοποίηση άλλης μίας επένδυσης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με αυτά, σε κλίμα πρωτοφανούς υστερίας – παρά την απεργία των δημοσιογράφων -, εγκαλείται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) για ματαίωση της επένδυσης στην περιοχή. Αφορμή για τη συντονισμένη αυτή επίθεση στάθηκε η ομόφωνη αποδοχή από το ΚΑΣ των εισηγήσεων των αρμόδιων Υπηρεσιών για αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή, με βάση την ύπαρξη σημαντικών αρχαιοτήτων σε αυτή.

Η εν λόγω αποδοχή οδήγησε σε σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου και στη συνακόλουθη Υπουργική Απόφαση για το θέμα. Είναι ολοφάνερο ότι για τους φωνασκούντες οι αρχαιότητες δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα απλό «εμπόδιο» στην εκποίηση και τσιμεντοποίηση δημόσιων εκτάσεων, ακόμη και όταν τόσο οι νόμοι όσο και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας το απαγορεύουν ρητά. Η κήρυξη ενός χώρου ως αρχαιολογικού επιβάλλει κανόνες για την προστασία των αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντός τους, που οφείλουν να σέβονται όλοι».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 69 ΕΤΩΝ 25 Οκτ 2020 | 14:10

Νίκος Μπελογιάννης: Πέθανε ο γιος του "ανθρώπου με το γαρύφαλλο"

Μετά από τα 10 ημέρες νοσηλείας, ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά άφησε την τελευταία του πνοή.

Η EUROLIFE FFH ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 23 Οκτ 2020 | 15:34

Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFH

Δύο εκπαιδευτικές μουσειοσκευές βρίσκονται ήδη στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης Καβάλας

23 Οκτ 2020 | 13:29

Marina Abramović: "Δεν μπορούμε να δούμε την πανδημία ως μια απελπιστική κατάσταση, πρέπει να διατηρήσουμε το χιούμορ μας"

Η καλλιτέχνης - ίσως στο πιο future forward έργο της - πουλάει μια εκδοχή επαυξημένης πραγματικότητας του εαυτού της.

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.