Kristin Hannah στο ΤΟC: Αν δεν έχεις δυνατή ιστορία, δεν έχεις τίποτα

"Με τον έρωτα ανακαλύπτουμε ποιοι θέλουμε να γίνουμε, με τον πόλεμο ανακαλύπτουμε ποιοι πραγματικά είμαστε". Η Kristin Hannah σε μια αποκαλυπτική κουβέντα με το TOC.

Kristin Hannah στο ΤΟC: Αν δεν έχεις δυνατή ιστορία, δεν έχεις τίποτα

Τη σόκαρε και την ενόχλησε, όπως ομολογεί στο TheTOC, όταν η μητέρα της - που πάλευε με τον καρκίνο σε ένα κρεββάτι νοσοκομείου - της είπε, σχολιάζοντας κάποιο παράπονό της για τις πολλές της υποχρεώσεις ως φοιτήτρια του τρίτου έτους της Νομικής: “Mην ανησυχείς, αφού το ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα γίνεις συγγραφέας ούτως ή άλλως”...

Έπεσε μέσα. "Εκείνη ήταν η στιγμή που αποφασίσαμε να γράψουμε μαζί ένα βιβλίο", μας λέει η Kristin Hannah που σήμερα έχει γράψει περισσότερα από είκοσι μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία έχουν μπει στη λίστα των best seller των New York Times. Σήμερα συστήνεται, λοιπόν, ως πρώην δικηγόρος που εγκατέλειψε την καριέρα της για να γίνει συγγραφέας, η οποία ζει με τον σύζυγο και τον γιο της στις ΗΠΑ. Και ήταν το μυθιστόρημά της "Το αηδόνι" που αποτυπώνει το επικό πανόραμα του Δευτέρου Παγκοσμίου μέσα από την ιστορία δύο αδερφών, το οποίο μέγινε διεθνές best seller με πωλήσεις άνω των τριών εκατομμυρίων παγκοσμίως ενώ θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

"Λάτρεψα το ''Αηδόνι'' της ταλαντούχας Kristin Hannah: υπέροχοι ήρωες, εξαιρετική πλοκή, δυνατά συναισθήματα. Τι περισσότερο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από ένα μυθιστόρημα;", έχει πει η Ιζαμπέλ Αλιέντε. Κι όσο για την "Αχανή μοναξιά", το βιβλίο κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ιστορικού μυθιστορήματος για το 2018 στα Goodreads Choice Awards.

Κι ήταν το πρόσφατο ταξίδι της στην Ελλάδα για να συνομιλήσει με τους Έλληνες αναγνώστες της και να υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της - όλα τα βιβλία της κυκλοφορούν στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος - που μας έδωσε την ευκαιρία μιας συνομιλίας μαζί της:

Kristin Hannah στο ΤΟC: Αν δεν έχεις δυνατή ιστορία, δεν έχεις τίποτα

- Με τι αισθήματα επισκέπτεστε την Ελλάδα; Εχετε ξαναβρεθεί στη χώρα μας ή είναι η πρώτη φορά;

Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκα την Ελλάδα. Υπέροχη χώρα, πολύ ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι. Ανυπομονώ να έρθω ξανά.

- Τι είναι αυτό που θα θέλατε να πείτε στο ελληνικό κοινό των βιβλίων σας και να μοιραστείτε μαζί του;

Η γνωριμία μου με τους Έλληνες αναγνώστες ήταν μία φανταστική εμπειρία. Εξεπλάγην από το πόσα άτομα αφιέρωσαν χρόνο από την μέρα τους και το πολυάσχολο πρόγραμμά τους για να έρθουν να με γνωρίσουν και τους ευχαριστώ από καρδιάς. Μάλιστα, οι Έλληνες αναγνώστες μού έκαναν τις πιο δύσκολες ερωτήσεις - ήταν πρόκληση να απαντήσω κάποιες από αυτές.

- Τι γεύση σας άφησε η συνάντησή σας με το ελληνικό κοινό; Υπήρξε κάποιο σχόλιο που σας έγινε το οποίο κρατάτε εντονότερα στη μνήμη σας και γιατί;

Κρατάω τη ζεστασιά και την αγάπη των Ελλήνων αναγνωστών.

Θα ήθελα να αναφέρω ένα περιστατικό που συνέβη εκείνη τη μέρα, και με συγκίνησε ιδιαίτερα: κάποια στιγμή μία κυρία διέκοψε τη συζήτηση, και είπε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα για διακοπές. Έμαθε για την εκδήλωση και ζήτησε από τον ξεναγό και το γκρουπ της να σταματήσουν στα Public για να με γνωρίσει από κοντά. Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις την αγάπη του κόσμου.

- Η επίσκεψή σας αυτή γίνεται στο πλαίσιο κάποιας περιοδείας σας; Από τις χώρες που έχετε επισκεφθεί ποια σας έχει αφήσει εντονότερα το αποτύπωμά της και γιατί;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω - είναι πάντα μια ευχάριστη έκπληξη για μένα να επισκέπτομαι χώρες εκτός των ΗΠΑ και να γνωρίζω αναγνώστες. Είναι τεράστια τιμή!

- Ποιο ήταν το έναυσμα να εγκαταλείψετε τη δικηγορία και να γίνετε συγγραφέας; Υπήρξαν στιγμές που μετανιώσατε γι αυτή σας την επιλογή;

Ποτέ δε φανταζόμουν ότι θα γίνω συγγραφέας - είχα αφοσιωθεί στις νομικές σπουδές μου. Όταν η μητέρα μου προσβλήθηκε από καρκίνο, την επισκεπτόμουν κάθε μέρα μετά το Πανεπιστήμιο. Ένα απόγευμα παραπονιόμουν σχετικά με κάποια νομικά μαθήματα και μου είπε: “Mην ανησυχείς, αφού το ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα γίνεις συγγραφέας ούτως ή άλλως”. Αυτό με σόκαρε, αλλά και με ενόχλησε - ήμουν ήδη στο τρίτο έτος της νομικής. Εκείνη ήταν η στιγμή που αποφασίσαμε να γράψουμε μαζί ένα βιβλίο.

Δεν το έχω μετανιώσει στιγμή. Είναι ένας δύσκολος δρόμος - πρέπει να πιστεύεις στη συγγραφή, να πιστεύεις στον εαυτό σου. Δεν έχει σημασία εάν προσπαθείς να εκδώσεις το πρώτο σου βιβλίο ή το πεντηκοστό, πάντα προσπαθείς να επαναπροσδιορίσεις την πορεία σου και το τι θέλεις να πετύχεις. Οι δεξιότητες που αποκτάς ως νέος συγγραφέας αναζητώντας εκδότη - η πειθαρχία, η επιμονή, η αφοσίωση στο στόχο - είναι τα καλύτερα εφόδια για την μετέπειτα συγγραφική πορεία.

Kristin Hannah στο ΤΟC: Αν δεν έχεις δυνατή ιστορία, δεν έχεις τίποτα - εικόνα 2

- Εχετε γράψει 20 μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία έχουν μπει στη λίστα των best seller των New York Times. Ποιο το κοινό «νήμα» που τα συνδέει και που τα έχει κάνει τόσο αγαπητά στο αναγνωστικό κοινό σύμφωνα με τη δική σας άποψη;

Προσωπικά, πιστεύω ότι η δημιουργία χαρακτήρων δεν διαφέρει ανάλογα με το είδος - π.χ. ιστορικό μυθιστόρημα ή σύγχρονο μυθιστόρημα. Οι άνθρωποι είναι πάντα άνθρωποι. Διαφέρουν ίσως τα κίνητρα των ανθρώπων, οι κοινωνικές νόρμες, οι ανησυχίες τους - αλλά παραμένουν άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν στον κόσμο που ζουν. Αυτό που προσπαθώ πάντα να κάνω είναι να συλλέξω όσες πιο πολλές “αλήθειες” μπορώ για τους χαρακτήρες μου και να βεβαιωθώ ότι οι πράξεις, οι αντιδράσεις και η νοοτροπία τους ταιριάζουν με την εκάστοτε χρονική περίοδο που διαδραματίζεται το κάθε βιβλίο.

- "Στον έρωτα και στον πόλεμο κάθε ήρωας θα ανακαλύψει ποιος είναι στην πραγματικότητα", έχετε πει. Στην καθημερινότητα όχι;

Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα που πραγματεύεται “Το Αηδόνι”. Καθώς έκανα την έρευνα για όλους τους ήρωες - άντρες και γυναίκες της Αντίστασης - είχα στο μυαλό μου αυτό το ερώτημα. Πιστεύω είναι όσο επίκαιρο όσο ήταν 70 χρόνια πριν.

Όλοι μας θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είμαστε γενναίοι και ηρωικοί τόσο σε περιόδους μεγάλου κινδύνου όσο και στην καθημερινότητα. Αλλά η πικρή αλήθεια είναι - και το βλέπουμε να επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της ιστορίας - είναι ότι οι περισσότεροι επιλέγουν να αγνοήσουν αυτό που είναι “σωστό”. Και για αυτό πιστεύω τόσο πολύ στην πρώτη αυτή φράση του βιβλίου “με τον έρωτα ανακαλύπτουμε ποιοι θέλουμε να γίνουμε, με τον πόλεμο ανακαλύπτουμε ποιοι πραγματικά είμαστε”. Κανείς μας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα κάνει όταν βρεθεί σε τέτοιες συνθήκες.

Πιστεύω ότι η λογοτεχνία έχει χρέος να θέτει βαθύτερα ερωτήματα στους αναγνώστες. “Το Αηδόνι” υπενθυμίζει στους αναγνώστες τις θυσίες που έγιναν από αξιέπαινους άνδρες και γυναίκες καθώς εκείνοι ήταν αντιμέτωποι με απάνθρωπες καταστάσεις. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε και κατανοούμε την κοινή μας ιστορία, τόσο πιθανότερο είναι να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να μας ενώσει, να τονίσει τα κοινά μας στοιχεία και να μας κάνει να αναλογιστούμε τις αξίες μας σε ένα κόσμο που ολοένα επικεντρώνεται στις διαφορές μας. Και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του βιβλίου, να ξεκινήσει ένα διάλογο ανάμεσα στους αναγνώστες γύρω από αυτά τα ερωτήματα.

Kristin Hannah στο ΤΟC: Αν δεν έχεις δυνατή ιστορία, δεν έχεις τίποτα - εικόνα 3

- Εχετε επίσης πει ότι "Το Αηδόνι" είναι το αγαπημένο σας μυθιστόρημα κι αυτό για το οποίο είστε περισσότερο περήφανη. Γιατί;

Ομολογώ πως “Το Αηδόνι” ήταν ξεχωριστό από την αρχή. Από τη διαδικασία κιόλας της έρευνας, πίστεψα ότι θα μπορέσω να γράψω κάτι ξεχωριστό και σημαντικό για αυτές τις γυναίκες. Αγάπησα τους χαρακτήρες, και γοητεύτηκα από το σκηνικό και τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του πολέμου. Όταν το τελείωσα, περίπου δύο χρόνια μετά, ήλπιζα ότι θα είναι ένα μυθιστόρημα που θα αγγίξει τους αναγνώστες. Αλλά ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν μπορούσα να προβλέψω αυτή την επιτυχία. Δεν είχα καν φανταστεί ότι θα έμενε στη λίστα των best seller για πάνω από ένα χρόνο, ότι θα έφτανε στην κορυφή της, ότι θα γινόταν ταινία. Ειλικρινά, όλα αυτά ήταν λίγο σουρεάλ - καμιά φορά ένιωθα ότι συνέβαινε σε κάποιον άλλο. Είμαι ενθουσιασμένη αλλά και ευγνώμων για όλο αυτό, και περήφανη που τόσοι αναγνώστες αγάπησαν το βιβλίο.

- Σας ενδιαφέρουν, και σε ποιο βαθμό, οι γυναικείοι χαρακτήρες στα βιβλία σας;

Για μεγάλο διάστημα δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο με συναρπάζουν οι ιστορίες των γυναικών, ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμου. Οι γυναίκες αυτές, όσο και η συμβολή τους, σπάνια έρχονται στο επίκεντρο και συχνά επισκιάζονται από αντίστοιχες ιστορίες ανδρών. Οι γυναίκες έχουμε όμως εξίσου ηρωικές ιστορίες και κατορθώματα. Πολλές φορές, χρειάζεται μεγαλύτερη γενναιότητα να μείνεις στο σπίτι και να προσπαθήσεις να κρατήσεις τα παιδιά σου ασφαλή κάνοντας ό,τι επιλογές αυτό συνεπάγεται. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τη συμβολή των γυναικών, και για αυτό θέλω να γράφω βιβλία που να τονίζουν τις θυσίες και το θάροος των γυναικών αυτών.

- Τελικά πόσο ρόλο παίζει η προώθηση ενός μυθιστορήματος στην επιτυχία του;

Σίγουρα η προώθηση παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ενός βιβλίου - απαραίτητο συστατικό είναι μια δυνατή ιστορία. Χωρίς το τελευταίο, όσο και αν επενδύσει κάποιος στην προώθηση, πιστεύω δε θα δει κάποιο αποτέλεσμα.

- Ποιο είναι το επόμενο μυθιστόρημα που έχετε στο συρτάρι σας;

Το παρέδωσα πριν λίγες εβδομάδες, οπότε μείνετε συντονισμένοι!

www.kristinhannah.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 69 ΕΤΩΝ 25 Οκτ 2020 | 14:10

Νίκος Μπελογιάννης: Πέθανε ο γιος του "ανθρώπου με το γαρύφαλλο"

Μετά από τα 10 ημέρες νοσηλείας, ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά άφησε την τελευταία του πνοή.

Η EUROLIFE FFH ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 23 Οκτ 2020 | 15:34

Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFH

Δύο εκπαιδευτικές μουσειοσκευές βρίσκονται ήδη στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης Καβάλας

23 Οκτ 2020 | 13:29

Marina Abramović: "Δεν μπορούμε να δούμε την πανδημία ως μια απελπιστική κατάσταση, πρέπει να διατηρήσουμε το χιούμορ μας"

Η καλλιτέχνης - ίσως στο πιο future forward έργο της - πουλάει μια εκδοχή επαυξημένης πραγματικότητας του εαυτού της.

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.