Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η αντίστροφη μέτρηση

Η νέα τοπογραφία της πόλης – Ολοκλήρωση και παράδοση του έργου στο ελληνικό δημόσιο το 2016, όπως προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγραμμα – Μέσα στον Μάιο ξεκινά και η δενδροφύτευση του Πάρκου

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η αντίστροφη μέτρηση

Το απέραντο εργοτάξιο του πολύπλοκου κατασκευαστικού έργου που απλώνεται σε έκταση 170 στρεμμάτων προκαλεί δέος και εμπνέει προσδοκίες.

Η νέα πολιτεία, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που αναδύεται στο Φαληρικό Δέλτα και αναμένεται να «μετατοπίσει» το κέντρο βάρους της πολιτιστικής ζωής της πρωτεύουσας, μια και θα «στεγάσει» την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, κοιτάζει, αν μη τι άλλο, στο μέλλον.

Το έργο θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στο ελληνικό δημόσιο το 2016, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι 1.100 εργαζόμενοι -1.500 με την εξέλιξη του έργου- εργάζονται πυρετωδώς, ενώ την ίδια στιγμή, οι τρεις Οργανισμοί εκπονούν τα σχέδια που αφορούν στη μετάβαση και μετεγκατάσταση τους.

Κι όλα αυτά, όπως είπε ο Γιάννης Τροχόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με θέμα τον απολογισμό των έξι μηνών του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ και την έναρξη του νέου προγράμματος δωρεάν εκδηλώσεων «...χωρίς θόρυβο. Με μέτρο, που λαμβάνει υπόψιν τη δοκιμασία που περνά η ελληνική κοινωνία».

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η αντίστροφη μέτρηση
Γιάννης Τροχόπουλος, διευθύνων σύμβουλος ΚΠΙΣΝ

Ο Γιάννης Τροχόπουλος επανέλαβε το μότο του «Ναι, όλοι μαζί μπορούμε και χρειάζεται να τα καταφέρουμε», μίλησε για την εμπειρία των έξι μηνών, την «οικειότητα» που σταδιακά αρχίζουν να αποκτούν οι επισκέπτες -περαστικοί, εκπαιδευτικοί, μαθητές, επαγγελματίες από τον χώρο των κατασκευών- «... τη μαντζουράνα, το ορθόκλαδο και το φασκόμηλο που θα φυτευθούν εδώ και θέλουν φροντίδα», τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο που συνεχίζουν την προσπάθεια.

Η εξέλιξη του έργου και ... Μια στέγη από σύννεφο

  • Οι σκελετοί θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο.
  • Το κτίριο της Λυρικής βρίσκεται στον 6ο όροφο, η Βιβλιοθήκη στον 4ο, ενώ έχει ξεκινήσει ο Πύργος των Βιβλίων (πρόκειται για εσωτερική κατασκευή).
  • Όταν η Βιβλιοθήκη πάρει το οριστικό ύψος, θα έχουμε και την τελική εικόνα του περίφημου Λόφου.
  • Η δενδροφύτευση του Πάρκου θα ξεκινήσει μέσα στον Μάιο: 1.250 μεγάλα δέντρα (από δέκα έως είκοσι ετών), 320 – 330.000 θάμνοι.
  • Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες -μέρος αυτών- θα εκτεθούν σε ειδικό σημείο στην είσοδο του Πάρκου.
  • Το περίφημο ενεργειακό στέγαστρο που θα τοποθετηθεί στην οροφή του κτιρίου της Λυρικής (10.000 τ.μ.) -και θα μοιάζει με σύννεφο που αιωρείται- κατασκευασμένο από «ελαφρύ» φεροτσιμέντο, θα «φιλοξενήσει» τα φωτοβολταϊκά κάτοπτρα.
  • Ένα μεγάλο μέρος των αναγκών του Κέντρου -αλλά όχι στην περίοδο των παραστάσεων- θα εξασφαλιστεί από την «πράσινη ενέργεια», ενώ το Πάρκο και το κανάλι θα έχουν αυτόνομη άρδευση, «δεν θα χρησιμοποιηθεί σταγόνα από την ΕΥΔΑΠ», αφού έχουν γίνει γεωτρήσεις, ανακύκλωση ομβρίων υδάτων, αλλά και σύστημα αφαλάτωσης.

Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος – Οι πρώτοι 6 μήνες

Μέσα σε έξι μήνες, από τον Οκτώβριο του 2013 έως και τον Απρίλιο του 2014 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 14.000 επισκέψεις στο Κέντρο Επισκεπτών, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 47 οργανωμένες επισκέψεις στο εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ, με τη συμμετοχή περίπου 1.300 ατόμων, που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο.

Ακτίνες Δράσης, Σημεία Επαφής – Νέο πρόγραμμα δωρεάν εκδηλώσεων

Το Κέντρο Επισκεπτών εγκαινίασε επίσης, το νέο πρόγραμμα ανοιχτών πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων με τίτλο «Ακτίνες Δράσης-Σημεία Επαφής».

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε παιδιά και στις οικογένειες τους, σε εφήβους, στη σχολική και πανεπιστημιακή κοινότητα, στους επισκέπτες με προβλήματα πρόσβασης, στους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και ολόκληρης της πόλης και της χώρας.

Οι δραστηριότητες στο Κέντρο Επισκεπτών περιλαμβάνουν:

«Συλλέγω εμπειρίες» - Η κλίμακα, το φως, η μαγεία, η παύση

Δώδεκα φάκελοι, που κάθε ένας περιλαμβάνει δραστηριότητες που ερμηνεύουν τις λειτουργίες του ΚΠΙΣΝ μέσα από μια διαφορετική θεματική: Η διαφάνεια, η θέα, τα υλικά, η συλλογή, ο ρυθμός, η ιστορία, οι αριθμοί, τα περάσματα, η κλίμακα, το φως, η μαγεία, η παύση.

Η χρονογραμμή, οι λέξεις και οι εικόνες, οι σκάλες της λογοτεχνίας

Ανταποκρίνεται στις μηνιαίες ανάγκες κάθε θεματικής και είναι στη διάθεση των παιδιών και των οικογενειών τους που επισκέπτονται τον χώρο. Ταυτόχρονα αποτελεί υλικό τόσο για τις ξεναγήσεις των σχολείων όσο και οργανωμένων εργαστηρίων που υλοποιούνται κάθε μήνα τα Σαββατοκύριακα στο Κέντρο Επισκεπτών σε συνεργασία με εξωτερικούς επιμελητές.

Μέχρι στιγμής έχουν σχεδιαστεί δυο τέτοια εργαστήρια:

- Βάζοντας την ιστορία σε τάξη

Τα παιδιά καλούνται να τακτοποιήσουν τα γεγονότα της ιστορίας των βιβλιοθηκών και να τα τοποθετήσουν σωστά σε μια χρονογραμμή πάνω στο μαγνητικό τοίχο του ΚΕ. (Για παιδιά μεγάλων τάξεων του Δημοτικού και των τάξεων του Γυμνασίου)

- Όταν οι λέξεις συναντούν τις εικόνες είναι μαγεία

Το παιχνίδι αποτελείται από φράσεις παραμυθιών και ιστοριών όπου συντελείται μια μαγική μεταμόρφωση και εικόνες. Το παιχνίδι παίζεται με διάφορους τρόπους με τελικό στόχο πάντα τα παιδιά να πλέξουν κείμενα και εικόνες σε μια δική τους αφήγηση. (Για παιδιά του Δημοτικού)

Προσεχώς: Ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας σκάλες στη λογοτεχνία

Κείμενα από τη λογοτεχνία όπου οι ήρωες κατεβαίνουν ή ανεβαίνουν σκάλες καθώς και εικόνες από σκάλες αποτελούν το υλικό για να συνθέσουν τα παιδιά δικά τους τοπία και φανταστικούς χάρτες.

