Κονιόρδου και Σταθακοπούλου στο TOC για τον πολιτισμό και τις ευρωεκλογές

Για τα πιστεύω τους, τον πολιτισμό και την ιδιωτική πρωτοβουλία, το πακέτο παροχών της κυβέρνησης και τις προσωπικές τους θυσίες ανοίγουν τα χαρτιά τους στο TheTOC

|
SHARE THIS
0
SHARES

Και οι δυο έχουν συνδεθεί με το χώρο του θεάτρου. Η πρώην υπουργός Πολιτισμού και μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λυδία Κονιόρδου, κι η γνωστή ηθοποιός, Πέγκυ Σταθακοπούλου, υποψήφιες για την Ευρωβουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία αντίστοιχα, βρέθηκαν στο στούντιο του TheTOC για να συμφωνήσουν, να συγκρουστούν και να συζητήσουν γι' αυτά που τους χωρίζουν και τους ενώνουν:

Μεταξύ άλλων είπαν:

Για το "χρέος" απέναντι στην ΕΕ

Κονιόρδου: «Η εμπειρία μου από την αρχαία τραγωδία ανέπτυξε ακόμα περισσότερο τις δημοκρατικές μου πεποιθήσεις. Ο 5ος αιώνας π. Χ. ήταν ένα "bing bang" στο πνεύμα της ανθρωπότητας... Αυτά τα δώρα που έδωσε εκείνος ο πολιτισμός είναι περισσότερο παρά ποτέ επείγοντα».

Σταθακοπούλου: «Αυτό που έχουμε να κάνουμε όλοι μας κι όσοι εκλεχθούν ακόμα περισσότερο, είναι να πείσουμε τον κόσμο ότι κάτι προσπαθούμε να αλλάξουμε ακόμα και στην εκφορά του πολιτικού λόγου, καθώς επίσης και να αλλάξουμε την Ελλάδα από γωνιά σε γωνιά».

Για την ιδιωτική πρωτοβουλία στον χώρο του πολιτισμού

Σταθακοπούλου: «Πιστεύουμε στην επένδυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον πολιτισμό χωρίς ενοχή... Πως θα συνδυάσουμε τις υγιείς επενδύσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία υπέρ του κοινού καλού... Οφείλουμε να προβάλουμε κάθε ιδιωτική προσπάθεια και να επιμεληθούμε δικούς μας χώρους...Το κράτος και το δημόσιο μπορεί να έχει τις καλύτερες προθέσεις, δεν ξέρω αν έχει τις δυνατότητες σε βάθος χρόνου να συντηρήσει σ' αυτό το επίπεδο που πρέπει έναν πολιτιστικό φορέα».

Κονιόρδου: «Η επένδυση στον πολιτισμό είναι μια ολιστική προσέγγιση. Κι όσο για την ιδιωτική πρωτοβουλία, τη στηρίζουμε μόνο αν υπάρχουν κανόνες. Θα πρέπει το πρόταγμα να είναι το δημόσιο συμφέρον κι όχι το συμφέρον μιας συγκεκριμένης επένδυσης... ΄Εχουμε αντράνταχτα παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεις που απέτυχαν. Το κράτος θα πρέπει να θέτει κανόνες και να ρυθμίζει την αγορά υπέρ του δημόσιου συμφέροντος».

Για το πακέτο παροχών που η Κυβέρνηση δίνει προεκλογικά

Κονιόρδου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πρόγραμμα υπέρ της αποκατάστασης της αδικίας που έγινε με τα Μνημόνια. Η πολιτική του είναι να επουλώσει αυτά τα τραύματα».

Σταθακοπούλου: «Να μην απολογηθώ γιατί η ΝΔ ψηφίζει οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει στον πολίτη που βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Οι παροχές, όμως, δίνονται πολύ – πολύ προεκλογικά κι αυτό είναι ύποπτο...»

Για την κάθοδό τους στις Ευρωεκλογές

Κονιόρδου: «Οταν είχα την τιμητική πρόσκληση από τον Πρωθυπουργό, ένιωσα υποχρεωμένη να ανταποκριθώ σ' αυτό το κάλεσμα (και παραιτήθηκα από τη θέση της Προέδρου του ΚΠΙΣΝ λόγω ασυμβίβαστου). Θεωρώ ότι οι πολιτικές στην Ευρώπη είναι εκείνες που καθορίζουν τις ζωές μας. Κι όταν νιώθω ότι μπορώ να συμβάλλω σ 'ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών τότε δεν τίθεται θέμα φόβου ή επιλογής για να μην πάρω το ρίσκο...»

Σταθακοπούλου: «Αν δεν είχα τις νομικές σπουδές, την επαφή με τις γλώσσες και την καλλιέργεια που μου δίνει η τέχνη μου, δεν ξέρω αν θα τολμούσα... Αμηχανία δεν αισθάνομαι. Κι αν κάτι θα μου μείνει, σε περίπτωση που δεν εκλεγών είναι όλο αυτό το "ταξίδι"...»

Δείτε όλη τη συνέντευξή τους στο TheTOC:

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook