Κυριάκος Βαρβαρέσος: Ο σκληρός διαπραγματευτής του ελληνικού χρέους

Σκληρός αλλά οξυδερκής συνομιλητής διαπραγματεύτηκε ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο το χρέος. Το Κέντρο Πολιτισμού της ΤτΕ εκδίδει τη βιογραφία του ως οφείλει.

Κυριάκος Βαρβαρέσος: Ο σκληρός διαπραγματευτής του ελληνικού χρέους

Ως διαπραγματευτής, κλήθηκε πολλές φορές να εκπροσωπήσει τη χώρα σε διεθνείς διασκέψεις και να συνομιλήσει με τεχνοκράτες, επιχειρηματίες και πολιτικούς. Απέκτησε τη φήμη του σκληρού αλλά οξυδερκούς συνομιλητή. Διατέλεσε υπεύθυνος για την πλέον φιλόδοξη σταθεροποιητική προσπάθεια της μεταπολεμικής οικονομίας. Συνέδεσε το όνομά του με τις πιο κρίσιμες οικονομικές εξελίξεις μιας ολόκληρης εποχής.

Καθηγητής, Ακαδημαϊκός, Υπουργός Οικονομικών, Υποδιοικητής και μετέπειτα Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Υπουργός της εξόριστης κυβέρνησης Τσουδερού και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βούλγαρη, ο Κυριάκος Βαρβαρέσος έμεινε - μεταξύ άλλων - στην ιστορία ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, σε όλες τις σημαντικές διεθνείς συναντήσεις για τον διακανονισμό του ελληνικού χρέους μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τις εμπορικές συμφωνίες του Μεσοπολέμου και τη μεταπολεμική οικονομική βοήθεια.

Και είναι η πρώτη βιογραφία του Κυριάκου Βαρβαρέσου που βλέπει το φως της δημοσιότητας. Με τίτλο «Κυριάκος Βαρβαρέσος: η βιογραφία ως οικονομική ιστορία», το βιβλίο του Ανδρέα Κακριδή είναι η έκδοση του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας (2ος όροφος – Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων).

Στουρνάρας: Ο Βαρβαρέσος και οι προβληματισμοί του είναι επίκαιροι

«Ως τραπεζίτης, ο Βαρβαρέσος παρακολούθησε τους κλυδωνισμούς του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος, από την κατάρρευση του κανόνα του χρυσού και στις νομισματικές αρρυθμίες του μεσοπολέμου έως το συνέδριο στο Bretton Woods. Επηρεασμένος από τις επιπτώσεις της Μεγάλης Ύφεσης, επέμεινε στην εξεύρεση κατάλληλων μηχανισμών για την έγκαιρη διαχείριση των διεθνών ανισορροπιών. Ανισορροπιών σε συστήματα σταθερών ισοτιμιών, ανάλογων όσων βρέθηκαν στον πυρήνα της κρίσης που αντιμετώπισε η Ευρωζώνη μετά το 2010. Έχοντας βιώσει την κατάρρευση του κοινοβουλευτισμού και τον εξτρεμισμό του Μεσοπολέμου, επέμεινε επίσης στη σημασία της διακρατικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, που έρχονται να δοκιμάσουν την πολιτική συνοχή των χωρών. Οι προβληματισμοί του Βαρβαρέσου παραμένουν επίκαιροι», ανέφερε στην ομιλία του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Και κατέληξε: «Ως Υπουργός Οικονομικών, βίωσε πολλές φορές και τις αντιδράσεις που προκαλούν όσες πρωτοβουλίες θίγουν οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Οι αποτυχίες του – και το βιβλίο δεν διστάζει να τις αναδείξει – μας υπενθυμίζουν τις δυσκολίες που ενέχει διαχρονικά κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ειδικά όταν δεν υποστηρίζεται από κατάλληλες πολιτικές συμμαχίες. Η όποια εξωτερική βοήθεια, οι όποιες ξένες πιέσεις, δεν αρκούν για να απαλλάξουν τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Οι δυσκολίες του Βαρβαρέσου, παραμένουν επίκαιρες».

