Ξηλώνουν το «Βυζάντιο» από το οργανόγραμμα του Υπ.Πολιτισμού

Αναστάτωση, σύγχυση κι ερωτήματα για την προστασία των αρχαιοτήτων από το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού.

Ξηλώνουν το «Βυζάντιο» από το οργανόγραμμα του Υπ.Πολιτισμού

Αντιδράσεις και ποικίλα ερωτηματικά έχει προκαλέσει το σχέδιο του νέου οργανισμού, το οποίο έχει δοθεί σε διαβούλευση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το καινούργιο οργανόγραμμα συνενώνει δύο νευραλγικές διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ, τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και αυτήν των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων (αντικαθιστώντας τες από μία ενιαία Διεύθυνση, αυτή των Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων) προκαλώντας αναστάτωση και σύγχυση στους εργαζομένους, διότι αποδυναμώνει εφορείες, ταυτοχρόνως, όμως, εγείρει ερωτήματα για την προστασία των αρχαιοτήτων, ενώ κάποιοι άλλοι μιλούν για ευνοιοκρατία, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής.

Κι ενώ καταργούνται διά της «συνένωσης» οι δύο καθοριστικές διευθύνσεις, διαπιστώνεται ότι διατηρούνται ως είχαν, δηλαδή χωριστά, οι Διευθύνσεις Αναστήλωσης των Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών.

«Είναι έγκλημα» σχολιάζει παλαιός και έμπειρος βυζαντινός αρχαιολόγος

«Είναι έγκλημα» σχολιάζει παλαιός και έμπειρος βυζαντινός αρχαιολόγος που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, ως προς την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να συνενώσει στον νέο Οργανισμό τις δύο διευθύνσεις, Προϊστορικών- Κλασικών και Βυζαντινών- Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων σύμφωνα με το Liberal. gr. Και το άρθρο συνεχίζει: Το ΥΠΠΟΑ, λοιπόν, καταργεί τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, μια διεύθυνση για την οποία εργάστηκαν ή υπήρξαν και προϊστάμενοί της, εκλεκτοί Βυζαντινολόγοι όπως ο Αναστάσιος Ορλάνδος, ο Μανόλης Χατζηδάκης, ο Νικόλαος Ζίας και άλλοι πολλοί. Είναι, μάλιστα, η μοναδική διεύθυνση που καταργεί....

«Η κατάργηση αυτή ακυρώνει τη θεμελιώδη επιστημονική διάρθρωση που είναι απαραίτητη για την άσκηση του αρχαιολογικού έργου, την ίδια στιγμή που η ίδια διάρθρωση συνεχίζει να υφίσταται στη ΓΔΑΜΤΕ με τη διατήρηση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Με άλλα λόγια, οι Αρχαιολόγοι καλούνται να ασκήσουν το έργο τους στερούμενοι βασικών μεθοδολογικών εργαλείων, την ίδια στιγμή που οι Μηχανικοί παραμένουν θεματοφύλακες αρχαιολογικών αρχών. Πρόκειται για μία ειρωνική αντίφαση, που οδηγεί στην εξόντωση της αρχαιολογικής ταυτότητας», αναφέρει η Πρωτοβουλία Αρχαιολόγων.

Ερωτηματικά έχει δημιουργήσει και η πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ να «σπάσει» στα δύο η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε Νοτίου και Βορείου Ελλάδας, με έδρες την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντιστοίχως, τη στιγμή που το ΥΠΠΟΑ δεν έχει χρήματα και δυναμικό να στελεχώσει (σημειωτέον, χρειάζονται ακριβό εξοπλισμό).

Δημιουργεί επίσης ποικίλα ερωτήματα το γεγονός ότι, ενώ με τις ενοποιήσεις του προηγούμενου οργανισμού το 2014 είχαν προκληθεί μεγάλες αντιδράσεις, η περαιτέρω συρρίκνωση των εφορειών αρχαιοτήτων από 52 σε 49 δεν φαίνεται να προξενεί διαμαρτυρίες, σύμφωνα πάλι με την Καθημερινή. Συγκεκριμένα, ο νέος κανονισμός συγχωνεύει τις εφορείες αρχαιοτήτων Καβάλας και Δράμας με έδρα την Καβάλα, Κοζάνης και Γρεβενών με έδρα την Αιανή και την Εφορεία Ζακύνθου με εκείνη της Ηλείας και έδρα την Αρχαία Ολυμπία.

Μεγάλα ερωτηματικά έχει προκαλέσει επίσης και η γιγάντωση του γραφείου του/της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, μια θέση όπου κατά καιρούς έχουν περάσει οι ευνοούμενοι του εκάστοτε υπουργού...

Οι αντιδράσεις:

Σε ανακοίνωσή της για το σχέδιο νέου οργανισμού η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 4.000 κενές οργανικές θέσεις από το οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ. Πουθενά δεν αναφέρεται ποιο πρέπει να είναι το προσωπικό μιας διεύθυνσης - υπηρεσίας για να μπορεί να λειτουργήσει. Πουθενά δεν κατανέμονται οργανικά κενά, για να υπάρχει και πρόνοια για την κάλυψή τους, την ώρα που οι υπηρεσίες στενάζουν από έλλειψη προσωπικού....»

(Στην κεντρική φωτογραφία Βυζαντινός ναός στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ 18 Οκτ 2020 | 20:56

Μελίνα Μερκούρη: Την τελευταία Ελληνίδα "θεά" τιμά η Αυστρία- Μεγάλη εκδήλωση αύριο στη Βιέννη

Την αυριανή εκδήλωση στο Μέγαρο της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, θα παρουσιάσει η Αραμπέλα Φενίβες, με την μονωδό και υψίφωνο Ελπινίκη Ζερβού να ερμηνεύει τραγούδια της Μελίνας.

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑΣ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ 16 Οκτ 2020 | 23:35

Art Evolution: Το νέο στέκι της Πάτρας

Παραστατικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, ευεξία, σεμινάρια στο Art Evolution, στο κέντρο της Πάτρας

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 16 Οκτ 2020 | 22:04

Πέθανε στα 55 του ο εικαστικός Δημήτρης Ταντανόζης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ταντανόζης

ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 15 Οκτ 2020 | 20:56

Καινούργια μουσική από Στίβι Γουόντερ, μετά από 15 χρόνια

Ο Στίβι Γουόντερ κρατούσε χαμηλό προφίλ και, μουσικά, σιωπούσε

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 14 Οκτ 2020 | 07:43

Ίων Δραγούμης: 100 χρόνια από το θάνατό του - Μια έκθεση με το αρχείο του ανοίγει για πρώτη φορά

Ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους πολιτικούς του αντιπάλους, μια ημέρα μετά από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι.

ΔΥΟ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ 13 Οκτ 2020 | 20:04

Θλίψη: Έφυγαν από τη ζωή η θετή κόρη της Σοφίας Βέμπο και η ηθοποιός Γοργώ Χρέλια

Δυο θλιβερές αποχωρήσεις έγιναν σήμερα γνωστές - Πρόκειται για τις Χάιδω Βέμπο Τραϊφόρου και Γοργώ Χρέλια