Κέντρο Πολιτισμού Ι. Νιάρχος:Τα τρία στοιχήματα που κερδήθηκαν

Ολα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου στους χώρους του ΚΠΙΣΝ παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου και του Α. Δρακόπουλου σε τηλεδιάσκεψη στη Νέα Υόρκη

kentro-politismou-i-niarxosta-tria-stoiximata-pou-kerdithikan
|
SHARE THIS
0
SHARES

Τρία στοιχήματα κερδήθηκαν στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σύμφωνα με τη συνέντευξη τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στους χώρους του με αφορμή τη συμπλήρωση του μισού της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΠΙΣΝ:

 Η επισκεψιμότητα, η αποτελεσματική οικονομική διαχείριση και η διασφάλιση της μετάβασης και λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) στο νέο τους σπίτι και της αξιοποίησης των τεράστιων νέων δυνατοτήτων που τους προσφέρει ο εγκατεστημένος εξοπλισμός στο ΚΠΙΣΝ.

 ΄Οσον αφορά στο πρώτο, ενώ η πιο αισιόδοξη αρχική πρόβλεψη μιλούσε για 700.000 επισκέψεις ανά έτος, το 2017 οι επισκέψεις ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια, ενώ το 2018, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν ήδη φτάσει τα 3,4 εκατομμύρια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Νίκος Μανωλόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Οι κάτοικοι της Αττικής έρχονται και ξανάρχονται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επιβραβεύοντας τη δημιουργία ενός χώρου υψηλής αισθητικής και πολιτισμού που τους προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες, με σεβασμό σε όλο ανεξαιρέτως το κοινό, με φροντίδα για τις ανάγκες του και με ασφάλεια.»

 Σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, το οικονομικό αποτέλεσμα του 2017 ήταν κατά 2,3 εκατομμύρια ευρώ καλύτερο από τον προϋπολογισμό του Επιχειρησιακού Σχεδίου που είχε κατατεθεί κατά την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Δημόσιο, ενώ και το 2018 κινείται σε αντίστοιχα επίπεδα.

  «΄Όταν είχαμε ξανασυναντηθεί εδώ για την τελετή παράδοσης ο κύριος Δρακόπουλος είχε αναφερθεί σε διάφορα ανησυχητικά e-mails, τα οποία λαμβάναμε και εμείς, σχετικά με την τύχη που θα είχε ο χώρος από τη στιγμή που θα περνούσε στο Δημόσιο. Τότε ο κόσμος αναρωτιόταν: που αφήνετε αυτό το εγχείρημα; Θα το καταστρέψει το δημόσιο είχε πει. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, το στοίχημα φαίνεται, να κερδίζεται, τουλάχιστον προς το παρόν: Ελπίζω να τους διαψεύσουμε όλοι μαζί. Το λέω με πραγματική έννοια: ο δημόσιος τομέας μπορεί να είναι στην Ελλάδα μέρος της λύσης και όχι πάντα μέρος του προβλήματος. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι είχαμε Δημόσιο αλλά δεν κρατήσαμε αρκετά το δημόσιο χαρακτήρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παρών ως επικεφαλής του εποπτεύοντος υπουργείου του ΚΠΙΣΝ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέθεσε επίσης ότι  «Πρέπει όλοι να συγχαρούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΠΙΣΝ, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ο κ. Μανωλόπουλος και όλη η ομάδα του, με μια εξαιρετική οικονομική διαχείριση» ενώ απηύθυνε και τις ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ, Σταύρος Ζουμπουλάκης, αφού τόνισε τη δυσκολία συνύπαρξης της ΕΛΣ, της ΕΒΕ και του ΚΠΙΣΝ ανέφερε ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη έχοντας την θερμή συμπαράσταση του υπουργείου Παιδείας είδε τον προυπολογισμό να εκτινάσσεται από τις 240.000 ευρώ (τη χρονιά που ανέλαβε πρόεδρος) στα 8.341.000 ευρώ για το 2018. «Η ΕΒΕ στην πραγματικότητα δεν έχει έρθει ακόμα στο ΚΠΙΣΝ, δεν έχει ξεκινήσει δηλαδή η πλήρης και κανονική λειτουργία της. Από τις 2 Ιουλίου λειτουργούν δοκιμαστικά κάποια τμήματα όπως το τμήμα περιοδικών. Λειτουργεί επίσης εν μέρει και το δανειστικό τμήμα», είπε.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν κι η τοποθέτηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργου Κουμεντάκη, ο οποίος ανέφερε ότι η ΕΛΣ από ότι τα 12,5 εκατομμύρια που λαμβάνει για καλλιτεχνικό έργο, μισθοδοσίες, κλπ, υποχρεούται πια να δίνει τα 4,7 εκατομμύρια στην ΚΠΙΣΝ Α.Ε. (του χρόνου με τις προσαυξήσεις θα γίνουν 5 εκατομμύρια ευρώ). Πως θα λύνεται το πρόβλημα; Προσωρινά μέσω έκτακτων επιχορηγήσεων, ήταν η απάντηση.

