Follow us

Κύριε Φαμπρ γνωρίζετε που ήρθατε; Αντιδράσεις από καλλιτέχνες

Οργή των Ελλήνων καλλιτεχνών για το «φαμπριανό» Φεστιβάλ και τη συρρίκνωση της ελληνικότητάς του. Τα post στο Διαδίκτυο και το ραντεβού της Παρασκευής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κύριε Φαμπρ γνωρίζετε που ήρθατε; Αντιδράσεις από καλλιτέχνες

«Κύριε Φάμπρ, γνωρίζετε πού ήρθατε;».

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό κόσμο η επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών να συρρικνώσει τον ελληνικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ και να «Βελγοποιήσει» το θεσμό.

Την ερχόμενη Παρασκευή στη μία το μεσημέρι στο θέατρο Σφενδόνη διοργανώνεται ανοιχτή πρόσκληση για να βρεθεί ένας «τρόπος αντίδρασης» σύμφωνα με το post της ηθοποιού ΄Ολιας Λαζαρίδου. Το θέατρο το παραχωρεί η ΄Αννα Κοκκίνου διότι, όπως αναφέρει, «θεωρώ αίσχος αυτό που συμβαίνει».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοί ηθοποιοί ρωτούσαν εκτός εαυτού το όνομα του ξενοδοχείου που διαμένει ο Βέλγος σταρ και νέος διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (έτσι μετονόμασε το Ελληνικό Φεστιβάλ) προκειμένου να πάνε και να διαμαρτυρηθούν.

Η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου, πόσταρε, έναντι σχολίου, μεταξύ άλλων, μονολεκτικά τη λέξη «αποικιοκρατία».

Ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης ποστάροντας τη συνέντευξη του Γιαν Φαμπρ, γράφει απλώς «Έχω παραλύσει», δηλώνοντας το σοκ που προκάλεσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, ενώ αργότερα με το γνωστό χιούμορ συμπληρώνει: «Μη χείρον Βέλγιον», σατιρίζοντας αυτή την αδιανόητη κατάσταση.

Ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης ενημέρωσε με προσωπικό του tweet τον πρωθυπουργό, ότι με αυτήν την κίνηση, έμειναν άνεργοι περί τους 500 εργαζόμενους. «Απ' ότι έχω καταλάβει δηλαδή, τη στιγμή που έχει φτάσει στο 90+% η ανεργία στους ηθοποιούς και την στιγμή που οι περισσότεροι ζουν τον χειμώνα με τα 3 χιλιάρικα που βγάλανε το καλοκαίρι από μια δουλειά στο φεστιβάλ, κόβουμε τις ελληνικές παραγωγές; Αλήθεια; Ας κάνω λάθος. Ελπίζω να κάνω λάθος» γράφει στο Facebook.

Η Αθηνά Μαξίμου γράφει ότι το φεστιβάλ Αθηνών έγινε βελγική αποικία, δημοσιεύοντας και μια φωτογραφία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή με φόντο την Ακρόπολη.

H Μαρία Πρωτόπαππα και η Άντζελα Μπρούσκου, είναι δύο από τους δεκάδες καλλιτέχνες που προσυπογράφουν το αίτημα διαμαρτυρίας για το γεγονός και το κοινοποιούν στον τοίχο τους, προτρέποντας έτσι κι άλλους να αναλάβουν δράση.

Η Άντζελα Μπρούσκου, μάλιστα, μέσω facebook, προτείνει σαρκαστικά «γιατί δεν βάζουμε παλλόμενα πέη σε όλα τα υπουργεία και να κάνουμε δεύτερη γλώσσα τα φλαμανδικά;».

«Σύμφωνα με πληροφορίες τα μπαρ στην Πειραιώς 260 θα πουλάνε λαχανάκια Βρυξελλών. ΜΟΝΟ», γράφει ο ηθοποιός Γιώργος Παπαπαύλου.

Αναμένεται η συνέχεια...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Τι ανεβάζει ο Βασίλης Μπισμπίκης τη νέα χρονιά;

Μετά τα συνεχόμενα sold out του "Άνθρωποι και ποντίκια" και τις ανθρώπινες ιστορίες στα όρια, ο Βασίλης Μπισμπίκης ετοιμάζει νέα πρεμιέρα. Τον Ιανουάριο ανεβάζει στο Cartel τον "Σωσμένο" του Μποντ, ένα έργο που απαγορεύτηκε αρχικά από τις βρετανικές θεατρικές αρχές.

29 Δεκ 2025 | 12:43

Το Αρχείο της ΕΡΤ υποδέχεται τη νέα χρονιά με σπάνια ντοκουμέντα και μοναδικά αφιερώματα

Με σπάνια ντοκουμέντα και εξαιρετικά αφιερώματα υποδέχεται τη νέα χρονιά το Αρχείο της ΕΡΤ, από τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Ιανουαρίου.

SOUNDTRACK ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ VIE PRIVEE 28 Δεκ 2025 | 14:26

Όταν η Μπριζίτ Μπαρντό τραγούδησε Γιάννη Σπανό - [Βίντεο]

Sidonie, ένα κομμάτι που ηχογραφήθηκε το 1962 και έγινε το soundtrack της ταινίας Vie Privee

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ 28 Δεκ 2025 | 13:35

Μπριζίτ Μπαρντό: H απόπειρα αυτοκτονίας και η εγκατάλειψη του γιου της - Η τραγική ιστορία

Οταν η εικοσιπεντάχρονη Μπριζίτ Μπαρντό έμαθε ότι ήταν έγκυος, προσπάθησε αμέσως να βρει γιατρό για να κάνει διακοπή της κύησης

FONDATION BRIGITTE BARDOT 28 Δεκ 2025 | 12:00

Μπριζίτ Μπαρντό: Πέθανε η θρυλική BB σε ηλικία 91 ετών

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή το ίδρυμα που φέρει το όνομά της "Fondation Brigitte Bardot".

Ο "ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΥΛ" 28 Δεκ 2025 | 11:24

Ντιν Μάρτιν: Η βελούδινη φωνή των Χριστουγέννων, ο Τζέρι Λιούις, ο Φρανκ Σινάτρα και το "Ρίο Μπράβο"

Ο Ντιν Μάρτιν, που συνέδεσε τη φωνή του με τα Χριστούγεννα, θα πεθάνει, σε μία φάρσα της ζωής, πριν από 30 χρόνια, ανήμερα των Χριστουγέννων

"ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ" 28 Δεκ 2025 | 00:36

Δυναμική κινητοποίηση των ηθοποιών που προχώρησαν σε απεργία: "Να ξαναγίνουμε επάγγελμα, δεν είμαστε εθελοντές"

Ηχηρό μήνυμα από το κέντρο της Αθήνας για συλλογικές συμβάσεις έστειλαν οι ηθοποιοί - Δεν άνοιξαν τα θέατρα το Σάββατο 27/12

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 27 Δεκ 2025 | 19:19

Guardian: Ένα ελληνικό άλμπουμ μέσα στα δέκα καλύτερα του 2025 - Σχεδόν από... το πουθενά [βίντεο]

Στη δεύτερη θέση της ετήσιας λίστας του Guardian για τα δέκα καλύτερα παγκόσμια άλμπουμ της χρονιάς

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 27 Δεκ 2025 | 18:26

Το δώρο των γιορτών από τους Pink Floyd στους οπαδούς τους - Κυκλοφόρησαν βιντεοκλίπ για το "Wish You Were Here"

Οι Pink Floyd έγιναν το συγκρότημα με το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο πρώτο και το τελευταίο άλμπουμ τους που έφτασαν στην κορυφή των charts

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 65 ΕΤΩΝ 27 Δεκ 2025 | 09:21

Βρετανία: Πέθανε ο Πέρι Μπαμόντε του θρυλικού συγκροτήματος The Cure

Ο Μπαμόντε ήταν βασικό μέλος του εναλλακτικού ροκ συγκροτήματος The Cure

ΠΩΣ ΗΤΑΝ 26 Δεκ 2025 | 12:22

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός και ζωγράφος, Μιχάλης Κατζουράκης

Μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 26 Δεκ 2025 | 10:04

Κλειστά τα θέατρα το Σάββατο 27/12 - Τι θα γίνει με τα εισιτήρια των θεατών

Απεργία προκήρυξε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΦΙΝΑΛΕ 25 Δεκ 2025 | 11:51

Οι Peaky Blinders επιστρέφουν: Το τρέιλερ της ταινίας που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο [βίντεο]

Η ταινία φέρνει πίσω τον Cillian Murphy στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Tommy Shelby στο σύμπαν του "Peaky Blinders"

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 25 Δεκ 2025 | 10:52

Ρεκόρ Γκίνες: Το "White Christmas" το πιο επιτυχημένο single όλων των εποχών [βίντεο]

Ο Μπινγκ Κρόσμπι το τραγούδησε για πρώτη φορά ανήμερα των Χριστουγέννων του 1941 και έκτοτε παραμένει δημοφιλές