Ξυδάκης: «Όχι» στα δικαστήρια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

O Νίκος Ξυδάκης αποκλείει κατηγορηματικά δικαστική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τι είπε για το «σόου» της Αμφίπολης.

ksudakis-oxi-sta-dikastiria-gia-ta-glupta-tou-parthenwna
SHARE THIS
0
SHARES

«Η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών είναι η διπλωματική και η πολιτική» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Mega.

Πρόσθεσε πως δεν θα υπάρξει δικαστική διεκδίκηση αφού «Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε δίκες για οποιοδήποτε θέμα, αφενός, και, αφετέρου, στα διεθνή δικαστήρια η έκβαση είναι αβέβαιη, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα». Εκτίμησε μάλιστα πως «το κλίμα αλλάζει σιγά-σιγά».

Ερωτώμενος για το πόρισμα που φέρεται να κατέθεσε το νομικό γραφείο της Αμάλ Κλούνεϊ δεν έχει κατατεθεί, αλλά παραδίδεται τμηματικά στην Αθήνα το δικηγορικό γραφείο Ρόμπερτσον-Πάλμερ.

 

Οι δηλώσεις Ξυδάκη γίνονται λίγες ημέρες αφότου είδε το φως της δημοσιότητας το εμφατικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι τρεις διάσημοι δικηγόροι του Λονδίνου, Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, στο απόρρητο νομικό σημείωμα που έχουν συντάξει σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το οποίο συνοψίζεται στο «Ή τώρα ή ποτέ... H ώρα (της διεκδίκησης) έχει έρθει...».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είχε κάνει σαφές ότι βρίσκεται σε αναζήτηση νέας στρατηγικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, κατ' αρχάς με δηλώσεις του κ. Αριστείδη Μπαλτά στους Times -ανάλογο δημοσίευμα είχε και η Daily Mail. 

 

Το «σόου» της Αμφίπολης

Αιχμές για τον τρόπο που χειρίστηκαν τις ανασκαφές στην Αμφίπολη τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και οι επικεφαλής της ανασκαφής άφησε ο Νίκος Ξυδάκης.

Επέκρινε τον τρόπο που έγινε η ανασκαφή κάνοντας λόγο για «σόου»: «Ο τρόπος που έγινε η ανασκαφή και πλασαρίστηκε η ανακάλυψη είχε στοιχεία καταχρηστικά και στοιχεία σόου» ανέφερε.

Στηλίτευσε τη δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα, τονίζοντας ότι τόση προβολή δεν υπήρξε ούτε στις ανασκαφές της Βεργίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΑμφίπολη: Από το προσκήνιο στην εγκατάλειψη
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook