Κατεβάζουν ρολά στην Εθνική Πινακοθήκη οι αρχαιοφύλακες

Κατεβάζουν τα ρολά στην Εθνική Πινακοθήκη οι αρχαιοφύλακες Κυριακές και Αργίες και καταγγέλουν: Δίνονται εκατομμύρια για την ανακαίνισή της, εμείς είμαστε απλήρωτοι.

katebazoun-rola-stin-ethniki-pinakothiki-oi-arxaiofulakes
|
SHARE THIS
0
SHARES

Επίθεση στην Εθνική Πινακοθήκη και στη διευθύντριά της, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, εξαπολύουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ). «Τη στιγμή που η  Εθνική Πινακοθήκη δαπανά εκατομμύρια ευρώ για την επέκτασή της η κυρία Πλάκα αγνοεί την υπαρκτή ανάγκη των εργαζομένων αυτές τις δύσκολες εποχές να αμείβονται για την εργασία τους», αναφέρουν. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα των Κυριακών και των Αργιών, όπως ορίζει ο νόμος. Αποτέλεσμα, να αποφασίσουν να απέχουν από την εργασία τους κατά τις Κυριακές και Αργίες για όσο διάστημα δεν επιλύεται το θέμα τους: Η Εθνική Πινακοθήκη  (σ.σ. που λειτουργεί στους χώρους της Γλυπτοθήκης στο ΄Αλσος Στρατού Γουδή όσο θα προετοιμάζεται η ανακαίνισή της) θα παραμείνει κλειστή, αρχής γενομένης από την Κυριακή 15/3/2015

Ιδού η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων

«Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων ΠΕΥΦΑ και τις παρεμβάσεις μας, ώστε οι εργαζόμενοι αρχαιοφύλακες να πληρώνονται τα δεδουλευμένα των Κυριακών και των Αργιών, όπως ο νόμος ορίζει, δυστυχώς αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό. Τόσο το 2013 όσο και το 2014 και αδιευκρίνιστοι μήνες το 2015 παραμένουν απλήρωτοι. Τη στιγμή που η Εθνική Πινακοθήκη δαπανά εκατομμύρια ευρώ για την επέκτασή της η κυρία Πλάκα αγνοεί την υπαρκτή ανάγκη των εργαζομένων αυτές τις δύσκολες εποχές να αμείβονται για την εργασία τους.

Μετά απ' αυτά, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΕΥΦΑ, συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα να καλύψει μέλη της αρχαιοφύλακες, προκειμένου να απέχουν από την προσφορά εργασίας τους, κατά τις Κυριακές και Αργίες, για όσο διάστημα δεν επιλύεται το θέμα τους.

Για το λόγο αυτό, η Εθνική Πινακοθήκη θα παραμείνει κλειστή, αρχής γενομένης από την Κυριακή 15/3/2015».

 Η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης: ΄Ενα τιτάνιο έργο κόστους 32 εκ. ευρώ

 

   Τριανταδύο εκατομμύρια ευρώ ήταν το προβλεπόμενο ποσό από το ΕΣΠΑ για την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης που υπολογίζεται να παραδοθεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα της διευθύντριάς της, Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα εντός του 2016. Το ποσό αυτό το οποίο περιορίστηκε αισθητά με τις μειώσεις που έγιναν στους διαγωνισμούς και συμπληρώθηκε με δωρεά ύψους 13 εκατ. ευρώ από το Ιδρυμα Νιάρχος η οποία διατίθεται για συγκεκριμένες εργασίες. ΄Ενα κομμάτι της επέκτασης έχει αναλάβει και το υπουργείο Πολιτισμού.

    Οι εργασίες για την ανακαίνιση ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2012. Το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης χαρακτηριστικό έργο του μοντέρνου διεθνούς ρυθμού, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες καθηγητές Νικόλαο Μουτσόπουλο, Παύλο Μυλωνά και Δημήτρη Φατούρο. (Ο πρώτος μελετητής απεχώρησε αργότερα). Θεμελιώθηκε το 1964 και εγκαινιάστηκε το 1976.
     Το μοντέρνο κτήριο της δεκαετίας του '60, θα ντυθεί με μέταλλο και γυαλί και θα επεκταθεί.Στο κτήριο της οδού Μιχαλακοπούλου θα προστεθεί ένας νέος όροφος ενώ θα δημιουργηθεί τριώροφο υπόγειο κτιριακό συγκρότημα.

  Τις αρχιτκετονικές επεμβάσεις υπογράφουν ο αρχιτέκτονας Πάνος Γραμματόπουλος, που συνυπογράφει τη μελέτη με τους Χρήστο Πανουσάκη και Διονύση Βασιλόπουλο. Συγκεκριμένα:

Στο ισόγειο ο επισκέπτης θα συναντά το εκδοτήριο εισιτηρίων, το πωλητήριο και το βεστιάριο. Στο κάτω επίπεδο τοποθετείται το αμφιθέατρο και δίπλα του το κυλικείο, με πρόσβαση στον κήπο.

Παράλληλα στο κέντρο του κτιρίου θα δημιουργηθεί μια γυάλινη «σπείρα», η οποία θα κρύβει μέσα της ένα ανελκυστήρα και μια σκάλα που θα οδηγεί στα υπόγεια που πρόκειται να δημιουργηθούν.

Στο πρώτο επίπεδο του υπογείου θα βρίσκονται οι αίθουσες ενημέρωσης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στο δεύτερο η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, ενώ στο τρίτο οι αποθηκευτικοί χώροι των έργων τέχνης.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook