Ξαναγεννιέται το σπίτι του Φώσκολου στη Ζάκυνθο

Μετά από προσπάθειες ετών η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενέκρινε την υλοποίηση του έργου με προϋπολογισμό 210.000 - Ο Ζακυνθινός εμπνευστής της προσπάθειας, Νίκος Λαλώτης, μιλά στο TheTOC.gr

ksanagennietai-to-spiti-tou-fwskolou-sti-zakuntho
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ηταν ένα απλό, διώροφο σπίτι στη γειτονιά της Οδηγήτριας που ονομαζόταν «Μπαρακιώτικα» λόγω των μικρών, ξύλινων οικημάτων στα οποία ζούσαν άνθρωποι του λαού, ναύτες και ψαράδες.

Η αναγέννηση του διώροφου στη γειτονιά της Οδηγήτριας

Η πρόσοψή του έβλεπε προς τη Δύση και προς το επιβλητικό Κάστρο της Ζακύνθου. Σ’ αυτό το ταπεινό και φτωχικό σπίτι έζησε τα σημαδιακά παιδικά του μια από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Ούγο Φώσκολος, ο μετέπειτα εθνικός ποιητής των Ιταλών. Και είναι αυτό το σπίτι που, βομβαρδισμένο από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τελειωτικά ισοπεδωμένο από τον σεισμό του 1953 στη Ζάκυνθο που μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων θα «αναστηθεί» ύστερα από εισήγηση που έγινε δεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.

Ο Φώσκολος και η Ζάκυνθος

Η παράδοση λέει πως τα βράδια, ο γεννημένος από ιταλοκερκυραίο πατέρα και ελληνίδα μητέρα, Φώσκολος, μη έχοντας φως στο σπίτι του πήγαινε στη γειτονική εκκλησία της Οδηγήτριας και διάβαζε τα μαθήματά του στο καντήλι που ήταν στην αυλή μπροστά στο εικόνισμα του Αγίου Φανουρίου. Η παράδοση αναφέρει επίσης ότι το καντήλι αυτό ήταν πάντοτε αναμμένο…

Στη Ζάκυνθο ο Φώσκολος έζησε από το 1778 που γεννήθηκε μέχρι το 1793 που αναχώρησε για να ζήσει στη Βενετία

Ο μικρός Φώσκολος είχε δάσκαλο στα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά τον Αντώνιο Μαρτελάο ο οποίος υπερηφανευόταν για τον μαθητή του. Στη Ζάκυνθο ο Φώσκολος έζησε από το 1778 που γεννήθηκε μέχρι το 1793 που αναχώρησε από το νησί για να ζήσει στη Βενετία και να ακολουθήσει το πεπρωμένο του: να εξελιχθεί στον μεγάλο ποιητή, διανοούμενο και φιλελεύθερο αγωνιστή της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου ο οποίος, ωστόσο, δεν έπαψε ποτέ να ονειρεύεται πως θα επιστρέψει στη γη της μητέρας του.

Δεν τα κατάφερε να επιστρέψει στη Ζάκυνθο καθ’ ότι ένα ατύχημα που είχε στην ιππασία τον ανάγκασε να αναβάλλει το ταξίδι που σκόπευε να κάνει λίγο μετά το θάνατο της μητέρας του το 1817. Η συνέχεια ήταν να αρρωστήσει από το συκώτι του, να αποσυρθεί στην εξοχή και να γράψει την περίφημη απολογία του:lettera apologetica. Το 1871, 45 χρόνια μετά το θάνατό του, η ιταλική κυβέρνηση τοποθέτησε με μεγάλες τιμές τα οστά του στη Φλωρεντία δίπλα στα μαυσωλεία του Δάντη και του Μιχαήλ Αγγελου.

Το γλυπτό από κενοτάφιο που προστάτεψε το οικόπεδο της οικίας Φώσκολου

Μπορεί να μην επέστρεψε ποτέ στη γενέτειρά του, στη Ζάκυνθο, όμως, το σπίτι του ποιητή στέγασε την περίφημη «Φωσκολιανή βιβλιοθήκη» υπό την επιμέλεια του ιστορικού Σπυρίδωνα δε Βιάζη μέχρι την ισοπέδωσή του στα μέσα του 20ου αιώνα.

Το σπίτι του ποιητή στέγασε την περίφημη «Φωσκολιανή βιβλιοθήκη»

Το οικόπεδο, δε, που βρισκόταν το σπίτι του Φώσκολου (το οποίο από τα τέλη του 19ου αιώνα βρισκόταν στην ιδιοκτησία του δήμου Ζακυνθίων) προστάτεψε από τον κίνδυνο της καταπάτησης ένα … γλυπτό και μάλιστα από κενό τάφο του κοιμητηρίου Ζακύνθου το οποίο τοποθετήθηκε από το νομάρχη Ζακύνθου Ανδρέα Ιωάννου για θύμηση και εξασφάλιση του χώρου.

Πέρασε μισός αιώνας από τότε. Και το 2009 ο νεοιδρυθείς σύλλογος «Ούγος Φώσκολος» έβαλε σκοπό την ανακατασκευή της οικίας που έζησε τα παιδικά του χρόνια ο ποιητής. Γι αυτό το λόγο εκπονήθηκε σχετική αρχιτεκτονική μελέτη από τον Διονύση Ζήβα, ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ και αντιπρόεδρο του συλλόγου. Παράλληλα εκδόθηκε η απαραίτητη άδεια οικοδόμησης και καταρτίστηκε ο απαιτούμενος προϋπολογισμός σύμφωνα με τον οποίο η δαπάνη για τις σχετικές εργασίες ανέρχεται στο ποσό περίπου των 200.000 ευρώ.

Το 2009 ο νεοιδρυθείς σύλλογος «Ούγος Φώσκολος» έβαλε σκοπό την ανακατασκευή της οικίας

«Επί έξι χρόνια απευθυνθήκαμε σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ζητώντας να υποστηρίξουν οικονομικά το αίτημά μας για ανοικοδόμηση χωρίς αποτέλεσμα», μας λέει ο πρόεδρος του συλλόγου, Νίκος Λαλώτης. «Και μόλις στις 28 Ιανουαρίου 2014, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αποδέχτηκε τη σχετική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου και ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του δήμου Ζακυνθίων για την υλοποίηση του έργου “Κατοικία Ugo Foscolo” προϋπολογισμού 210.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Λαλώτη, επόμενο βήμα είναι να προκηρυχθεί διαγωνισμός για το ποιος θα αναλάβει το έργο. «Ο σύλλογος θα έχει την επίβλεψη της ανακαίνισης με στόχο η οικία να λειτουργήσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα ως Μουσείο Ugo Foscolo αλλά και ως έδρα της νέας και παλιάς Φωσκολιανής Βιβλιοθήκης» καταλήγει ο κ. Λαλώτης. «Θα είναι η εξόφληση του οφειλόμενου χρέους μας στη μνήμη του».

Ο εμπνευστής της εκστρατείας ανακατασκευής της οικίας Φώσκολου στη Ζάκυνθο, Νίκος Λαλώτης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook