Ξεχάστε το Game of Thrones, υπάρχει η βία του Ευριπίδη

Η παράσταση του Ίβο βαν Χόβε που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο εντυπωσίασε το κοινό και τους κριτικούς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ξεχάστε το Game of Thrones, υπάρχει η βία του Ευριπίδη

Ο θρυλικός γαλλικός θίασος της Κομεντί Φρανσέζ θα παρουσιάσει τις τραγωδίες "Ηλέκτρα" και "Ορέστης" του Ευριπίδη δια χειρός του σπουδαίου Βέλγου σκηνοθέτη Ivo van Hove στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 26 και 27 Ιουλίου σε εναιάια παράσταση με διάρκεια 2 ώρες.

Η είδηση αυτή από το καλοκαίρι του 2018 χαροποίησε τους θαυμαστές του σκηνοθέτη που σήμερα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των Ευρωπαίων δημιουργών αλλά και αυτούς που παρακολουθούν τα έργα και τις ημέρες όπως και την απόπειρα ανανέωσης της Κομεντί Φρανσέζ, του πιο παλιού ενεργού θεάτρου στον κόσμο. Οι δυο τραγωδίες του Ευριπίδη έκαναν πρεμιέρα στη Γαλλία

Ξεχάστε το Game of Thrones, υπάρχει η βία του Ευριπίδη

Η ιστορία ενός θρυλικού θεάτρου

Η Κομεντί Φρανσέζ ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα του Λουδοβίκου ΙΔ΄ το 1680 με τη συγχώνευση του θιάσου του Μολιέρου με τον θίασο του θεάτρου της Βουργουνδίας. Στεγάζεται από το 1799 στην αίθουσα Ρισελιέ στο Παλαί Ρουαγιάλ, στο 1ο διαμέρισμα του Παρισιού. Είναι το μοναδικό κρατικό θέατρο στη Γαλλία που έχει το δικό του μόνιμο θίασο ηθοποιών. Ονομάστηκε Γαλλική κωμωδία (Comédie Française) σε αντιδιαστολή προς την Ιταλική κωμωδία (Comédie Italienne), που ήταν επίσης πολύ δημοφιλής τον 17ο αιώνα στη Γαλλία.

Ο Ivo van Hove συνδυάζει δύο έργα του Ευριπίδη που αναφέρουν την ιστορία της Ηλέκτρας και του Ορέστη ή πώς συναντιούνται ένας αδελφός και μια αδελφή στην εκδίκηση. «Ξεχάστε το Game of Thrones, κανένας δεν ξέρει τη βία καλύτερα από τον Ευριπίδη» είναι ο τίτλος των New York Times για την παράσταση που έκανε πρεμιέρα στις 27 Απριλίου και είναι sold-out για όλες τις παραστάσεις. Φυσικά δεν είναι μόνο η βία αλλά και η αισθητική της παράστασης που θυμίζει την αιματηρή και πιο επιτυχημένη σειρά όλων των εποχών. Λάσπη, σκούρα ρούχα, άγρια υλικά, σκότος και αίμα.

Ξεχάστε το Game of Thrones, υπάρχει η βία του Ευριπίδη - εικόνα 2

Μετά την τεράστια επιτυχία των Καταραμένων, ο Ίβο βαν Χόβε ασχολείται με τον οίκο των Ατρειδών. Δηλώνοντας ότι όλα τα έργα του γεννιούνται από «κεραυνοβόλο έρωτα» συνδυάζει τα δυο έργα του Ευριπίδη για να αφηγηθεί την ιστορία της συνάντησης της Ηλέκτρας και του Ορέστη και την εκδίκηση κατά της μητέρας τους Κλυταιμνήστρας και του εραστή της Αίγισθου. Η παράσταση του βαν Χόβε αναπαριστά ένα ολόκληρο επεισόδιο στην ιστορία του κύκλου των Ατρειδών, το τελευταίο σε ένα κύκλο δολοφονιών και εκδίκησης. Ο οίκος των Ατρειδών είναι το πεδίο της μάχης. Διωγμένοι, η Ηλέκτρα και ο Ορέστης γίνονται από παιδιά βασιλέων, πρόσφυγες στην ίδια τους την οικογένεια, στην ίδια τους την πατρίδα.

