Ξετυλίγοντας τα 20 χρόνια δράσης του Ιδρύματος Νιάρχος. Ενας απολογισμός

Το Ι. Νιάρχος έχει διαθέσει 1,6 δις διεθνώς. Οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και το μεγάλο ερώτημα με την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Δημόσιο «που καταρρέει»

Ξετυλίγοντας τα 20 χρόνια δράσης του Ιδρύματος Νιάρχος. Ενας απολογισμός

Eίναι μια ερώτηση που βρισκόταν στα χείλη όλων όσων βρεθήκαμε χθες στους ηλιόλουστους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη συνέντευξη τύπου για τα 20 χρόνια δράσης του Ιδρύματος Νιάρχος. Μια ερώτηση που πολλές φορές ένα δεχτεί ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος - και χθες μια ακόμη: «Πως θα εμπιστευθείτε στο Δημόσιο που καταρρέει αυτό το τόσο μεγάλο έργο»;

«Το έργο περιλαμβάνει δυο μεγάλους εθνικούς φορείς, την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Δεν θα μπορούσαμε να το "τρέξουμε" εμείς», ήταν η απάντηση του Α. Δρακόπουλου. «Μέχρι τώρα έχουμε συνεργαστεί εξαιρετικά με περισσότερες από μια κυβερνήσεις. Δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες. Το ίδιο ελπίζουμε να γίνει και στο μέλλον. Το έργο το αναλαμβάνει το ελληνικό κράτος ως κοινό», συμπλήρωσε αναφέροντας, ωστόσο, ότι το ΚΠΙΣΝ θα ενισχύεται οικονομικά από το ΄Ιδρυμα. Με τι πσοό; Αυτό μένει να αποφασιστεί, όπως είπε.

Ξετυλίγοντας τα 20 χρόνια δράσης του Ιδρύματος Νιάρχος. Ενας απολογισμός

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της συνέντευξης τύπου ήταν οι ερωτήσεις που δέχτηκαν οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και από τη μητέρα του Ανδρέα Δρακόπουλου, Ελένη Μερκάτη που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνουν για να σωθεί το Ιδρυμα Τζένης Καρέζη καθώς αναρωτήθηκε αν θα συνεχιστεί η επιδότησή της πολύ σημαντικής ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών που πάσχουν από καρκίνο κι άλλες σπάνιες παθήσεις από το ΄Ιδρυμα. «Είναι η μητέρα μου», εξήγησε στο έκπληκτο ακροατήριο ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και εγγονός του μεγιστάνα, Ανδρέας Δρακόπουλος, Και στη συνέχεια στρεφόμενος προς την ίδια την ενημερώνει: «Θα πρέπει να κάνετε την αίτησή σας και να αξιολογηθεί όπως συμβαίνει με όλες τις αιτήσεις...»

Από τις αμέτρητες αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση λαμβάνει ημερησίως το ΄Ιδρυμα «προχωρά» ένα 5%.. «Δεν εξετάζουμε τόσο έντονα σε το λέμε ναι αλλά σε τι λέμε όχι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Βασιλάκης, Γενικός Διευθυντής Προγραμμάτων και Στρατηγικής, ενώ είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός του κ. Δρακόπουλου και η ομιλία του Δημήτρη Πρωτοψάλτου, γενικού διευθυντή του ΚΠΙΣΝ.

Ξετυλίγοντας τα 20 χρόνια δράσης του Ιδρύματος Νιάρχος. Ενας απολογισμός - εικόνα 2

Μια άλλη ερώτηση που ακούστηκε στους χώρους του ΚΠΙΣΝ ήταν αν θα ερχόταν ποτέ στην Ελλάδα η μυθική συλλογή έργων τέχνης της οικογένειας Νιάρχου. «Οι πίνακες είναι προσωπική ιδιοκτησία. Είναι κάτι "έξω από τα χέρια μας"», ανέφερε ο κύριος Δρακόπουλος συμπληρώνοντας ωστόσο πως «ελπίδα πάντα υπάρχει». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις - εκκλήσεις ο κ. Δρακόπουλος ανέφερε επίσης ότι το ΄Ιδρυμα θα εξετάσει σοβαρά να ενισχύσει την έλλειψη ασθενοφόρων αλλά και τους καρκινοπαθείς που βιώνουν έναν προσωπικό Γολγοθά στη χώρα μας.

Ξετυλίγοντας τα 20 χρόνια δράσης του Ιδρύματος Νιάρχος. Ενας απολογισμός - εικόνα 3

Από τις δωρεές που ακούστηκαν στο τομέα της Παιδείας ξεχώρισαν η ΄Ιδρυση έδρας αρχαϊκών και βυζαντνών σπουδών στην Κωνσταντινούπολη (από το 2015), η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ αλλά και σε 20 Πανεπιστήμια στην Κίνα, το πρόγραμμα της συνεργασίας διακεκριμένων Ελλήνων της διασποράς με ελληνικά Πανεπιστήμια, ενώ στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και σε σχέση με την ανεργία, η χαρτογράφηση του ελληνικού αγροτικού χώρου με 20 μελέτες από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια.

Θέμα χρόνου η επαναλειτουργία των κινηματογράφων Αττικό και Απόλλων

Οπως ανακοινώθηκε χθες από τους ανθρώπους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εγκρίθηκε δωρεά για τις εργασίες που χρειάζονται, ώστε να ξαναζωντανέψουν όχι μόνον οι δύο σημαντικοί για τη ζωή της πόλης κινηματογράφοι, αλλά και να αναπνεύσει μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια είναι ανοικτή πληγή.

Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1996, έως σήμερα το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά €1,56 δισεκατομμύρια, μέσω 3.646 δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε όλο τον κόσμο, σε τέσσερις βασικούς τομείς: Τέχνες και Πολιτισμός, Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμός, και Κοινωνική Πρόνοια. H έως τώρα δράση του ΙΣΝ εξαπλώνεται σε 111 χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα, όπου εκτός των άλλων αναπτύσσονται και ορισμένες από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Ιδρύματος, όπως είναι η ανάπτυξη του ΚΠΙΣΝ, καθώς και πρωτοβουλίες που εστιάζουν στην καταπολέμηση των συνεπειών της κρίσης και της νεανικής ανεργίας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των 20 τελευταίων ετών, το ΙΣΝ, έχει πραγματοποιήσει συνολικά:

Τέχνες & Πολιτισμός: 752 δωρεές (ύψους €387 εκατ.), με κύριους στρατηγικούς στόχους να διευρυνθεί η πρόσβαση του κοινού στις Τέχνες, να προωθηθεί η ελληνική τέχνη και ο πολιτισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, να ενθαρρυνθούν οι δημιουργικές συνεργασίες μεταξύ φορέων, οργανισμών και καλλιτεχνών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και να ενισχυθεί ο κοινωνικός ρόλος που μπορεί να επιτελέσουν οι πολιτιστικοί οργανισμοί σήμερα.

Παιδεία: 1.107 δωρεές (ύψους €484 εκατ.), μέσω των οποίων υλοποιούνται καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, θεμελιώνονται νέα, πρωτοποριακά εκπαιδευτικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, και δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης ικανοτήτων (προγράμματα capacity building) προς όφελος ποικίλων κοινωνικών ομάδων.

Υγεία & Αθλητισμός: 672 δωρεές (ύψους €287 εκατ.), που έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διεύρυνση της προσβασιμότητας σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και φροντίδας.

Κοινωνική Πρόνοια: 1.115 δωρεές συνολικά (ύψους €409 εκατ.), που εστιάζουν κυρίως στις ανάγκες των πλέον ευπαθών κοινωνικών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, πρόσφυγες, άστεγοι, άτομα με αναπηρία, κ.ά.).

Πρωτοβουλίες Ενάντια στην Κρίση & για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων

Επιπλέον των τακτικών δωρεών του, και με στόχο να συνδράμει στις προσπάθειες αντιμετώπισης των πολύπλευρων συνεπειών της κρίσης στην ελληνική κοινωνία, το ΙΣΝ ξεκίνησε από το 2012 νέες επιμέρους πρωτοβουλίες, συνολικού ύψους €300 εκατομμυρίων, με στόχο την άμεση παροχή βοήθειας σε όλους όσοι βάλλονται περισσότερο από την κρίση, καθώς και τη δημιουργία νέων ευκαιριών και καλύτερων προοπτικών εργασίας για τη νέα γενιά, η οποία πλήττεται από ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη.

Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, 494 δωρεές ύψους €164 εκατομμυρίων εντάσσονται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση.

Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων το ΙΣΝ έχει πραγματοποιήσει 57 δωρεές ύψους €38 εκατομμυρίων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 13:14

"Μακμπέθ" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου ο Μακμπέθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 12:29

"Football" του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Αβατον

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς που κοιμόμασταν ενώ οι άλλοι υπέφεραν. Με την ευχή να πούμε όλην την αλήθεια στα παιδιά μας.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ 17 Οκτ 2021 | 16:35

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης

Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 15 Οκτ 2021 | 19:15

La casa de papel: Βγήκε το τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο φινάλε - Ο Professor αντεπιτίθεται [βίντεο]

Στις 3 Δεκεμβρίου, στις οθόνες του Netflix τα νέα επεισόδια της πετυχημένης σειράς "La casa de papel".

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Οκτ 2021 | 16:31

Η γλύπτρια του αγάλματος της Κάλλας απαντάει στην κριτική: "Τίποτα από τα σχόλια δεν με αγγίζει"

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη μίλησε στην Καθημερινή και απάντησε στην κριτική για το άγαλμα της Κάλλας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 10:57

Η Google αποκατέστησε ψηφιακά πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που καταστράφηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκατέστησαν με τεχνητή νοημοσύνη πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που είχε καταστρέψει η φωτιά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 13:24

"Παλέρμο": Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία στο Θέατρο Δρόμος

"ΠΑΛΕΡΜΟ": Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, στο Θέατρο Δρόμος.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:49

Το "The Tank Theatre" της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Στο Θέατρο Ροές

Το νεοϋρκέζικο "The Tanκ", ένα από τα επιδραστικότερα off-off θέατρα του Μανχάταν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το έργο "When we went electronic".

ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:13

"Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό", σε σκηνοθεσία Kώστα Γάκη στο Θέατρο Αλφα

Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορονοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

"ΕΦΥΓΕ" ΧΘΕΣ 13 Οκτ 2021 | 18:40

Πέθανε η ηθοποιός Δήμητρα Αγγελοπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η ηθοποιός, Δήμητρα Αγγελοπούλου έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ 13 Οκτ 2021 | 13:26

"Ηλεκτρόνια": 47 ανθρώπινα διηγήματα της Αριστέας Σερεμέτη - Συναισθήματα, στιγμές και εσωτερικές εικόνες

Το βιβλίο "Ηλεκτρόνια" της Αριστέας Σερεμέτη από τις εκδόσεις Λόγου Χάριν είναι μία συλλογή μικροδιηγημάτων με ανθρώπινες ιστορίες.

ΑΠΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:19

"Πάρτυ Γενεθλίων" του Χάρολντ Πίντερ, με εξαιρετικό καστ στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το αριστούργημα του Χάρολντ Πίντερ, Πάρτυ Γενεθλίων, έρχεται στην Αίθουσα Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.