Athens Social Atlas: Ξέρετε ποια είναι η πόλη που ζούμε;

H κοινωνική γεωγραφία της Αθήνας μέσα από πολλαπλές οπτικές γωνίες, ιδιαίτερα όσον αφορά την τελευταία 20ετία σε ένα site

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Athens Social Atlas: Ξέρετε ποια  είναι η πόλη που ζούμε;

Συνήθως μιλάμε για την πόλη μας έχοντας στο νου μας το κομμάτι μέσα στο οποίο ζούμε. Όπως σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, η κοινωνική γεωγραφία της Αθήνας όχι μόνο αλλάζει διαρκώς αλλά αντιμετωπίζεται από τον καθέναν μας από άλλη οπτική γωνία. Συχνά επιχειρούμε να δώσουμε απαντήσεις σχετικά με την συγκρότησή της, την κοινωνική της διαστρωμάτωση, την διοίκησή της αλλά και τον ρόλο της στην οικονομία, τον πολιτισμό, τις μεταναστευτικές ομάδες που την κατοικούν και τη φυσιογνωμία της.

Athens Social Atlas: Ξέρετε ποια  είναι η πόλη που ζούμε;

Με ένα εγχείρημα που προκύπτει από διαφορετικούς θεσμούς και πλήθος συντελεστών ο κοινωνικός άτλας της Αθήνας, υπάρχει σήμερα σε ένα site, το Athens Social Atlas, το οποίο επιχειρεί να μας διαφωτίσει σχετικά με τον τόπο, την ιστορία και την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε.

Athens Social Atlas: Ξέρετε ποια  είναι η πόλη που ζούμε; - εικόνα 2

Στην παρουσίαση του κοινωνικού άτλαντα της Αθήνας στη Στέγη, περπατήσαμε νοερά στα ιστορικά και κοινωνικά μονοπάτια που διαμόρφωσαν την σύγχρονη ζωή των κατοίκων της. Εργαλείο για τους επιστήμονες, αλλά και για τον πολίτη, ο χάρτης δίνει πολλές απαντήσεις και βάζει τα ανάλογα ερωτήματα. Οι κοινωνικοί επιστήμονες δίνουν με τα κείμενά τους και την πρωτότυπη ερευνητική εργασία τους απαντήσεις που βοηθούν στο διάλογο αλλά και στην κατανόηση της διαφορετικότητας και των ιδιομορφιών κάθε περιοχής που συγκροτεί την μητρόπολη.

Athens Social Atlas: Ξέρετε ποια  είναι η πόλη που ζούμε; - εικόνα 3

Η διαφορά του Άτλαντα από παλαιότερους είναι ότι υπάρχει σε ψηφιακή μορφή και βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς επικαιροποίησης και εμπλουτισμού. Ενεργοποιεί την Αθήνα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και χορηγού του κοινωνικού Άτλαντα, Αντώνης Παπαδημητρίου, δημιουργεί ευκαιρίες για ανάπτυξη, συνεργασία, δράση σε όλη την Αθήνα, ενεργοποιώντας και απελευθερώνοντας όλες τις δυνάμεις της.

Athens Social Atlas: Ξέρετε ποια  είναι η πόλη που ζούμε; - εικόνα 4

61 κεφάλαια, 74 συγγραφείς, 2 γλώσσες, (τον Μάρτιο του 2017 θα προστεθούν και τα Γαλλικά), 15 θεματικές ενότητες, ανάμεσά τους Ιστορία, Κοινωνική Δομή, Πολιτική, Οικονομία, Εκπαίδευση, Υγεία, Στέγαση, Εθνοτικές Ομάδες, Πολιτισμός, Δομημένο Περιβάλλον, Σχεδιασμός, Συγκοινωνίες, Υποδομές, Γειτονιές και Κοινωνική Οικονομία γραμμένα με εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο ανοίγουν ένα διάλογο με τον αναγνώστη, τον βοηθούν να αποκτήσει ένα προσωπικό επιστημονικό εργαλείο για να κατανοήσει τα ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά του.

Athens Social Atlas: Ξέρετε ποια  είναι η πόλη που ζούμε; - εικόνα 5

Υπάρχουν θέματα που εξηγούν την κοινωνική διαστρωμάτωση μές από τη ζωή στις πολυκατοικίες, περιηγούνται μέσα σε γειτονιές όπως η Κυψέλη, γυρίζουν πίσω και θέτουν ερωτήματα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, την αντάρτικη κηπουρική, την πολιορκία της πόλης, την κοινωνική διαίρεση του κέντρου ή την ιστορία ενός δρόμου. Πολιτική, οικονομία, γεωγραφία, ιστορία πρωταγωνιστούν σε μια πόλη που μοιάζει άλλες φορές πολύχρωμο χαλί και άλλες γκρίζο τοπίο.

Athens Social Atlas: Ξέρετε ποια  είναι η πόλη που ζούμε; - εικόνα 6

Στον Κοινωνικό Άτλαντα υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες. Όμως υπάρχουν θέσεις που ανοίγουν συζητήσεις, προκαλούν απορίες, δίνουν απαντήσεις. Μέσα στα δεκάδες θέματα, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει αυτό που θα του δώσει αφορμή να γίνει πιο δραστήριος πολίτης, πιο ενημερωμένος και να το χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο προκειμένου να διεκδικήσει μια καλύτερη καθημερινότητα.

Μπορείτε να διαβάσετε τον Κοινωνικό Άτλαντα εδώ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 03 Δεκ 2021 | 16:06

Πέθανε ο Νίκος Σταθούλης - Εκτιμητής έργων τέχνης και βιογράφος του Ιόλα

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο σύμβουλος τέχνης και προσωπικός βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, Νίκος Σταθούλης.

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ 1876 02 Δεκ 2021 | 18:41

Ελβετία: Σπάνιο ελληνικό νόμισμα πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 162.000 ευρώ

Ένα σπάνιο ελληνικό νόμισμα των 50 δραχμών έφτασε στην τιμή ρεκόρ των 162.000 ευρώ σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ελβετία.

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:18

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα": Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα "Μίχαελ Κόλχαας" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:59

"H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)" στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:54

"Μαθήματα κωμωδίας": Η νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς - Με εξαιρετικό καστ

Τα "Μαθήματα κωμωδίας" είναι το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία, στο θέατρο Μικρό Παλλάς από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:21

"Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες" στο Θέατρο Πρόβα - Μία διαδραστική παράσταση για τα παιδιά

Το έργο έχει ανέβει με τη διαδραστική μέθοδο και στηρίζεται στη συμμετοχή των μικρών θεατών που από τη θέση τους βοηθούν ενεργά στην εξέλιξή της παράστασης.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:15

Το παραμύθι επιστρέφει: Τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ" στον Πολυχώρο Πολιτισμού IDEAL

Οι μικροί μας φίλοι θα ταξιδέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τις περιπέτειες των αγαπημένων θρυλικών ηρώων του Ντίκενς, του Άντερσεν και των Γκρίμ.

6-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:08

"Κι όμΩς κινείται": Οχτώ τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "9.25", στο Θέατρο Ροές

Η παράσταση "9.25" από την ομάδα χορού και ακροβασίας "Κι όμΩς κινείται" επιστρέφει την περίοδο των γιορτών στο θέατρο Ροές και μόνο για 8 τελευταίες παραστάσεις

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 02 Δεκ 2021 | 08:59

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στα σινεμά: Νοσταλγία, παραμύθι και το σύμπαν του Γουές Άντερσον

Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα υπόσχονται στους σινεφίλ οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα απόψε.

ΑΠΟ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 12:14

"Πολύ Mακριά", της Caryl Churchill στο Θέατρο 104 - Ενα επίκαιρο έργο για τη βία

Το "Πολύ Mακριά" είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» 01 Δεκ 2021 | 08:31

Χριστούγεννα στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" με παραστάσεις για όλη την οικογένεια στον Φάρο - Σε ένα ονειρικό τοπίο [πρόγραμμα]

Οι "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύουν στον Φάρο μέσα σε ένα φωτεινό, ονειρικό τοπίο.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Νοε 2021 | 13:20

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο: "Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών" [εικόνες]

Την ξενάγηση έκανε η φωτογράφος, ενώ παρευρέθηκαν Εύζωνες με καταγωγή από την περιοχή που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 29 Νοε 2021 | 12:37

3η Διεθνής Συνάντηση Fest of Fests - Webinar για το μέλλον των Φεστιβάλ του Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σημαντικών οπτικοακουστικών φεστιβάλ, εκπαιδευτικών φορέων, θεσμών και οργανισμών.