Σχετικά με τα αποτελέσματα, αλλά και τα επόμενα βήματα του ΚΠΙΣΝ, ο Νίκος Μανωλόπουλος δήλωσε: «Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της επισκεψιμότητας, κεντρικός στόχος σήμερα είναι ο εμπλουτισμός της προσφοράς του ΚΠΙΣΝ προς το κοινό και το κοινωνικό σύνολο. Η κοινή ανάπτυξη ΚΠΙΣΝ, ΕΛΣ, ΕΒΕ είναι στόχος-κλειδί για την περίοδο που διανύουμε».

Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη με Νέα Υόρκη και τον Ανδρέα Δρακόπουλο με τους συνεργάτες του. Παρακολουθεί (δεξιά) ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Νίκος Μανωλόπουλος.
Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη με Νέα Υόρκη και τον Ανδρέα Δρακόπουλο με τους συνεργάτες του. Παρακολουθεί (δεξιά) ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Νίκος Μανωλόπουλος.

Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια του ΚΠΙΣΝ, στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε ένα φιλόδοξο σχέδιο στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

  • Η εμβάθυνση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού με παραγωγές μακράς πνοής και διεθνείς συνεργασίες με προϋποθέσεις για διεθνή καταγραφή και παρουσία, σε συνεργασία με την ΕΛΣ και την ΕΒΕ.
  • Η δημιουργία νέων «εστιών εμπειριών» στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με αφετηρία την χριστουγεννιάτικη περίοδο, και απώτερο στόχο την ανάπτυξη site specific εγκαταστάσεων (installations).
  • Μετά την επιτυχία της έκθεσης της Σοφίας Βάρη, εντάσσονται στον προγραμματισμό του ΚΠΙΣΝ σαν μόνιμο στοιχείο, εκθέσεις γλυπτικής με έργα που εναρμονίζονται με το ύφος του χώρου.
  • Ο εμπλουτισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΠΙΣΝ με έμφαση στην συμμετοχή των παιδιών και των ατόμων άνω των 65 ετών, αλλά και ο σχεδιασμός καινούργιων προγραμμάτων για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και συμμετοχικότητας των νέων.
  • Η ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής του κοινού στις δραστηριότητες του ΚΠΙΣΝ. Έτσι για παράδειγμα, σχεδιάζεται πρόγραμμα καταγραφής και παρουσίασης της προφορικής ιστορίας, γενικής και πολιτιστικής, των κατοίκων της Καλλιθέας, σε συνεργασία με τον δήμο Καλλιθέας.

Δίνοντας έμφαση στους μελλοντικούς στόχους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Λυδία Κονιόρδου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η εξωστρέφεια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί επόμενό μας στόχο: πλέον μπορούμε να εξερευνήσουμε τρόπους με τους οποίους όλο αυτό το σημαντικό έργο που έχει ήδη υλοποιηθεί αλλά και αυτό που πρόκειται στο μέλλον να παραχθεί, να φτάσει σε άτομα και πληθυσμούς εκτός Αθηνών, αλλά και στο εξωτερικό.»

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, σε τηλεδιάσκεψη από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Ένα καλό αποτέλεσμα δεν βγαίνει εύκολα. Έχει έρθει μέσα από χρόνια πολύ καλής συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, μια συνεργασία που αντίστοιχη της δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε δείξει, όχι μόνο με τα λόγια μας αλλά και με τα έργα μας, εδώ και δεκαετίες, ότι πιστεύουμε στην Ελλάδα, πιστεύουμε στους ανθρώπους της, και για αυτό είμαστε εδώ. Η επιτυχία αυτού του έργου -που διαπνέεται από ένα όραμα που υπερβαίνει τον τόπο στον οποίο βρίσκεται- συνδέεται άμεσα με τον ανθρώπινο παράγοντα. Όλοι εργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό: να πάει καλά η λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και να παραμείνει ένα έργο που δεν ανήκει σε κανέναν και ανήκει σε όλους».

(Στην κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook