Κιμούλης- Μανωλόπουλος: Η ανθρωπογεωγραφία του νέου ΔΣ του ΚΠΙΣΝ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διορισμού και η μεγάλη έκπληξη

Κιμούλης- Μανωλόπουλος: Η ανθρωπογεωγραφία του νέου ΔΣ του ΚΠΙΣΝ

Η χθεσινή ανακοίνωση που ήρθε από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το νέο ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανέφερε κάτι που λίγο πολύ οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν: Οτι ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης (το όνομά του οποίου είχε «παίξει» έντονα σε σενάρια υπουργοποίησής του στη θέση που τελικά ανέλαβε η Λυδία Κονιόρδου) αναλαμβάνει το τιμόνι του ΚΠΙΣΝ. Η είδηση είχε δει το φως της δημοσιότητας περίπου ένα μήνα πριν από την «Καθημερινή» τοποθετώντας τον, όμως, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, ο Γιώργος Κιμούλης ήταν επιλογή της κυβέρνησης με δεδομένο το ότι το Ιδρυμα Νιάρχος αποχώρησε από τη διαχείριση του έργου το οποίο στις 23 Φεβρουαρίου παραδόθηκε στο νέο θεσμικό ιδιοκτήτη του, το Υπουργείο Οικονομικών.

«Δεν σχολιάζω φήμες, τις οποίες ούτε επιβεβαιώνω ούτε διαψεύδω», είχε δηλώσει τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κιμούλης σχετικά με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα. Σε περίπτωση που η μη διάψευση ισοδυναμεί με επαλήθευση, επιβεβαιώθηκε σε περίπου 30 ημέρες.

Ο ταλαντούχος, χαμηλού προφίλ, κύριος Μανωλόπουλος

Κι αν πολλοί περίμεναν τον Γιώργο Κιμούλη στη θέση του τελικά ανακοινώθηκε ότι κατέχει και επισήμως - παρ' ότι αρκετά έντονα είχε ακουστεί και το όνομα της Λούκας Κατσέλη μια χρονική περίοδο - λίγοι περίμεναν ότι διευθύνων σύμβουλος θα αναλάμβανε ο επί 23 χρόνια γενικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής, Νίκος Μανωλόπουλος, στενός συνεργάτης και «δεξί χέρι» του Χρήστου Λαμπράκη. Για ποιο λόγο; Καταρχάς διότι είναι από τις περιπτώσεις ανθρώπων που κρατούν ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ όσο σημαντικό έργο κι αν έχουν καταγράψει. Και κατά δεύτερον διότι δεν περίμενε κανείς η κυβέρνηση να «ανακατέψει την τράπουλα» τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει με αρνητική χροιά εντός των χώρων του ΚΠΙΣΝ το παράδειγμα του Μεγάρου Μουσικής ως το εντελώς αντίθετο μ' αυτό του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. .

Κι όμως, ο Νίκος Μανωλόπουλος, συνέδεσε τα 23 χρόνια της θητείας του με τις καλύτερες στιγμές του Μεγάρου Μουσικής. Ήταν γενικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από το 1990 μέχρι 2013 κι είχε μακρά εμπειρία στη διαχείρησή του. Ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα «φίλος» με το φακό και προτιμούσε τα έργα από τα λόγια. Το γεγονός ότι οι σχέσεις τους με το Χρήστο Λαμπράκη παρέμειναν ουσιαστικά αδιατάρακτες τόσα χρόνια αποδεικνύει τη σταθερότητά του.

Η εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών

Η Ανώνυμη Εταιρεία που διαχειρίζεται τις υποθέσεις του Κέντρου θα εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ουσιαστικά διόρισε περίπου τα μισά μέλη του επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου.Κι αυτό διότι δυο έως τρία μέλη θα πρέπει να προέρχονται από την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ενώ θα εκπροσωπείται και ο εκάστοτε Δήμαρχος Καλλιθέας. Να γιατί το ΔΣ συμπληρώνουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Γιώργος Κουμεντάκης και ο Δημήτρης Δημητρόπουλος από την Εθνική Βιβλιοθήκη, αντί του Σταύρου Ζουμπουλάκη που ακουγόταν μέχρι τελευταία στιγμή. Το ΔΣ στελεχώνεται επίσης από τη Ματίνα Στέα, επί 17 χρόνια νομική σύμβουλο του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών, και το λέκτορα του Παντείου, καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Ανδρέα Νοταρά.

