Ξαναγεννιέται το σπίτι του Φώσκολου στη Ζάκυνθο

Μετά από προσπάθειες ετών η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενέκρινε την υλοποίηση του έργου με προϋπολογισμό 210.000 - Ο Ζακυνθινός εμπνευστής της προσπάθειας, Νίκος Λαλώτης, μιλά στο TheTOC.gr

Ξαναγεννιέται το σπίτι του Φώσκολου στη Ζάκυνθο

Ηταν ένα απλό, διώροφο σπίτι στη γειτονιά της Οδηγήτριας που ονομαζόταν «Μπαρακιώτικα» λόγω των μικρών, ξύλινων οικημάτων στα οποία ζούσαν άνθρωποι του λαού, ναύτες και ψαράδες.

Η αναγέννηση του διώροφου στη γειτονιά της Οδηγήτριας

Η πρόσοψή του έβλεπε προς τη Δύση και προς το επιβλητικό Κάστρο της Ζακύνθου. Σ’ αυτό το ταπεινό και φτωχικό σπίτι έζησε τα σημαδιακά παιδικά του μια από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Ούγο Φώσκολος, ο μετέπειτα εθνικός ποιητής των Ιταλών. Και είναι αυτό το σπίτι που, βομβαρδισμένο από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τελειωτικά ισοπεδωμένο από τον σεισμό του 1953 στη Ζάκυνθο που μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων θα «αναστηθεί» ύστερα από εισήγηση που έγινε δεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.

Ο Φώσκολος και η Ζάκυνθος

Η παράδοση λέει πως τα βράδια, ο γεννημένος από ιταλοκερκυραίο πατέρα και ελληνίδα μητέρα, Φώσκολος, μη έχοντας φως στο σπίτι του πήγαινε στη γειτονική εκκλησία της Οδηγήτριας και διάβαζε τα μαθήματά του στο καντήλι που ήταν στην αυλή μπροστά στο εικόνισμα του Αγίου Φανουρίου. Η παράδοση αναφέρει επίσης ότι το καντήλι αυτό ήταν πάντοτε αναμμένο…

Στη Ζάκυνθο ο Φώσκολος έζησε από το 1778 που γεννήθηκε μέχρι το 1793 που αναχώρησε για να ζήσει στη Βενετία

Ο μικρός Φώσκολος είχε δάσκαλο στα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά τον Αντώνιο Μαρτελάο ο οποίος υπερηφανευόταν για τον μαθητή του. Στη Ζάκυνθο ο Φώσκολος έζησε από το 1778 που γεννήθηκε μέχρι το 1793 που αναχώρησε από το νησί για να ζήσει στη Βενετία και να ακολουθήσει το πεπρωμένο του: να εξελιχθεί στον μεγάλο ποιητή, διανοούμενο και φιλελεύθερο αγωνιστή της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου ο οποίος, ωστόσο, δεν έπαψε ποτέ να ονειρεύεται πως θα επιστρέψει στη γη της μητέρας του.

Δεν τα κατάφερε να επιστρέψει στη Ζάκυνθο καθ’ ότι ένα ατύχημα που είχε στην ιππασία τον ανάγκασε να αναβάλλει το ταξίδι που σκόπευε να κάνει λίγο μετά το θάνατο της μητέρας του το 1817. Η συνέχεια ήταν να αρρωστήσει από το συκώτι του, να αποσυρθεί στην εξοχή και να γράψει την περίφημη απολογία του:lettera apologetica. Το 1871, 45 χρόνια μετά το θάνατό του, η ιταλική κυβέρνηση τοποθέτησε με μεγάλες τιμές τα οστά του στη Φλωρεντία δίπλα στα μαυσωλεία του Δάντη και του Μιχαήλ Αγγελου.

Το γλυπτό από κενοτάφιο που προστάτεψε το οικόπεδο της οικίας Φώσκολου

Μπορεί να μην επέστρεψε ποτέ στη γενέτειρά του, στη Ζάκυνθο, όμως, το σπίτι του ποιητή στέγασε την περίφημη «Φωσκολιανή βιβλιοθήκη» υπό την επιμέλεια του ιστορικού Σπυρίδωνα δε Βιάζη μέχρι την ισοπέδωσή του στα μέσα του 20ου αιώνα.

Το σπίτι του ποιητή στέγασε την περίφημη «Φωσκολιανή βιβλιοθήκη»

Το οικόπεδο, δε, που βρισκόταν το σπίτι του Φώσκολου (το οποίο από τα τέλη του 19ου αιώνα βρισκόταν στην ιδιοκτησία του δήμου Ζακυνθίων) προστάτεψε από τον κίνδυνο της καταπάτησης ένα … γλυπτό και μάλιστα από κενό τάφο του κοιμητηρίου Ζακύνθου το οποίο τοποθετήθηκε από το νομάρχη Ζακύνθου Ανδρέα Ιωάννου για θύμηση και εξασφάλιση του χώρου.

Πέρασε μισός αιώνας από τότε. Και το 2009 ο νεοιδρυθείς σύλλογος «Ούγος Φώσκολος» έβαλε σκοπό την ανακατασκευή της οικίας που έζησε τα παιδικά του χρόνια ο ποιητής. Γι αυτό το λόγο εκπονήθηκε σχετική αρχιτεκτονική μελέτη από τον Διονύση Ζήβα, ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ και αντιπρόεδρο του συλλόγου. Παράλληλα εκδόθηκε η απαραίτητη άδεια οικοδόμησης και καταρτίστηκε ο απαιτούμενος προϋπολογισμός σύμφωνα με τον οποίο η δαπάνη για τις σχετικές εργασίες ανέρχεται στο ποσό περίπου των 200.000 ευρώ.

Το 2009 ο νεοιδρυθείς σύλλογος «Ούγος Φώσκολος» έβαλε σκοπό την ανακατασκευή της οικίας

«Επί έξι χρόνια απευθυνθήκαμε σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ζητώντας να υποστηρίξουν οικονομικά το αίτημά μας για ανοικοδόμηση χωρίς αποτέλεσμα», μας λέει ο πρόεδρος του συλλόγου, Νίκος Λαλώτης. «Και μόλις στις 28 Ιανουαρίου 2014, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αποδέχτηκε τη σχετική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου και ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του δήμου Ζακυνθίων για την υλοποίηση του έργου “Κατοικία Ugo Foscolo” προϋπολογισμού 210.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Λαλώτη, επόμενο βήμα είναι να προκηρυχθεί διαγωνισμός για το ποιος θα αναλάβει το έργο. «Ο σύλλογος θα έχει την επίβλεψη της ανακαίνισης με στόχο η οικία να λειτουργήσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα ως Μουσείο Ugo Foscolo αλλά και ως έδρα της νέας και παλιάς Φωσκολιανής Βιβλιοθήκης» καταλήγει ο κ. Λαλώτης. «Θα είναι η εξόφληση του οφειλόμενου χρέους μας στη μνήμη του».

Ξαναγεννιέται το σπίτι του Φώσκολου στη Ζάκυνθο
Ο εμπνευστής της εκστρατείας ανακατασκευής της οικίας Φώσκολου στη Ζάκυνθο, Νίκος Λαλώτης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ 20 Ιουν 2020 | 14:54

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο στο Αργάσι Ζακύνθου

Επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Η ΕΝΕΔΡΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ 16 Ιουν 2020 | 08:07

Φονικό στη Ζάκυνθο: Αποκαλύψεις για τη μαφία του νησιού είχε κάνει ο 53χρονος

Ο 53χρονος έχει σπάσει τη σιωπή του και έχει αποκαλύψει τα πάντα γύρω από το παρελθόν του, αλλά και για το ποιοι ήταν αυτοί που ήθελαν να τον εξοντώσουν.

ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ 13 Ιουν 2020 | 18:37

Ζάκυνθος: Πυρκαγιά στο χωριό Βολίμες - 150 μέτρα από τις αυλές των σπιτιών οι φλόγες

Επιχειρούν 20 πυροσβέστες και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ

ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ 12 Ιουν 2020 | 20:13

Ζάκυνθος:Οι φλόγες τύλιξαν το βουνό Σκοπός, στο χωριό Καλαμάκι [Βιντεο]

Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ 45 ΜΕΤΡΑ 12 Ιουν 2020 | 08:06

Καρχαρίας βγήκε ...βόλτα στον κόλπο του Λαγανά [βίντεο]

Πολίτης της Ζακύνθου τράβηξε βίντεο με το τεράστιο ψάρι.

ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ "ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ" 11 Ιουν 2020 | 15:19

Μαφιόζικη εκτέλεση στη Ζάκυνθο: Η πρώτη σύλληψη - Ο οδηγός του σκάφους που φυγάδευσε τους δράστες

Σε εξέλιξη οι έρευνες - Εχει συγκεντρωθεί υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ 11 Ιουν 2020 | 07:53

Φονικό στη Ζάκυνθο: Αναζητούν τη μοτοσυκλέτα και το σκάφος των δραστών

Η αστυνομία επιχειρεί να εντοπίσει αυτόπτεις μάρτυρες.

ΕΝΕΔΡΑ ΘΑΝΑΤΟΥ 10 Ιουν 2020 | 21:52

Μαφιόζικη εκτέλεση Ζάκυνθος - Μάνα 37χρονης: "Ήταν ένας άγγελος, τα παιδάκια ζητούν τη μανούλα τους"

Οι Αρχές ερευνούν το παρελθόν του επιχειρηματία και θεωρούν ότι κάπου εκεί κρύβεται το μυστικό της ένοπλης επίθεσης που δέχτηκε

ΤΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 10 Ιουν 2020 | 07:15

Δολοφονία 37χρονης στη Ζάκυνθο: Ενέδρα… déjà vu - Ο "κοντός" και ο "ψηλός" οι δράστες

Η Ασφάλεια Ζακύνθου αναζητά τα πιθανά κίνητρα των δραστών σε υποθέσεις που στρέφονται στο παρελθόν του γνωστού επιχειρηματία.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ 09 Ιουν 2020 | 21:21

Ζάκυνθος: Αυτή είναι το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης - Τα μπλεξίματα του συζύγου της με την αστυνομία [εικόνες]

Νεκρή έπεσε από τις σφαίρες η 37χρονη Χριστίνα Κλουτσινιώτη, επιχειρηματίας του νησιού

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 09 Ιουν 2020 | 19:42

"Μαφιόζικη" εκτέλεση στη Ζάκυνθο: Γνωστός στην αστυνομία ο τραυματισμένος επιχειρηματίας [Βίντεο]

Εξετάζεται το ενδεχόμενο της αεροδιακομιδής του στην Αθήνα - - Νεκρή η σύζυγός του

ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΠΙΑΣΕ ΒΡΟΧΗ 06 Ιουν 2020 | 10:06

Μεγάλη φωτιά στις Μαριές Ζακύνθου - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά ζητήθηκε να εκκενωθεί το χωριό Μαριές.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 04 Ιουλ 2020 | 15:19

Ανοίγει το Μουσείο του Λουβρού μετά από σχεδόν 4 μήνες - Πάνω από 40 εκατ. ευρώ η "χασούρα"

Το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο έκλεισε στις 13 Μαρτίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.