Ξεχάστε το Game of Thrones, υπάρχει η βία του Ευριπίδη - εικόνα 3

Γνωστός για την ικανότητά του να « ξεδιπλώνει » τα κείμενα επί σκηνής, ο σκηνοθέτης του Toneelgroep Amsterdam ανανεώνει διαρκώς την αισθητική του και τη σχέση του με τους ηθοποιούς. Παρότι αποκηρύσσει την έννοια της καθορισμένης «μεθόδου», επανέρχεται στο αρχαίο δράμα τιμώντας την κοινωνική διάσταση αυτού του θεάτρου και φωτίζει τον μύθο με έντονη συναίσθηση του πόσο επίκαιρος παραμένει.

Μια ιστορική θεατρική σύμπραξη

Μια θεατρική σύμπραξη που αναμένεται να μείνει στην ιστορία, θα λάβει χώρα τον Ιούλιο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με την θρυλική Comédie Française. Οι δύο ιστορικοί θα παρουσιάσουν σε μία ενιαία παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου τον Ιούλιο.

Η μεγαλύτερη θεατρική σκηνή της Γαλλίας είχε βρεθεί ξανά στην Ελλάδα το 2014, όταν παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ σε σκηνοθεσία του Μαρκ Πακέν. Το καλοκαίρι του 2019, θα είναι ένα ιστορικό γεγονός για τον γαλλικό θίασο, που θα βρεθεί για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Ξεχάστε το Game of Thrones, υπάρχει η βία του Ευριπίδη - εικόνα 4

O Ivo van Hove ενθουσίασε το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών 2018 με την παράσταση Μετά την πρόβα – Περσόνα, που καταχειροκροτήθηκε και τις τρεις ημέρες που παρουσιάστηκε. Με την Comédie Française έχει συνεργαστεί ξανά για τους Καταραμένους του Λουκίνο Βισκόντι το 2016-17.

Με τη ματιά του Ίβο βαν Χόβε

Πώς βλέπει όμως ο ίδιος ο Ίβο βαν Χόβε τις τραγωδίες αυτές; Όπως δηλώνει, γι’ αυτόν η Ηλέκτρα και ο Ορέστης είναι δύο παιδιά που δεν γνώρισαν τον πατέρα τους, αφού αυτός έλειπε στον πόλεμο της Τροίας, και γι’ αυτό έχει γίνει ήρωας στα μάτια τους. Με την παράσταση επανέρχεται στο θέμα των οικογενειακών σχέσεων, που τον απασχολεί στο έργο του, παρουσιάζοντας έναν κόσμο φοβερά σκληρό επί σκηνής. «Η οικογένεια είναι ο “δεσμός” της κοινωνίας και υπό αυτή την έννοια γίνεται πηγή πολλών προβλημάτων. Η οικογένεια των Ατρειδών έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο της Τροίας που διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια. Παρατηρούμε έναν αντεστραμμένο καθρέφτη, που μας επιστρέφει το αρνητικό είδωλο των πραγματικών μας παρορμήσεων».

Ξεχάστε το Game of Thrones, υπάρχει η βία του Ευριπίδη - εικόνα 5

Οι Έλληνες θέτουν ένα θεμελιώδες ερώτημα: τι μας ενώνει αντί να μας χωρίζει ; Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα στο Ηλέκτρα / Ορέστης. Για το Ηλέκτρα / Ορέστης, το στοίχημα είναι να αναπαραστήσουμε έναν κόσμο μεγάλης σκληρότητας, έως και νατουραλιστικά, επί σκηνής. Η αλήθεια είναι ότι βλέπω την παράσταση ως ένα Gesamtkunstwerk, ένα καθολικό έργο τέχνης με τη βαγκνερική σημασία του όρου, με την αίσθηση ίσως ότι μετέχουμε σε μια τελετουργία.

φωτο: Comedie Française

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 29 Νοε 2020 | 14:16

Spiegel: H ελληνική τραγωδία με τον κορoνοϊό - Τι πήγε στραβά;

Η Ελλάδα πέρασε σχετικά εύκολα το πρώτο κύμα της πανδημίας όμως τώρα καταγράφεται ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού και θανάτων αναφέρει σε δημοσίευμά του το Spiegel

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ Ο 37ΧΡΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 15:51

Τραγωδία στην Κατερίνη: Η συγκλονιστική ιστορία του Γιάννη και της Άννας - Έφυγαν από τη ζωή με διαφορά ενός χρόνου

Ο χαμός του Γιάννη από κορονοϊό μετά τον θάνατο της αγαπημένης του Άννας είναι ο τραγικός επίλογος στο οικογενειακό δράμα της Κατερίνης

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΡΑΜΑ 20 Νοε 2020 | 22:36

Φωκίδα: Θρίλερ με νεκρό άνδρα - Οι γείτονες έψαχναν και την ηλικιωμένη μητέρα του

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στο σπίτι του - Μυστήριο και το πού βρισκόταν η 93χρονη μητέρα του

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΝΟΣΟΥΝ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 18 Νοε 2020 | 15:30

Τραγωδία στην Καβάλα: Συγκλονίζει η μαρτυρία γείτονα για τoν 60χρονο με αναπηρία που έκλαιγε δίπλα στη νεκρή μητέρα του

Συγκλονίζει η ιστορία του 60χρονου που βρέθηκε να κλαίει δίπλα στην νεκρή μητέρα του στην Καβάλα

ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΜΟΙΒΗ 04 Δεκ 2020 | 13:06

Κραυγή αγωνίας από 400 Ελληνες τραγουδιστές: Το δωρεάν μας τελείωσε - Ζητούν αμοιβή για τις εμφανίσεις τους σε TV και ραδιόφωνο

Με ανακοίνωση την οποία υπογράφουν 400 τραγουδιστές, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών ζητάει μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων στο χώρο του ακροάματος.

ΧΙΟΥ ΚΙΖ-ΜΠΙΡΝ 03 Δεκ 2020 | 12:38

Mad Max: Πέθανε ο "κακός" της σειράς ταινιών

Πέθανε ο ηθοποιός που εσάρκωνε το ρόλο του "κακού" στις ταινίες Mad Max

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 03 Δεκ 2020 | 09:20

Ανακαλύφθηκε η "Καπέλα Σιστίνα" της αρχαιότητας στον Αμαζόνιο - Χιλιάδες εντυπωσιακά σχέδια σε γκρεμό οκτώ μιλίων

Η ανακάλυψη που θεωρείται η Καπέλα Σιστίνα της αρχαιότητας κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό για έναν ολόκληρο χρόνο.

ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ 02 Δεκ 2020 | 20:11

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Δάφνη Σκούρα - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η Δάφνη Σκούρα ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, ενώ ήταν μέλος της "Νεολαίας Λαμπράκη".

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΟΣ 30 Νοε 2020 | 15:17

Αποκάλυψη στην Ηλεία - Βρέθηκαν οκτώ αρχαίοι τάφοι σε οικόπεδο

Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδος, στην Ηλεία.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ 30 Νοε 2020 | 13:28

Ιερώνυμος : Απαίτησα να έχω την ίδια μεταχείριση με όλους τους Ελληνες- Δεν θα δεχόμουν κάτι άλλο

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την νοσηλεία του για τον κορονοϊό

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ 28 Νοε 2020 | 09:05

Μυτιλήνη: Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή στο Οβριόκαστρο

Τα ίχνη ενός αρχαίου πολιτισμού και ένα κάστρο που χάθηκε από την πολιορκία των Οθωμανών.

ΘΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ 27 Νοε 2020 | 19:43

Τατόι: Ανοίγουν για πρώτη φορά κιβώτια, κοντέινερ και βαλίτσες της Φρειδερίκης [Εικόνες]

Οι βαλίτσες της Φρειδερίκης παρέμεναν εξαφανισμένες σε ντουλάπες και ερμάρια στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.