Αναλυτικά τα βιογραφικά των μελών του νέου ΔΣ του ΚΠΙΣΝ

Γιώργος Κιμούλης

Ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 18 Σεπτεμβρίου 1956. Εμφανίστηκε πρώτη φορά επαγγελματικά στο θέατρο το 1977 με τη θεατρική ομάδα «Ελεύθερο Θέατρο». Το 1986 δημιούργησε τη δική του θεατρική ομάδα, το «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας». Το 1996 ίδρυσε δραματική σχολή. Το 1998 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας. Μέλος του «Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών» - στο οποίο κατά το παρελθόν έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος. Μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων» και μέλος στο Θεατρικό Μουσείο - Κέντρο Μελέτης & Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου.

Νίκος Μανωλόπουλος

Ο Νίκος Μανωλόπουλος είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (M.Sc.) στα Δημόσια Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London). Ήταν Γενικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από το 1990 μέχρι 2013. Σήμερα εργάζεται ως εμπειρογνώμων για θέματα πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης. Έχει συμμετάσχει σε πολλά Διοικητικά Συμβούλια πολιτιστικών οργανισμών και επιχειρήσεων. Σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. του Θεάτρου Τέχνης. Έχει συντάξει ή/και συμμετάσχει στη σύνταξη πολλών μελετών για θέματα πολιτιστικής, οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Ματίνα Στέα

Η Τίνα Στέα γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1961. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης και στο πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου. Μιλάει εφτά γλώσσες. Εργάστηκε ως δικηγόρος Αθηνών από το 1986 μέχρι το 2016 και διετέλεσε νομικός σύμβουλος μεγάλων εταιρειών. Ως νομικός σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών επί δεκαεπτά χρόνια, οργάνωσε και διηύθυνε το νομικό τμήμα της εταιρείας, ενώ παράλληλα διετέλεσε γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου, αποκτώντας σημαντική εμπειρία στη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα. Έχει ενεργή συμμετοχή στη δραστηριότητα πολιτιστικών ιδρυμάτων και φορέων. Αγαπάει τα ταξίδια και τη μαγειρική. Είναι μητέρα της Ελίνας και του Βίλυ.

Ανδρέας Νοταράς

Ο Ανδρέας Νοταράς είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αφορά στα πεδία του εθνοτισμού, του εθνικισμού και της πολυπολιτισμικότητας.

Δημήτρης Κάρναβος (δήμαρχος Καλλιθέας)

Ο Δημήτρης Κάρναβος είναι οικονομολόγος με MSc στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Δήμαρχος Καλλιθέας από το 2014. Ταυτόχρονα διατελεί Α’ Αντιπρόεδρος στο ΕΔΔΥΠΠΥ (Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας). Είναι Επιχειρηματίας στο χώρο του Περιβάλλοντος και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής σε μεγάλες ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Γιώργος Κουμεντάκης (εκπρόσωπος Εθνικής Λυρικής Σκηνής)

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, ένας από τους πιο προικισμένους και πολυδιάστατους Έλληνες συνθέτες, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1959. Έχει συνθέσει συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, χορό, installations, καθώς και τέσσερις όπερες με κορυφαία τη δίπρακτη Φόνισσα (ΕΛΣ, 2014). Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες παγκοσμίως, ενώ τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο, σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και λυρικά θέατρα. Η μακρά συνεργασία του με το χορογράφο-σκηνοθέτη Δημήτρη Παπαϊωάννου και την Ομάδα Εδάφους, κορυφώθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όπου διετέλεσε μουσικός διευθυντής, συνθέτης και δημιουργός του μουσικού σεναρίου για τις τελετές έναρξης και λήξης. Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσικού συνόλου «Νίκος Σκαλκώτας», του Kyklos Ensemble, του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, καθώς και υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Από το 2015 έως το 2017 εργάστηκε ως υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, όπου σχεδίασε καινοτόμα προγράμματα και παραγωγές πάνω σε καλλιτεχνικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς άξονες.

Δημήτρης Δημητρόπουλος (εκπρόσωπος Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και το 1996 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή. Εργάζεται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ως διευθυντής ερευνών στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών. Έχει ασχοληθεί με την κοινωνική και οικονομική ιστορία, κυρίως με τη μελέτη των οικισμών και των πληθυσμών του ελλαδικού χώρου κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, τους θεσμούς, τη κοινωνική συγκρότηση και την οικονομία των νησιωτικών κοινωνιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας από τον 16ο έως τις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς και με την Επανάσταση του 1821. Έχει διευθύνει ή συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα που διενεργήθηκαν από το Ινστιτούτο σε συνεργασία με άλλους φορείς. Έχει συγγράψει βιβλία και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Μετέχει σε επιστημονικές εταιρείες του επιστημονικού κλάδου του και από το 2014 είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 07 Αυγ 2020 | 10:44

Αποκάλυψη: Μετά από 50 χρόνια ο Πολ Μακάρτνεϊ αποκαλύπτει γιατί μήνυσε τους Beatles

Μίλησε σχετικά με τη διαβόητη διάλυση των Beatles το 1970 και την μυστηριώδη μήνυση που είχε καταθέσει.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ 05 Αυγ 2020 | 12:34

"Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή" - Μοναδική ματιά στον σπουδαίο πολιτισμό

150 αντικείμενα συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2020 04 Αυγ 2020 | 20:18

Επίδαυρος: Οι "Όρνιθες" πετούν στο Αρχαίο Θέατρο το τριήμερο 7-8-9 Αυγούστου

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 04 Αυγ 2020 | 12:23

Επαναπατρίστηκε κλεμμένη εικόνα από την Ήπειρο, έργο του 19ου αιώνα

Η εικόνα είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες.

ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 19:00

Εκθαμβωτικά τα βασιλικά αυτοκίνητα στο Τατόι: Η συντήρηση, αποκατάσταση και μεταμόρφωσή τους [Εικόνες-Βίντεο]

Εντυπωσιάζουν τα αυτοκίνητα της τέως Βασιλικής οικογένειας με ηλικία από 55 έως 82 έτη

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ 03 Αυγ 2020 | 08:25

Motorway 65: Η ελληνική ταινία που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

Η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2020

02 Αυγ 2020 | 20:29

Μάγεψε στη συναυλία στους Φιλίππους ο Σταύρος Ξαρχάκος - Τηρήθηκαν τα μέτρα από τους 1.000 θεατές [εικόνες,βίντεο]

Όλοι οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ τηρήθηκαν και οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02 Αυγ 2020 | 11:57

"Στο Φως του Φεγγαριού": Αρβανιτάκη, Πασπαλά, Δάρρα τραγουδούν για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Μια μαγική βραδιά, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, θα χαρίσουν σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την χώρα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα και η Έλλη Πασπαλά - Όλο το πρόγραμμα

ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 01 Αυγ 2020 | 20:46

Με την όπερα "Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα" επανέρχεται η Καμεράτα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Αυγούστου.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01 Αυγ 2020 | 16:58

Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας: Συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών και θεατρικές παραστάσεις - Όλο το πρόγραμμα

Αύριο Κυριακή 2 Αυγούστου το ενδιαφέρον στρέφεται στο έργο "Ριχάρδος Β’ - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 01 Αυγ 2020 | 13:05

Επίδαυρος: Όλο το ελληνικό θέατρο χειροκρότησε την Βίκυ Σταυροπούλου στην "Λυσιστράτη" [εικόνες]

Στην παράσταση, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλου, συμμετέχουν πρωταγωνιστές του θεάτρου όπως η Βίκυ Βολιώτη, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Νίκος Ψαρράς κ.α.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 76 ΕΤΩΝ 31 Ιουλ 2020 | 20:13

Άλαν Πάρκερ: Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας - σταθμός "Το εξπρές του Μεσονυχτίου" [Βίντεο]

Ο σκηνοθέτης, Άλαν Πάρκερ έβαλε την υπογραφή του σε ταινίες που έμειναν στην ιστορία της μεγάλης οθόνης

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 31 Ιουλ 2020 | 13:32

Βικτόρια Χίσλοπ: Πολλά χρόνια νιώθω Ελληνίδα, τώρα είμαι και επίσημα

"Όταν έρχομαι στην Ελλάδα, νιώθω ότι φτάνω στο χωριό μου. Έτσι νιώθει η ψυχή μου", ειπε η Βικτόρια Χίσλοπ.