Κυριάκος Βαρβαρέσος (1884 - 1957)

Το βιβλίο βασίστηκε σε αρχειακό υλικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με άξονα το Αρχείο Βαρβαρέσου και τα υπόλοιπα αρχεία που βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΑΤΕ). Στηρίχθηκε επίσης στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, στο Αρχείο Βενιζέλου και σε άλλες πηγές, ενώ μελετήθηκε επίσης αρχειακό υλικό από το βρετανικά υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων. Στο πλούσιο αρχειακό υλικό, που είχε στη διάθεσή του ο συγγραφέας, προστέθηκαν τα εκτενή δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής και οι αφηγήσεις συγγενών, φίλων και συνεργατών του Βαρβαρέσου.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Ανδρέας Κακριδής

Ο Ανδρέας Κακριδής σπούδασε Οικονομικά στο Balliol College της Οξφόρδης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια στράφηκε προς την οικονομική ιστορία και το 2009 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα την οικονομική σκέψη και το ζήτημα της ανάπτυξης στη μεταπολεμική Ελλάδα. Από τότε διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει επίσης επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ελληνική οικονομική ιστορία και την ιστορία της οικονομικής σκέψης, με έμφαση στα ζητήματα νομισματικής πολιτικής, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

Στην κεντρική φωτογραφία, ο Κυριάκος Βαρβαρέσος στο γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος τη δεκαετία του 1930 (Από το Ιστορικό Αρχείο της ΤτΕ)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 19:00

Εκθαμβωτικά τα βασιλικά αυτοκίνητα στο Τατόι: Η συντήρηση, αποκατάσταση και μεταμόρφωσή τους [Εικόνες-Βίντεο]

Εντυπωσιάζουν τα αυτοκίνητα της τέως Βασιλικής οικογένειας με ηλικία από 55 έως 82 έτη

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ 03 Αυγ 2020 | 08:25

Motorway 65: Η ελληνική ταινία που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

Η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2020

02 Αυγ 2020 | 20:29

Μάγεψε στη συναυλία στους Φιλίππους ο Σταύρος Ξαρχάκος - Τηρήθηκαν τα μέτρα από τους 1.000 θεατές [εικόνες,βίντεο]

Όλοι οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ τηρήθηκαν και οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02 Αυγ 2020 | 11:57

"Στο Φως του Φεγγαριού": Αρβανιτάκη, Πασπαλά, Δάρρα τραγουδούν για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Μια μαγική βραδιά, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, θα χαρίσουν σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την χώρα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα και η Έλλη Πασπαλά - Όλο το πρόγραμμα

ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 01 Αυγ 2020 | 20:46

Με την όπερα "Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα" επανέρχεται η Καμεράτα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Αυγούστου.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01 Αυγ 2020 | 16:58

Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας: Συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών και θεατρικές παραστάσεις - Όλο το πρόγραμμα

Αύριο Κυριακή 2 Αυγούστου το ενδιαφέρον στρέφεται στο έργο "Ριχάρδος Β’ - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 01 Αυγ 2020 | 13:05

Επίδαυρος: Όλο το ελληνικό θέατρο χειροκρότησε την Βίκυ Σταυροπούλου στην "Λυσιστράτη" [εικόνες]

Στην παράσταση, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλου, συμμετέχουν πρωταγωνιστές του θεάτρου όπως η Βίκυ Βολιώτη, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Νίκος Ψαρράς κ.α.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 76 ΕΤΩΝ 31 Ιουλ 2020 | 20:13

Άλαν Πάρκερ: Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας - σταθμός "Το εξπρές του Μεσονυχτίου" [Βίντεο]

Ο σκηνοθέτης, Άλαν Πάρκερ έβαλε την υπογραφή του σε ταινίες που έμειναν στην ιστορία της μεγάλης οθόνης

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 31 Ιουλ 2020 | 13:32

Βικτόρια Χίσλοπ: Πολλά χρόνια νιώθω Ελληνίδα, τώρα είμαι και επίσημα

"Όταν έρχομαι στην Ελλάδα, νιώθω ότι φτάνω στο χωριό μου. Έτσι νιώθει η ψυχή μου", ειπε η Βικτόρια Χίσλοπ.

30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΧΗ 31 Ιουλ 2020 | 09:43

Έλτον Τζον: Αν δεν είχα κόψει τα ναρκωτικά, σήμερα θα ήμουν νεκρός

Τριάντα χρόνια νηφάλιος και το γιορτάζει με συναυλίες.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30 Ιουλ 2020 | 17:51

Βραβεία Βιβλίου Public 2020: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές

Με την ψήφο 188.635 αναγνωστών ολοκληρώθηκε για 7η χρονιά ο δημοφιλής θεσμός των βραβείων βιβλίου από τα Public

ΕΡΓΟ ΤΟΥ 1632 30 Ιουλ 2020 | 09:44

Ποσό ρεκόρ για μια αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ σε δημοπρασία του Sotheby's

Αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ πωλήθηκε έναντι 14,5 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας σε δημοπρασία του Sotheby's.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2020 30 Ιουλ 2020 | 08:43

Γιώργος Κουμεντάκης: Η θεαματική επανεκκίνηση της Λυρικής Σκηνής

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοίνωσε το πρόγραμμά της και ο Γιώργος Κουμεντάκης μιλά για την επόμενη μέρα του οργανισμού.