Με «άλλα μάτια» - Για επισκέπτες με χαμηλή όραση ή τυφλότητα

Μια φορά το μήνα, έφηβοι ή ενήλικοι επισκέπτες με χαμηλή όραση ή τυφλότητα συναντιούνται στο ΚΕ και στήνουν ένα εργοτάξιο ήχων, τρισδιάστατων εικόνων και γεύσεων. Ιστορίες και αντικείμενα από το φυσικό περιβάλλον, τη μουσική, τα βιβλία και την αρχιτεκτονική εμπνέουν όλες μας τις αισθήσεις και μας βοηθούν να γνωρίσουμε το ΚΠΙΣΝ με άλλα μάτια. Τα εργαστήρια έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν οι Φώτης Φλεβοτόμος, εικαστικός και Φώτης Σαγώνας, αρχιτέκτονας. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί το εργαστήριο Μαρτίου με θέμα «Χάρτες και Ιστορίες».

Οι συμμετέχοντες με εργαλείο 5 αντίτυπα απτικών χαρτών του ΚΠΙΣΝ ειδικά σχεδιασμένα για το συγκεκριμένο εργαστήριο, ανίχνευσαν με τα μάτια του νου τη νέα τοπογραφία της περιοχής του Δέλτα. Στη συνέχεια με αφετηρία ηχογραφημένες συνεντεύξεις των εργαζομένων στο εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ, στις οποίες αναφέρονταν οι προκλήσεις, οι χαρές και οι συγκινήσεις που προκαλεί το έργο, έλαβαν μέρος σε ένα παιχνίδι όπου με απτικές κάρτες, που συμβόλιζαν μονοπάτια, βουνά, ξέφωτα, «χαρτογράφησαν» φάσεις και ιστορίες από τη δική τους ζωή.

Τεχνικά σεμινάρια

Θα πραγματοποιηθούν τεχνικά σεμινάρια που θα απευθύνονται σε φοιτητές και επαγγελματίες κυρίως για θέματα τεχνικής κατασκευής του έργου αλλά και σεμινάρια για θέματα που αφορούν τις σχολές βιβλιοθηκονομίας και συστημάτων πληροφόρησης.

Στις 29 Απριλίου πραγματοποιείται το πρώτο σεμινάριο για πολιτικούς μηχανικούς με θέμα «H Κατασκευή του λόφου του ΚΠΙΣΝ» με εισηγήτρια τη Ντία Ανδρικοπούλου.

Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς

Τα σεμινάρια αυτά έχουν στόχο να συμβάλλουν στο διάλογο για την εκπαιδευτική διαδικασία και το παιδαγωγικό έργο, θέτοντας νέες ερωτήσεις και αναδεικνύοντας καινούργια αντικείμενα συζήτησης.

Το πρώτο σεμινάριο με τίτλο «Η ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα – η διαχείριση του παρελθόντος μέσα από πολιτιστικά προγράμματα» πραγματοποιήθηκε με εισηγήτρια τη συγγραφέα και μεταφράστρια Μαρία Αγγελίδου.

Το πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού» ταξιδεύει τις βιβλιοθήκες της Αττικής στο Κέντρο Επισκεπτών

To πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ», το οποίο έχει επεκταθεί σε 13 επιπλέον Δήμους της Αττικής και το οποίο και θα πραγματοποιείται έως τον Σεπτέμβριο του 2014, περιλαμβάνει παραστάσεις της «Όπερας της Βαλίτσας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εκπαιδευτικά προγράμματα, κινηματογραφικά σεμινάρια, δράσεις ευαισθητοποίησης για τους χώρους πρασίνου και κορυφώνεται με τη μεταφορά και τις ξεναγήσεις των πολιτών στο Κέντρο Επισκεπτών.

Η Λυρική και η μικρή συναυλία «Τσέπης»

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Κέντρου Επισκεπτών για το ευρύτερο κοινό, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει στο χώρο, το πρώτο και το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα, μία μικρή συναυλία «Τσέπης» με πιάνο και μία ή δύο φωνές. Με σκηνικό το νέο σπίτι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, μονωδοί και μουσικοί θα κάνουν μια πρώτη σύνδεση του Λυρικού Θεάτρου με τη νέα τοπογραφία που δημιουργείται στο ΚΠΙΣΝ.

Οι ξεναγήσεις συνεχίζονται τις Κυριακές

Επιπλέον κάθε Κυριακή στις 11:00 π.μ συνεργάτες του ΚΠΙΣΝ συνεχίζουν να πραγματοποιούν οργανωμένες ξεναγήσεις μέσα στο χώρο του εργοταξίου του ΚΠΙΣΝ, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν από κοντά και να ενημερωθούν για την εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών, αλλά και για τις αρχιτεκτονικές και τεχνικές λεπτομέρειες του πολύπλοκου αυτού έργου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσα από την ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης Ιταλού αρχιτέκτονα, Ρέντσο Πιάνο, αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο χρηματοδοτεί πλήρως την κατασκευή και τον εξοπλισμό του, με δωρεά ύψους 566.000.000 ευρώ.

Με την ολοκλήρωσή του, το ΚΠΙΣΝ θα παραδοθεί ως δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει την αποκλειστική διαχείριση και λειτουργία του.

27 Μαϊ 2020 | 09:31
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ ΕΞΗΓΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑ 25 Μαϊ 2020 | 16:54
ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 25 Μαϊ 2020 | 14:53

Μενδώνη: Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι - Ανακοινώθηκαν παραστάσεις

"Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ - Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 25 Μαϊ 2020 | 11:22

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος

Αφιέρωσε μεγάλο μέρος του συγγραφικού και ερευνητικού του έργου στη θεωρία της Βιβλιοθηκονομίας

ΤΟΝ ΛΑΧΝΟ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΔΩΡΟ 21 Μαϊ 2020 | 08:17

Ιταλίδα υπερτυχερή κέρδισε στη λοταρία έναν .....Πικάσο

Σε φιλανθρωπική λοταρία για την Αφρική.

ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗ PERFORMANCE 20 Μαϊ 2020 | 23:50

"Εν κινήσει": Μια έκθεση φωτογραφίας κάνοντας βόλτα στα στενά του Βοτανικού

Το Calderone σε συνεργασία με την Fujifilm hellas, την εταιρεία agopian και χώρους εστίασης της περιοχής σας προσκαλούν στην πρώτη φωτογραφική δράση μετά την καραντίνα

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 81 ΕΤΩΝ 19 Μαϊ 2020 | 10:51

Πέθανε η θρυλική φωτογράφος των Beatles, Άστριντ Κίρχερ

Ήταν ο άνθρωπος που επηρέασε όσο κανένας άλλος την εμφάνισή τους.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ 18 Μαϊ 2020 | 19:57

Μπριζίτ Μπαρντό για Πικολί: "Είχε ταλέντο, χιούμορ και 'του άρεσαν οι γλουτοί μου'"

Ένα από τα μνημεία της γαλλικής σκηνής και του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Πικολί γύρισε περισσότερες από 150 ταινίες στη σταδιοδρομία του

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 94 ΕΤΩΝ 18 Μαϊ 2020 | 14:43

Πέθανε ο θρύλος του γαλλικού σινεμά Μισέλ Πικολί

Είχε κερδίσει το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ των Καννών.

ΤΙ ΔΗΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18 Μαϊ 2020 | 14:43

Τουρκία: Ολοκληρώνονται οι εργασίες στην Παναγία Σουμελά - Πιθανότατα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου να ανοίξει

Η μονή επρόκειτο να επαναλειτουργήσει φέτος με την ευκαιρία των εορτασμών για τον Δεκαπενταύγουστο.

ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ 18 Μαϊ 2020 | 13:41

Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Εικονική περιήγηση στην έκθεση "ΔΙΑΧΡΟΝΙΕΣ"

Η έκθεση περιλαμβάνει αρχαιότητες από τη συλλογή του μουσείου, καθώς και σύγχρονες δημιουργίες εμπνευσμένες από τα εκθέματα.

ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 18 Μαϊ 2020 | 12:15
ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 14 Μαϊ 2020 | 12:51

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Σε ποια ανοιχτά θέατρα θα γίνει φέτος

Θα διασφαλιστεί η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για καλλιτέχνες και κοινό.